Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   245 / 249
(#) szendi001 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Egy hetet elmegy a tengeren bármi. Ha hosszabb időre mész, csak iparit vigyél. Léttam olyan antennát, amit elmart a só egy hajón .
(#) D_Zsolt hozzászólása Máj 28, 2023 /
 
Köszönöm nektek a javaslatokat/tippeket
A használt piacon szétnézve egész jó áron lehet kapni többsávos neves holmikat, eddig nem is gondoltam erre, mert amikor még aktívan rádióztam egy vagyon + két ház árába került egy kézi mikrofon ha valami név is volt ráírva .
Viszont egy Icom IC-706 (ez most megtetszett) nem tudom mennyire alkalmas tengeri használatra. Nem tervezem felborítani a hajót és a beépítés helye is a zárt térben lenne. Kell illetve illene por/víz/stb. védett készüléket keresnem? Olvasgatom a hajós blogokat és vannak elvétve rádióamatőrök is, de nem jellemző. Inkább csak a szokásos Marine rádiókat látom, amik szintén nincsenek búvárruhába bújtatva.
(#) D_Zsolt válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Igen, láttam én is szétmart hajócsavart ami savállóból volt. Ott a fogyóanód amire nagyon kell figyelni.
(#) D_Zsolt válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
A CW jó lenne, de annak idején nem erőltettem a megtanulását. Az engedélyben sem szerepel...
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Tengeri rádióhoz amúgy is engedély kell, ha leteszed a hajóvezetői vizsgát, megtudod milyen kell. Anélkül el sem indulhatsz a tengeren.
Lehet amatőr rádió is, de az nem elégséges.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Ahhoz nem kell "hajóvezetői vizsga" hogy egy tengerjáró hajón ő legyen a több ezer utas egyike..
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Tudom, ezért újítottam meg az engedélyem, hogy ne kelljen pluszban vizsgáznom, bár ez felvetette, hogy a jelenlegi Class E ugyan elég lenne hozzá, de sok országból csak a Class A-val engednek forgalmazni, így azt hiszem hamarosan megint vizsgázok .
(#) D_Zsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Ahhoz nem kellene semmi, még rádió sem ha utas vagyok Csak egy jegy
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
Nem tudom mekkora hajón kívánsz tengerészkedni, de a VHF tengeri frekvenciák a 160 MHz -es sávban vannak, hajófedélzeti, és kikötői műveletekhez. Ezek csak partmenti hajókázásoknál használatosak.
Nyílt vízen RH sávban vannak használható frekvenciák. Kell lenni különböző célokra, pl hajóazonosítás, vészhívás, automatikus vészhívó, és persze kommunikációhoz is. UHF frekvenciák a tengerhajózásban nem nagyon használatosak, de 400 MHz -en van tengeri katasztrófa helyét jelző bója számára frekvencia, de ez műholdas tengeri szolgálat része.
Ezekhez több fokozatban rádióállomás kezelői vizsga kell, a rádióknak is engedéllyel kell rendelkezniük.
A rádióállomás kezelői vizsga nem azonos az amatőr vizsgával, annál szigorúbb.
Rádióamatőrködni a nyílt tengeren többnyire csak az RH sávokban, vagy műholdas kapcsolattal lehet. Sem a VHF, sem az UHF földfelszíni sáv nem alkalmas erre.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2023
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
A hajó egy 12-3 méteres Twinkieler, de igazából lényegtelen maga a hajó. A V-UHF rádiós kérdésem a mostra vonatkozott. A hajós vizsgával tisztában vagyok, folyamatban van. (A hajó e-fajta felszereltsége pedig másik kérdés, nem ebbe a topikba való.) A rádiós része nem igazán szigorúbb, inkább más (bár kinek mit jelent a szigorú? Egész életemben igyekeztem a maximumra minden vizsgámon, most sem lesz másképpen). Ha az engedélyem megérkezik Magyarországról, akkor honosítanom kell, mint minden más bizonyítványom és amennyiben ez megvan nem kell külön rádiós elméleti vizsgát tennem csak gyakorlatit. A vizsga menete itt található. A többi freki csak hab a tortán, ha már egyszer van lehetőségem, miért ne legyen egy kommunikációs lehetőséggel több?! Így azt hiszem a kikötőkben -ha lesz rajtam kívül valaki más aki használja- egy lehetőség amit nem szeretnék kihagyni. Egész életemben dolgoztam (nem panaszkodom, a hobbijaimnak is éltem), most egy kissé lazábbra veszem és élvezni akarom mindazt amire eddig nem volt időm (ilyen volt a rádiózás is).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2023
(#) szendi001 hozzászólása Máj 28, 2023 /
 
Rádió vétel előtt vagyok. Amikor az FT1000 MP kijött, életem vágya volt. 20 évvel később is 450-600 között mozog. Volt Pannondxc-n egy FTDX1200. Szerintem elvitték előlem. Aniconál van FT710 és FTDX10. Utóbbiak jó rádiók, de az 1200 olcsóbb is volt illetve fizikailag nagyobb. Ha nem pénz kérdése, hogy döntenétek? A vége az lesz keresek egy FT757- et... Mindig volt valami amiért el kellett adnom, volt kettő. Adná még magát az ICOM7300. Úgy vagyok vele, ha veszek egy új rádiót, az már kitart... Az 1000 MP nem nincs elől kis tv és elég dágán adják még mindig. Nyilván magyar mércével egy FT101 irreális kiadás.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2023
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 2
 
Taknyos kölyökként csorgattam a nyálam HA8KCP, későnn HA8KCK szobában, ahogyan a nagyok QSOztak az FT250-el, én meg csak hallgattam, meg ismerkedtem feliratokkal, mint például "Clarifier".

Szerintem ha megengedheted magadnak, vedd meg ami tetszik/vágytál rá, és élvezd ki amíg tudod.

Amerikában van egy mondás: DINKS. Double Income (még az asszony is keres), No KidS (gyerek nincs, vagy már elköltöztek).
Na azok vesznek Harly-t vasárnaponként fel és alá furikázni.
Mi meg itthonra jó nagy benzines láncfűrészt (mert minden férfinak szüksége van rá), még egy oszcilloszkópot, csöves erősítőt, 3D nyomtatót, esztergapadot, stb...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2023
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Nem elriasztani akartalak, csak azt próbáltam jelezni, hogy az RR (nemzetközi rádiószabályzat) szerint a rádióamatőr szolgálat, és a tengerhajózás rádiószolgálata (belvizi is, ami a tengerhajózás szabályozásából átvett egyszerűbb forma) két külön szolgálat, külön adminisztrációval.
A rádióamatőr vizsga nem helyettesíti a tengerhajózásban használt engedélyeket, de azért van hasonlóság a két vizsga, engedély között. Ettől függetlenül nem keverendő össze.
Idézet:
„Így azt hiszem a kikötőkben -ha lesz rajtam kívül valaki más aki használja-”

Azt azért ne gondold, hogy a tengerhajózási frekvenciákon, ahogyan elvileg az amatőr sávokban sem minden kötöttség nélkül beszélgethetsz bárkivel. Ezeken a frekvenciákon csak a tevékenységgel összefüggő "levelezést" (kommunikációt) lehet folytatni. Ne tévesszen meg, hogy a rádióamatőr sávokban kissé szabadosabb az élet, a kikötőben hamar rádpiríthat a kikötői hatóság.
Magánbeszélgetésekre a CB, és a PMR való, a maga korlátozott lehetőségeivel.
Annakidején, mikor Fa Nándor engedélyeit kellett összeszednünk, jó sokat kellett bíbelődnünk. Neki is külön volt tengerhajózási rádióállomás kezelői, és rádióamatőr engedélye, + a rádiók típusvizsgálati engedélye. Akkor még nem voltak EU harmonizált engedélyek, de ha elhagyod az EU területi felségvizeit, gondolom, ma is kellenek.
(#) szendi001 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 1
 
Láncosom és egy mini esztergám van. A láncosra általában 3 szezononként rámegy az újkori ára. Ennél a rádió jobb beruházás . Túlzás, hogy elsőre megengedhettem magamnak, foglalózni tudtam volna, de előttem van két készpénzes vevő. Ha ők nem viszik el, akkor vagyok a sorban. Van fent egy Drake TR7. Ez teljesen analóg akkori best. Most egy FT 250-em van, de sajnálom bekapcsolgatni fél órára esténként, mert nem lehet bele kapni csöveket. Egy 757 jó lenne erre. Az a furcsa, hogy az FT1000MP ára nem megy le 20 év után sem.
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Nem riasztottál el, nagyjából tudom mi vár rám.
Valamikor 2003-ban lejárt az engedélyem, de már előtte 5-6 évvel sem voltam aktív (munka, gyerekek, ház...) és az engedély megszerzése előtt már 1x évvel is rádióztam klubban. Tudom, hogy miről szól az amatőrrádiózás, bár őszintén bevallom, hogy a digitális rész teljesen kimaradt az életemből.
Szeretném így a vége előtt kicsit élvezni azt amit mindig is szerettem volna, így még ha egy lavór pénzt is ki kell adnom a vizsgákért, megteszek mindent, hogy közelebb legyek a célomhoz (persze mindenre már nem lesz időm, mert nagyon igaz, hogy amíg fiatal vagy van mindenre erőd és időd, de nincsen pénzed és mire megöregszel ha lesz elegendő pénzed, nem lesz mindenre erőd és időd sem). A hajó megkapja a maga engedélyezett és pecsételt rádióját, de ezen túl is szeretnék még egyebet is a fedélzeten tudni. Semmi nélkülözhetetlent, csak olyasmiket amit a magam szórakozására tartok. Ennek ellenére köszönöm az aggodalmad, igyekszem szem előtt tartani az általad leírottakat is!
(#) szendi001 hozzászólása Máj 30, 2023 /
 
A vége a racionalizálás lett. Valójában ezek a modern holmik túl drágák. Ráalkudtam egy Drake TR7 re URH konverterestől, gyári táppal antennával. Az akkori legjobb és egyik legutolsó analóg rádió. HA összejön elleszek vele.
(#) Ódenka hozzászólása Jún 2, 2023 /
 
Üdv!
Segítséget kérek...
Vettem egy rádiós átjelző párost, amin szeretnék hatótáv növelést elérni, nagyobb antennákkal.
Én nem tudom ezt hirtelenében és lassabban sem jól kiszámítani, de annyit tudok, negyed, fél, etc. hullámhossznak megfelelő antennával lehetne próbálkozni.
A készülékek 869.4 MHz-n működnek és jelenleg egy-egy 7 cm-es kis botantennával ügyködnek.
Milyen hosszú, növelt fizikai hosszúságú drót antennával próbálkozzak?
Köszönöm!
(#) Feri007 válasza Ódenka hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
A 869Mhz-nek a hullámhossza 33cm, ennek a negyede kb 8cm, minusz a rövidülési tényező, tehát a 7cm jó közelítéssel megfelelő egy negyedhullámú botantennaként. HA ki lehet vezetni az RF jelet koaxon, csatlakozó van esetleg, akkor egy irányított antenna nagyobb nyeresége segíthet.
(#) Ódenka válasza Feri007 hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Köszönöm!
Jelenleg az a helyzet, 1m ide, vagy oda a van jel-nincs jel viszonylatban.
Azt hiszem, kipróbálom egy kis réz hüvellyel 27-30 cm-re megtoldani a kis drótantennákat, elképzelhető, hogy így már stabil lesz a jelenlegi vételi pozícióban - lesz egy kis rátartás, tartalék...
(#) elektroncso hozzászólása Jún 10, 2023 /
 
Sziasztok!

A mai BURABU-n vettem egy MHSZ REKI URH adót. Erről szeretnék információt gyűjteni.
Jó volna róla egy leírás, dokumentáció valami. Gondolom valamelyik korabeli Rádiótechnikában jelent meg róla valami, csak vajon melyikben?
Milyen frekvencián működik vajon?
Valaki esetleg tudja, hogy mit takar a REKI? Valamilyen mozaikszó gondolom de nem jövök rá, hogy mi. Az MHSZ-t tudom micsoda.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Illetve még egy kérdés. Használ még valaki A3-as üzemmódot manapság URH-n? Van egyáltalán értelme beüzemelni vagy nem fogok találni ellen állomást?
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Hát, lehet hogy a REKI:
Idézet:
„Budapesti Műszaki Egyetem és az MHSZ Kisérleti Intézete (REKI) tervezte”

Innen gondolnám: Bővebben: Link
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Galfy leírásához hasonlót még találhatsz másutt is videjó is van YT róla .
Idézet:
„Rádiótechnika 1971. 7/8 számaiban Paál András, Bibok György; ʺIntegrált Áramkörös Automata Rókaadó 3,5 MHz-reʺ címmel került közlésre”
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Láttam, de sokra nem megyek vele. Ez nem 3,5MHz és nem rókaadó, a többi stimmel.

Gafly:
Köszönöm, ennyivel is okosabb lettem.
(#) Feri007 hozzászólása Jún 11, 2023 /
 
Az MHSZ REKI feloldása:Magyar Honvédelmi Szövetség Rádióelektronikai Intézet
Amivel találkozatam tőlük: rádióiránymérő (rádiótájfutás, rókavadászat) adók, vevők,
egyszerű 3.5MHz-es adóvevő "Junior" néven.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
No ize ezt valoban belestem.
Butatelefonon masnak veltem .
Jobban ranezve , bly vegfokkal nem keves sacc 10 20 W csucs is kijon belole.
Haat AM manapsag nem szokas URHn hacsak nem rokaadonak.
Radiokban ott az AM is mint uzemmod meg mindig, mint lehetoseg.
Ha jol latszik kvarc adja az uzemi frekit , nagyon elhuzni nem tudod.
Persze a sokszorozasbol adodoan par 10 kHz beleferhet.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
Az A3 lehet SSB is, azt nem tudom 144 MHz -en használatos-e.
(#) ha4023 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2023 / 1
 
Például 144.300 es környékén használják.
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
A kézi és mobil FM rádiók max venni tudnak AM-ben.
Persze elképzelhető hogy amíg ő AM-ben ad addig te FM-ben, és így beszélgettek, de nem túl életszerű, így jócskán szűkülnek a lehetőségeid.
(#) elektroncso hozzászólása Jún 14, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Akkor marad a spektrumanalizátor bent a cégnél.
Hallgatózok kicsit az ajánlott frekin (SDR) és megnézem mennyire van forgalom.
2000Ft-t szerintem mindenképp megért.
Ha esetleg valaki mégis tudna hozzá doksit vagy bármilyen dokumentum fellépési helyét ne tartsa magában.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
Következő: »»   245 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem