Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Nálunk közepes keménységű a víz, pontos értéket nem tudok, de 8-10 éveket simán elmegy a bojler hozzányúlás nélkül.
Szia!
Saját tapasztalat...az általam teljesen kitisztított 120 literes álló Hajdu bojler (Z 120 E) új fűtőbetéttel, 40 fokra állítva, 8 hónap után kezdett hangot adni a vizkövesedés miatt ![]() ![]() Területileg nyugat Nógrád...ja! a vízmű szakemberének a nyilatkozata alapján a vizet 22-23 keménységi fokra "lágyítják"... ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
Szia. 40 fok az nem túl ok, olvastam valami baktériumról, ami 45 fokig marha jól érzi magát. Én paranoiás vagyok, Neked nem kell annak lenned
![]() De ha ez igaz, akkor elképzelhető az 50 fok körül a 7 hónap. Fogalmam sincs, milyen itt a víz, mert Kicsinden lakunk. Ha van itt szlovákiai kolléga, tán segít nekem... ![]() S mivel én magyar vagyok, nem tudok rákeresni sk oldalon a vízkeménységre. De az évente takarítás a "hang miatt", az még mindig nem "megoldás/válasz", hogy nekem 7 hónap után leold a hőkioldó. 2 lehetőség van, erre keresem a választ. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
Újabb "haszontalan" hozzászólásommal megpróbálok neked segíteni ...
Sőt "okoskodok" is még egy kicsit.: Ha a jól működő hőkioldó kikapcsol, akkor a fűtószál körül már sok-sok vízkő lerakódásnak kell lennie, ami elszigeteli a víztől és így felforrósodik a cekász. Nincs elég víz a közelében, hogy lehűtse. Ráadásul a víz áramlása is akadályoztatva van. Szétszedés után meglesz a válasz a kérdésedre. (Nem mellesleg párszor már tapasztaltam ilyen hibát és szembesültem is az okozójával a bojler kitakarítása közben) A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
Két észrevétel: 1) a baktérium, amiről írsz az a legionella, de ez csak akkor okoz problémát, ha pang a víz a tartályban...nálam egy nap alatt cserélődik a teljes tartalom. 2) A kommentemmel csak arra akartam rámutatni, hogy igen, előfordulhat a víz keménységének függvényében, hogy jelentősen elvízkövesedik a fűtőszál pár hónap alatt. Az, hogy nálad ez okozza-e a problémát, nem tudhatom, nem is erre válaszoltam.
Köszi. Látod, ez nem volt haszontalan!
![]() Ezek alapján 2.1 - 3.1 mmol közt van, az 12-18 dH, tehát keménynek számít. Persze teljesen logikus, amit mondasz, csak hihetetlen, hogy ez 7 hónap alatt egyik napról a másikra történt. Valahogy kimaradt, hogy lassan fűt, meg hangosan susog, meg egyéb jelek. S eddig az öreg bojler miért nem tette? Valamint a gépkönyv, garipapír, internet is mind azt mondja, hogy 2 Évente kell vízkőteleníteni! Mondom én, hogy tesznek valami anyagot a fűtőszálba, hogy jobban tapadjon a vízkő! ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
Valahogy így kalkulálnak és így jön ki a 2 év.
1 főre – 50 literes villanybojler, 1 – 2 főre – 80 literes villanybojler, 2 – 3 főre – 100 literes villanybojler, 3 – 4 főre – 120 literes villanybojler, 4 – 5 főre – 150 literes villanybojler, 5 – 6 vagy annál több főre – 200 literes villanybojler ajánlott.
legalább 70 fok kell hogy pusztul a legiona. Pangó vízben piszok jól szaporodik és igencsak halálos. Havonta 1x 24 órán át maxra tekerem én is a bojlert.
Az a pangás simán összejöhet sajnos. Hiába a 80 liter forró víz nem használod ki teljesen. majd töltöd fel újra a tartályt. Folyamatos töltés van így elvileg és gyakorlatilag is benne marad.
7 éve így használom. 24 óra alatt teljesen megcserélődik a víz a tartályban, mivel a 40 fokos vízhez nem kell hideg vizet adagolni semmilyen felhasználáskor. Természetesen aki nem érzi így biztonságosnak, az használja a magasabb hőfokot
![]() ![]()
Arról írtak (szerintem), hogy a bojlerbe a kifolyt melegvíz helyére beáramlik a friss hideg csapvíz...és az bizony keveredik a melegvízzel (lassan csökken a víz hőmérséklete is).
Meg aztán a vízkőbe is belecsimpaszkodhat az a fránya kótokozó... ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
Sajnos nem találom azt a szakmai oldalt, ahol leírták, hogy hány fős háztartásban, milyen hőmérsékletre melegített, mekkora víz mennyiségnél kicsi a valószínűsége a fertőzésnek (mert folyamatosan cserélődik). A vízkövet meg a korábban leírtak miatt rendszeresen takarítom. De természetesen elfogadom, amit írtok
![]()
Ha biztosra akarunk menni: UV-C/Germicid jó lehetne ellene? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
Ahogy olvasgatom a leírásokat ez nem arra van, amiről beszélgetünk, hanem a házba "bemenő" vizet lehet vele fertőtleníteni...őszintén szólva nem is hallottam róla eddig
![]()
Akkor Neked nincs medencéd. Mire jó a falusi élet
![]()
Erre gondolsz ? Szerintem ez a legjobb.
Na de hogyan fogunk mosogatásonként 80 liter vizet megtakarítani, ha csak 5-10 l vizet melegítünk hozzá?
![]()
Amit én olvastam, abban nem voltak rajzok, de a tartalmát illetően kb. hasonlókat írt.
Sziasztok!
Csak részben kapcsolódik a témához,de a vízmű által megadott keménység érték nem biztos,hogy hasznos infó,ugyanis általában az összkeménységet adják meg.Összkeménység= állandó keménység+ karbonátkeménység.(a szikességet okozó nátrium vegyületeket most nem vettem figyelembe,de előállhat olyan eset,amikor ezek miatt a karbonátkeménység magasabb lehet,mint az összkeménység )Az összkeménység javarészt kalcium,és magnézium kloridokkal,szulfátokkal alkotott vegyületei.Ezek melegítéskor nem válnak ki. A karbonátkeménység ugyanúgy kalcium,és magnézium,de karbonátokkal,hidrokarbonátokkal alkotott vegyületei.Ezek válnak ki melegítés hatására,és alkotják a vízkövet. A vízkő kiválás mértéke csak a karbonát keménységtől függ.Egy párszáz Forintos Neptun cseppteszttel bárki percek alatt megmérheti a vize keménységét. Akvarisztikai boltban kapható.A KH karbonátkeménység (Karbonatenhaerte) érték számít.
Hogy ne legyen uncsi az életem, az általam hőtárolós gázbojlerből csinált szolár tárolóm megadta magát. Átengedi a használati vizet a fűtővízbe. Igaz, kiszolgálta az idejét, mert legalább 15 évig működött.
![]() Keresgéltem és ekkor szembesültem azzal, hogy már van úgynevezett szteatitos fűtőbetéttel ellátott készülék is a hagyományos vízbe merülős betétes mellett. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e tapasztalata valakinek ezzel az újabb fajtával? Ha van, akkor jobb vagy rosszabb mint a régi? Azt ugyan olvastam, hogy cserénél nem kell leengedni a vizet, na de ha nem kell cserélni a fűtőbetétet, akkor ez nem nagy előny. Tisztításnál meg így is, úgy is le kell üríteni. Nem rosszabb a hatásfoka, hogy nincs közvetlenül a vízben a betét? Ráadásul én nem láttam hogy ilyenből lenne egyfázisú, nekem pedig nincs csak egy fázisom. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2023
Nem a fűtőbetét szteatitos ( zsírkő, kevésbé tapadós, olyan teflonra hasonlító tapintású), hanem a belső felület, a zománc. De a fűtőbetét egy csőben van, ami a tartály felé bevonatos. A fűtőbetét meg olyan, mint a nagyon-nagyon régi hősugárzó, kerámia testen van a cekásztekercs. 3 ellenállásos, lehet csillagba 3 fázisra, vagy párhuzamosan 1 fázisra is kötni. Hatásfok ? Szerintem a 2400W amúgyis kevés 200 literhez, inkább kiegészítő a csőkígyó mellé.
Nekem Hajdu sta200 egy csőkígyós van, meg 3x800W-os betét. 2020 januári, most már bele fogok nézni. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2023
Túllihegtek mindent! Hallottatok már olyan emberről, aki a bojlertől kapott valami betegséget? Én még a 3in1 kávét is a bojler vizéből iszom naponta többször. Minden nap kádba fürdök, fogmosás a bojler vizéből és még sosem kaptam semmit. De olyat sem ismerek aki kapott. Ez olyan városi legenda lehet, mint, hogy a galamboktól betegséget lehet kapni. 75 évesen még nem láttam egy galambászt vagy Velencéből hazatért turistát, (akiket belep a galambhadsereg a téren) akik galambtól betegedtek volna meg. De bojlertől sem! Biztos, hogy nem vagyok normális!
Itthon ilyen fűtőbetétes bojlerünk van, csőkígyóval, egy fázisra kötve (már amikor nem megy a vegyestüzelésű kazán). Eleve 230 V-os a fűtőbetét, ha jól emlékszem, olyan 1500 W körüli teljesítménnyel, 120 l-es a bojler, elég, már ha a család tudatosan használja a vizet (is). Sokkal nagyobb felületű és alacsonyabb hőmérsékletű mint a merülős fűtőbetét, így nagy valószínűséggel kevesebb vízkő is keletkezik. Ezt biztosra nem tudom megmondani, mert itthon gyantás vízlágyító van a rendszerre kötve.
Oké, kíváncsi leszek a vízkövesedés mértékére. Azt azért elég illúzió rombolónak tartom, hogy a 300000Ft körüli tartályhoz még külön kell megvenni a fűtőegységet.
Engem ebben a konstrukcióban két dolog zavar. Az egyik hogy nem tudom hogy a vízzel nem érintkező fűtőbetétnek nem rövidebb-e az élettartama? (tudom hogy a hagyományos sem a vízben van, hanem a réz cső belsejében lévő szigetelőanyagban) A másik, hogy szerintem pont amiatt hogy nem érintkezik a vízzel, nem lehet hogy hőveszteség lép fel? Ugyanis a réginél a víz azonnal elvonja a hőt, ebben meg a csőben lévő levegő a közvetítő közeg. Kifelé mennyire melegít vajon a fűtőbetétnél amikor éppen fűt? Keresgéltem hogy hátha találok ugyanilyen tartályt hagyományos fűtőbetéttel, de olyat csak 400 literestől találtam, az meg nekem sok, még ha esetleg jobban ki is használhatnám a napkollektoraimat.
Nincs, vagy csak minimális hőveszteség van (néztük annó), a fűtőbetét egy harangban van, a meleg ott marad, nem megy sehova.
Nekem nincs is bojlerem!
![]() Te pedig biztonságban vagy, hiszen naponta többször is lecserélődik a bojlered teljes "beltartalma" (vagy nem?) Meg aztán mi annó simán megettük a homokból a cicaizét...a mostani fejlődő emberpalántákat meg óvják a lepkef...tól is. Na majd ők lesznek bajban, ha utukba kerül egy ilyen fránya kórokozó... ![]()
Sziasztok!
Megvettem a bojlert. De lehet hogy a rossz elképzelésemnek köszönhetően nem lesz jó megoldás. Ugyanis alsó fűtőbetéttel vettem és csak most jöttem rá, hogy így szinte mindig be fog kapcsolni az elektromos fűtés amikor ráadják a csúcsidőn kívüli áramot, hiszen az alja hamar le fog hűlni. Lehet hogy jobban jártam volna a középre berakható kiegészítő fűtéssel. ![]() Na most azon agyalok, hogy ha van a bojlerben legalább 2/3-ig forró víz, akkor hogyan tudnám megoldani, hogy olyankor ne kapcsoljon be az elektromos fűtés? Nekem csak a mágneskapcsoló jutott eszembe mint megoldás, ami elvenné a betápot. Persze tudom, hogy 2400W-ot kell kapcsolni. ![]()
Sziasztok 110v egyenáramról működtetnének 120l bojlert ez működik valahogy? Vagy nem lessz jó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |