Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   180 / 195
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Azon gondolkodtam, hogy egy ilyen préseléshez az adott szerszámbetéten kívül csak 1 dolog kell, két nagy erővel nyomó pofa, az meg adott egy satu személyében. Tehát nekem pl. akinek csak nagyon ritkán kell ilyet csinálni, elég lenne megvenni vagy megcsináltatni hozzá a betéteket, a többit elvégezné a satu.
A képeden lévő szerszámot mondjuk nem teljesen értem, nem tudom hogy ennek ilyennek kell-e lennie, mert szerintem ezeknél a nagy méretű saruknál is kéne lenni a betét közepében egy csúcsnak ahogy a kicsiknél is van, ami a saru két fülének a szélét belefordítja és belepréseli a sodratba. Legalábbis amit láttam gyári préselést ekkora méretben az úgy nézett ki. Mert ez így inkább csak szorításnak tűnik nem préselésnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2023
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Azt nem tudom egy satut milyen erővel tudsz összeszorítani, de néhány 1000 N-ra tippelném, esetleg nagyobb satunál 1 tonnányira. Ezzel szemben a kábelprések 10 tonnás nagyságrendű erővel nyomnak, ezért a satuval nem érnéd el a kívánt hatást.
Ezek a hüvelyek szó szerint azok, tehát egy csőről van szó, aminek nincs "két széle". A szorítás az egész felületet igyekszik deformálni, és a biztonság kedvéért még a palást egy pontján esetenként belenyom egy mélyedést (ezt nem minden szerszám csinálja).
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2023 / 1
 
Lehet hogy az cső, de én nem annak néztem, és nem is láttam még belőle olyat. Vagy az egyik vagy a másik képen lévővel találkoztam eddig, de annak zárt a vége, ott az nem forrasztható.
Kénytelen voltam lementeni a képeket, mert a beszúrt linkekre azt mondta a fórummotor hogy azt nem küldhetem el mert tiltott szavakat tartalmaz vagy mi. Érdekes...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Jó az észrevétel. Csőből készült saruknál teljesen jó a hatszög préselés, nyitottnál (mint a képen) már nem annyira.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Ezt a forraszthatósági kérdést igyekeztek szerintem ezzel a "kinyitással" áthidalni.
Zoli15 képein valóban nem ilyen látszik, az vélhetően a te első képed szerinti saru, csak csőszerűre deformálta a prés.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2023
(#) btamas81 válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Az akkor 10,9 csavar mikor én az vagyok...
8,8 húzott csavar a helyére, és örök élet meg egy nap. Persze a csavarnak. Maga a ház attól még törhet. De tényleg úgy kell használni, hogy megfeszítí az ember két kalapáccsal meg megüti a fészket.
(#) erbe válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Van ócsó, osztrákiában vett lehúzóm, abban 8-as 10/9-es csavarok vannak. Gondoltam, hátha...
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2023 / 1
 
Hogy mi célja a nyílásnak, nem tudom, de biztosan nem a forraszthatóság, mivel iparban nem forrasztanak. Zárt, csöves saru és ragasztós zsugorcső.
(#) zoly15 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2023 / 2
 
Az a celja, hogy lasd, vegig bedugtad-e a vezeteket!
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
A nagyobb csosarukat csak sokszogre szokas preselni…
A satuval nehez azert tobb T-s erot elerni.
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Én eddig is stauban csináltam majd forrasztottam és sosem volt vele gond. Csak hát jobb lenne bele egy idom hogy ne kelljen bűvészkedni vele, mivel egy irányból nem lehet nyomni mert akkor jön a lufi effektus, egyik oldalt nyomom a másik oldalt meg kijön. Lenne is olyan kemény anyagom amiből lehetne betéteket csinálni csak sajnos 8mm vastag az meg keskeny. Meg pontos méret (lenyomat) kéne hogy adott méretű saruhoz milyen méretű trapézokat kellene gyártani.
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Nekem parszor mar jol jott ez a pres… mobilabb is mint egy satu…
240mm2-is vannak presbeteteim… ha gondolod megmerhetem oket…
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Biztos jó, csak nem tudom mennyi az ára, de biztos hogy nem annyi hogy nekem megérje csak azért megvenni mert évente egyszer kell. Azt megköszönöm ha megméred őket, vagy még jobb lenne valahogy mintát venni róla, vagy beszkennelni, nem tudom, valami képfájl amit ha kinyomtatok méretarányosan akkor előttem van papíron az összes, arról már meg lehet csinálni.
Láttam kézit ami hasonlóan néz ki mint egy erővágó, de nem emlékszem már hogy méretben az meddig tud nyomni, de már annak is horror ára volt.
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
En is a szkennelesre gondoltam, irj privatban, es megbeszeljuk!
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Létezik, hogy ennek csak ennyi az ára? Mert ennyiért érdemesebb megvenni. Gyanúsan olcsónak tűnik ez nekem, még a mezei kézit is közel 100 ezerért láttam, hidraulikust meg kétszer háromszor annyiért.
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Amikor en vettem, meg 20K korul volt az ara, szoval valos az ar!
(#) mikrokapcsolo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Yato, Geko, hasonló márkák, ennek ennyi az ára. 16-300mm2 ig vannak hozzá betétek. Aránytalanul olcsó, de irtó hasznos szerszám. Először csináltunk vele próba nyomást, a végeredményt szétfűrészelve igen szép volt az eredmény, rendesen zömült az anyag a saruban. Pont 2 napja használtam 240mm2 es sodronyhoz, hiába van nagy szivattyús présünk, ezt könnyebb felvinni a kosaras kocsival a munkaterületre, mint az 50kg + hidraulikacső szerkezetet. Alállomásokon is használjuk, a földön legyártható sodronyokat megcsináljuk lent, de ha a helyén kell felpréselni 6-7m magasban, akkor ezt viszem fel. Amire ildomos odafigyelni vele, hogy a pofákat itt kevésbé vezeti meg egyenesen az oldala mint a profi gépeknél, és ha nem pont merőlegesen tartja az ember a saruval, el tud csúszni kissé egymáshoz képest a két pofa. Összepréseli, csak nem lesz szép annyira.
(#) hegman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Igen, kb. ennyibe kerülnek ezek a fajták. Nekem is van ilyen, más színben.
Igaz az élettartama egy komoly profibb nyomóhoz képest tizede, viszont az ára akár a huszada is lehet. Tudom mert ahol dolgozom ott használnak drágát a fiúk, napi szinten, 5-8 éves is van közte, és még jó, nem kis keresztmetszetekre 50-től felfelé.
Az enyémet heti 1-2 alkalommal használom, maszekban ~1,5 éve, még jó, de azért látni, hogy nem biztosan lesz 3 éves. Ár/értékben akkor is megéri, ha veszek még egyet egy éven belül.

Kapcsolódó: Sokszor vettük észre, hogy van olyan vezeték amire nem nyomja rá rendesen a sarut. Legutóbb két 120-as mkh között volt ilyen különbség, ugyan annak a gyártónak a saruját használtam mindkettőhöz. Az egyik vezetéknél jó lett a másik vezetékről le lehetett húzni a sarut. Nem a nyomó hibája volt. Ilyenkor az egyik pofát eggyel kisebbre cserélve, újra nyomva, jó lett.
(#) Ge Lee válasza hegman hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Meglátjuk, ilyet rendeltem, ez teljesen ugyanaz csak más a neve és a színe, meg ötezerrel olcsóbb volt, a szállítás meg 800Ft-tal drágább. Megkérdeztem egy fémiparban dolgozó ismerőst, a 18 tonnát ő is inkább afféle marketingfogásnak tartja, a kép alapján nem tudom mekkora az a tüske, de az ott 18 tonnától minimum hajlana de inkább törne, talán a peremmel együtt ami tartja. Még egy oka volt a rendelésnek, néha kéne nyomni hatszögre koaxot és N csatlakozót is amit a hatszögű érvégezővel nem lehet mert nem nyitható szét, emiatt még egy fogót kéne venni, de bízom benne hogy ezzel is meg fogom tudni csinálni, ha nem is a meglévő betétekkel de egy pluszban gyártottal ami az adott kábelhez illeszkedik.

Nekem a 4 pofás ér vég krimpelőnél tűnt fel, hogy az egyel kisebb méretű kábelt nyomja úgy meg a hüvelyben ahogy azt kell, a bele valót nem mindig. Aztán rájöttem, hogy a bele valót is jól megnyomja az esetek többségében de ehhez az kell, hogy az elemi szálak egyenesen és párhuzamosan fussanak, nem lehet benne az az enyhe sodrás sem ami a kábelben alapból benne van, mert ha benne van akkor nem fogja tudni rendesen összepréselni a hüvelyt. Ami logikus is, mert az egyenesen és párhuzamosan futó szálakat be tudja nyomni egymásba (egymás közé), de ha a szálak egymáson átmennek akkor nem. Hasonlóan működik ez nagyban is.
(#) VIM válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Szia! Nem akartam ezt az oldalt ajánlani, (pedig megérdemlik) mert van akinek magasabb szintű igényei, elvárásai vannak egyes szerszámokkal kapcsolatban de én most rendeltem "tőlük" egyes dolgokat és meg vagyok elégedve mindennel. Kár, hogy nem vettem észre előbb "őket", mert nem rosszak a lengyel készülékek sem. Inkább vettem volna tőlük egy ilyen fúrót mint egy kínai Skilt amivel a kicsomagoláskor szembesültem.
(#) Massawa hozzászólása Jan 28, 2023 /
 
Csinált valaki egy jol használhato ellenállás blokkot erösitök stb terhelesére.
A cél az lenne, hogy valamilyen panelon mondjuk 5 darab 8 Ohmos teljesitmény ellenállásbol minél több kombináciot lehessen kihozni. ( pl banándugos hidakkal). Rémlik gyerekkorombol, hogy valamelyik Sztrokai könyvben volt ilyesmi ( sajnos a könyvek már elkallodtak).
A mechanikai kivitel érdekelne.
(#) nbela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Például így: teljesítmény ellenállásokkal különböző kombinációkat lehet beállítani.
(#) nbela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Próbának indult, így maradt.
(#) Massawa válasza nbela hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Én is ilyenben gondolkodom a hétvégén kaptam 10drb 50W-s 8 Ohmos ellenállást, azokat fogom valamilyen dobozba szerelni, és keresem a legoptimálisabb kezelö felületet ahol banándugokkal/hidakkal a lehetö legtöbb ellenállást tudok belölük kikombinálni. ( valahonnan maradtak 19 mm-s banánhidjaim is ( 2 összekötött/öntött banándugo 19 mm lyuktávval.)
Ha jol látom neked valamilyen kapcsolok vannak a kezelö panelen.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2023
(#) nbela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
öt kapcsolóval lehet az ellenállásokat párhuzamosan a kimeneti csavarszorítós
banánhüvelyere vezetni. A teljesítményellenállások értéke: 5; 5; 5; 10; és 20 Ohm
/ezek voltak/
(#) pipi hozzászólása Feb 16, 2023 /
 
Hali!
Vettem egy ilyen minimalista akkus láncfűrészt https://vi.aliexpress.com/item/1005004625051375.html 5. képen lévő. A doksija hallgat róla, olajzója nincs, hogyan szokták a láncot olajozni? Mártsam be egy konzervesdoboz olajba?
Köszi
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Olajozni/zsirozni szokták mint a bicajláncot
(#) btamas81 válasza pipi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
A pumpáló felett van szerintem az olajtartály beöntője, és gondolom a pumpával meg nyomod neki az olajat.
(#) bbb válasza pipi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Nekem is ilyen van. A láncra egy pár csepp olajat kell kenni, külön olajzója nincs.
(#) ftirius válasza pipi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
A láncvezető disztális végén van zsírzófurat, ugyanúgy mint a normál láncvezetőknél. Az is fontos!
Következő: »»   180 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem