Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   916 / 958
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 10, 2023 / 1
 
Megérdeklődtem, a válasz: TN-rendszerű áramütés elleni védelmi móddal rendelkezik. Az oszlopról leágaztatott négy vezetékes rendszer nulla (PEN) vezetőjét szükséges összekötni a földelőszondával, a megfelelő működés érdekében.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Érdeklődöm, hogy mire jutottatok végül (ha publikus).
Szerintem biztosan tanulságos lehet sokaknak az okok a feltárása, és a javítás módja...
(#) Tomi111 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Én is kíváncsi vagyok a hibára! A tippem egyébként PEN szakadás vagy rossz érintkezés még a mérőnél, tetőtartónál vagy akár a villanyoszlopon. A két csőrendszer biztosan nincs összekötve, valószínű a gáz rá van kötve a földelésre, a víz nem biztos. De ez csak találgatás. Viszont így életveszélyes a rendszer.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Köszönöm kérdésed, nincs titok. Mivel a víz és gáz vezeték nem volt földelve ezt megtettem. És természetesen össze is kötöttem azokat. Így a probléma megszűnt. A villanyórákat is leszerelték, mert azokból kijövő vezetékek alumíniumból voltak, vékonyak rövidek és emiatt égettek is. Ezeket is cserélni kellett. Egyszóval minden rendben.
(#) zolika60 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Egyik sem volt direktben a földelésre kötve. A víz áttételesen a bojleren keresztül.
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Bővebben: Link
Itt mintha hasonlót írtam volna.
(#) zolika60 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 15, 2023 / 1
 
Nem. A vízvezeték nem volt a földelésre kötve mint írtam. Egyébként horganyzott vascső, csak az udvaron belül legalább 20m. A földelés csak egy szondára volt kötve a villanyóra alatt. Mivel körülbelül 50 éves azt is kifogom váltani egy újjal. Mivel ez a rész a járda alá esik kell egy határozottabb fúrógépet kölcsönöznöm mint ami itthon van és fúrni a szondának egy lyukat a járdába oda lekalapálom és az új szondát összekötnöm a jelenlegi földdel.
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
A bojler vízvezetéke és a védőföld között nem volt kapcsolat ? Ezt nehezen tudom elhinni.
Vagy valamit félre értesz.
A többit nagyon helyesen teszed.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2023
(#) zolika60 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
De mint írtam is a bojler rá volt kötve a védőföldre, de az nem rendes földelés a vízvezetéknek mert a flexibilis bekötő cső azért nem igazi földelő vezeték.
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Telitalálat ! Így akartalak rávezetni, hogy életveszélyt jelentett volna akár egy vízkőtelenítés is. Tehát helyesen és azonnal cselekedtél.
Ez a tanulság a többi fórum olvasó számára, hogy tanuljanak belőle.
Az a flexibilis cső volt a te " EPH " vezetéked.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2023
(#) Atis57 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Szia!
Azt az új szondát a járdán kivülre tenném-ott kényelmesen elfér , meg le is ütheted--A járda alatt 45 fokban vinném a falig , a falon 100x100mm dobozban a kötés .S mehet az elosztó alá.
Azokat a bekötő csöveket át kell hidalni.(viz,gáz stb )Vagyis rendes EPH kialakitást késziteni,az elosztótól.(Mert gondolj egy bojler hibára is! )
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2023
(#) zolika60 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Macerásabb lenne a körülbelül 1m széles járda alatt átvezetni. Egyszerűbb, ha a fal tövében a mérő alatt kifúrom ott leütöm és a mérő alatti 100x100-as dobozba bekötöm. Legalább is ezt gondolom erről. Pont az órák felett megy el a gázcső. Ott kötöttem be az EPH-ba. A gázóra a ház előtt van az udvaron egy fémszekrényben. Ott összekötöttem a bejövő és az elmenő csövet, valamint a szekrényt. Gázkazánunk nincs. Azt nem tudom, hogy a fűtést érdemes e rákötni a rendszerre, mert vízteres kandalló van ötrétegű csövekkel a radiátorok között. nem látom az értelmét. A keringető szivattyú természetesen földelve van.
(#) Atis57 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Szia!
Lehet hogy macera ,csak "illik "az alaptól 1m re tenni. S nem hátrány ha 0,7-1m rel lejjebb van a járda szinttől. A járda alatt meg egy csővel is kifurhatod a köracél helyét.
A többi elgondolás járható, bár a fűtést is célszerű bekötni.(vmi nagyobb fém szerelvénnyél)
Mivel a viz is vezet ! FI/RCD reléd van ?

_másik A gázóra --meg a vaskerités is sokszor ráz egymáshoz képest.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2023
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
A távoli elhelyezéssel az is probléma, a köracél nem elég hosszú. A kötődoboz mégsincs elég jó helyen a talajtól 10cm-re...( legalábbis amit én vettem azt a faltól 20 cm-re lenyomva 20cm mélyen alig akart felérni a kötődobozig. ) A föld alatt meg toldogatni, kinek van ahhoz technológiája. Amúgy az alap max 1m mély a szonda meg 3-4 méter, talán nem vesznek össze.
Amúgy túl közel amúgy sem lehet rakni, mert a tető kilógása miatt nem könnyű lenyomni, ha nincs mély lyuk fúrva.
(#) zolika60 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 15, 2023 /
 
Idézet:
„A gázóra --meg a vaskerités is sokszor ráz egymáshoz képest.”
Csak ki tud a kettő között hozzájuk érni?
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Fúrás helyett inkább egy nagy flexel vágjál neki egy négyzetet, le is tudsz ásni, fúrni, sokkal könnyebb lesz letenni a szondát.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2023
(#) Atis57 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Szia!
Lehet ,hogy nálad másképpen van .Én ilyenre gondoltam.

gázóra.jpg
    
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Talaj függő, én fúrtam a beton járdába egy 60-80 cm mély lyukat felöntöttem vízzel utána a szondát beletettem. kicsit kiemel, nagy lendülettel vissza ( víz az lehet csapódik rendesen) ezt a folyamatot addig ismételve míg a vége 10-20 cm mélyre került. ( víz néha pótolva) Kalapács nélkül fekete földbe 10-20 perc alatt lement 5-6 cm-es lyukon a normál 4m es szonda.. Annyi volt, hogy diletáció mellé fúrtam, így a kivezetésnek is volt hely. Ami esetleg gond lehet, az alap mellett közvetlenül lehet törmelék. Ha abba belefutsz, baj van.
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Amúgy az alap max 1m mély a szonda meg 3-4 méter, talán nem vesznek össze.
Nagyobb lesz az eredő ellenállás, mintha messzebb lennének egymástól.
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 2, 2023 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni ,pár kérdésre.

Az első a kismegszakító.: A kismegszakítókon feltűntetett mondjuk B16 jelzéssel nem vagyok teljesen tisztában. Azt tudom hogy a B jelzés gyors kioldásút jelzi (pl. konnektor, világítás stb.) de a 16 amper az a betáplálásai kapcsolatos vagy a megszakítóra kötött áramkörre? Mondjuk ha a szolgáltatótól bejövő áram erőssége 25 amper ,attól a az elosztó dobozba lehet rakni B16-os megszakítót?

Második a főldelőszonda.: Sajnos a mérőóra nagyon messze van a háztól (kb.70 méter) Így gondolom elengedhetetlen a földelőszonda telepítése. A kérdésem az lenne, hogy a földelőszondát ilyen esetben a mérőóra mellé, vagy az elosztódoboz közelébe kell e rakni?

Földkábelt is cserélni kell és több villanyszerelő is azt tanácsolta hogy a rézkábel helyett inkább alukábelt vegyek mert az sokkal olcsóbb... Így hogy ilyen messze van a mérőóra nem tudom hogy tényleg elegendő e az a keretmetszett amit ajánlottak 4x25 (EAYYJ4X25) és mivel ez nem tömör vezeték ,így nem tudom hogy muszáj e érvéghüvelyt használnom mondjuk a kismegszakító vagy fi-relé bekötéshez?

Egyenlőre ennyi

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) még1MbR válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
B16: a kismegszakító mindig a vezetéket védi, ami utána jön. Ezért úgy kell méretezni az értékét, hogy valóban meg is védje. Ha túl vékony vezetéket védsz egy 16A-es kismegszakítóval, akkor a vezeték már ég/füstöl, a kismegszakító meg nem csinál semmit
(#) Krisztián1 válasza még1MbR hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Köszi
A házba az összes vezetéket újrakellett húzni mert katasztrófa volt ahogy be volt kötve minden! A világításokhoz 1,5 a konnektorokhoz és infrapanellekhez is 2,5-ös (réz)vezetéket használtam viszont amit elszúrtam az, hogy nem külön vezettem az elosztódobozhoz a világítást és konnektor kábeleket, így a kismegszakító lekapcsolásával az egész helyiséget áramtalanítani fogja és ez mondjuk akkor nem lesz jó ha pl. konnektort szeretnék cserélni ,viszont a világítás nem ártana Mindegy ilyen vezetékekhez elvileg jó lesz a B16-os megszakító igaz?
(#) Atis57 válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia!
még festés előtt-vagy a következőelőtt-- lehet-ne?

A helységekbe érkező kábelek kötődoboza mellé 2db kismegszakitót besüllyesztve /dobozzal berakni . Világitás 4-6A ,dugalj 10-13A vagy akár 16A is (ha a főelosztónál is nagyobbra választod.)
igy minden helységben tejesül a szétválasztás is .
(#) Krisztián1 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Köszi!

Igazából nem lenne olyan nagy munka mivel szinte mindegyik helyiségben gipszkarton fal van! Arra is gondoltam hogy a szobában lévő kötődobozt kiveszem(ahol bejön a vezeték), aztán át fúrom a falat és behozok a világításnak 2 száll 1,5-ös vezetéket és be kötöm külön kismegszakítóra! 4A szerintem elég lenne mert mindenhol ledes spot égők vannak! A külső falakat majd úgyis szigetelni kell és így nem számít ha vésni kell a külső falakon. De az se rossz megoldás amit te írtál! De igazából eddig akárhol jártam (beleértve ahol régebben laktam) sehol se láttam olyat ahol külön volt választva a világítás és a konnektor áramkörök ,úgyhogy gondolom az se jelentene nagy problémát ha egy körön menne a megszakítóra nem?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) proba válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 1 /
 
Amire esetleg figyelj, a "fénytanilag" szomszédos helyiségek eltérő kismegszakítón/fázison legyenek. Szerintem teljesen felesleges 10 évente egyszer előforduló probléma miatt átvezetékezni az egészet, nem rendszerszintű külön megoldásokat / vezetékutakat alkalmazni. Ha valahol szerelni akarsz, oda meg hosszabbítóval bármikor tehetsz egy éjjeli lámpát. Ha a világítótest csapja le a biztosítékot (gyakoribb) így is úgy is sötétben maradsz, ha a konnektor ( ez elég ritka) akkor esetleg volna értelme, de a szomszéd helyiségből úgyis szivárog át annyi fény, hogy ne legyen teljesen sötét. ( jól megválasztott kapcsoló elhelyezéssel meg nem hiszem hogy túl bonyolult lenne felkapcsolni.
(#) Bakman válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 1 /
 
Idézet:
„úgyhogy gondolom az se jelentene nagy problémát ha egy körön menne a megszakítóra”
Jól gondolod. Felesleges anyag/pénzkidobás felkészülni olyanra, ami, mint proba is írta, jó esetben 10 évente egyszer-kétszer megesik. Ettől több a teljes áramszünet, akkor meg mindegy, mi melyik kismegszakítóra van kötve.
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 2, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek!
Közbe megnéztem melyik helyiségekben lehetne utólagosan külön áramkörre kötni a világítást, Sajnos a fürdő kilőve mert csempézve van és nem szeretném a csempét is le verni De ezekkszerint akkor nem baj ha egy megszakítón megy a világítás és konnektorok Csak azt nem tudom hogy így melyik megszakítót használjam? A világítás ugye 1,5-ös vezetéken megy és a konnektorok 2,5-ös ! Így is használhatom a B16-os megszakítót? Tudom hogy az 2,5 kábel és konnektorokhoz B16 kell ,de így hogy egy körön megy a világítással nem gond? És ha később Fi-relét akarok azt nem fogja leoldani? Mondjuk ha jól tudom a fi-relé csak akkor old le ha a 0-ás vezetéken vagy a földelésen áram folyik. És a földelő szondát hova kell rakni? Írtam hogy 70 méterre van a mérőóra a háztól! Jól gondolom hogy ilyen esetben a megszakító szekrény közelében kéne lennie?
(#) gyuszo válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Itt a kép a földkábel bekötésről.
Mind a két végére kell a földelő szonda a nagy távolság miatt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) Krisztián1 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Köszönöm

Akkor már csak az lenne a kérdésem, hogy mindenkép kell érvéghüvelyt használnom? Sajnos nem lehet darabra kapni és nekem csak pár darab kéne ,ahhoz kicsit drága hogy utána csak ott álljon. Ahogy elnéztem a fi-relé és a kismegszakítónak is egész jó csatlakozója van ,szerintem ott nem lenne gond , A földelőkábelhez meg van fővezeték soroló elem
(#) Atis57 válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia!
Sodrott vezetékhez -igen.

Praktiker ,OBI ban van 10 és 25db-s csomag is,de annyiért mint a villamossági kereskedőnél az 50db-s. Esetleg veszel vmi fogó+ doboz, sarus-érvéges dobozt ?
Következő: »»   916 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem