Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   260 / 3944
(#) sprofan válasza Szabolcs1 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /
 
Ott a link, azon megtalálod a Tranzisztor atlaszt. Adatlapja(itt az egyes elektronikai alkatrészek legfontosabb mechanikai és eketronikai tulajdonságai vannak felsorolva integrált alkatrészek esetén példa kapcsolásokkal): Felmész pl. ide: www.datasheetcatalog.com pepötyögöd oda a számokat/betűket és megnézed a pdf adatlapot, azon ilyeneket keress:
- PNP (SI-P) vagy NPN (SI-N)
-Vces (collector-emitter voltage)
-Ic (Colector current)
Ha ezek megvannak, már gyerekjáték helyettesítőt találni.
Példaképp: Vegyük a BC516-ot, a fentebbi módszerrel ez a sor jön ki: SI-P 40V 0.5A ezt beírod pl. hqvideo katalógusába és megkapod a helyettesítőket. Ha nem kaptál semmit, akkor kicsit növelheted az értékeket.
(#) totti91 hozzászólása Júl 26, 2008 /
 
sziasztok..mennyire kavar be ha nem 16Vos kondit hanem 50Vosat raktam a kapcsolásba?Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza totti91 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /
 
Az kicsit sem gond.
(#) totti91 válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /
 
oké köszi a gyors választ..azért gondoltam hogy baj lehet mert mindig csak 9 led világít illetve most csak az első de tuti hogy valamit a gndnél megszakítottam mert próbapanelon van csak
(#) ubernoob hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Abszolúte kezdő vagyok ne tessék kiröhögni. Az lpt portról csináltam delphi alatt egy motorvezérlést. Tranzisztorral vezérlem a motor áramkörét működik is minden, csak az a bajom, hogy a tranzisztor pár másodperc alatt irtózatosan felmelegszik, ráadásul a motor csak nyögvenyelősen forog. A motor 9V os és 12 voltról járatom amit a száímtógépből vezettem ki. Kérdés, hogy az lehet e a baj, hogy nem megfelelő tranzisztort használok? Tudnátok ajánlani egy célnak megfelelő tranzisztort, amelyet jó eséllyel be tudok szerezni valamelyik elektrotechnikai boltban?

Előre is köszi
(#) moktec válasza ubernoob hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szia!
Így elég nehéz válaszolnia a kérdésedre. Tedd fel a rajzot, amit megépítettél, és motor adatokat. Azt is tudni kéne mekkora áramot vesz fel a motor, ahoz, hogy meg lehessen mondani milyen tranyó kell. Milyen motor ez? Mi van ráírva? Sívesen segítek, hiszen építettem pár ilyesmit, de több adat kéne a művedről. Üdv t
(#) ubernoob válasza moktec hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
A motor 9Vos technik legóból kioperált egyenáramú motor.
erhelés nélkül 35 mA -t vesz fel, és 70mA re ugrik fel amikor lefogják a tengelyt( amennyiben jól fordítottam a stalled current kifejezést).

Egyébként itt találsz eegy csomo műszaki adatot
http://www.philohome.com/motors/motorcomp.htm

Az én motorom a 74569 es.
(#) ubernoob hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
A 70 mA az valójában 700 csak elírtam.
(#) proli007 válasza ubernoob hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Hello!

Húha! Ez a rajz nagyon rajz! Nem cikizni akartalak, csak így nem érthető, mit tettél. Ami a rajzodon van az nyilvánvaló, csak úgy néz ki, mint egy blokkvázlat szintű valami, hogy kell egy táp, egy tranyó (kapcsoló valami) és az LPT.

De azért a tranyón kívül is kell még alkatrész. Na meg a tápfeszültségeket ia kell kötni valahova.

Remélem ezen a sematikus rajzon el tudsz menni, ha nem akkor mást találunk ki. Minden esetre a BD tranyóban kb. fél watt hő keletkezik, annak sem árt egy kis hűtőborda (1-2cm^2-es alulemez már jó.) Az IRF-nem nem kell. A dióda, pedig azért, hogy a motor induktív lökése ne tegye tönkre a tranyót.

Ja, az LPT-nél a GND-t nem feltétlen szükséges bekötni. Jobb, ha arra nem folyik áram. PCtápon sárga a +12V és fekete a GND.

üdv! proli007
(#) Szebence hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hogy az rtlklub.hu-ról szeretnék letölteni egy XXI. százados videót, amit ma adtak le (szerintem ez ismétlés volt) Nicola Tesláról volt benne szó, ezért érdekelne, viszont stream-es? és nem tudom letölteni. Kicsi inkább informatikai jelllegű, de azért írtam be, mert Nicola Tesláról volt szó, ami igencsak az elektronikához kapcsolódik.
(#) Lozsa hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Pic-ről szeretnék relét kapcsolni, de nem teljesen tiszta.

A relé 1 aper terhelhetőségű nyákos relé.
12 voltos, behúzáskor 0,15-0,2watt igénye van, benntartásjóval 0,1 w alatt.

Csatoltam a tervet, csak kérdés, hogy jó lesz-e így, illetve ekkora legyen az ellenállás?

Jó lenne ha kicsit szájbarágósan írnátok le a megfejtést.

Köszönöm
(#) Lozsa válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
hopsz a kép lemaradt...

És i lenne ha kihagynám az ellenállást? Úgy is űködne nem?
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szia!
Nos, a bemeneti feszültség az 290V, a kimeneti jelenleg 152V, és én 200V-ot szeretnék belőle kivenni. A terhelés az 4 és 24 mA között változna. Az R4-nek az ellenállása többé kevésbé ugyanannyi, néhány kohmmal kevesebb, sztem ez annyira nem nagy baj, de a potinak az ellenállását 2000 kohmos méréshatáron nem tudtam megmérni, az R5-ön meg 300kohmot mértem. szóval szerintem e miatt van, hogy nem tudom kivenni belőle a 200V-ot, de azt nem értem, hogy mitől változott meg így az ellenállások értéke. A tápon mérés közben nem volt terhelés. Azzal tisztában voltam, hogy a tranzisztorokat hűteni kell, és az már meg van oldva, csak éppen nem úgy működik ahogy kéne neki.
(#) unicorn hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Vettem egy kártyakeverő gépet, de nem vagyok elgedett vele, hogy elemről megy és gyorsan lemerül. Gondoltam, hogy lecserélem hálózati táplálásúra. Viszont ötletem sincs, hogy mekkora trafót vegyek. Két 1,5V-os baby elem van benne sorba kötve. Tehát 3V egyenírányított feszültséget fog kérni, ami nagyjából azt jelenti szerintem, hogy egy 2V-os trafót Graetz híddal egyeniránytok (lesz úgy 2,8 V kb.).
A kérdésem az lenne, hogy vajon hány VAC-ot trafó kell?
(#) vicsys válasza unicorn hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Két dolog:
Mérd meg az áramfelvételt egy-az elemekkel sorbakötött-multiméterrel.
2V-os AC trafó nem nagyon van. Kell építened egy stabil tápot pl. LM317-tel és be kell állítania a kimenete feszt 3V-körülire.
(#) unicorn válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Igen, valóban. Kerestem a Lomex-nél, HQVideo-nál, valóban nincs 2VAC-os trafó. Kösz szépen, pont az lesz a megoldás, amit javasoltál.
(#) unicorn válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Az a helyzet, hogy sajnos az összes elemem lemerült, nincs esélyem megmérni. Nincs esetleg ötleted, hogy mekkorát tegyek bele (max nagyobb lesz, de az nem zavar).
(#) ubernoob hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Üdv!

Köszönöm a válaszokat!

De lenne még kérdésem a rajzzal kapcsolatban. Miért kell az áramkörbe a sok ellenállás? Ami leginkább érdekel, hogy az LPT port után miért van 1 Kohmos elllenállás?

És a dióda miért nem közvetlenül a tranzisztor előtt van?
(#) moktec válasza ubernoob hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szia!
Csak vissza találtam én is, bár úgylátom a kérdés megoldva. Az 1K-s ellenálás azért kell, mert az ltp porton 5 volt jön ki. Ekkora fesz közvetlenül sopk lenne a tranyónak. üdv
(#) Petroimro hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok!
Az alkatrészek leírásánál ez mit jelent: RoHS
Köszi!
(#) vicsys válasza Petroimro hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Azt jelenti, hogy ólommentes. Egyébként mindenben ugyan olyan mint elődje.
(#) proli007 válasza ubernoob hozzászólására (») Júl 27, 2008 / 1
 
Hello!

Akkor én is kérdeznék. Miért probléma, ha van két 8Ft-os ellenállás valamiben? És az mit jelent, hogy a dióda miért nem a tranzisztor előtt van?

De félretéve a tréfát, ezek nem egészen érthető kérdések.

- A nyomtató port kimenetén egy TTL LS kimeneti szintű meghajtó áramkör van. Ennek garantált logikai kimeneti szintjei: "L" szint esetén 0,6V, "H" szint esetén 2,4V (ha jól tévedek, mert nem tudhatom adott gépben milyen meghajtó van, de közelítőleg ez a hejzet). Maximális terhelése kb. 24mA.
- Nos a darlington tranzisztor bázis-emitter szakasza, kb. 1,2V-nál nyit ki, és a feszültség növekedésel kb. négyzetesen nő ar áram. Ha közvetlen kapcsoljuk a kimenetre, túlterhelheti a meghajtó IC kimenetét. (Nem korlátozza az áramot, csak a tranyó nyitott bázis-emitter diódája és a meghajtó kimeneti ellenállása, ami elég kicsi lehet.) Tehát áramkorlátozás (soros ellenállás) nélkül, illetlenség a kimenetre kapcsolni a tranyót.
- A bázis-emitter közötti ellenállás két okból kell. Részben, ha a port le van húzva, ne lógjon a levegőben a tranyó bázisa, másrészről az R1 és R2 ellenállás egy feszültségosztót képez, így a tranzisztor kapcsolási értéke kb. 1,7V lesz, ami a TTL kimenet kb. közepe.

- A diódának funkcióját már leírtam, nem tudom, mit keresne a tranyó bemenetén. De meg írom, miért van rá szükség. A motornak van induktivitás jellege is. Amikor a tranzisztor bekapcsol, akkor a motoron folyó áram felmágnesezi a tekercset. Amikor pedig kikapcsol, akkor a Lenz törvényében ellenindukált feszültség keletkezik. Ennek iránya, ellentétes az őt létrehozott folyamattal. Ezt nyitási indukciónak is szokás nevezni. A feszültség értéke, függ az áramtól, az induktivitástól és a kapcsolási sebességtől. Ha a sebesség végtelen lenne, akkor az indukált feszültség is végtelen nagy lehetne. Minden esetre, könnyen elérheti a tranzisztor maximális zárófeszültségét, és akkor a kollektor bázis dióda átüthet. Ez a tranyó életének végét is jelentheti. (Gépkocsi gyújtótranszformátora is ezen elven működik és ott a 12V akkumulátor feszültségéből a nyitási indukció, kb. 400V feszültséget készít a trafó primer tekercsén. És még egy kondival is lassítva van a feszültség növekedése.) Szóval ez ellen illik tenni valamit, védődióda-varisztor-soros ellenállás/kondi...
Amikor a tranzisztor bekapcsol, akkor a diódára fordított (záró) feszültség kerül, és mint ha ott sem lenne az áramkörben. Viszont amikor az ellenindukált feszültség megjelenik (ami ugye fordított polaritású), akkor az már a diódára nézve nyitó irányú. És a tekercsben felhalmozott energiát visszavezeti a tekercsbe, ezzel megakadályozva a káros feszültség növekedést.

- A Fet esetében nem kell soros ellenállás, mert a Fet feszültségvezérelt eszköz (ellentétben a tranzisztorral, ami áramvezérelt). Így a TTL IC által kiadott "H" szintű feszültség vezérli a Fet tranzisztort. A lényeg, hogy a Gate-Source küszöbfeszültsége elérje azt a szintet, ami ehhez a Drain áramhoz (motoráram) szükséges. Ezért ajánlottam az IRFZ44-et. Nagyobb terhelés esetén esetleg más tranyót kellene választani, és vannak kimondottan olyan Fet eszközök, amik a TTL szinthez vannak illesztve.
- Párhuzamos ellenállás viszont itt mindenképpen szükséges, mert lehúzott LPT csatlakozó esetén a Gate nem lóghat a levegőben, mert annak bemeneti ellenállása akár a Giga Ohm értéket is elérheti. Akár statikusan is feltöltődhet és működteti a motort.

Nos, remélem kielégítő válaszokat kaptál. Minden esetre, nem ártana az alapfogalmakkal megismerkedni, ha ilyesmire adod a fejedet. Gyanítom, hogy a válaszomat is csak akkor fogod megérteni és elfogadni, ha már átrágtad magad valamin.

üdv! proli007
(#) Petroimro válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Köszi!
Én is erre tippeltem.
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Hello!

Hát akkor azért vannak problémák.
- A potit nem tudtad a 2000kohm-os (2Mohm) tartományban megmérni, akkor az leéghetett, mert ha igaz 1Mohm-os.
- Az R5-nek sem szabadott volna megnyúlni. Azért ha ez így van, valami perverz dolog történt itt!

Nem írtad, hogy a 290V az egyen-váltó, és hol mérhető. De feltételezzük, hogy egyen és a C1 kondin van.
- 200V/24mA esetén, R1 ellenálláson T1 kollektorárama (24mA) és az R2 illetve R6 árama folyik. Ez maximálisan 42mA, így az R1-en maximum 20V feszültség fog esni. (UC2=290V-20V azaz 270V.
- Az R3 ellenálláson 24mA folyik, így azon kb. 3V esik. Tehát a szabályzónak van elég tartalék feszültsége a 200V-os kimenethez.

- Ha a T1 kollektorárama 24mA és a bétája kicsi kb. 50, akkor a bázisában kb. 0,5mA fog folyni. Ez az R2 ellenálláson 5V feszültséget ejt. Így semmi akadálya, hogy a kimeneten akár 260V feszültség jelenjen meg.
- Az R2 ellenálláson 200V kimeneti feszültségnél, kb. (270V-200V)/10kohm= 7mA áramnak kell folyni. Legrosszabb esetben a T2 kollektoráramára 7mA. A T2 kollektor feszültsége kb. 200V-(2*47V)=106V. Tehát a T2 maximum disszipációja, 750mW.

A szabályzónál az A-C pontok között, a két zéner éa a T2 bázisfeszültsége van. Azaz 2*47V+0,65V= 94,6V.
Így az A-B pontok között 105,4V feszültséget kell mérni, ha a kimeneti feszültség 200V.
Ha a feszültséget nem szeretnéd "nagy" tartományban szabályozni, csak beállítani a 200V-ot, akkor az osztó értékeit megváltoztatnám. Ebben az esetben nem fogy a potin nagy feszültségkülönbség lenni és esetleg nem megy tönkre.
Az R4 és R5 ellenállást 100kohm értéken tartva, és a potit 22kohm-ra cserélve, minmum állasban 210V feszültség, még maximumra tekerve 148V mérhető. (ezt az értéket T2 bázisárama kismértékben, kb 10%-ban befolyásolja) A poti két végén, így maximum 20V feszültségkülönbség mérhető. Ez a potira nézve 20mW-ot jelent, R4-R5 esetén maximum 120mW-ot.
Ekkoraa teljesítmény mellett 0,6..0,9W-os ellenállás eltűri a 95-105V feszültséget.

Ha a kapcsolásod nem működik, akkor vedd ki a T2 tranyót, és nézd meg, hogy le tudja-e adni a táp 24mA mellett a 200V-ot. (legalább 240V-ot kell mérned)

üdv! proli007
(#) kisedison hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Helló

Milyen IC-vel lehet vezérelni a motort a vezérlőjével együtt! Egy kis vonathoz használnám. Legyen rajta két IR érzékelő, és ha valamit érzékel akkor induljon el a ellenkező irányba. Meg lehet ezt oldani?

Üdv kisedison.

Utóirat: lehetőleg PIC nélkül szeretném.
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Amire válaszoltam hozzászólásodban volt egy lpt-s motorvezérlő rajza.
Szeretném megépíteni a FET-es változatot csak még nem sokat tudok a FET-ekről.
FET-nek egy IRF Z44-et írtál. HEStore-ba csak IRF Z34-es van raktáron (IRFZ 34 N FET N 26A/55V TO220) Ez is megfelelő oda?
Ha jól értelmeztem akkor ugyanaz csak a terhelési lehetőségek mások.
Esetleg a 24-es is jó lenne?

Ja és 1N4001-es diódát sem találtam abból csak 1n 4007-est találtam az valami 1000V 1A-es gondolom ez is megfelel?
(#) Csaplar hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy kis ketyerét, amit párhuzamos porton köthetek a PC-hez és relés kimenetekkel rendelkeze...

Találtam egy Urbánelektronika féle kapcsolást, de nem igazán tudom, hogy ezt hogyan lehet a párhuzamos portra kötni...
Nem ismerem ezt az IC-t amit használnak... Miért van külön szerver és kliens?

Tudnátok segíteni?

Köszönettel:
Zoli
(#) hapro hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy LED sorban, pl az ilyenben: Bővebben: Link valahogy ki lehet cserélni pár ledet más színűre?
Utolsó 2-3 kéne sárga pirosra, vagy létezik az ilyen LED sorból olyan ami nem egy színű?
(#) levii válasza hapro hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Kétlem hogy ki lehtne méghozzá azért mert az egész tok ki van öntve valami műgyanta szerűséggel.
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Hello!
Ez a panel, valamilyen modul rendszerhez van illesztve.
De nem kell foglalkozni vele, az LPT-re csak négy drótot kell kötni.
- Data, Clock, Strobe és GND

üdv! proli007
Következő: »»   260 / 3944
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem