Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   912 / 959
(#) gyulank válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Ha...
(#) SzervízMacska hozzászólása Feb 17, 2023 / 3
 
Etessétek a trollt, legalább telik az oldal…
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
De ezzel telik az oldal, hogy engem hülyéztek, meg trolloztok, nem azzal, hogy ha valakinek mondjuk valami problémája van valamivel, az pontosan meghatározza, hogy pont ott pont az pont azért nem jó, csak idebüfög valamit, hogy rossz, meg, hogy mindenki ugyanazt mondja, pedig ez egyszerűen hazugság.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 1
 
Mert szétszedted a PEN kötést vakon!
Én és más is írta, derítsd ki a hálózatod milyen. Szerződésen vagy ügyfélszolgálaton meglesz. Ha nem TT, akkor kell az oda.
Nincs univerzális válasz, amit nem fogadsz el, csak sírsz, hogy senki nem mondja meg.
(#) zoly15 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Ha ilyen felvallrol veszi a troll a villanyt, hamar aramutes lesz a vege….
(#) zoly15 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 2
 
Ez a “pontosan meghatarozza” azert eros… ovodas rajzokkal szemleltetni a koteseket, semmifele felirat nelkul… tobbszor kertunk fenykepet, de valami szupertitkos project lehet ez
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Idézet:
„csak idebüfög valamit, hogy rossz, meg, hogy mindenki ugyanazt mondja, pedig ez egyszerűen hazugság.”

Itt nem politizálunk!
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 17, 2023 1 /
 
Akkor mondjuk egyetérthetnétek abban, hogy a legutóbb linkelt 2 rajz közül melyik van rosszul elnevezve. Mert én a leírása alapján rajzoltam és neveztem el, majd ő lerajzolta, és a tt annak volt a neve amelyiknek én a másik nevet adtam. És eddig úgy voltam vele, jó, biztos én fordítottam meg, ha mindenki azt mondja, hogy minden rossz. De most te meg azt mondod, hogy amit ő tt-nek nevezett el, az akkor kell, ha nem tt. De azt hozzáteszem, hogy a villanyszerelő helyi, ezért kevésbé gondolom, hogy más hálózathoz szokott volna, másrészt olyan gyorsan elgányolt mindent ahogy csak lehetett, ezért biztos, hogy annyit sem tett volna meg feleslegesen, hogy csinál egy 10 centis érvéghüvelyes vezetéket, és becsavarja géppel. Ezért nem értem, hogy miért kellett egyáltalán a kezdetektől azt feltételezni, hogy a szabványosító rosszul kötötte be. Az egész egymás mellett elbeszélések ebből indulnak ki, hogy hátha a szabványosító papírral rendelkező villanyszerelő rosszul kötötte be, és ha ő úgy kötötte be, és én azt feltételezem, hogy okkal kötötte úgy, akkor rosszul csinálom, meg nem értem. Szóval, ha kihagynánk azt, hogy a villanyszerelő hülye, akkor össze kellett eddig is kötni, meg ezután is. Nem?
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 3
 
Mellébeszélés.
Ha a nulla PE össze volt kötve és feltételezed jól csinálta, akkor tilos bontani!
Ha feltételezzük tévesen kötötte össze, mert TT, akkor meg nem szabad.
De nem feltételezünk meg tippelünk, ki kell deríteni, ennyi.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Ha a papíros villanyszerelőről nem feltételezhetem, hogy nem feltételezte, hanem kiderítette, az megnyugtató. Viszont az előbb rákötöttem a konnektorra egy szerintem 4W-os LED izzót föld és fázis közé, és lekapcsolt.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 18, 2023
 
Kedves Mindenki!

Örök szabály, hogy ne etesd a trollt. Kérjük, hogy amennyiben azt tapasztaljátok, hogy a kérdező egyáltalán nem működik közre saját érdekében a kérdésének megválaszolásában, úgy hagyjátok figyelmen kívül.

Teljesen helyesen jártatok el, amikor is a kérdezőnek azt javasoltátok, hogy forduljon szakemberhez.
Számunkra rendelkezésre álló információk szerint a kérdező egyáltalán nincs tisztában az erősáramú szerelés alapjaival, így kérjük, hogy a továbbiakban semmilyen tanácsot ne adjatok számára, ugyanis magára és másokra életveszélyes elektromos kötéseket alakíthat ki az alapismeretek hiánya miatt, ezért pedig senki nem vállalhatja közületek a felelősséget.

"Gyulank" felhasználónak azt javasoljuk, hogy a továbbiakban ne a fórumon keressen megoldást a problémájára, hanem hívjon szakembert, ugyanis kizárólag őt terheli felelősség innentől amennyiben valaki életveszélyes áramütést szenved a teljesen szakszerűtlen erősáramú kötései következtében.
Javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez, akár villanyszerelés, akár más témakörben.

Trollkodásának folytatása esetén pedig Gyulank felhasználót ki fogjuk tiltani a fórum topikból.

Előre is köszönjük mindenki együttműködését.
(#) VIM válasza Audience hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Szia! Ezzel a felvetéssel kapcsolatban, hogy mi lenne az egységes szabály azt én már nem tudom követni de nekem most legutóbb a H tarifás óra beépítésekor a szolgáltatói PEN-t a főmérő alatt fővezetéki leágazóval (HLAK-ba) kötötték és egyből összekötötték a földszonda vezetékével, majd onnan adták vissza, fel az órának a kéken a PEN-t. Az órán nem mehet keresztül a fogyasztói áram visszavezetése, ezért van csak egy kék szál az óra jobb oldalán. A dupla zöld-sárga az a keresztmetszet miatt kellett, mert az a vastagság abba 16-os csőbe nem fért volna bele ami nálam rendelkezésre állt. A színek további összekötési helye a két óra közötti dobozban lett kialakítva ha jól látom akkor kék színnel. Ott lett összekötve a lakáselosztóm sötétkék szála az új kötés világoskék szálával. Röviden ennyit szerettem volna erről az "egységes" szabályról írni. Nekem már eddig nem terjed ki a kompetenciám de aki szerelte az benne van a szaknévsorban és kiváló szakember (ismerem is).
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2023
(#) Audience válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Igen én is azt tartom jónak, ha a mérő csak egy leágazást kap a fővezetéki sorkapocsról, ahol a PEN bontását is megcsinálják, de ha annyi ezresem lenne amennyi olyat láttam ahol a szolgáltató embere simán az óra nulla tönkjéről ment tovább a nulla vezetővel már nem dolgoznék. Mostanában sem egységes sajnos, hogy csinálják a szolgáltatók. De ez egy külön történet.

Nálad a fa szekrénybe beszerelték? Engem köteleztek egy új mérőhely kiépítésére.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2023
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Így a mérőhely alatt tökéletes. Köszönjük a fotót. Gondolom a 16 cső helyszűke miatt van 10 mm2 vezeték a 16 mm2 helyett a földelő szonda irányába.
(#) VIM válasza Audience hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Annak idején kötözködni akartak ezzel kapcsolatban de mondtam az ügyintézőnek, hogy mióta harapja megy az egyik kutya a másikat. Az előírásoknak megfelelő tűzbiztonsági kezelésen átesett a fadoboz és kész. Azt mondtam, hogy nem vagyok hajlandó szétverni egy A2 dobozért az addigi munkámat és letettem az asztalra a bizonyítványomat ami elegendőnek bizonyult (ez volt kb. 25 éve).
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Igen. Így utólag kössek rá még egyet? Minek? Ha akkoriban megfelelt akkor most is.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Persze, hogy azért van kettő 10mm2 zöld-sárga, hisz írtam is de a kérdésedet elsőre másképpen értelmeztem. Azt "hittem", hogy a szonda és a kötődoboz közötti 1 szál tizesre modod.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Idézet:
„Azt "hittem", hogy a szonda és a kötődoboz közötti 1 szál tizesre modod.”

Igen, arra. Annak amelyik külön van .
Annak 16 mm2 keresztmetszetnek kellene lennie.
Az a szerelvény is arra van kiképezve, hogy az a része nagyobb keresztmetszetet tudjon fogadni. Feltűnő, hogy abba is fehér az érvéghüvely. A 16-os az zöld.
( MSZ HD 60364 5.54 Földelőberendezések és védővezetők )
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) mikado válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Biztosan rosszul emlékszem, de nem a fázisvezető keresztmetszetével kell megegyezzen? (16-os keresztmetszetig)
(#) Audience válasza mikado hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Felénk AL 16 vagy 25-össel kötnek be amihez a 16-os réz tökéletes és teljesül amit írtál a fázisvezető és a földelő nyárs bekötéséről.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Feb 21, 2023 /
 
"aki szerelte az benne van a szaknévsorban és kiváló szakember (ismerem is)."
DE ÚGY TÜNIK AZ ÉRVÉGHÜVELY FOGÓT NEM ISMERI!
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Akkor menjünk tovább.
2. A mérőóra fölött a lógó vezeték.
3. Az ÁVK 40 A és 0,1 A. ( 30 mA helyett.)
4. Csak "C" karakterisztikájú kismegszakítók.( "B helyett)
Gondolom ezek is szerepeltek a kivitelezői nyilatkozatban.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Igen, de az csak 10-es, ami a képen szerepel.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Igen, de én mikado-nak válaszoltam, nem a képet elemeztem!

Ha nem is szabványos amúgy semmi problémát nem fog az a 10-es vezető csinálni. Rengeteg régi szerelés sokkal ramatyabb ettől!
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Azzal a részével egyetértek, hogy sokkal ramatyabb régi szerelések vannak, nagyon sokat láttam négy évtized alatt.
Én csak a főbb hibákat írom le, miket érdemes kijavítani, főleg azokat, ami veszélyt jelenthet hiba esetén.
Természetesen csak az nyúljon hozzá, aki a munkáról ad kivitelezői nyilatkozatot is.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 21, 2023 / 1
 
A "C" karakterisztika nem feltétlenül probléma. Az ÁVK szerintem sem megfelelő, bár én nem tudtam leolvasni a kép nekem kicsiben jelenik meg.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
A csak "C" azért is probléma, mert a 8 modulos elosztóba 8 db van belezsúfolva.
Lakásokat jellemzően csak "B" jelűvel védünk.
Biztos nincs elég hely benne.
5. pont 3 fázisra alul van méretezve az elosztódoboz.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Nekem ez ránézésre nem egyértelmű.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Nekem igen, mert :
6. pont Nincsenek a kismegszakítók feliratozva, hogy melyik mit véd.
Még csak sorszámozva sincs, nincs dokumentálva.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) Atis57 válasza Audience hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Szia!

Az a +/- egyszerűen;

Ctrl gomb és az egér görgetője.

Megnéztem --működik!
Következő: »»   912 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem