Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízszintjelző építése
Lapozás: OK   6 / 7
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Nem ismerem az erőmérő cellákat, de rákerestem, és ahogy nézem brutálisan megdobná a költségvetését a dolognak, nem igazán hobbi célra való módszer.

Szerintem működni fog az alacsonyabban lévő nyomásmérővel is, nem kell olyan nagy nyomás oda visszatölteni a levegőt, simán tüdővel kisebb erővel megfújva a cső végét vissza tudom fújni a vizet és szájjal buborékoltatni. De ha mégis szükséges lesz, akkor magasabbra is tudom szerelni a dobozt, azzal nincs gond.
(#) Andralin válasza pont hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Az elején gondoltam a potméteres megoldásra is, de egy ekkora hordóba azért jó nagy kar kellene, azt nem dugom be egy picike lyukon a hordó tetején, szétvagdosni meg nem fogom a hordót.

Miután az ultrahangos mérés befuccsolt, ez a nyomásmérős elv tűnik a legszimpatikusabb megoldásnak, erre izgultam rá, ezt szeretném megvalósítani.
(#) pont válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Én most készítek egy függőleges elrendezésűt, két méteres úthossz alatt fordul egy potméternyit, akkora lyuk kell neki amekkora az úszó, a tartály tetején.
(#) Andralin válasza pont hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
És a potméter belül lesz a tartályban?

Nálam a vízmelegítés miatti extrém páraképződés miatt valószínűleg gyorsan tönkremenne a poti is. Az ultrahangos távolságmérő is tökéletes megoldásnak tűnt és működött is egy darabig, de végül ott is a párásodás miatt szívtam meg és kell most más megoldást találnom.
(#) pont válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
A potméter az kívül/felül van, de hosszútávú tapasztalataim nincsenek, mivel most készül, de szerintem, ez csak a potméter minőségétől függ, pl az autóiparban használnak mostohább körülmények között is...
(#) silencezozo hozzászólása Máj 1, 2016 /
 
Sziasztok!

Szennyvíz szintérzékelésére milyen megoldást javasolnátok?
Gondolok itt szilárd és folyékony állagra, valamint a háztartásban előforduló maró anyagokra(sósav, Domestos, zsíroldó stb.)


Üdv: Zoli
(#) sany válasza silencezozo hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szia!
Esetleg úszókapcsoló ?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
(#) Andralin válasza habazutty hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Szuperül bevált ez a fantasztikus kis ASPEN csoda, ennél praktikusabb megoldást a hordóba csatlakozásra biztos nem találtam volna. Mégegyszer nagyon köszönöm a tippet!
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Sziasztok!

Hosszas kísérletezés után végre kész a teljesen működő rendszer.

Végülis csak a buborékoltató megoldás jött be, de kicsit leegyszerűsítve.
Nem kellett a rendszeres újrakalibrálás vízszintkapcsoló beiktatásával. Egyszerűen csak mérem a csőben lévő levegő nyomását és bizonyos időnként bekapcsol a légkompresszor, hogy kibuborékoltassa a mérőcsövet. Tapasztalatok alapján elég 120 percenként egyszer bekapcsolni 10 mp-re, így több napos tesztelés után is stabil, megbízható pontosságot ad a vízszintmérés!

Ami viszont érdekes, hogy először a hordó tetejéről vezettem be a mérőcsövet az aljáig, majd közvetlen a hordó alját fúrtam meg, de egyik sem adott pontos mérést, a mért eredmények igen nagy mértékben ugráltak. A végső, tuti megoldás az lett, hogy a hordó függőleges oldalfalát fúrtam meg legalul, ide csatlakoztatva a mérőcsövet. Egyedül itt tudok pontos és stabil nyomásértéket/vízszintet mérni.

A projectem teljes leírását további fotókkal megírtam a Ki mit épített? topikba is, akit érdekelnek további részletek, látogasson el oda.
(#) nzozz hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Nyílt esővízgyűjtő tartályok szintszabályzását szeretném megoldani, többek közt úszókapcsolóval. Ezek a típusok mennyire használhatók, megbízhatóak? Bővebben: Link

Köszönöm
(#) sunside válasza nzozz hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Ha csak tiszta víz éri akkor nagyon megbízható (én is használom évek óta), viszont közvetlen nem tud motort kapcsolni csak kis áramot. A szennyeződés és az esetleges vízkő viszont az ellensége.
(#) nzozz válasza sunside hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Csak 1-2 relé behúzótekercseket kellene kapcsolnia, azok 1W alattiak, tehát azzal nem lehet gond, az esővíz lágyvíz, azaz vízkő nincs, viszont algaszerű anyagok előfordulhatnak. Bár a kérdés elsősorban az, hogy ez az eBay -es szerkezet mennyire tartós, mert ugyan a Conrad -nál is lehet ilyet venni, az biztos jó minőség, csak 6000Ft/db...
(#) zoly15 válasza nzozz hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Szia!
Én ezt javaslom neked, ez rozsdamentes acélból készült, van különböző hosszúságokban.
Nekem ez gázolajban úszik
(#) nzozz válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Ezt sajnos csak közvetlen a tartály aljára vagy tetejére tudnám beépíteni, az pedig jelen esetben nem megfelelő. De köszi!
(#) pont válasza nzozz hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Ha elég hely van az igazi úszókapcsolónak, ami pl. az egyszerűbb búvárokon van, az szennyeződésre teljesen érzéketlen. Többről tudok ami évek óta, egész évben, pl. 5000literes esővízgyűjtőben, szennyvízaknában csücsül, a szivattyúval együtt, meghibásodás nélkül.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) atrue hozzászólása Ápr 15, 2017 /
 
Sziasztok! Építettem egy vízszintmérőt oly módon, hogy több különböző hosszúságú vezetéket lógattam a tartályba, az alsóra kapcsolk +12V-t, a felette lévők egy-egy tranzisztor bázisára vannak kötve, amiken keresztül LED-eket kapcsolgatnak. Itt a kapcsolás,, illetve ezt építettem meg ULN2003-al (kb a lap közepén):
Megépített kapcsolás.
Most jött a szívás része: A tartályom egy lakóautóban van és le van testelve. Tehát sajnos a tranzosztorok bázisai is mind szépen le vannak testelve a tartályon keresztül és sosem indulnak be .

OK, ennyi, ezt benéztem, de mi lehetne a legegyszerűbb megoldás a probléma kikerülésére?
(#) proli007 válasza atrue hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Hello! Pld. ha egy CMOS CD40106 invertert használsz. Bemeneteket felhúzod egy-egy 100kohm-al a tápra és ezeket lógatod a tartályba. Az inverter kimeneteket meg rákötöd az ULN bemeneteire. (A tápot persze nem kell ekkor a tartályba lógatni.)
(#) sportsboypaper válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 4, 2023 /
 
Szia epp most vettem egy ilyet ket uszoval. 4 vezetekes, gondolom ket kapcsolo van benne. Az uszok megforditasaval tudok jatszani hogy NO/NC legyen de amugy nem tudom bekotni hogy jo legyen. Az lenne a cel hogy akkor kapcsoljon be a szivattyu ha mindketto zar es csak akkor kapcsoljon ki ha mar mindketto nyit. Azaz ha a szivattyu csokkenti a vizet akkor ha a felso mar nyit addig jarjon a szivattyu mig az also is nyit. Valami impulzusreles megoldason gondolkodom de nem tudom hogy milyet kellene nekem. 24V-os a a szivattyum,60W az egesz es a pincemben a vizet kellene szabalyozni. Nincs nagy mennyiseg, van egy 125-os csovem a padloban abba tennem az egeszet es a felso uszo a padlo alatt lenne 10-15 centivel. Van esetleg otleted? Koszonom.
(#) tursaba válasza atrue hozzászólására (») Jún 4, 2023 /
 
PNP tranzisztor.
(#) proli007 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 4, 2023 / 1
 
Hello! Legegyszerűbb, ha 24V-os relét használsz öntartó kapcsolásban. Ha a maximum zár, akkor meghúz a relé, öntartásba kerül és mindaddig húzva marad, amíg a minimum le nem bont.
(#) burgdavid hozzászólása Jún 10, 2023 /
 
Sziasztok!
A mosógépszenzoros vagy egyéb megoldással van hosszútávú tapasztalat esetleg?
Nekem egy 1700 literes föld alatti tartályom van kertöntözésre, amibe gyűlik az esővíz illetve eső hiányában a kútról van töltve, amolyan pufferként (a kút nem mindig tud annyi vizet egyszerre amennyi az öntözéshez kell).
A probléma az, hogy egyszerű úszókapcsolókkal van megoldva a rendszer, aminek az a hátránya, hogy már locsolás közben indítja a kúti szivattyút visszatöltésre, a mostani esős időkben meg lenne elég esővíz ami összegyűlik. Erre keresnék valami olyan megoldást ami folyamatosan méri a szintet, és igény szerint tölt a kútból vagy sem.
Alin láttam egy egész szimpatikus megoldást, bár nem olcsó. Valaki használt esetleg ilyet? Milyen elven működik ez?
(#) Bakman válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Idézet:
„úszókapcsolókkal van megoldva a rendszer, aminek az a hátránya, hogy már locsolás közben indítja a kúti szivattyút visszatöltésre, a mostani esős időkben meg lenne elég esővíz ami összegyűlik. Erre keresnék valami olyan megoldást ami folyamatosan méri a szintet, és igény szerint tölt a kútból vagy sem.”


Itt valamilyen tévedés lesz. Az úszókapcsoló is folyamatosan méri a vízszintet és igény szerint visszatölti a kútból a tartályba a kivett vizet.

Ha jól értem, neked olyan rendszer kellene ami előre tudja, hogy felesleges a kutat használni, hiszen esni fog az eső. Ezt te megead is meg tudod oldani, kikapcsolod a szivattyút. Aztán ha úgy ítéled meg, hogy holnap öntözni akarsz de üres a tartály, visszakacsolod. Egyébként pedig jósolni kellene egy-két hétre előre. Sokszor azoknak sem sikerül, akiknek ez a dolga.
(#) proba válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Ha ilyen bajom lenne, betennék még egy/két úszókapcsolót. Így több részre lehetne bontani a tartályt. Ha eső várható akkor egy kapcsoló, és az alsó két úszókapcsoló vezérli a szivattyút. Így a tartályban egy alacsonyabb szinten áll be a víz. Ha meg nem vársz esőt, akkor az alsó és a felső kapcsoló vezérli a szivattyút, így teljesen feltölti a tartályt.
Bár lehet másmilyen úszókapcsolók kellenek hozzá.
A mosógépes kapcsolót nem tudom hosszú távon mennyire használható, eldugul-e, vagy ereszt e a hozzácsatlakozó cső. De akár jó is lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
(#) burgdavid válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Rosszul fogalmaztam: a tartály kútról való töltését egyetlen úszókapcsoló vezérli olyan módon, hogy a maximum szint elérésekor lekapcsolja a kúti szivattyút. Ennek ahogy írtam az a hátránya, hogy már a locsolás közben bekapcsolja a visszatöltést, így az esetleges közben érkező esővíz kárba vész.
Ennek megoldására gondolkozom olyanban, hogy a tartály aktuális szintjét figyelembe véve töltsön a kútról vagy sem.
(#) lalca válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 10, 2023 / 1
 
Bővebben: Link
Egyet fent,egyet alul. Felső lekapcsol, alsó be.
(#) Bakman válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
HRH-5 nevű szintkapcsolót tudom ajánlani, ezzel minimum - maximum "vízállást" tudsz elérni a tartályban, egyszerű is bekötni. Ha lecsökken a vízszint a minimum alá, bekapcsolja a szivattyút, ha elérte a maximumot, kikapcsolja.

Az viszont továbbra sem tiszta, honnan fogja tudni a rendszer, hogy mikor nem kell tölteni, mert esni fog. Azt írtad, a kút nem mindig tud egyszerre annyi vizet szolgáltatni, amennyi kell. Mi fog történni, ha a minimális szint felett van egy mákszemnyivel a vízszint, de neked öntöznöd kell? Mi fog történni, ha a szivattyú feltölti a tartályt (mert a minimum alá csökkent a vízszint), másnap pedig esik?

szerk.:
A mellékelt képen fém tartályra van kötve az érzékelő C jelű vezetéke. Működik úgy is, hogy három, célszerűan saválló, pálca van a vízbe lógatva. Ebben az esetben a C jelű a leghosszabb.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
(#) proli007 válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Hello! "a tartály aktuális szintjét figyelembe véve töltsön a kútról vagy sem."
Na, ennek a logikáját írd le, mert ezen bukik a dolog, nem a szintmérésen..
(#) burgdavid válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Gyűlnek itt közben az ötletek, amik sokkal jobbnak tűnnek mint a mostani meglehetősen egyszerű megoldás, de én egy kicsit összetettebb rendszerben gondolkozom.

Természetesen nem időjóslásra alapoznék, hanem a tartály szintjének folyamatos figyelésére.
Ehhez kiegészítő infó, hogy minden reggel és este fix időben megy a locsolás, 6 külön zónán, amelyek időtartama a fúvókák alapján lett meghatározva. Korrigálni egyszerre szoktam a zónákat attól függően hogy aszály van vagy monszun.
Szintén plusz infó, hogy az öntözésvezérlőnek van esőérzékelője, bár ennek a pontos működését mondjuk még nem sikerült megfejtenem ( elvileg egy pici úszós megoldás, ami a soron következő öntözést tiltja, de ezt ki kell hámozni pontosan a manualjából).

Namost ha pontosan tudom a tartályban lévő víz mennyiségét, akkor eltudom dönteni, hogy kell-e a kútból víz vagy sem, vagy mennyi. Továbbá ha mondjuk 10 percenként mérek egyet és folyamatosan emelkedő a tendencia (illetve tudom használni az esőszenzort), akkor szintén tudok dönteni, hogy kell-e kútvíz a következő locsoláshoz vagy sem. Ez már programozás.

Ehhez viszont egy olyan megbízható érzékelő kellene, ami bírja a folyamatos vizet, párát hideget meleget, stb.

A lényege az egésznek, hogy használjam az esővizet ha épp van, illetve ne a szikkasztóba menjen a föld alá az egész csapadék ami a tetőről lefolyik, hanem csak a fölös rész amit már nem tudok elhasználni.
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Én ezt úgy oldanám meg hogy csak locsolás kezdetén kapcsolna be a szintérzékelő , locsolás vége előtt meg letiltanám így mindig "üres" tartály várná az esőt...
(#) pont válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 11, 2023 / 1
 
Szintmérő, sok éve működő. Egy 120-as pvc cső, (függőlegesen) benne egy korong úszó (hungarocel) fent egy SRF05 -ös ultrahangos távolságérzékelő.
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem