Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   767 / 839
(#) Massawa válasza benjami hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Kezdesz félre beszélni. Hagyjuk az egészet.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2023
(#) silencezozo hozzászólása Feb 4, 2023 /
 
Sziasztok!

Ha relével kapcsolom az Arduino saját 5V-át a digitális bemeneteire akkor milyen zavarok léphetnek fel? Illetve kellene ilyenkor is használni az "LOW az aktív" logikát?
(#) Massawa válasza silencezozo hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Az sok mindentöl függ pl a táp minöségétöl. De mi értelme van ilyen megoldásnak, ha magában az arduinoban ott a pullup meg esetleg külsö ellenállás, ami akár a chipen belül megteszi azt, amit a reléd tenne kitudja hol/honnan? ( ahova ráadásul oda vissza kell vezetni a jelszintet).
Ha már reléd van, akkor miért nem kapcsolod a bemenetet GND-re?
Az egészen biztosan jo szintet és több nagyságrenddel biztosabban kapcsolja a bemenetre. ( ráadásul igen alacsony impedancián).
Egy mechanikus kontaktus mindig biztosabb ha GNDre kapcsol, mint bármilyen más kétes feszültségre.
(#) Régi motoros válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Érdemes lenne kipróbálni két 47-100nF kondit zavarszűrésként.
Egyet az LM35 tápfesz és GND lába közé, másikat a használt analóg bemenet lába és GND közé.
Fontos, hogy a zavarszűrő kondik minél közelebb legyenek az alkatrészek lábaihoz,
tehát nem "arrébb" tesszük valahová, ahol épp hely van.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2023
(#) benjami válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Nagyon szép szabályos szinusz jel van ráülve a mérésekre. Mekkora a ráült jel frekvenciája?
(#) Josi777 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 4, 2023 / 1
 
Idézet:
„Olyan zavarjel nincs ami a GND felé menne”

Mondjuk a földhurok pont ilyen
(#) Kovács Tibor válasza benjami hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
kb 0,12Hz -nek számolom...???
(#) benjami válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Akkor ha jól tippelek 1-2 másodpercenként csinálsz egy mérést, mert a 100 mérésre 13 hullám jutott. Én első körben a tápegységtől (vagy bárhonnan máshonnan) érkező 50 vagy 100Hz-re tippelnék. Ha egy nagyon kicsit (néhány millisec-el) megváltoztatod a mérések közötti időzítést hogyan változik meg tőle a zavaró jel frekvenciája? Csak azért kérdezem, mert gyanús, hogy a mérési frekvenciád interferál az 50Hz-el, azaz minden mérésednél egy kicsit ugrasz az 50Hz aktuális fázishelyzetében.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2023
(#) Thowra hozzászólása Feb 5, 2023 /
 
Üdv!
RC522 RFID olvasót szeretnék UART on kezelni. Találtam leírást ami alapján át is alakítottam a modult. Jelenleg ha küldök neki bármilyen adatot, visszaküldi. Adatlap szerint próbáltam a firmware verziót kiolvasni, kártyát olvasni, de mindig csak a küldött adat jön vissza.
Foglalkozott esetleg valaki hasonlóval?
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Feb 6, 2023 /
 
Sziasztok!

Megint gondom akadt, kezdek belebolondulni.
dsPIC33fj- vel kellene dolgoznom, de minden, de minden hátráltat. Simán megvannak a kódok, megy minden a szimulációban, de a valóság sokkal nehezebb. SPI-n keresztül kellene elérnem egy RAM-ot. Sehogy sem sikerül. A panelen átforraztottam a MISO,MOSI,CLK vonalakat csavart érpárú Cat- kábelre, megszüntettem a GND és VSS vezetékekeket, amik keresztben mentek ezekkel. Az eredmény semmi. A szimulációban minden tökéletes. A RAM VSS lábán megvan a szűrőkondenzátor, a /HOLD pint kipróbáltam felhúzva, lehúzva, de semmi. Az SPI-n kimennek szerintem az utasítások, de olvasni nem tudok belőle. Gondolom mikor kimennek az utasítások, akkor sem kapja meg azokat. A /CS select láb is jó, betettem a kódba pár NOP()-ot, miután lehúzom ezt a lábat, mert a leírás szerint 25-50 ns késleltetése is szüksége van. Semmi eredménye. Van valakinek tapasztalata ezzel a RAM-al? Microcship 23K256. Esetleg más SPI beállítások kellhetnek a mcu felől? Totál nem értem, elvileg mennie kellene. Az SPI óra frekije 5MHz, de nincs szkópom....

Kipróbáltam másik rammal, hátha kinyírtam. De nem, semmi sem ok. 3.3V-ról menetem, olyan 3.2, 3.15V-ot meg is kap.
(#) Lamprologus válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 / 1
 
Egy logikai analizátorral könnyen ki lehetne deríteni "mi folyik a lábakon"!

Mellesleg a PIC mit keres az arduino témában?
(#) KoblogPerGyok válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Félre néztem, az elektronikában kezdők témba akartam tenni.
(#) KoblogPerGyok válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Ez jó hozzá?
Bővebben: Link

Mert akkor rendelek gyorsan.
(#) Lamprologus válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Jó lesz!
(#) KoblogPerGyok válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Megrendeltem, de már 100 ezer feletti a projekt!
Nem olcsó egy hobbi ez!
(#) sdrlab válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Kicsit is komoly szinthez egy digit szkóp és lehetőleg egy log analizátor szinte nélkülözhetetlen! Ezt könyveld bele alapban...
(#) asch válasza Thowra hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Abból, hogy az jön vissza amit küldesz arra tippelnék, hogy a TX és RX vonalaid között hurok van. Tehát saját magadat hallgatod. Van ahol ez terv szerinti gyári megoldás, az egyvonalas UART megvalósítások így működnek. És lehet ilyet csinálni véletlenül is, ha rosszul vannak az összeköttetések. Áramköri rajz nélkül semmit nem lehet mondani, az a távgyógyítás első szükséges feltétele.
(#) KoblogPerGyok válasza asch hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Köszi az infót!

Elvileg minden jónak tűnik, szakadás van ahol kell, vezetés ahol kell, a szimulátor szerint van bekötve minden, szóval...

100MHz-es szkóp tényleg tud 100MHz-es jelet mintavételezni? Sok helyen azt írják, hogy 1GSa/s a mintavétele, szóval én arra tippelek hogy azt tudja.
a 200MHz-es azért drágább sajnos, de abban is 1GSa/s mintavtelt írnak.

Sajnos ilyesmit tudnék csak megvenni:

dIAAOSwUHxjhxSO&amdata=enc%3AAQAHAAAA4NTqXWy72wvjTFi56iBhZP7q2eAjhEBpUv%2Bw0QUF%2BditYMohRgVJEbI5Ia53iRPe1Ixym9%2BT4Us0MufNc9msKky4LTwnUZlWFtRJwI79LKDbwl7P4t%2F2hzu9zQU9vhwC1LKbzwbCVaRXg9uu40vVPsUAC4kJ2b6Ck%2F8%2BuOS5MqWLtSTYoUIrMAbPd1R1DX2eAZSUID%2FU0XhWv7LU6%2B5oJ%2BWtFOvKWJQgf3FXwfes2l1TG8Ko5Y6e8OPwjQVI3db2%2B91Z5lNf8i8kzSl2k4qblMigmKzJstklUCvcuW9zVZ0k%7Ctkp%3ABk9SR_DTgODEYQ" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link

Ez jó lehet? Mármint Ardunio/PIC ami max 80MHz órajelen megy. Kínai kicsi 3000Ft-os szkóppal simán lehet 20-60KHz PWM-et mérni, de ehhez már igen kevés sajnos...
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2023
(#) Massawa válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Szkop okvetlenül nem kell, legfeljebb arra, hogy van -e a mért ponton jel. (Amugy sem tudsz rajta valamit változtatni). S ha ott a jel, akkor inkább gondolkodni kell, miért nem azt teszi, amit kellene. Mérni ilyesmit nagyon nem lehet. Legfeljebb egy olcso logikai analizatorral kezdhetsz valamit.
(#) KoblogPerGyok válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Az analizátort már megrendeltem, de pár éve szemezgettem szkóppal is, mert nagyfrekvenciás PWM- jelekkel is operálni kellene, amihez a 10KHz nem elég. Nagyobb frekvenciás szinusz is lenne, meg ilyesmi. Sokszor segítene, de nem olcsó sajnos.
(#) Skori válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Az oszcilloszkópos témában volt erről szó. Ezt inkább ne.
(#) Massawa válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Egy szkoppal a digitális világban nem sokat lehet kezdeni. Akár egy LED is többet tud mutatni a PWM-böl mint egy olcso szkop. A szkop elsösorban az analog jelek vizsgálatára elengedhetetlen.
(#) KoblogPerGyok válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Igen, ez igaz, de analóg jeleket is elő kell állítanom a digitálisokból. Illetve sokszor kell opamp-ból kijövő jel alakja nagysága stb.

De ezen még gondolkozom, lehet utána kellene néznem használtaknak.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 / 2
 
Idézet:
„Egy szkoppal a digitális világban nem sokat lehet kezdeni.”
Már nem is haragudj, de ez butaság. Miért ne lehetne használni? LED segítségével hogyan ellenörzöd a kitöltési tényezőt, figyelembe véve, hogy az ember szeme a fényre nem lineárisan reagál? FET-en hogyan ellenörzöd a lengést? Hogyan ellenörzöd a pontos jelszinteket, zavarjeleket egy multiméterrel? Számtalan helyen hasznos egy oszcilloszkóp a digitális áramkörökben is, napokig lehetne sorolni...
(#) asch válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Nekem kétcsatornás analóg szkópom van és ezzel analizálom a digitális problémákat is. Eddig mindent meg tudtam oldani vele: a kulcs az, hogy ismételgetni kell a vizsgált folyamatot és jól ki kell találni mire triggerelünk. Illetve néha több pontot is le kell mérni ugyanazon trigger szerint. Melós, és jó lene több csatornás rögzítős digitálisra átállnom, ha legközelebb csinálok valami komolyat, akkor meg is teszem. De alapvetően nélkülözhetetlen egy szkóp a digitális munkához is.
Bakmanhoz csatlakozva: a digitális jeleknek is számít a pontos formája - hogy lássuk vannak-e analóg eredetű problémáink -, illetve az időbeli lefolyást csak szkóppal lehet pontosan mérni.
(#) Istvanpisti válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 6, 2023 / 1
 
Mielőtt bármit veszel, nézd meg hogyan kell beállítani az SPI-t a RAM számára. (órajel polaritás, órajel fázis). Mivel 4 módon lehet az SPI-t konfigurálni, ezért elképzelhető, hogy a dsPIC33fj-n nem egyezik az SPI beállítása a RAM által igényelttel.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2023 1 /
 
Ki mondott olyasmit, hogy nem lehet használni?
Megtisztelnél, ha csak azt olvasnád ki a szövegböl ami le van irva.
Felesleges belekötni ilyesmibe.
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 

Nekem több szkopom van, s nem is akármilyen, és ilyen környezetböl mentem nyugdijba, csak a saját tapasztalataimrol beszélek. A legujabb szkopom talán 1,5 éves, s már talán kétszer be is volt kapcsolva, közben megépitettem több tucat digitális áramkört, és eszembe sem jutott, hogy a szkop is kellene az élesztéshez.) az esetek 90% -ban a logikai analizátor minden hibát megmutat és az 8 csatornás
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 / 1
 
Nem te írtad, hogy "nem sokat lehet kezdeni"? Görgess egy kicsit vissza hogy lásd, mit írtál, ott van feketén fehéren.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2023 /
 
Ezzel a hozzászólással csak azt bizonyítottad, hiába a sokéves tapasztalat, nem tudod, miket kellene mérni digitális áramkörökben.
Következő: »»   767 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem