Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1261 / 1268
(#) nanehommá hozzászólása Jún 16, 2023 /
 
Sziasztok! Pár hete kaptam egy tévét, szóval semmilyen leírásom nincs róla. Azóta egy fura hibát produkál: magától bekapcsol, 2-3 naponta, és mindig éjszaka. Simán ki lehet kapcsolni a távirányítóval, de elég bosszantó. Van valakinek tippje, hogy mi lehet ez? Előre is köszi a választ!
(#) tufatofu válasza nanehommá hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Pillanatnyi áramkimaradás is okozhat ilyet, esetleg a TV-n található tasztatúra valamelyik gombja átvezet, vagy ha gumilapos, a gumilap szennyezett.
(#) nanehommá válasza nanehommá hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Köszi a gyors választ! Hagyjam békén, vagy van valami trükk? Különösebben nem zavar, kezdem megszokni...
(#) tufatofu válasza nanehommá hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Éjszakára a főkapcsolójával áramtalanítani, vagy kihúzni a konnektorból.
(#) Alfalaca hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
Sziasztok.
Adot egy Samsung UE50TU8002KXXH uhd tv. Pár napra megjelent rajta 2 vízszintes csík, majd mára még egy. Mi lehet a hiba? Érdemes egyáltalán egy kijelző cserébe belemenni ha az a gond?
Tudom hogy be kéne vizsgáltatni, de ha ti már találkoztatok ilyennel akkor megspórolnék egy bevizsgálás árát és azt, hogy jó pár napig nincs tv. Nem csak tvzézésre használom ezért is fontos a megléte.
(#) tufatofu hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
A COF kábel vagy a vezérlő, vagy maga a kijelző okozza. Készülj fel arra is, hogy kuka a kijelző sajnos.
(#) kadarist válasza Alfalaca hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Inkább függőleges az a csík.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Alfalaca válasza kadarist hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Bocsi allitva fotoztam. Szoval vizszintesek a csíkok.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Alfalaca válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Akkor inkabb hasznalom amig működik, utána lecserélem.
(#) elektrorudi válasza Alfalaca hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Szia!
Szintén Samsung TV-vel, a gari lejárta után egy hónappal, hasonló probléma. Illetve annyi különbséggel, hogy nálam nem fekete függőleges csík volt, hanem kb. 5mm széles piros csak a képernyő közepén. Szakemberhez vittem. Olyan árat mindott a javításra, ami több volt, mint az új TV ára. >>> Kuka. Utólag bántam, hogy kidobtam, mert legalább a LED csíkot kitermelhettem volna belelőle.
(#) Fredee hozzászólása Júl 10, 2023 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Panasonic tv (TX-32LM70P), GLP21M sasszi, amely egyetlen adót sem talál meg az antenna bemeneten. Koaksz kábelen csatlakoztattam, ezen jön a kábel-tv. Jel van, mert a saját készülékemen bejön minden kanális. Kicsit szétborítottam, a tunek panelnek megvan az 5Vos tápja, forrasztás hibát sem találtam a tuner-boardon. A service manual alapján, csináltattam vele egy selftest-et és OK-ír a tuner IC-re. Valamit el lehet ezzel követni, vagy vissza a feladónak?!
(#) kadarist válasza Fredee hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Szia! A készülék nem alkalmas digitális földfelszíni adások vételére, ahhoz külön beltéri egységre van szükség.
(#) Fredee válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Köszönöm, ezt nem tudtam.
(#) c27 hozzászólása Júl 15, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy Funai TV-2000A MK6 Tv-vel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni.
A sztori azzal kezdődött függőleges irányban elkezdett vibrálni a kép, gondoltam jó, akkor biztos valamelyik tápkondi, megelőzöm mielőtt valami tönkremegy. Kimértem kapacitás és esr mérővel 3db kondi volt gyanús, kicseréltem. Utána már be sem indult, találtam egy repedt forrasztást utána elindult, de nem ment a függőleges eltérítés. Csak egy vízszintes csík volt, majd egy kis idő után már az se, egyszer volt, hogy a TV-n a gombok nyomogatására visszajött a nagyfesz és legalább a vízszintes csík meg volt, de azóta még az sincs. Olyan mintha készenlétig eljutna, de onnan sehova tovább.
Tápfeszeket mértem D245 116V (115V a ref.)
IC207 1. láb 14,8V ami a 12V stab előtti fesz, stab kimenet 12V, 9V stab.-nál IC209 szintén meg van a 9V kimenet. IC208-on 32V.
Mit kellene még kimérni vagy mire utalhat a hiba? A panelt néztem nem találtam rossz forrasztást, tápkörben nagyfesznél a diódák kondik jóknak tűnnek. Tápoldalon a tranyókat is méregettem igaz csak multiméterrel diódavizsgálattal, B-C és B-E között mérhető nyitó irányú fesz, záróirányban és E-C között semmi, így kb. jónak tűnik.
Processzor környékén még nem vizsgálódtam, kondikat néztem azok ok, hibás forrasztást sem láttam.
Nagyon sok időt nem ölnék bele, ha esetleg valakinek van tippje vagy egy gyors módszer, hogy lehet kitalálni mi a baja, esetleg járt már így ezzel a típussal akkor még nekifutnék egyszer.
A schematic feltöltve, ez alapján éppen végig lehetne méregetni az összes létező feszt és jelalakot, de ennyit nem biztos hogy foglalkozni akarok vele. Inkább konkrét tippet még megnéznék, ha javítható.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2023
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Júl 15, 2023 /
 
Még az 5V kimaradt azt megnézem holnap.
(#) tufatofu válasza c27 hozzászólására (») Júl 15, 2023 /
 
Emlékeim szerint a tápegység sorvégfokozatot tápláló részében van egy 150V-os nagy fekete zéner dióda, ami tönkremegy ha megfut a táp, ezáltal lefojtja az egészet, és nem fog elindulni. Természetesen szinkronhibák is kísérhetik a 150V közelire emelkedett sorvég tápfeszt mielőtt 150V-nál berottyan a zener. A sorvégtranzisztor, és a függ IC sem feltétlen ússza meg mindig. A táp megfutásának okát a primer körben kell keresni. Ha tranzisztoros a primer táp a kis tranzisztorokat bétára is mérni kell, kis elkókat cserélni új 105 fokos példányokra.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2023
(#) tufatofu válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 15, 2023 /
 
Jobban elolvasva most látom, hogy megy a táp.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Szia!
A függőleges végfok (IC204) megkapja a tápfeszültségét a 6-os lábán (Vcc)?
(#) IQNUKU válasza c27 hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Szia!

Ritka, ám tipikus Funai 2000A MK6 szívatós hiba. A TELETEX MODULON !! a videó jelet csatoló C706 47µF/16V kondi kapacitásszegény.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
5V IC201 42. lábán ok.
IC204 6-os lábán semmi sincs, nincs meg a 27V. Egyébként javítanom kell magam, mert ez nem MK6-os hanem MS-20A, de kapcsolási rajz majdnem ugyan az, ebben nincs teletex, csak van egy másik Funai is az a MK6 összekevertem a kettőt.
Egyébként még a nyákrajz is 98-99%-ban ugyan az.
(#) yurosignal hozzászólása Júl 18, 2023 /
 
Sziasztok!
Samsung KS8000- nemrégiben elkezdett villogni és ugrik 1 cm. a kép , ami körülbelül 90 perc használat után jelent meg. Fényerő függő, hogy mennyi idő után kezdi el. Valószínű, hogy egy alkatrész melegedésével van összefüggés. Állitolag kijelzö hibás ezért nem javítható.Az interneten ilyen megoldást találtam-A panelt meghajtók hajtják, amelyek mind a bal, mind a jobb oldalt hajtják, és ha az egyik oldal meghibásodott, a velük való kapcsolat blokkolása blokkolja a hibás meghajtókat, de a másik oldal fenntarthatja a képet.
(#) proba válasza yurosignal hozzászólására (») Júl 18, 2023 /
 
Már csak az a kérdés, mennyire akarsz vele foglalkozni. A kijelzőre két fólia csík megy, az egyiket kikötöd, valószínű lesz egy jó félképed. Ha a másik csík némely érintkezője alá teszel papírt ( max 1 cm széles), ha szerencséd van lesz egy nézhető TV-d. ( hogy hova mennyi csík alá, az a te feladatod lesz kideríteni.)
(#) yurosignal válasza proba hozzászólására (») Júl 18, 2023 /
 
A két fólia csík közül mindegy melyiket ragasztom ki? A leírás alapján alulról 12 után 13-at kell kimaszkolni
(#) proba válasza yurosignal hozzászólására (») Júl 18, 2023 /
 
Mint már írtam, kiveszed az egyiket( bármelyiket) ha megjavult a félkép, akkor a másikban, ha nem akkor ebben. Aztán lehet kísérletezni. a 12,13 csak akkor ha szerencséd van, és pont az zárlatos, ami a cikk írónak.....
(#) vladcepes hozzászólása Júl 21, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyen (kép) TV, nem kapcsol be áramot kap a piros led felvillan kétszer egymás után, aztán pár másodperc szünet majd ugyan ez. Gondolom valamit jelent az a két villogás. Szét szedtem egyenlőre meg égett alkatrészt nem találtam.
(#) tufatofu válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 21, 2023 /
 
Sajnos ez egy plazma tv, ami nem a "megpiszkálom bicskával" kategória. Y-sus, Z-sus, táp, CTRL board, Y bufferek, bármi okozhat gondot. Csere modulok hiányában nem túl reményteljes a javítása, főleg, hogy rajz is igen ritka ezekhez. Olyan szakembert kellene keresni aki javította az ilyen készülékeket rendszerességgel, és mindenből van a polcon neki próbára, legalább a hiba behatárolásáig.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Helló!

Most eljutottam odáig, hogy vízszintes csík van megy a nagyfesz is, az IC204 6-os lábán 29,6V (27V van megadva a SM-ban).
Mivel tűrés nincs megadva így nem tudom ez mennyire jó vagy rossz, de kimértem kb. az összes diódát ami van mind ok, tranyókat is majdcsak mindet megnéztem diódavizsgálattal ok. Kiforrasztani már nem volt kedvem HFE méréshez, egyedül a Q219-et néztem bétára az ok 70 valamennyi (60-120 adatlapban a range).
Még max annyi megteszek, hogy antennára kötöm, ha lesz hang is akkor elkönyvelem, hogy a függ. eltérítő IC meghalt, a többi tápfesz rendben van, elkók is. Tápban cseréltem 2db-ot, de így most jónak tűnik. Egyedül az a kérdés, hogy ok e a majdnem 30V az IC204-nek?
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2023
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
A sortápfeszültséget állítsd be, már ha állítható a tápegység kimenete. Azért is lehet magasabb a függ. végfok tápfeszültsége, mert nincs fogyasztás azon a vonalon. Lehet, hogy rossz az IC. Ha van oszcilloszkópod, akkor nézd meg a végfok bemenetén a vezérlőjelet.
(#) tufatofu válasza c27 hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
A függ ic tesztelhető, a szinkronfokozat leválasztása után, hanggenerátorral a bemenetére adott 50Hz el, ennek hiányában egy trafóról egy kis AC feszültséggel. Természetesen szinkronban nem lesz a kép, de ki kell nyitnia valamennyire, ha jó az IC, eltérítőtekercs, és a többi járulékos alkatrésze...
(#) c27 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Ennyira nem akarok belemászni, hétvégén max ránézek szkóppal, de ha találok egy LA7830-at inkább kicserélem és meglátszik mi a helyzet.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2023
Következő: »»   1261 / 1268
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem