Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   117 / 119
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 10, 2023 /
 
Ja? Igen! Még pár kérdést felvetnék: Ezt a PVC ragasztót, vagy amit mások használnak, a fa ragasztót, pár év múlva el lehet majd szépen távolítani? Nem marad örök? Az új habszél biztosan tönkre fog megint menni. Mivel nem tudom a hangfal sorsát, szeretnék erre is gondolni.
A porvédőt le kell venni és központba hézagolni a tekercset ugye? Nem szeretném félre ragasztani.
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 10, 2023 /
 
Szia!
Idetaláltam.
Kiszerelés után.
Vagy oldalt lesz egy HA20-1018 a kosáron vagy a mágnes hátoldalán egy árazócimke, de az nem igazán lehet, mert a 1544-484 az nagyon nem így néz ki.
Kiszedés nélkül a hurka szélessége segít, azt kell megmérni.
Ha 15 mm, akkor a régi széles hurkás kell (szemre az), ha 10 mm akkor kellene az új keskeny perem.
De ez még a régi hangszóró szerintem, fenntartom továbbra is.
Üdv.
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 10, 2023 /
 
Értem. Tehát, ha a közepét nagyobb gömbnek látom, az nem feltétlenül számít? A hurka vékonyabb az újon. ...De akkor az kevesebbet is tudna mozogni?
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Szia!
Már engem is elbizonytalanítottál.
Most a szülőknél vagyunk és lekaptam az egyik DC2050E elejét (Bp-en nincs). A membrán anyaga sima, nincsenek azok a benyomódások rajta, mint a te fényképeden. A porvédő is sima papír és kb 5 cm.
A 484-es membránanyaga hasonló, mint a fényképeden, de azokon kicsit nagyobb átmérőjű fényes poliészter porvédő van. Eddig csak ilyen fényes porvédős 484-est láttam. Nekem is csak ilyenek vannak, de azok mind impregnáltak is, ez meg nem néz ki annak a képen.
Most már kíváncsi vagyok, hogy ez milyen hangszóró lehet a képen, mert valóban valahol a kettő között van.
Mérd meg a hurka szélességet a műanyag mellett a 10 és 15 mm jól elkülöníthető. Ha kicsavarod a négy csavart és kiveszed a hangszórót a hátoldalán lennie kell feliratnak. Azt is nézd meg, hogy mennyi fehér gyurmaszerű tömítőanyag van a kosáron körben. Ha kevés vagy nincs, akkor rendelj Fidekát is a H2000-től a szélek mellett.
Már csak azt kell kitalálni, hogy melyik szél legyen, mi ez a hangszóró pontosan.
Szerelj és mérj.

Ez a ragasztó csak hasonló fehér mint a faragasztó, de nem az, ez papírra való és rugalmas. A faragasztó NEM jó, ez a PVAc kell. (Egyszer sikerült tabletről pont egy rossz linket beraknom korábban erre a fórumra és az ott is maradt sajnos az a faragasztó ).
He ennyire elöregszik a szél, akkor könnyen eltávolítható már, de alaposan le kell kapargatni. Azt, hogy ezt a ragasztót milyen lesz eltávolítani nem tudom, mert nem használom olyan régen, hogy cserélni kelljen.
Msteave (aki itt a fórumon is aktív) könyvét vettem meg a javításról. A piros oldószere, az prímán leszed szinte minden ragasztót a membrán rongálása nélkül. Azzal ez is lejön majd szerintem tizenpárév múlva.

A porvédőt sokan leveszik és hézagolják a ragasztáskor a tekercset ez tény. Én eddig egyszer sem vettem le. A membránra ragasztom először a szélt, ráigazítom központosra, csipeszekkel rögzítem. Ha megszáradt, akkor jön a kosárhoz ragasztás. Itt pár nyomás kell a membránon, hogy a pille központosan megvezesse a tekercset és érezd, hogy sehol sem súrol a pozícionáláskor. Utána a kosárra kell lenyomni abban a pozícióban a habszélt amíg megköt a ragasztó, ez lehet kör alakú megfelelő mértű tál súlyozva, vagy itt is a csipeszek körben.
Még a kis Unitra torony mérsékelten megvezetett nyeklő membránját is meg tudtam így ragasztani központosra. A Videotonok jobban megvezetik a membránt. Csináltam már 10,13 és 20 cm-es párokat is.
De ez csak az én heppem, hogy így csinálom, sokan a másik utat választják. Oda viszont biztosan kell oldószer vagy másik porvédő, ha nem sikerül épségben eltávolítani.
Ezt is rendeld meg, ha a porvédő leszedést választod.
Na én meg ezért kapok majd másoktól, hogy nem szedem le a porvédőt.
Várom, hogy mi van ennek a hangszórónak a hátoldalán.
A "hurka" mérete más, de nem ez határolja le a membránkitérést szerintem.
Üdv.
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Rendben. Hazamegyek. Megmérem. De ha fáradt leszek, akkor lehet hogy csak holnap. Azaz, hétfőn. Így hétvégén sajnos 12 órázom.
Köszönöm!
(#) Honda130 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Szia!
Nos, végre Sikerült megnéznem a hangszórót. Bevallom, orvosoknál töltöttem ezt a napot, kezdődő tüdőgyulladással.
10,2mm-es szélességű a hurka. Lehet hogy nem pontos a mérés, de hogy nem 15mm, az biztos
A hangszóró mágneség pedig ez látható, ami a képen van.
És amit csak most vettem észre, hogy a közép sugárzó sem pont olyan, mint régen volt. Ez mennyire lehet típusidegen ettől a hangszórótól?
Leszedve az elporladt habszélet, nagyon könnyen billeg a membrán. Kicsit megrázva a hangszórót, hallani, hogy akár hozzá is tud érni a tekercs a mágnes fészkéhez. ez így természetes?

Köszönöm!

2.jpg

5.jpg
   
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2023 / 1
 
Szia!
Azt a kezdődő tüdőgyulladást rendesen ki kell feküdni, először arra koncentrálj. A legfontosabb, hogy meggyógyulj. A doboz feltámasztása ráér.
Ez már új 484-es hangszóró, ehhez a keskeny perem kell.
Akkor 1996.12.03 környékén még ilyen porvédővel gyártották.
A közép is újabb típus, papírperemes, de a pontos típust már nem merem megtippelni. Ott is a hátoldalán lehet a megoldás, ha van rajta felirat.
A mélynél a mozgás természetes, mert csak alul a tekercs, pille és membrán hármasnál van most ragasztás, a fenti rögzítés hiánya miatta membránnal együtt billen csak az ellentétes oldalra lent a tekercs. Hozzáér, így nem kell rázogatni.
Először gyógyulj meg te, majd utána gyógyítsd meg a hangszórót.
Jobbulást és utána sikeres javítást.
Üdv.
(#) antiktelefon válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2023 / 1
 
A közép az nem szivacs peremes, szerintem hagyd így.
Betegen nem jó ezt szerelni, az biztos. Porvédőt én inkább javasolnám leszedni, fecskendőből nitrohigítót kell nyomni körben a széle alá és a közepe felé nyomogatva a tövénél gyönyörűen lejön. Így könnyű kiékelni peremezéshez és teljesen kihúzva kiékelve a membrán hátát is könnyű megtisztítani. Csak végtelen sokat ne önts bele, mert a lengőcséve ragasztását is ki tudja puhítani ideiglenesen.
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2023 / 1
 
Szia!
Kiegászítés
A mélyhangszórón nincsen egy darabka fideka sem a képen.
Ha leszedted az összeset róla, akkor OK.
De ha nem volt tömítve egyáltalán, akkor a keskeny hurkás szél mellett rendelj azt is.
Ha a porvédőt is leveszed, akkor abból is érdemes rendelni egy tartalék párt, hogy akkor is legyen mit rárakni, ha nem sikerül a roncsolás nélküli eltávolítás.
Üdv.
(#) msteve válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Ha legalább 2x-3x oldószerezi egymás után öt percenként, akkor szépen lejön kis feszítő erő hatására. Viszont az oldószertől a kifehéredett papír lehet hogy egy kicsit el fog színeződni. Ilyenkor (de amúgy is) érdemes lenne leimpregnálni.
(#) Honda130 válasza msteve hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Leinpregnálni. Ez mit jelent?
(#) Honda130 hozzászólása Márc 14, 2023 /
 
Köszönöm!
Nagyon segítőkészek vagytok. Frankón meg fogom javítani.
A hangszórón azért nincs olyan ragacs, mert leszedtem róla. Viszont, el lehet mondani, hogy tiszta szégyen, ahogy vissza volt téve. Koszosan is volt visszatéve, meg rosszul is. Látszott, hogy újra volt gyúrva és vékony núdlit tekertek belőle. De amikor visszatették, nem vették észre, hogy az előre odanyomkodott csík, a hangszóró kosaráról levált és félre esett. Simán helyére csavarozták úgy, hogy két csavarköznél nem is alatta volt a ragasztó, hanem beesett a légtérbe és ott lógott.
Mintha valami kölyök csinálta volna. Ja!? Mikor kivettem a hangszórót félre tettem a 4db csavart. De a hangszóró mágnesén is volt egy. Úgyhogy most egy hangszóróhoz van 5db gyári csavarom. Mit össze kereshették azt a csavart...
A középhangszórókat még megnézem alulról. Meglátjuk milyen minőségben van az is beszerelve.
Még egy kérdés viszont maradt. Az előlap az egyik hangfalról lejár, mert a kis műanyag fészkek hiányoznak. 2db legalább. Lehet ezeket pótolni? Nyomtassak inkább valamit? Gyárit esetleg nem lehet kapni?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2023
(#) msteve válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 14, 2023 / 1
 
Amikor a membrán felületét bevonják egy a membránnál lágyabb vagy keményebb anyaggal

8.5.4b.jpg
    
(#) Honda130 válasza msteve hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Ja, értem. Na de ettől nem lesz más a hangja a cuccnak? El nem hiszem.
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Végre megvan, hogy milyen közép hangszórót tettek anno a hangfalba.
(#) msteve válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 14, 2023 / 1
 
De, változik a hangja...szinte biztosan jobb lesz. Ugyanis a bevonat eltérő fizikai tulajdonságai miatt csökkenti a membrán saját rezonanciáit.
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Szia!
Mivel többnyire apróságok kellenek a H2000-től, így én (szigorúan a felgyógyulás után) a helyi viszonteladónál próbálkoznék először a rendeléssel. (elvileg van Szombathelyen, gyakorlatilag majd kiderül)
viszonteladók
2 db keskeny perem
2 db papír porvédő
fideka
x db előlaptartó
Ez utóbbit, mivel a H2000-nél a logotech.hu oldal használhatatlan sajnos, egy másik viszonteladó honlapján tudod megnézni és beazonosítani:
előlap tartó
Érdemes még rákérdezni, hogy 2 db mélyhangszóróra elegendő impregnálószer rendelhetőségére is. (egy próbát megér, náluk biztosan van a gyártáshoz).
Ezzel csak utolérnéd a mostani gyártást. (lásd mellékelt kép)
A cserék a könyv( Rádiótechnika évkönyve 2001 177-181 oldal) szerinti helyettesítő hangszórók. Még a magast kell 1544-493 párra cserélni és akkor lenne teljes a csere.
Természetesen erre semmi szükség, ha rendben működnek.
(Volt, hogy én is Bp-i viszonteladón keresztül rendeltem meg a dolgokat, ha a külön csomagküldés több lett volna mint a megrendelt alkatrészek ára.)
Üdv.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 15, 2023 /
 
Szia4 A térképet nézegetve, elvileg létezik az a két hely, ahol árulhatnak ilyeneket. Az egyik pl. pont az, ahol ezelőtt csinálták ezeket a falakat. Meg elcseszték az Akai HX-2 deck-et. Ahogy ezek a mélyhangszórók is be lettek téve, az szerintem nem szakemberhez méltó. Látszik, hogy nem áldoztak szinte semmi figyelmet. Már értem, miért nem tudták anno megjavítani a Grundig TV-t, meg az Akai-t.
A másikkal még nem volt tapasztalatom. egyszer voltam abban a kis boltban, de nem tudom már mit vettem. Lehet hogy benézek majd oda.
De ez az impregnálás nem tudom kell-e nekem?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2023
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 17, 2023 /
 
Az egyikhez mentem be. nem tartanak már otthon semmit, mert csak nagyritkán keresnek Videoton cuccokat már. A habszivacs meg a polcon is elöregedne. Inkább azt javasolta az eladó korrektül, hogy rendeljem meg magamnak. Ő nem szeretné nekem felszámolni a postaköltséget, mert drágább lehet, mint maga a termék.
Igaza volt. Megrendeltem a cuccokat, amit kell. Vettem faragasztót is.
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szia!
A megrendelésben rákérdeztél az imregnálószerre?
Milyen faragasztót vettél?
A normál faragasztó nem jó.
Ha azzal ragasztod nem a szétszedéssel lesz gondod, hanem az egybentartással.
Ez az általam korábban linkelt ragasztó csak hasonló fehér, de nem fához, hanem papírhoz van, rugalmas és erősen köt.
Kreatív boltról kellene megkérdezni a család nőtagjait és ott esélyes, hogy helyben is kapható ez a PVAc. Ez a kicsi is bőven elég lesz.
Üdv.
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szia!
Ilyet vettem. Mindenképp ki szeretném próbálni előtte más felületen. De ez nem jó?
Az impregnáló szert nem kérdeztem meg. Abban a boltban kérdeztem, de nem ismerik a technológiát.
Esetleg még megkérdezhetem a weboldalat. A számlaadatokat még úgysem küldték, úgyhogy lezs még beszélgetésünk.
(#) GARFIELD13 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szia!
Hát én jó régen (tizenx éve) a kezdetekben az akkori Palma fa ragasztóval próbáltam az első ragasztásom, nem igazán lett jó. Simán szét lehetett húzni...
Az adatlapon nem írnak semmit papírról, csak fáról és műanyag lemezekről.
adatlap
Viszont van egy ilyen a tippek és trükkök oldalon:
"Tudta, hogy a Pattex Palma Fa Normál faragasztóval papírt, sőt kartont is ragaszthat?"
Tippek és trükkök
Ki kell próbálni ez milyen most mégiscsak eltelt kb. 15 év azóta.
De ezt is érdemes lehet megnézni, mert gondolom csak egy pár peremet rendeltél:
Szombathely kreatív bolt keresés
A maradék PVAc meg ehasználható a húsvéti dekorációnál.
Az impregnáló szer csak az üzemben van, azt onnan kell megpróbálni kérni. Hátha...
Üdv.
(#) mnyugger válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
EZ D3-as fa ragasztó. Nagyon jó fához. De megkeményedik. Jobban mint kéne. (a hangszóróhoz)
Ez most neked nem jó.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 18, 2023 /
 
Érdekes, hogy a videókban, kérdésekre válaszként sok helyen faragasztót ajánlanak. Erre veszek faragasztót, kiderül hogy nem jó. Akkor milyen faragasztót ajállgatnak, ha én mindjárt beletrafáltam a rosszba?

Amúgy, kell, hogy rugalmasra száradjon?
Mert akkor rendelek az Aliról olyat, amit konkrétan a hangszórókhoz mutogatnak és írják hozzá, hogy gumis lesz. Olyat próbált már valaki?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
(#) tdi75 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szia! Én a youtube egy videojában ajánlott ragasztót használtam eddig. Lehet hogy sokan azt fogják mondani erre is hogy nem jó. Eddig nekem semmi negatív tapasztalatom nem volt vele, kivéve hogy nem találtam kicsi kiszerelést, csak kilósat. Kicsit lassan szárad, de nálam is bevált.
Úgy voltam vele ha a neki jó, akkor lehet hogy nekem is.
Ez a Plastdur PK3 ultra. Ez egy könyvkötészeti papír ragasztó. Ha megszárad, akkor átlátszó színtelen, nagyon rugalmas. Ha megszáradt akkor szinte csak melegítve lehet oldania kötést.
Szóval szerintem ha a nagy hangszórókhoz n*100 watt sikeresen használható, akkor a habszélű Vidi és egyéb hifihez is megteszi.
Ja és vízbázisú.
Nem azt mondom hogy ez a világ leg leg leg ragasztója, de eddig még panasz nem volt rá.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
(#) mnyugger válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
A termék forgalmazása megszünt helyettesítő terméke a PK-4 Ultra:
(#) msteve válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
A faragasztó addig jó amíg egyenletesen van felhordva, és a felfekvő felület alól nem préselődik ki a perem felé. Sok hangszórót kellett javítanom amit faragasztóval raktak össze. A papírragasztók között pedig vannak olyanok amik könnyen elengedik a habperemet. Rengeteg ragasztót próbáltam végig az évek során, az egyik ami legjobban bevált az a Füller egyik terméke. Sajna a kannákon csak ennyi felirat van. Rövidesen elkezdem kiporciózni és árulni a többi ragasztóval együtt.
(#) Ronin válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Bár már írtam, én Korantot használok erre.
Impregnálásra.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
(#) Honda130 válasza msteve hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szerintem megragasztom azzal, amit vettem. Nem hozok ki már annyit belőle. Ez a hangfal már nem olyan nagy értéket képvisel, hogy annyira számítson. Legfőképp azért, mert ahogy értelmezem ahozzászólásokat, kb. minden ragasztónak van valami ketája. Ennek oka az lehet, hogy egyik sem oda való.
(#) antiktelefon válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 18, 2023 / 1
 
Amúgy a vidis habperemeket ragasztottam párszor a palmatexszel is és amióta új az összetétele nem oldja a habperemet már. A régi az még picit szétdobta a szivacsot az eredeti formájába, de ez már nem. Meg annyi előnye van, kontakt ragasztó, így csak egyszer kell erősen összenyomni. Csak átlósan kell dolgozni vele, mert ha egyszer összenyomod, azt már nem fogod igazítani utána, ha a végén túl sok marad a peremből, amikor körbeértél. De nyilván a megfelelő erre való ragasztó és a megfelelő faragasztó az ajánlott, főleg ha nem tudod a mennyiségét belőni úgy, hogy ne préselődjön ki a membrán fele.
Következő: »»   117 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem