Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   930 / 962
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Szia!
nagyon alá vetted a darabszámot!

Több ultrahangos hegesztést, még több préselt kötést kellett a reworkösnek javitania ---mint forrasztást!
De az elektronikai részt hagyjuk ---aki dolgozott a távközlési cégek akármelyikénél az a kolléga begyakorolta a forrasztást.

A régebbi villanyszerelők között is láttam nem is egyet aki csak forrasztott.(meg én is )
Tehát ezzel az általánositással ....................nem sokra jutsz...?
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 16, 2023 / 1
 
Láttam. Rideggé teszi az elemi szálakból álló réz vezetéket. Általában a szigetelés kezdete után nem sokkal törnek el, ameddig felkúszik az ón.
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Az aljzat bele van hegesztve egy féltenyérnyi celofánba. Ennyi. Valamit rányomtattak, de nem hinném, hogy ez szerepelne közte.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Már megint a speciális területek, egy-két jó példa a 10 000 ócska között és a múltba révedés.

Nézz meg egy mostani távközlési állomást, nem sok forrasztást fogsz találni.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Pontosan a speciális területek azok amik igazolják amit ír! Nem véletlen, hogy ahol lényeges a tartósság és a megbízhatóság pedig prioritás ott forrasztások vannak, nem ilyen vicc kategóriájú kötések. Közel 20 évig dolgoztam haditechnikán, és ott sem a forrasztással volt baj 45 év után, épp ellenkezőleg, a művonal lába épp ott korrodált el teljesen ahol már nem fedte az ón. A forrasztás pedig nem az "ahogy sikerül" rendszerű, hanem ez is egy szakma, mint a hegesztés, meg kell tanulni, van aki tudja, meg olyan is aki csak taknyolni tud.
Ja, és a napi darabszám továbbra sem műszaki érv.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
(#) Ge Lee válasza vargham hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Ilyet mástól is hallottam már, de mutatni eddig még senki nem mutatott egyet sem. Tán azért, mert alapvető logikai bukfenc amit írtál. Ha a forrasztott rész rideg, akkor attól a saru nyomott része még ridegebb, szóval akkor a saru után még inkább el kellene törnie. Nem? De...
Én inkább olyanokat láttam, ahol a saru után közvetlenül megette az oxidáció a rezet. Vagy teljesen, vagy csak épp annyira, hogy elkezdjen melegedni attól meg megbarnulni a préselt kötés. Ahol ón fedi, ott ez nem tud megtörténni.
(#) Joe_001 válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Pici kihullik, nem vészes, A háziasszonyoknak ia megfelel, a klíma beltéri alaplap felrakásához használom. Persze ha apor tartója, afiltere tele van nem szív. Az enyém függőleges motoros az kisebb helyre is befér,és akkus. 14 centis fúró kell hozzá. Persze van ahová a rövid rövid fúró kell, hogy beférjen.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Harmadszor írom le, nem a speciális területekkel kell példálózni. Azt nem tudod megmagyarázni, hogy miért tiltott sok helyen a forrasztás, miközben neked a kisujjadban van.
(#) msandor77 válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Idézet:
„aki dolgozott a távközlési cégek akármelyikénél az a kolléga begyakorolta a forrasztást.”

Lehúztam pár évet a távközlésben, egyszer sem kellett forrasztanom vezetéket
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Azt lehet hogy harmadszor, de azt még egyszer sem írtad le, hogy konkrétan melyik szabvány és konkrétan mit is tilt, illetve aki naprakészebb a szabványokban ő pont azt írta le, hogy nincs tiltva.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Idézet:
„MSZ EN 61439-1:2012 8.6.3.
Belsô villamos áramkörök és összekötések. Csupasz
és szigetelt vezetôk: „Szigetelt tömör és
hajlékony vezetôk esetében két kapocsvégzôdési
pontot összekötô vezetôkön ne legyen
közbensô, például összesodrott vagy forrasztott
kötés.” Ez egyértelmû: elosztókon belül nem
szabad sodrott/forrasztott kötést alkalmazni!”


Idézet:
„MSZ HD 60364-5-52:2011
Villamos kötések: „A vezetôk, valamint a vezetôk
és a villamos szerkezetek közötti kötések
biztosítsanak tartós villamos folytonosságot,
valamint megfelelô mechanikai szilárdságot
és védelmet.
A csatlakozóeszköz kiválasztásánál figyelembe
kell venni, hogy az megfelel-e:
• a vezetô anyaga és a szigetelése;
• a vezetôt alkotó huzalok száma és alakja,
• a vezetô keresztmetszete és
• az összekötendô vezetôk
száma szempontjából.
A kommunikációs hálózatokat kivéve ajánlatos
elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk
esetén a kötések megvalósításánál figyelembe
kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai
igénybevételt.””
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Köszönöm, tehát semmi nem tiltja! Plusz egy szabvány ugye eleve csak ajánlás, semmi más.
(#) Bakman válasza msandor77 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Az idézett hozzászólásodból látszik, kik a nagy öregek, akiket nem lehet meggyőzni a fejlődésről, mert hát régóta úgy csinálja és az tök jó.

A: nem akarnak fejlődni.
B: nem tudnak fejlődni.
C: A és B valamilyen kombinációja.
(#) Joe_001 válasza msandor77 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Szia!
Távközlési cégnél én sem forasztottam, AMPvel kötöttünk, ellenben az Effektánál napi 8 órát, természetesen hiba nélkül. Egyébként bármivel bármit tökéletesen forrasztok, SMD-t -mentessel, vagy rézcsövet ezüsttel.
(#) Audience válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Kértél szabványt, kaptál majd közlöd, mivel nem Téged erősített, hogy amúgy is csak ajánlás.

Én pragmatikusabb vagyok! Ha a tűzvizsgáló megtalálja a Te tökéletes, forrasztott kötésed amiről lefolyt az ón és egy másiknál megtalálja az én Wago-val készített kötésemet, szerinted melyikünlknek kell majd bebizonyítani, hogy az pont egy jól elkészített kötés volt és semmi köze a tűzesethez?
(#) Ge Lee válasza Audience hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Akkor mutasd már meg nekem, hol van abban a szabványban írva, hogy tilos? Egyedül a védővezetőnél írja, de ott sem azt hogy tilos, hanem hogy nem szabad. Hogy tilos, azt már a cikkíró teszi hozzá a következő bekezdésben, tehát az ajánlás nem ír ilyet! Erre szokták mondani, vak vezet világtalant...
Nálam a tűzvizsgáló nem fog találni semmit, így nem is kell bizonygatnom semmit. Aki ilyet ír, hogy : lefolyik a forrasztott kötésről az ón, az vagy a bizonyítványát adja vissza, vagy tényleg nem látott még életében forrasztott kötést. Nem tud lefolyni! És a gyengébbek kedvéért akkor most utoljára leírom: az ón nem azért van ott, hogy az tartsa össze a két drótot, az semmi mást nem csinál, mint védi a kötést az oxidációtól! Ti komolyan szereltek is villanyt? Szent ég...
(#) Audience válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Tudod, a tűzvizsgáló tűz után megy, nem előtte...gondold végig!

Sajnos a terhelhetőséget sokan szintén csak ajánlásnak tekintik és a lágyforrasz 100 fokon simán leolvad, annyi meg egy túlterhelt vezetéken egy túltömött dobozban/csőben simán van. Ha mindent ésszel csinálsz és a terhelhetőséget is figyelembe veszed nem lesz baj a kötéseiddel valószínűleg ha mégis lesz baj, akkor Neked kell bizonyítani, hogy bár eltértél a szabványtól az nem okozhatott gondot és ez bizony nem lesz egyszerű. A szabvány követésének van egy jogi oldala is, nem vagy támadható. Az orvos sem véletlenül követi a protokol-t egy adott kezelésnél.

Amikor egy ajánlás/előírás keletkezik akkor egy statisztikai valószínűséget is figyelembe vesznek, ha egy esemény bekövetkezésének a valószínűsége elér egy limitet azt tiltják/nem ajánlják, iparágtól függően.
(#) zaza99 válasza Audience hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Egyetértek veled és a cikket végigolvasva nekem is az jött le hogy "inkább" tilos. Bár a több szabvány is foglalkozik a tiltásával/ engedésével én inkább maradok a szorító kötésnél mert annak a használatát nem kell megmagyaráznom gond esetén. A többi meg a biztosító dolga majd ha sok ilyen gond lesz a szoítókötéssel akkor kinyomozzák hogy mi a gond.

A másik meg, hogy a mai nagy fogyasztók miatt inkább próbálok csillagpontos szerelést csinálni, így nem kell kötés a nyomvonalon. Csak a sorolható dugaljaknál.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
(#) Ge Lee válasza Audience hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
1. Elektromos tűz. A forrasztott (nem gányolt, taknyolt!) kötés ilyet nem okoz (bárhogy szeretnéd), nincs miről beszélni.
2. Lakástűz egyéb okból. A forrasztott kötés egyben marad (igen), a wago lefolyik.
Próbáld ki nyugodtan, mindkét verziót. Tudod, azt nem értem, ha az a jobb, akkor miért van az, hogy azt kell pár év múlva javítani? Vagy akár már 8 hónap elteltével. Mindig meg szoktam kérdezni olyankor a tulajt, miért nem annak szól aki csinálta? Érdekes módon, azt valamiért sosem hívják vissza.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Idézet:
„az semmi mást nem csinál, mint védi a kötést az oxidációtól!”

Ahol pedig az ón bevonat véget ér és rézben folytatódik, ott egy galvánelem képződik, ez pedig az elektrokémiai korrózió tipikus esete. A bevonat tényleg véd a korróziótól, de a bevonat egyszer véget ér, és ott némi nedvességgel, inkább csak erősíti a korróziót...
Csak a pontosság kedvéért, a forrasztás témába nem szeretnék belefolyni...
(#) zolika60 válasza Audience hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Idézet:
„és a lágyforrasz 100 fokon simán leolvad,”
Melyik? Én olyan forraszanyagot még nem láttam.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Alapból félrebeszélés ez már, nem érdekes, hogy a szabvány mennyire tiltja a forrasztott kötéseket, értelmes ember felfogja, hogy az ónozott vezetőt nem lehet csavaros kötésbe rakni.
A forrasztással semmi baj nincs, ha kifejezetten magas minőségű és nem maró gyantát használtak és nem rázkódásnak kitett kötés. sodorva leforrasztott költés házban engem nem zavar, ha megfelelő minőségű, ha ónozottat látok csokiban, akkor esélyes napokon belül némi anyázás mellett mindent átkötök...
Házat sem építesz iszapra döngölt kavicságyban, akkor lassan folyó láy fémet sem kötsz csavarral. Már az alunál is kilazulnak a csokik, főleg a nem lemezesek, az ón meg még lágyabb.
(#) Gafly válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Maró gyanta nincsen, kolofónium nem mar.
Flux, forrasztózsír, etvasser/lötvasser, szuper kence gyakran. De ezt pont Te tudod a legjobban...
(#) bandika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
(#) Atis57 hozzászólása Jún 17, 2023 /
 
Sziasztok!

Szépen megvitattátok --egy 2 oldallal ezelötti hozzászólásban én vetettem fel a " Forrasztott Alu
vezetéket" érvéghüvelybe és saruba forrasztva!

Ezt nemrégen láttam egy amerikai mobilházban.
A 12V-s fővezetékek Aluminium (AWG 3 ---25mm2) Kivitelben. A kapcsolók,sorkapcsok csavarkötések miatt.
A vékonyabbak Rézből voltak.

A Wagohoz a "kedvenc Takony Elektrik " cég szétégett vagoját felvagdosva --Sehol semmi fémalkatrész,csak a műanyag szoritja egymásnak a vezetékek végeit.Persze ,hogy szétégett.
Na ez mennyiben felehet meg bármilyen szabványnak?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Melyik vezetékösszekötőről van szó? Megnéztem az online kínálatukat, nem találtam olyat, amelyik illik a leírásodra.
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Tettem be régebben képet szétbontott 221-ről, azt valóban csak a műanyag tartja egyben, ha olvad, széthullik az egész. És az az a típus ami mindenre (is) van ajánlva.
(#) msandor77 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
A hozzászólásomban se több, se kevesebb nincs, mint amit leírtam. Ne hallucinálj bele mást, köszi!
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Szia!
Vastag szürke műanyag házú.
Ez valami régebbi----én már csak a dobozból a maradékot szedtem ki.

Mivel egy ép nem volt belőle.
Természetesen a "N" ágban lévő szakadt meg előszörre !!
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
Következő: »»   930 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem