Fórum témák
» Több friss téma |
Sikerült letekerni a huzalt és ráforrasztani a végét a lábra, így megoldódott, persze még nincs FM signal, de így már kutakodhatok tovább...
Jól gondoltad, nagy bajt nem csináltál vele (az induktivitás pontos értéke ezen a helyen másodlagos szerintem).
Várjuk a további eredményeket.
Működik végre, a tekercs lehetett csak a baj, mert javítás után elfelejtettem antennát rátenni...
![]()
A tipikus FM -0.02 MHz es freki eltolódást a KM KF modul alsó (főpanelhez közelebb eső lyuk) tekercsének a hangolásával (balra forgat nagyonpicit) sikerült beállítani, majd kiderül mennyire lesz tartós...
Korábban az akku helyére egy 1F-os SuperCap-ot forrasztottam be, de kb. egy 7 alatt elfelejtette a dolgokat (nem lehet, hogy itt a VR98 10KOhm-os ellenállás meríti le? - azaz ki kellett volna venni), próbaképp most kap egy CR2032-es elemet soros diódával védve. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
Sziasztok, most fogom cserélni az elkókat és gondoltam megkérdezem:
A sztereó dekóder utáni (HIC110) tl082-est érdemes valami modernebb "jobb hangú" típusra cserélni, próbálta már valaki? Köszi, etil...
Sziasztok, átkondiztam a rádiót sikeresen.
Ami nem akar összejönni az a CR2032-es elem beleaplikálása, most simán az akku helyére kötöttem egy soros diódával. Le tudná írni nekem valaki, hogy hova kössem vagy mit változtassak a VR98-as ellenállás körben, mert az óra nem akar menni így. Számomra valami olyasmi esik le a rajzból, hogy a VR98-on folyó áram állítaná elő az órának a feszültséget?! Előre is köszi...
Sziasztok, megoldottam másképp:
Az SRAM memória helyett betettem egy EEPROM-ot 24C02-t, így nem lényeg ha lemerül az elem/akku/supercap. Így megőrzi a beállított adókat. Az akku helyére visszatettem az 1F SUPERCAP-ot, így jár az óra ameddig bírja (pár nap) és nem befolyásolja a beállított/mentett adókat. Egyelőre ezt találtam a legjobb megoldásnak.
Szia. Az enyém ilyen let, és minden jól működik. Kapott egy hálózati szűrőt, ami azt jelenti, hogy sem a laptoptöltő, sem a telefontöltő vagy a ledlámpák nem zavarják az AM adást. A keresődombokra pici szivagy lett ragasztva, vagyis nem zörögnek, de szépen lehet keresni velük. Akkunak egy 1.2V-os NiMH cella can benne. Keresésre 10kHz-es az adó előtt áll meg.
7300s recsegés- ropogásSziasztok!Segítséget kérek a következőben. Bekapcsoláskor normálisan üzemel, majd rövidebb hosszabb üzem után elkezd úgy zörögni mintha kontakthibás lenne, vagy zavarná valami, ugyanakkor a szignál nulla és az állomásjelző vibrál. A modulok mozgatására, ütögetésére nem reagál, tápok rendben, még a hőfok lehetne kapaszkodó, de nem találtam rendellenes melegedést, sőt a tápon kívül nem meleg máshol. Van erre bevált gyakorlat, vagy egyedi a hiba, és akkor viszont mi lehet a gyanús? RT7300S - Elromlott a kijelző, nem reagál semmireSziasztok!A Videoton tunerem megadta magát. Korábban kivettem belőle az aksit, de azóta elkezdte marni a maradék folyadék a nyáklapot. Ezért megtisztítottam, és lelakkoztam. Visszadugtam a csatlakozókat, először működött, de aztán megadta magát, nem reagál semelyik gomb nyomására. A kijelzőn mindegyik szegmens folyamatosan világít, kivéve a jelszinthez tartozóakat. A feszültségeket kimértem, ezek jók voltak, viszont a MAB 8440 VT nagyon erősen melegszik, megmozgattam a panelok közti csatlakozókábeleket, de nem változott semmi. Szerintetek hol lehet a probléma? Segítségeteket előre is köszönöm!
A MAB8440 mikrokontroller. A VT azt jelzi, hogy a Videoton számára írt programot tartalmazza.
Az adatlap alapján talán ki tudod mérni, hogy elhullott, vagy még ad életjelet. Erősítő beépítésElővettem a 20 éve szekrényben álló rádiómat és a beüzemelésen túl gondoltam kicsit felturbózom.Látszólag működik, de meghallgatni még nem tudtam mert erősítő nincs a közelében csak két kis 8ohm hangfal. Gondoltam építek bele egy kis stereo 12V erősítőt. Link + Link + elemet kicsípem és 2db ceruzaelem megy a helyére (mert az órát elfelejti ha kikapcsolom). Gondolom ugyanez az elem jegyzi meg az állomásokat is. (az állomásokat még megjegyzi) + hátuljára felfúrok egy hangszóró-csatlakozót. Kérdés: A tápkondikat érdemes cserélni? Ezen kis kapcsolóüzemű tápok nem zavarják túlzottan a rádióvételt? A hozzászólás módosítva: Vas, 0:54
- Nem
- De. Szerintem együtt tudsz élni vele, DX vétel meg minek. Egy kép nem ártott volna az rádióról. ![]()
A képek. Jelöltem honnan venném le a jelet és hol fér el az erősítő tápja. Az elem jelenleg 0,6V (a 3 helyett). A bekapcsológomb és a táppanel közt elférne az erősítő tapja (remélem), a kicsípett elem helyén meg az erősítő. Sőt ahogy láttam még azt is meg tudom oldani hogy a ha bedugom a fejhallgatót (6,5) lekapcsoljon az erősítő.
A nyák tetején nem rézsávok vannak, az csak festés. A hozzászólás módosítva: Vas, 16:45
Én nem fúrnám szét a dobozát. Miért nem teszed az erősítőt egy külön dobozba?
Szia,
mit szeretnél meghajtani vele? Mert én azt tenném (konkrétan keresgélek is már), hogy aktív hangfalpárt dugnék össze a tunerrel. Olyat, amit pl. számítógépeknél használnak. Vannak ezekből nagyobb méretűek/teljesítményűek, fa(utánzatú) dobozosak is. Tudom, hogy ez egy hobbielektronika fórum, de én -személy szerint- nem nyúlnék bele egy ilyen klassz, régi rádióba.
Van 2db 13x17x20cm 8ohm pozdorjából készült "hangfalam" ami egy tönkrement mini hifi után maradt, azokat akarom meghajtani.
aktív hangfalpár is jó, de manapság annyira vackokat is annyira drágán adnak hogy gondoltam ez mégis jobb olcsóbb lenne. Neked ha nincs normális hangfalad persze jó az aktív hangfalpár is, csak arra figyelj ne USB-s legyen. Manapság már nem sima rádiókat hanem rádióerősítőket árulnak (ami egyébként nekem is van), ezért gondoltam ezt is a korhoz igazítani.
Még gondolkodok rajta.
D osztályú erősítő nem kell. Se 200W. Legtöbbször úgyis 0,2W-al hallgatnám, úgyhogy <10W elég, ott meg egy D osztályúnak borzalmas a hangja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |