Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos zavar, zaj miatt nem tudok rádiózni
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
A kérdező 558 kHz en nem tudja hallgatni.
De van urh frekvenciájuk is, ha túl távoli akkor meg a net..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
A kérdezőnek (is) megadtam a választ a teendőről a venni kívánt frekvenciájú adás zavarának elháritásáról. De a téma tovább burjánzott és abban 20 MHz -et is emlegettél.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Ezért mondtam hogy 20MHz alatt már minden jel zavarjel.. Azokra a sávokra már nem érdemes alapozni 2023-ban.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Azért nem olyan rossz a helyzet, amit bizonyít, hogy még ma is erősen preferált frekvenciák vannak a 20 MHz alatti frekvencia sávokban, természetesen professzionális felhasználásokban.
Pl. a 20 MHz alatti frekvenciák használata az amatőr sávokba, vagy a hajózásban.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Nem tudom mit értesz "erősen preferált" alatt.
Én ezen sávokat már csak hobby kategóriába sorolnám ahol nem nagy baj ha nem érkezik meg az üzenet a címzetthez.
Ezen sávban már semmilyen minőségi garanciát nem vállalnék ahol anyagi felelősség terhel a minőségért.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Megérkezik az csakhogy a professzionális RH hálózatok vevőállomásai (és biztosan jól megkonstruált külső antennával) leginkább nem egy millió zavarforrással terhelt lakótérben vannak, hanem meglehetősen zavarszegény környezetben.
A rádióamatőrök is ezért települnek lakóterülettől távol, ha a nagytávolságú összeköttetések létesítése a cél.
A hajózásban használtaknál pedig a környezet zavarsugárzását is jól kézben lehet tartani.
Meghát sokat lendíthet a dolgokon a megfelelő modulációs mód (DSR) választása az érzékeny hálózatok felépítésénél. Az, hogy a műsorszolgálatnál kiszorulóban van, az nem jelenti azt, még ez esetben sem, hogy meg fog szűnni.
Nem lehet általánosságból kijelenteni, hogy a 30 MHz alatti sávokban csak zavar van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Én csak azért hoztam fel a müsorszorás magyar gondjait , hogy bemutassam, hogy az online streameléskor elég pár kattintás és már a vétel le van állitva, s lehet, higy a szomszéd meg vigan nézi/hallgatja a müsort. ( és ez ma már a müholdon is müködik).
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Ami zavar 30 MHzen annak az alapja nagyon gyakran a 100 kHzes sávban van, s rendszerint lokális forrásokbol származik, amig felderitése nagyon drága és körülményes, mert a zavarok összege hülyiti meg az AM rádiot. Nem ritkán a szüretlen AGC hülyül meg, ami a zavarjelre reagál, de a hasznos tartalmat nyomja el.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Pedig nagyon sok minden müködik a 30 MHz alatti sávban, söt pár éve a 4-80 (ma már 204) MHzig terjedö sávot szabványositották pl a internet visszirányára ( hazulrol a központ felé).
Igaz, hogy ezek a sávok elvben zárt kábelrendszerben - ADSL/VDSL szolgáltatásnál a mezei telefondrotban ( twisted pair) - vannak.
Erösen kétséges ezen hálozatok zártsága, azaz, hogy nem sugároznak valahol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Erre próbáltam mindenki figyelmét felhívni. Hogy a valós lefedettség nem annyi amit a lefedettségi térképek mutatnak. Főleg KH sávon ahol a helyi zavarok mindent elnyomnak, feljebb meg fokozatosan csökken a zavar (ha ragaszkodsz hozzá legyen: 30MHz-ig), de ne kívánd már hogy csak az hallgathat csak egy távoli rádiót aki tanyára költözik. Ez nem megoldás. Erre javasoltam az ONLINE STREAM et..
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2023
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Nyilván, hogy az aglomeráciokban az AM rádio ma már használhatatlan. Nem is igen lehet valamit kezdeni a zavarokkal. Az viszont továbbra is megmarad, hogy ezeken a frekvenciákon sokkal nagyobb távolságot le lehet küzdeni mint más technlogiákkal. Ahogy pucuka is elmondta, a rádioamatörök kivonultak a tanyákra, meg a hegyekbe, ahol a zavarszint sokkal alacsonyabb.
Egyáltalán nem ragaszkodom a 30 MHz-hez, de pl a légiforgalom is csak valamivel magasabb frekin megy (120 MHz körüli).
Sajnos a te online streameddel sincs azért minden rendben. A barátom alig 50 km-re lakik Londontol és csapnivalo internetkapcsolata volt. Évekig nem tudtak rajta segiteni ( ott van a cége is, és olyan berendezéseket gyárt amik az USAtol Japánig elöfordulnak és gyakran kell változtatni a FW-en, mert a felhasználo ujabb berendezést csatlakoztat hozza. Valamikor el kellett repülni és helyben hangolni a dolgokat. Ma már ezt a távolbol csinálja, amihiz ugye elengedhetetlen az internet kapcsolat..
Januárban volt kénytelen skylinket bérelni, kb 50 kg uplink berendezéssel a tetön.
S továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy bármikor bármilyen okbol a hátad mögött kizárhatnak a stream élvezetekböl.
Söt azt is tudják, mikor mit és mennyit hallgatsz, nézel.
Hát nem tudom mi illik jobban az orwelli big brother környezetbe.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
OK, tehát te azt javaslod zsalab10 nek hogy költözzön tanyára ha a műsorszórót akar hallgatni.
Kíváncsi leszek melyikünk tanácsát fogadja meg.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Gratulálok, tökéletesen ki tudod forgatni mások szavait.
(#) zsalab10 hozzászólása Ápr 16, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
Itt a probléma hirtelen jött képbe, azt, hogy összeadódnak a zavaró jelek, nem tudom elképzelni. Ma volt nálam egy témában jártas haverom. Elmondtam neki, hogy a probléma keletkezését körülbelül a szomszéd gázkazán beüzemelésével tudom egyidejűvé tenni. Ő arra gondolo, hogy a két nagy fém kémény egy zavar gyújtő, vagy szóró antennaként funkcionál. Szerintetek lehet ilyen?
(#) Bakman válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Inkább a kazánban lévő valamilyen elektromos (rész)egység lehet a ludas a dologban. Akkor van gond, ha a tápegysége, mert az valószínűleg egyben van az alaplappal, nem olcsó cserélni és minden bizonnyal ugyanolyan kerülne a régi helyére...
(#) Doky586 válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Szerintem felesleges a szomszédot megvádolni és összeveszni vele..
(#) Massawa válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Azt erösen kétlem, mert a kazán valamennyi fém része alapbol földelve van ( kötelezöen) és a kémény is végig összeér a fallal amit szintén földelésnek tekinthetö. Inkább Bakman kolléga jár közelebb a zavarforráshoz. Lehet, hogy valamit rosszul földeltek, mert a fütéshálozat csövei is földeltek.
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Szomszédi viszony kérdése, lehet szépen is kérni egy tesztet. Mert ha kiderül, hogy Pistike telefontöltője rosszalkodik, veszek neki egyet. Ha a kazán, akkor már érdekesebb a helyzet.
(#) pucuka válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Nem értem, hogy miért küzdesz a problémával. Mindenkire hallgatsz, csak épp rám nem, aki hatósági emberként foglalkoztam sok éven keresztül ilyen, és hasonló problémával.
Ha már kitöltötted volna az általam linkelt zavarbejelentő lapot, már meglehet meg is szűnt volna a probléma.
Nagy valószínűséggel a zavar oka, (ahogy tapasztaltad is, és Bakman kolléga is sejtette) a kazán elektronikája okozza a gondot.
Ezt a problémát saját hatáskörben nem fogod tudni megoldani, legfeljebb magadra haragítod a szomszédot, mert a zavar elhárítása valakinek pénzébe kerül. A gyártóra/forgalmazóra csak a hivatalos eljárás után hárítható át. (az is elég rögös út, de nem lehetetlen)
Ha azonban a hivatalos eljárás lebonyolódik, és kap a szomszéd egy hatósági felszólítást a zavar megszüntetésér, és erről jegyzőkönyv is van, elmehet ezzel a kazán elektronoka gyártójához/forgalmazójához reklamálni, érvényesítheti a szavatossági jogait. (nem garanciális, hanem szavatossági, amelynek nincs határideje, és a termék élettartama alatt bármikor érvényesíthető, akkor amikor kiderül, hogy nem is lett volna szabad forgalomba hozni)
Lehet játszani, okoskodni, de mint már előzőleg is említettem, nem fogod tudni magad megoldani. Meg kell futni a hivatalos köröket, a szomszédnak is.
Az előírt érintés védelmi földelés a nagyfrekvenciás tartományban nem ér semmit, arra ne számíts, hogy leföldelem, és kész.
Sőt, a többszörös földelés esetén földhurok alakulhat ki, és akkor a helyzet még rosszabb lesz, a vezetett sugárzás miatt. Ezesetben árnyékolni, és szűrni kell.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Meg ilyen esetben azon is érdemes elgondolkodni, hogy mit tenne, ha nála találnák meg a zavaro szerkezetet?
Mit kezdene pl ha valoban a kazán zavarna? Még a garancia alatt is tetemes költséggel járna egy kazáncsere, mert valoszinü, hogy egy ugyanolyan kazán szintén zavarna. Egy másik tipusra, márkára cserélni meg nem gyerekjáték, sokszor a meglevö hálozatot is át kell alakitani stb. Ezeket a kölségeket nem kis szerencsével csak a biroságon lehetne behajtani.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Nem tudom miért erőlteted ennyire ezt a kizárnak a stream-ből marhaságot, de semmi alapja.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2023 / 1
 
Évtizedekig tartó pereskedés, hatósági házkutatások, rosszszomszédság, levágott lófej a kapu előtt, fekáliával bekent ajtó, és rengeteg pénzbe fog kerülni a vizsgálatok finanszírozása. Erre számíthat, de talán egy évtized múlva sikerül. Ha addig elköltözik, kezdődik újra a hacacáré. Az ügyvédek biztos meggazdagodnak a végére.
(#) vision61 válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Szia!

Ha a kazán beüzemeléséhez köthető, akkor szerintem inkább egy ki tudja milyen forrásból beszerzett vezetéknélküli termosztát lesz a zavar forrása, nem a kazánban lévő elektronika.
Szerintem itt le lett írva minden lényeges, ami a behatárolásához kell.
(Ismerősöm kb. 2 hétig használt családiházas területen egy (talán USA) 4 készülékes cordless telefont. Csodálkozott, amikor a mérőkocsi megállt a kapuban, és megkérték a bejelentett zavarforrás megszüntetésére.)
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Az első zavarvizsgálat ingyen van, az elhárítás költsége a zavart okozó berendezés gyártója/forgalmazója. Ha a zavart okozó nem intézkedik, akkor jön bírság, ami többször is kiszabható.
Pereskedés a zavart okozó berendezés használója, és a gyártója/forgalmazója között alakulhat ki, de a legegyszerűbb megoldás, ha az utóbbi kicseréli. Az esetek többségében ez szokott történni.
Pereskedés, meg tudjuk hogy megy.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Idézet:
„azon is érdemes elgondolkodni, hogy mit tenne, ha nála találnák meg a zavaro szerkezetet?”

Ezért írtam, hogy érdemes először a saját házatáján kutakodni. A sajáthibás a zavarokozás, akkor két kimenetele lehet a dolognak, lehet, hogy a zavarvizsgáló "jó fej", és megírja a jegyzőkönyvet, és egy figyelmeztetéssel lezárja, vagy komolyabb sok munkát időt felemésztő esetben a számla is megérkezik. Nem az egész kazánt kell kicserélni, csak a vezérlést, nem mindegyik vezérlő okoz zavart szinte típustól függetlenül.
Adabszurdum a javítást végző szerviznek addig kell csereberélni a vezérlőket, amíg a zavar meg nem megszűnik. komoly macera, meg minden, de zavar nem lehet. (persze az nem számít, ha a zavarforrás, és a zavart berendezés egymás mellett vannak, 10 m távolságból mérve 2 µV/m -nél kisebbnek kell leni a zavar térerőnek)
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Ok, elsőre ingyen kijönnek és megállapítják hogy ebből a családi házból jön a zavaró jel, de nincs otthon senki. Betörnek? Nem. Hagysz neki üzenetet, ő visszaüzeni hogy emiatt nem vesz ki szabadságot, jöjj vissza jövő hét vasárnap....
Mire kiderül milyen készülék a gond már sok napot időt es pénzt feccöltél bele. (Másodjára már nem ingyen jönnek)
A készülékgyártói cserealkatrész próbálkozások se kecsegtetőbbek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2023
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Sajnálatos modon alig van ma berendezés amiben bármit csak ugy csereberélni lehetne. A minap volt egy elég nagy cirkusz a külföldi médiában, hogy az egyik europai mosogépgyár követve a felvilágosult EU idevágo szabályait a gép javithatoságát illetöen, a gépet nemes egyszerüséggel 3 blokkba hegesztette össze. Valamennyi blokk cserélheto, valamennyi egységnek az ára, munkanélkül, több mint az uj gép ( amit amugy is 20%-l drágábban árulnak, mert 10 évig vállalják az “alkatrész utánpotlást”. Most már csak keresni kell olyan hülyéket, akik a zöld agymenésért elviszik megjavittatni a gépet, ahelyett, hogy egy ujat, modernebbet és olcsobbat vegyenek.
( azt már csak zárojelben. Melyik kazánszerelö tud egyáltalán zavarelháritással valamit kezdeni. Még az sem biztos, hogy hozzámer nyulni a kazán elektronikájához, és egész biztos, hogy a szakember nem fog elmenni semilyen kazánházba zavart keresni. Ahhoz csucsmüszerek meg szinte laboratoriumi feltételek kellenek.
Hidd olcsobb a kazánt kicserélni mint az elektronikával valamit kezdeni. A modern kazánokban általában 2 NYÁK van a teljesitmény rész a tápegységgel, meg egy vezérlö rész a displayjel meg a computerrel. A teljesitménylap cserélhetö, de valoszinü több orás munka, mert rengeteg kábel megy oda. A másik rész elvben cserélhetö, de csak elvben, mert az meg be van épitve valamilyen designos dobozba, amit a kazánházban még kis sem lehet nyitni. ( sajnálatos modon immár egy éve küzdök a vadonatuj kazánommal, szerencsére nem valos hiba miatt, hanem vezérlési agymenés miatt) igy meglehetösen képben vagyok, hogy mi várhato a gyártol - a központi raktára meg az oktatoközpont itt van alig 5 km-re, de egy kapcsolási rajzuk a szerkezet egy részéröl sincs ott ( még haveri alapon sincs). A kazánt 3 europai országban rakják össze, az elektronika természetesen távolkeleti, és csak olyan kiképzésben részesülnek a szerelök, ami a kazán beállitásához elég meg le tudják olvasni a hibakodot, ami szerint a központban valakik eldöntik mi a teendö).
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Hogy nincs? Már évek ota streamre vagyok kényszeritve, igy pontosan tudom, hol vannak a határok ( és nem tik tok meg hasonlo agymenések, hanem egy sereg más paragrafus lehet bármikor a korlátozás oka.). És nézz utánna a wikin stb., hogy pontosan mit jelent a broadcast, meg mit jelent a stream. A kettö sajnos köszönö viszonyban, sincs egymással mégis a streamet eröltetik ( kerül amibe kerül - és nem kevésbe), és nem véletlenül ettöl csörög a kassza egyeseknek, mi meg csak fizetjük.
Arrol nem is beszélve, hogy a streamelö központ olyan adatokhoz is hozzá jut, amihez semmi köze, és sok szempontbol akár törvényellenes is lehet. ( több mint 15 évig voltam bennfentes ilyen iparban).
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2023
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Ha családi házból jön a zavar, akkor könnyű az eset. (jártamban keltemben mér - konstatál - levél megy - időpont egyeztetés vizsgálat - jegyzőkönyv) A vizsgálatot be is kell ütemezni, mert mérőeszköz, személyzet sincs korlátlan.
Ez elsőre, persze lehet eltérés a folyamatban, a helyzettől függően. Az első vizsgálat sem biztos, hogy egyetlen alkalomra korlátozódik. Ha újabb bejelentés érkezik, vagy súlyosabb esetben utóellenőrzés, akkor jön a második felvonás, immár költséggel.
A zavar sugárzása, zavart sugárzó berendezés használata szabálysértés, a továbbiakban szabálysértési eljárás. Hidd el, nem érdemes kötözködni. Nem ez az első eset, van már az ilyen esetekre protokoll, ha nem is tudsz róla. (a CB -s időkben előfordult, hogy a kutyákat ránk uszították)
Ez vonatkozik a gyártóra/forgalmazóra is, ha nem hajlandó közreműködni, jelentős bírság, kártérítés stb.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Ha van kábelTV hálozat, akkor érdemes keresni egy technikust a központban, aki egy sörért be tud nézni minden zárt ajto mögé, és pontosan látja a zavarszintet a házon/lakáson belül. Ha ö nem lát semmit, akkor a zavar egészen biztosan nem onnan jön.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem