Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   120 / 130
(#) Ge Lee válasza Sinike hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Nálunk közepes keménységű a víz, pontos értéket nem tudok, de 8-10 éveket simán elmegy a bojler hozzányúlás nélkül.
(#) Tylla1 válasza Sinike hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia!

Saját tapasztalat...az általam teljesen kitisztított 120 literes álló Hajdu bojler (Z 120 E) új fűtőbetéttel, 40 fokra állítva, 8 hónap után kezdett hangot adni a vizkövesedés miatt Lényegében évente takaríthatom a legnagyobb örömömre...
Területileg nyugat Nógrád...ja! a vízmű szakemberének a nyilatkozata alapján a vizet 22-23 keménységi fokra "lágyítják"...
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Sinike válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia. 40 fok az nem túl ok, olvastam valami baktériumról, ami 45 fokig marha jól érzi magát. Én paranoiás vagyok, Neked nem kell annak lenned
De ha ez igaz, akkor elképzelhető az 50 fok körül a 7 hónap.
Fogalmam sincs, milyen itt a víz, mert Kicsinden lakunk. Ha van itt szlovákiai kolléga, tán segít nekem...
S mivel én magyar vagyok, nem tudok rákeresni sk oldalon a vízkeménységre.
De az évente takarítás a "hang miatt", az még mindig nem "megoldás/válasz", hogy nekem 7 hónap után leold a hőkioldó. 2 lehetőség van, erre keresem a választ.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) uniman válasza Sinike hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Újabb "haszontalan" hozzászólásommal megpróbálok neked segíteni ...
Sőt "okoskodok" is még egy kicsit.:
Ha a jól működő hőkioldó kikapcsol, akkor a fűtószál körül már sok-sok vízkő lerakódásnak kell lennie, ami elszigeteli a víztől és így felforrósodik a cekász. Nincs elég víz a közelében, hogy lehűtse. Ráadásul a víz áramlása is akadályoztatva van.
Szétszedés után meglesz a válasz a kérdésedre. (Nem mellesleg párszor már tapasztaltam ilyen hibát és szembesültem is az okozójával a bojler kitakarítása közben)
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Tylla1 válasza Sinike hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Két észrevétel: 1) a baktérium, amiről írsz az a legionella, de ez csak akkor okoz problémát, ha pang a víz a tartályban...nálam egy nap alatt cserélődik a teljes tartalom. 2) A kommentemmel csak arra akartam rámutatni, hogy igen, előfordulhat a víz keménységének függvényében, hogy jelentősen elvízkövesedik a fűtőszál pár hónap alatt. Az, hogy nálad ez okozza-e a problémát, nem tudhatom, nem is erre válaszoltam.
(#) Sinike válasza uniman hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Köszi. Látod, ez nem volt haszontalan!
Ezek alapján 2.1 - 3.1 mmol közt van, az 12-18 dH, tehát keménynek számít.
Persze teljesen logikus, amit mondasz, csak hihetetlen, hogy ez 7 hónap alatt egyik napról a másikra történt. Valahogy kimaradt, hogy lassan fűt, meg hangosan susog, meg egyéb jelek. S eddig az öreg bojler miért nem tette? Valamint a gépkönyv, garipapír, internet is mind azt mondja, hogy 2 Évente kell vízkőteleníteni!
Mondom én, hogy tesznek valami anyagot a fűtőszálba, hogy jobban tapadjon a vízkő!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
(#) antikzsolt válasza Sinike hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Valahogy így kalkulálnak és így jön ki a 2 év.

1 főre – 50 literes villanybojler,

1 – 2 főre – 80 literes villanybojler,

2 – 3 főre – 100 literes villanybojler,

3 – 4 főre – 120 literes villanybojler,

4 – 5 főre – 150 literes villanybojler,

5 – 6 vagy annál több főre – 200 literes villanybojler ajánlott.
(#) antikzsolt válasza Sinike hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
legalább 70 fok kell hogy pusztul a legiona. Pangó vízben piszok jól szaporodik és igencsak halálos. Havonta 1x 24 órán át maxra tekerem én is a bojlert.
(#) antikzsolt válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Az a pangás simán összejöhet sajnos. Hiába a 80 liter forró víz nem használod ki teljesen. majd töltöd fel újra a tartályt. Folyamatos töltés van így elvileg és gyakorlatilag is benne marad.
(#) Tylla1 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
7 éve így használom. 24 óra alatt teljesen megcserélődik a víz a tartályban, mivel a 40 fokos vízhez nem kell hideg vizet adagolni semmilyen felhasználáskor. Természetesen aki nem érzi így biztonságosnak, az használja a magasabb hőfokot Egyébként azt valóban javasolják, hogy havonta 1x érdemes legalább 60 fokra felfűteni a vizet (én nem teszem a leírtak miatt )
(#) uniman válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Arról írtak (szerintem), hogy a bojlerbe a kifolyt melegvíz helyére beáramlik a friss hideg csapvíz...és az bizony keveredik a melegvízzel (lassan csökken a víz hőmérséklete is).
Meg aztán a vízkőbe is belecsimpaszkodhat az a fránya kótokozó...
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
(#) Tylla1 válasza uniman hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Sajnos nem találom azt a szakmai oldalt, ahol leírták, hogy hány fős háztartásban, milyen hőmérsékletre melegített, mekkora víz mennyiségnél kicsi a valószínűsége a fertőzésnek (mert folyamatosan cserélődik). A vízkövet meg a korábban leírtak miatt rendszeresen takarítom. De természetesen elfogadom, amit írtok
(#) uniman válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Ha biztosra akarunk menni: UV-C/Germicid jó lehetne ellene? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023

UV.jpg
    
(#) Tylla1 válasza uniman hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Ahogy olvasgatom a leírásokat ez nem arra van, amiről beszélgetünk, hanem a házba "bemenő" vizet lehet vele fertőtleníteni...őszintén szólva nem is hallottam róla eddig
(#) Sinike válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Akkor Neked nincs medencéd. Mire jó a falusi élet
(#) gyuszo válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Erre gondolsz ? Szerintem ez a legjobb.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Na de hogyan fogunk mosogatásonként 80 liter vizet megtakarítani, ha csak 5-10 l vizet melegítünk hozzá?
(#) Tylla1 válasza Sinike hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Valóban, medencém az nincs.
(#) Tylla1 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Amit én olvastam, abban nem voltak rajzok, de a tartalmát illetően kb. hasonlókat írt.
(#) Mate78 hozzászólása Jan 15, 2023 / 2
 
Sziasztok!

Csak részben kapcsolódik a témához,de a vízmű által megadott keménység érték nem biztos,hogy hasznos infó,ugyanis általában az összkeménységet adják meg.Összkeménység= állandó keménység+ karbonátkeménység.(a szikességet okozó nátrium vegyületeket most nem vettem figyelembe,de előállhat olyan eset,amikor ezek miatt a karbonátkeménység magasabb lehet,mint az összkeménység )Az összkeménység javarészt kalcium,és magnézium kloridokkal,szulfátokkal alkotott vegyületei.Ezek melegítéskor nem válnak ki.
A karbonátkeménység ugyanúgy kalcium,és magnézium,de karbonátokkal,hidrokarbonátokkal alkotott vegyületei.Ezek válnak ki melegítés hatására,és alkotják a vízkövet.
A vízkő kiválás mértéke csak a karbonát keménységtől függ.Egy párszáz Forintos Neptun cseppteszttel bárki percek alatt megmérheti a vize keménységét.
Akvarisztikai boltban kapható.A KH karbonátkeménység (Karbonatenhaerte) érték számít.
(#) Laca13 hozzászólása Feb 14, 2023 / 1
 
Hogy ne legyen uncsi az életem, az általam hőtárolós gázbojlerből csinált szolár tárolóm megadta magát. Átengedi a használati vizet a fűtővízbe. Igaz, kiszolgálta az idejét, mert legalább 15 évig működött. Most rászántam magam, hogy veszek egy gyári két hőcserélős tartályt, kiegészítő elektromos fűtéssel.
Keresgéltem és ekkor szembesültem azzal, hogy már van úgynevezett szteatitos fűtőbetéttel ellátott készülék is a hagyományos vízbe merülős betétes mellett.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e tapasztalata valakinek ezzel az újabb fajtával? Ha van, akkor jobb vagy rosszabb mint a régi? Azt ugyan olvastam, hogy cserénél nem kell leengedni a vizet, na de ha nem kell cserélni a fűtőbetétet, akkor ez nem nagy előny. Tisztításnál meg így is, úgy is le kell üríteni. Nem rosszabb a hatásfoka, hogy nincs közvetlenül a vízben a betét?
Ráadásul én nem láttam hogy ilyenből lenne egyfázisú, nekem pedig nincs csak egy fázisom.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2023
(#) Hutty válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Nem a fűtőbetét szteatitos ( zsírkő, kevésbé tapadós, olyan teflonra hasonlító tapintású), hanem a belső felület, a zománc. De a fűtőbetét egy csőben van, ami a tartály felé bevonatos. A fűtőbetét meg olyan, mint a nagyon-nagyon régi hősugárzó, kerámia testen van a cekásztekercs. 3 ellenállásos, lehet csillagba 3 fázisra, vagy párhuzamosan 1 fázisra is kötni. Hatásfok ? Szerintem a 2400W amúgyis kevés 200 literhez, inkább kiegészítő a csőkígyó mellé.
Nekem Hajdu sta200 egy csőkígyós van, meg 3x800W-os betét. 2020 januári, most már bele fogok nézni.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2023
(#) lefituta válasza uniman hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Túllihegtek mindent! Hallottatok már olyan emberről, aki a bojlertől kapott valami betegséget? Én még a 3in1 kávét is a bojler vizéből iszom naponta többször. Minden nap kádba fürdök, fogmosás a bojler vizéből és még sosem kaptam semmit. De olyat sem ismerek aki kapott. Ez olyan városi legenda lehet, mint, hogy a galamboktól betegséget lehet kapni. 75 évesen még nem láttam egy galambászt vagy Velencéből hazatért turistát, (akiket belep a galambhadsereg a téren) akik galambtól betegedtek volna meg. De bojlertől sem! Biztos, hogy nem vagyok normális!
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Itthon ilyen fűtőbetétes bojlerünk van, csőkígyóval, egy fázisra kötve (már amikor nem megy a vegyestüzelésű kazán). Eleve 230 V-os a fűtőbetét, ha jól emlékszem, olyan 1500 W körüli teljesítménnyel, 120 l-es a bojler, elég, már ha a család tudatosan használja a vizet (is). Sokkal nagyobb felületű és alacsonyabb hőmérsékletű mint a merülős fűtőbetét, így nagy valószínűséggel kevesebb vízkő is keletkezik. Ezt biztosra nem tudom megmondani, mert itthon gyantás vízlágyító van a rendszerre kötve.
(#) Laca13 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Oké, kíváncsi leszek a vízkövesedés mértékére. Azt azért elég illúzió rombolónak tartom, hogy a 300000Ft körüli tartályhoz még külön kell megvenni a fűtőegységet.
Engem ebben a konstrukcióban két dolog zavar. Az egyik hogy nem tudom hogy a vízzel nem érintkező fűtőbetétnek nem rövidebb-e az élettartama? (tudom hogy a hagyományos sem a vízben van, hanem a réz cső belsejében lévő szigetelőanyagban) A másik, hogy szerintem pont amiatt hogy nem érintkezik a vízzel, nem lehet hogy hőveszteség lép fel? Ugyanis a réginél a víz azonnal elvonja a hőt, ebben meg a csőben lévő levegő a közvetítő közeg. Kifelé mennyire melegít vajon a fűtőbetétnél amikor éppen fűt?
Keresgéltem hogy hátha találok ugyanilyen tartályt hagyományos fűtőbetéttel, de olyat csak 400 literestől találtam, az meg nekem sok, még ha esetleg jobban ki is használhatnám a napkollektoraimat.
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Nincs, vagy csak minimális hőveszteség van (néztük annó), a fűtőbetét egy harangban van, a meleg ott marad, nem megy sehova.
(#) uniman válasza lefituta hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Nekem nincs is bojlerem!
Te pedig biztonságban vagy, hiszen naponta többször is lecserélődik a bojlered teljes "beltartalma" (vagy nem?) Meg aztán mi annó simán megettük a homokból a cicaizét...a mostani fejlődő emberpalántákat meg óvják a lepkef...tól is. Na majd ők lesznek bajban, ha utukba kerül egy ilyen fránya kórokozó...
(#) Laca13 hozzászólása Feb 21, 2023 /
 
Sziasztok!
Megvettem a bojlert. De lehet hogy a rossz elképzelésemnek köszönhetően nem lesz jó megoldás. Ugyanis alsó fűtőbetéttel vettem és csak most jöttem rá, hogy így szinte mindig be fog kapcsolni az elektromos fűtés amikor ráadják a csúcsidőn kívüli áramot, hiszen az alja hamar le fog hűlni. Lehet hogy jobban jártam volna a középre berakható kiegészítő fűtéssel.
Na most azon agyalok, hogy ha van a bojlerben legalább 2/3-ig forró víz, akkor hogyan tudnám megoldani, hogy olyankor ne kapcsoljon be az elektromos fűtés? Nekem csak a mágneskapcsoló jutott eszembe mint megoldás, ami elvenné a betápot. Persze tudom, hogy 2400W-ot kell kapcsolni.
(#) Swedhart hozzászólása Feb 21, 2023 /
 
Sziasztok 110v egyenáramról működtetnének 120l bojlert ez működik valahogy? Vagy nem lessz jó?
(#) Bakman válasza Swedhart hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Kb. 1/4 fűtőteljesítménnyel kell számolnod és az egyenáram miatt valószínűleg előbb tönkremegy a hőkapcsoló, mint egyébként tenné.
Következő: »»   120 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem