Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   924 / 962
(#) Kolti0 hozzászólása Máj 14, 2023 /
 
Sziasztok. Elnézést ha rossz helyre írom ki a kérdésem, problémám.
Szóval. Kell-e külön földelni a külön FI relés kismegszakítós dobozt? Vagy miért mehet le mindkettő FI relé?
Van egy FI relé a házban. Köttettem be egyet a műhelybe lévő kismegszakítós dobozba is, hogy ha kint történik valami akkor ne menjen el a házba minden, vagyis a házban találgató FI ne menjen le csak a műhelyben elhelyezett.
Át lett kötve a házban lévő FI relén úgy, hogy a FI relé aljára van kötve a műhely, tehát oda ahova a villanyóránál található kismegszakítóról bejön az áram
nincs sorba kötve. Mégis lemegy mindkét FI relé ha felkapcsolom a műhelybe a villanyt. Eddig semmi gond nem volt a világítással a műhelybe. Tegnap történt a műhelyben található FI
bekötése. Tegnap működött a világítás is, ma felkapcsolom és lement a házban és a műhelyben található FI is. Vajon miért?
Külön földelő szonda kellett volna esetleg a műhelyben található szekrénynek?
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Ha biztos, hogy jó helyre lett kötve az új Fi-relé, akkor a két rész valahol összeér. Ma reggelre sok eső esett országszerte, lehet, hogy valahol beázás történt, ami érintett villamos hálózatot is.
(#) elektroncso válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 1
 
Amatőr kérdés, de nem írtál róla inkább megkérdem. A nullák is külön lettek választva?
Idézet:
„Át lett kötve a házban lévő FI relén úgy, hogy a FI relé aljára van kötve a műhely, tehát oda ahova a villanyóránál található kismegszakítóról bejön az áram”


Vagyis a nulla is ide került?

A FI szempontjából nem kell külön földszonda, nem ez okozza a gondot. Valahol össze van kötve a két FI utáni nulla.
(#) Kolti0 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Ez a FI relé van a házban, ennek a 2, 4, 6 részére vannak kötve a kinti FI fázisai (ahova a villanyóráról bejövő fázisok is) a kinti FI Nullája pedig a benti kismegszakító szekrény nulla sínjére. Nem lehet az gond, hogy a kinti fi nullája nem a
benti FI nulla bevezetésére van kötve?


A két rész összeérése alatt mit értünk?

Külön földelő szonda akkor nem kellene ugye? (bár a föld az föld mindenhol)
Mellékelem a fotót a benti FI.ről.

fii.jpg
    
(#) Kolti0 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Épp erre gondoltam írtam is mire olvastam a hozzászólásodat.
(#) kadarist válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Nyugodj meg, a távolabbi áramvédőkapcsoló is "le megy".
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Idézet:
„Nem lehet az gond, hogy a kinti fi nullája nem a benti FI nulla bevezetésére van kötve?”
De, ez a baj. Igaz, korábban ezt írtad:
Idézet:
„a FI relé aljára van kötve a műhely”
Összekeverve pár embert bár volt, aki átlátott a szitán.
(#) elektroncso válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Akkor meg is van a probléma. Kösd át a műhely nulláját is a benti Fi elé és jó lesz.
(#) Kolti0 hozzászólása Máj 14, 2023 /
 
Elnézést mindenkitől!
Most megnéztem.
A műhely nullája és földje is a ház földelő sínjére van kötve.
(#) elektroncso válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Próbáld meg, hogy a műhelybe menő nullát kösd át a bejövő nullára. Van egy tippem mi okozza...

Tegyél fel egy fotót a teljes elosztóról. Ráírva, hogy mi hova megy honnan jön.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Te találtad ki, mi a hiba. Mire akarsz tippelni?
(#) szs hozzászólása Máj 14, 2023 /
 
Odafigyeltem az ajánlatokra, utánajárok a vezetékeknek. Bár most összeraktuk a rézvezetékekkel (hiszen főzni csak kell), de eléggé félkész még, úgyis alakítani kell még -tehát a vezetékcsere is belefér a hetekben.
Köszönöm a tanácsokat!
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Idézet:
„A műhely nullája és földje is a ház földelő sínjére van kötve.”


Ez esetben a lakás FI-je nem oldhat ki, hiszen a műhelyből a nullán visszafolyó áram a "PEN" sínbe van kötve. És itt jön a tippem de addig nem írnám le, amíg nincsenek képek, mert csak összezavarom a kérdezőt mint az előbb.

Az biztos hogy valahol össze vannak kutyulva a nullák talán még a föld is közéjük keveredik és attól függően melyik fogyasztó van bekapcsolva (hol mennyire változik meg a nulla föld közötti potenciálkülönbség) jön elő a hiba.

Mindenesetre könnyebb volna látni/mérni az egészet mert így nagyon nehéz lesz.

Kolti0:
Van multimétered?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
(#) akos12 hozzászólása Máj 15, 2023 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A telkemre légkábeles bekötéshez regisztrált villanyszerelő oszlopot állított műanyag szekrénnyel. Az első bekötésnél az eon beázást állapított meg a szekrénynél. Ezt követően a szerelő a tömszelence körül még szigetelte a dobozt. Aztán most ismét bekötés előtt víz volt a szekrényben.
Szerintetek hol ázhat be? Vagy ez pára? Ha pára akkor mit tehetek?
Mutatok egy képet a vízmennyiségről. Eon ennyi víz miatt ma sem kötötte be.
Köszönöm ha valaki tud segíteni.
(#) Atis57 válasza akos12 hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Szia!
Tennék felé egy esővédő tetőt---meg egy rákasztható napfény árnyékolót (mert az előlap 2-3 év után bemattul! )

Esetleg a lejövő cső tetején jól áll a G sapka ? A légkábelen van -e vizorr?
(#) kendre256 válasza akos12 hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Az alsó részen lévő vizet többnek gondolom egyszerű páránál. A felső részen a pici cseppek lehetnek párától. Nem tudom, hogy a levezető cső teteje milyen kialakítású, de én vagy egy "kupakot" tennék rá, vagy a csőre raknék olyan könyököket, hogy a nyílás lefele álljon. Szerintem a cső végén a szabványos sapkán oldalról szeles, esős időben be tud fújni az eső (csak szélirány kérdése...).
(#) Kolti0 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Képet most nem tudok feltenni, mert nem vagyok otthon. Egy biztos, hogy a műhelybe kimenő földkábel nullája és a földje is a ház föld sínére van kötve.
A műhely nulláját mindenképp át kellene kötnöm a ház FI bemenőjére ahova a villanyóra kismegszakítójáról bejövő vezeték van kötve ugye?
Multiméterem van.
(#) elektroncso válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Akkor térjünk vissza rá, ha tudsz feltenni fotókat. Kéne egy a mérőhelyről amennyire csak lehet látszódjanak rajta a kötések és ugyan így a lakáselosztóról és a műhely elosztóról is.

Ha ezek a fotók megvannak, akkor könnyebb lesz nekem is segíteni.
Első körben kösd a nullát a helyére, védőföldet üzemi áram vezetésére nem használunk! Viszont ettől még valami gond van a hálózatodon, amit meg kéne találni. Ez önmagában nem okozhat ilyet, hogy mind a két Fi egyszerre leold.

Amit majd ha hozzáférsz megmérhetsz, először is ÁRAMTALANÍTASZ (óraszekrényben) és lekapcsolod CSAk a lakás FI reléjét. Ezután ellenállást mérsz a Fi két nulla bekötési pontja között (a bejövő és az elemnő nulla között). Itt szakadást kell mérned, ha ellenállást mérsz akkor valahol össze van kötve a FI utána nulla a földel. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtalálni, ha egyesével elkezdet kikötni az elmenő nullákat. Amelyik kikötésénél megszűnik az ellenállás a Fi két pontja között azon az áramkörön van a probléma.
Ha esetleg nem mérsz ellenállást akkor ismételd meg a mérést úgy, hogy az elemnő nulla és a földsín között mérsz (természetesen ekkora már a műhelybe menő nulla legyen átkötve a bejövő nullára).

NAGYON FONTOS! A FI alapján három fázisú rendszered van. Ha üzem közben megszakad vagy kikötve felejtesz egy nullát akkor annak súlyos következményei lesznek (túlfeszültség a hálózaton) szóval NAGYON odafigyelni a nullákra!
Feszültség alatt pedig ne mérj ellenállást mert a műszered felrobbanhat! Kétszer ellenőrizd hogy nincs villany az épp babrált áramkörben!
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
(#) VIM válasza akos12 hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Szia! Szerintem ez páralecsapódás eredménye. Nem látszanak olyan részek a szekrényről, hogy ki lehetne zárni a beázást DE ha a felülről bevezető tömszelencénél nem tapintható nedvesség akkor máshonnan nem kerülhet be víz csak a levegő páratartalma csapódhak ki. Ha nem volt lezárva a fedéllel vízmentesen és süthette a nap ezt a felületet akkor abban szép mennyiségű pára gyűlik össze. Talán napnak háttal kellene fordítani a szekrényt és feltenni a fedelet a tömítéssel együtt. Ha a vezeték mentén kerülne be a szekrénybe a víz az alul gyűlne össze tócsában és szétterülve. A cseppenő víz pedig nem foltokban jelenik meg az oldalfalon (ha cseppen). Ha a fedél lazasága miatt jutott be víz, az alulra gyűlik össze ami ha párolog az nézhet még ki hasonlóképpen.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
A fázisok a Fi elé, a nulla a Fi után. Az ÁVK-k szemszögéből nézve így nem jön ki a matek sehogy.
(#) Kolti0 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Köszönöm. Ahogy lesz időm megnézem.
(#) Kolti0 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Én is ennek örülnék egyébként ha ezzel megoldódna. Vill.szerelőm zöld sárga vezetékkel hosszabbította a kék nulla vezetéket ami kimegy a műhelybe és be is kötötte a föld sínbe a zöld, sárga színnek megfelelően. Igéret van rá, h visszajön, de mikor....
(#) Kolti0 hozzászólása Máj 16, 2023 /
 
Talán megoldódott a FI problémám.
Ma átkötöttem a műhely nulláját a ház FI bevezetésének a nullájához. Előtte ugye a föld sínen volt szerintem.
Nem változtatott a dolgon, próbáltam ellenállást mérni lekapcsolt állapotban ahogy elektroncso javasolta (köszönöm egyébként a hosszú leírást)
Szakadást mértem, vagy a műszerem is gyenge vacak hozzá.
Közbe hívott a villanyszerelő, hogy jön.
Visszakötöttem az általa bekötött helyre ami megítélésem szerint a föld sín ugye.
Kiderült, hogy nulla ütközés volt a probléma, mert az udvari világítás alternatív kapcsolója kivitte a ház nulláját a műhelybe ami össze volt kötve a műhely nullájával. Eddig ugye nem okozott problémát, mert nem volt külön FI.

Viszont! Kérdeztem, a szakimat, hogy miért vezet a föld sínre a műhelybe kimenő nulla vezeték is.
Az volt a válasza, hogy ott közösítve van, így teljesen jó úgy.

Megpróbálok képet mutatni, de nem egyszerű, mert telefonról vagyok.
Szóval így néz ki az elosztó:

Házban

Szóval most jó minden, de foglalkoztat a dolog, hogy jó helyen van-e a föld sínen a nulla vezeték.

(tudom, azt mondjátok, hogy keressek valakit aki újra húzza az egész házat és tesz be egy háromszor ekkora szekrényt)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
(#) Audience válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Ha az a sin amit föld sínnek hívsz az a pont ahol a PEN szét van választva nullára és földre, tehát ide érkezik a PEN vezető a szolgáltató felől akkor elvileg innen tud indulni a műhely védővezetője és nullája is egyetlen pontból de elegánsabb ha innen a védővezető indul és a nulla az innen átkötéssel létrehozott nulla sínről indul.
(#) Kolti0 válasza Audience hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Szerintem igen. A fotón látható jobb felső sín egyébként.
Erre megy három nagyobb keresztmetszetű vezeték. Egyik a földelő szondára, másik a FI nulla bevezetésére és a harmadik lehet a szolgáltató által behúzott "pen"

"de elegánsabb ha innen a védővezető indul és a nulla az innen átkötéssel létrehozott nulla sínről indul." Amennyiben nem elegáns, attól még lehet biztonságos?
(#) Audience válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Igen.
(#) akos12 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek a tippeket!
A villanyszerelő most volt javítani a dobozt és azt mondta, szerinte annyi volt a hiba hogy a tömszelence körül új ragasztást-tömítést kent körbe. Száradás után vízet locsolt rá és állítólag már nem szivárog be.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire normális az hogy a tömítőragasztó anyag nélkül pusztán a tömszelence a gumigyűrűvel nem biztosít teljes vízzárást?
Mert én laikusként úgy gondolnám, hogy a tömszelence a gumigyűrűvel elég kéne legyen, hogy megállítsa a vizet.
De mikor rákérdeztem azt mondta, hogy a tömszelence az jó és nem kell cserélni és hogy ez a ragasztótömitő minden esetben kell.
Mert most tartok tőle, hogy idővel ha esetleg szárad a tömítőanyag akkor megint beázás lesz.
Nem árulta el hogy pontosan milyen anyagot vett, csak annyit hogy amit a vízszerelők is használnak.
A mellékelt képen a régi ragasztás látható, még nem voltam kinnt hogy megnézzem az újat.
(#) gyuszo válasza akos12 hozzászólására (») Máj 17, 2023 / 2
 
Ez a kép mehetne az építő ípari szégyenfalra. Nincs rendesen összerakva. A hozzáadott gyári tömítőgyűrűvel is jónak kellene lennie.
Fel se fekszik az a hatlapfejű MÜ50-es csőadapter. Nincs a helyén.
Az egy sima PVC cső ragasztó, ha jól látom. Abból is 2 fajta a szürke és a színtelen.
A vizesek használják PVC lefolyócső ragasztáshoz, de ide nem a legjobb.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2023
(#) sany válasza akos12 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Szerintem az új sem sokkal szebb.
(#) akos12 válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Hát ez nem hangzik jól. Én is így gondolom, hogy ennek ragasztás nélkül is működnie kéne.
Szerintetek, ha most ennél jobban körbe ragasztotta és mondjuk nem engedi át a nedvességet akkor fogadjam el így és kész, jöjjön ismét az elmű két hét múlva és hátha addig nem ázik be ismét...vagy keressek egy új villanyszerelőt, szedessem szét vele és csinálja újra.
Az a baj, hogy a mostani szerelő aki már másodjára kellett visszajöjjön javítani, ennél a ragasztásnál többre nem hajlandó, mert állítja hogy ennek így ragasztva kell lennie és kész.
Én meg tartok tőle, hogy ha egyszer bekötik a villanyt nehogy idővel elengedjen a ragasztás aztán beázik egy esős időben és abból lesz majd baj.
Következő: »»   924 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem