Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   191 / 194
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Azért ez egy más kategória, mint az erősítőkben használatos 500-1000Ft közötti áru relék...
(#) Skori válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 / 1
 
Ívhegesztéskor mennyi is az ívfeszültség? 24V körüli... Úgy szétéghet a relé mint a fene. Bár a 30V az adatlap szerinti biztonságos érték, kicsit azért többet elbír, legfeljebb kicsit megég az érintkező, (attól is függ mekkora áramot szakít meg, és az adott pillanatban mennyire meleg az érintkező felület). De... ez kisebb gond, mintha a hangsugárzó égne le...

És, hogy az érintkező befolyásolja-e a hangképet? Nem csak hallható, hanem mérhető is (pl. egy jobb generátor + torzításmérővel) A kontakt átmeneti ellenállása nem lineáris, nyomóerő-függő, hőfokfüggő, áramfüggő, és még állandó körülmények között is ingadozik kis mértékben.
Igaz mΩ-os nagyságrend, de mondjuk 1mΩ változás a 4Ω-hoz képest: 0,025%.
Ettől függetlenül egy igazán jó relé nem szokta elszúrni a hangot, de azért nagyon nem mindegy milyen minőséget használunk (érdemes jelentősen túlméretezni).
(#) mcc válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Omron G2RL2 átmeneti ellenállását mértem, úgy, hogy a két érintkező párhuzamosan volt kötve (2x8A kapacitás). 5A-nél 2.5mohm volt az érték.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Dehogy vagyok ezotérikus. Inkább lassan már süket, ezért hanyagolom már a hifizést is. Most már meghallgatom a 128k vebrádiót is. Nem volt így mindig, de romlik a hallásom, meg nem sok időm marad fotelből zenét hallgatni. De elfogadom hogy minden csatlakozás vagy kapcsoló a hangsugárzó útjában nem javít a hangon. Szerintem én úgysem hallanám meg már az eltérést.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Szia!
Rébben voltak higannyal nevesített érintkezőjű reed relék. Azok lehet hogy jók lehettek volna ilyen célra.
(#) deebo válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Ha hangszórót kapcsolsz le egyenfeszültségről, akkor az induktív terhelés miatt nem DC-t fog kapcsolni, hanem lényegében AC-t, mivel a hangszóró folyamatosan lecsengő fesztséget lök vissza ugyebár.
Mégegyszer, lehet emiatt elméletben aggódni, de kb említésre sem méltó. Nem először találkozok azzal az őrültséggel sem, hogy akkor inkább legyen földet kimenető egy erősítő (mintha egy csatolókondenzátor nem lenne minden szempontból rosszabb vezető, mint egy már kopottas relé), csak mert a relétől rettegünk.

Persze én is kétkontaktos relét használok egy kimenetre és a hangszórót lekapcsolt állapotban rövidre zárja a relé, de kb. ennyi az, amit még racionálisan érdemes foglalkozni a témával.

Ívhegesztéskor egy erősítő áramának a rengetegszerese dolgozik olyan anyaggal, aminek éppen az a célja, hogy ívet fogjon, míg egy relénél éppen az ellenkezőjére törekednek, nem jó példa. Pont nemrég csináltam ívet 30V 5A-es labortáppall, amikor rövidzárat kerestem és két alutest sarkánál keletkezett is ív, de egy relé érintkezői kicsit más kategóriát képviselnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023

30vív.png
    
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Megnyugodhatsz, egy relé jelentéktelen elleállását más sem halja meg, pláne amellett, hogy tele van a lánc nagyságrendekkel nagyobb ellenállásokkal, kivéve persze, ha meg akarja hallani.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
A képen látható 2*800W-os végfokban a relé két oldalára ragasztott neodímium mágnesekkel húzzák el az ívet, így kerülik el a beégést. (Piros körben látható)

SA1600.jpg
    
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Látom. Mondjuk ez amolyan gyári barkács megoldás, de ha bevált, akkor lehetne követni.

Nemrégiben javítottuk elektromos targoncát. Ott sokszáz Ampert bontottak relék, 48V névleges akkufeszről. Ott is mágneses ívfújó technika gondoskodott a beégés ellen.
(#) majkimester válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Idézet:
„50-100V DC biztos nem fog ívet húzni ...”

Van aki letesztelte már előtted, és megnézheted te is a szép ivet a relé érintkezői között: ITT
(#) deebo válasza majkimester hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Igen, burkolat nélkül, izzóval egy ránézésre is százéves relével.... Amúgy én hangszóróval élesben teszteltem a reléket lényegében, amikor csináltam a hangszóró védelmet, de nálam csak 45V DC tápfesz van.

Az amúgy különösen érdektelen számomra, hogy a gyári erősítőkben mi megy szét, mivel túlárazott PA erősítőkben botrányosan alkalmatlan alkatrészeket használnak és azok döbbenetes módon tönkremennek.

Én ilyen relét használok. Bevallom sosem néztem, hogy mekkora DC feszt tud kapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) majkimester válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Pontosan erre akartam utalni, hogy nagyobb tápfesz esetén magában egy üzem közbeni meghibásodás esetén nem képes megvédeni a hangszórót. A crowbar-ral együtt igen, ha a szekunder oldali biztositékok nincsenek kispórólva.
(#) majkimester válasza mcc hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Ez nem tudom mennyire gyári megoldás, mert csak az egyik relén vannak mágnesek ...
Nekem inkább tűnik utólagos házi barkácsnak, mint professzionális megoldásnak, egy ilyen kaliberű erősítőben jobban mutatna egy DC megszakitására tervezett relé, mint ez.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) mcc válasza majkimester hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Dolgoztam ilyen végfokkal. Mindkét relének mindkét oldalán van mágnes.
(#) Skori válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Idézet:
„Én ilyen relét használok. Bevallom sosem néztem, hogy mekkora DC feszt tud kapcsolni”
Pedig csak rákattintottam arra a linkre amit beraktál, és ott a DC terhelhetőség:
Rezisztív terhelés esetén 8A 30V
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
A Finder 40.52 szériája 40V-ot biztosan elvisel. Tesztelve...
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Ipari tákolás felsőfokon.
(#) deebo válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
A hangszóró a lehető legtávolabb áll a rezisztív terheléstől, pláne, ha hangváltó is tartozik hozzá.
(#) majkimester válasza mcc hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
A berakott képen csak az egyiken van, a másik már lehet, hogy cserélve volt, és az már nincs megtákolva.
(#) majkimester válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
A DC a mélynyomót érinti hátrányosan, mert az közvetlen, vagy soros induktivitáson keresztűl kapcsolódik, de mindenesetre induktiv jellegű terhelés, ami annyit tesz, hogy a végleges zárlati áram kialakulásához kell valamennyi idő, az áram exponenciális görbe szerint növekszik. Viszont a védelem megszólalásához és a relé tekercsének elengedéséhez is kell idő, azaz bőven ki tud alakulni jelentős áram, mire az érintkezők bontani kezdenek. A relé érintkezők bontásakor viszont csökkenne az áram, ami az induktiv terhelésnél még rosszabb, hiszen az induktivitás próbálja az áramot fenn tartani, és az indukált feszültség miatt az ivre már nem is csak a DC táp fesz jut, hanem plusz az indukált feszültség.

Szóval hangfal esetén még a 8A 30V sem tudja megszakítani.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) deebo válasza majkimester hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Megszakításkor valóban nő az indukált feszültség miatt a relére eső feszültség, majd utána ellentétes polaritású feszültség indukálódik, ami szépen ki is oltja. Látott már valaki DC-vel búgó hangszórót hibás végfok esetében lekapcsolt relé mellett amúgy? Mert én még sosem, pedig volt már rá példa bőven.

Idézet:
„Szóval hangfal esetén még a 8A 30V sem tudja megszakítani.”


A hangszóró nem akkumulátor, nem fogja tartani a feszt a végtelenségig. A következő az lesz, hogy egy hangszórót már a kábel elvágásával sem lehet leválasztani a végfokozatról.
(#) somitomi válasza majkimester hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Anekdotikus, de nekem oldott már le a védelem egy Sony erősítőmben, mikor zenehallgatás közben a végfokban néhány kisjelű tranzisztor elment rövidzárba és a kimeneten megjelent a 38...40V-os tápfesz. Csak annyit észleltem, hogy egy kattanással elhallgatott az erősítő, a relé (gyári helyett beépített Omron G2-RL) köszöni, jól van azóta is.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) Skori válasza deebo hozzászólására (») Júl 11, 2023 / 1
 
A rezisztív terhelés jelenti a legkisebb igénybevételt a relé számára. Komolyabb mágneskapcsolókon megadják ezen felül azt is, hogy kapacitív és induktív jellegű terhelés esetén mennyit bír (általában kevesebbet).

Persze a gyakorlatban valamivel többet bír, mint az adatlap szerinti biztonságos érték, és az élettartama során jó eséllyel nagyon kevés alkalommal kell DC hiba miatt lekapcsolnia. De attól még nem árt ha tudjuk, hogy ilyenkor túllépjük az adatlap szerinti maximális terhelhetőséget, tehát a megbízhatósága csökkent.

Azon kívül (bár tény hogy kevesen hallják) de van mérhető, és hallható hatása a hangra, ugyanúgy mint a csatlakozóknak is. Az audiofil dolgokkal foglalkozók egy része szereti eltúlozni ezeket a hatásokat, tehát valóban nem óriási változást okoz a hangban, de meghallható változást igenis okoz (és általában nem pozitív irányban módosítja a hangzást). Ez nem "ezotéria", egzakt módon mérhető torzításmérővel.

Ma már nekem sem olyan a fülem mint 20 évesen, de bő 30 évvel ezelőtt, a QUAD405 erősítőmön hallottam meg ezt a jelenséget, és hosszas "nyomozás" után jutottam el a hangszóróvédő reléig... A relét szétszedtem, és megoldottam, hogy nagyobb erővel szorítsa össze az érintkezőit. Ezután már nem hallottam azt a zavaró hangot, amit korábban.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2023
(#) Alkotó válasza somitomi hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
A mágneskapcsolókra megadott paraméterek feltételeznek egy jelenetős számú biztonságos kapcsolási számot. Tehát egy mondjuk DC10A-es kapcsolásra definiált relé képes ettől akár sokkal nagyobb áram megszakítására is. Csak ez a nagyobb áram, esetleg nagyobb feszültséggel párosítva lényegesen nagyobb ívet jelenthet, ami az élettartamot/kapcsolási számot drasztikusan csökkenti.
Ezért igaz amit debbo említ, hogy a relé az szinte biztosan leválasztja a hangszórót. Az más kérdés mennyiszer képes erre (a végfokok ritkán mennek tönkre naponta), és az is más kérdés hogyan fog szólni utána.
(#) majkimester válasza deebo hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Amit te is láttad mcc által berakott 2x800W-ps erősítőnél a gyártó próbált valamit tenni, hogy az ív kialudjon, nem gondolnám hogy szórakozásból tették ezt, a probléma létezik, de mivel ez egy védelmi célt szolgáló relé, gyakorlatilag nagyon ritka esemény, hogy egyáltalán működésbe kell lépnie. Mindenki nyugodtan hátradölhet a kis reléjével, amig nincs baj addig tökéletesen megfelel. A kérdés, hogy akkor hatásos-e amikor tényleg szükség van rá. 35..40V-os tápfesz és 8 Ohm-os hangfal esetén a teljes tápfesz sem okoz 5A-nél nagyobb áramot, ott még nem tűnik problémásnak a dolog, mégha a gyártó specifikációján kívül is esik. Nyilván a a 30V is megfelelő rátartással megadott adat. De egy 80V 4 Ohm-ra dolgozó erősítónén már 20A az áram amit meg kellene szakítani, ami valószinűleg kívül esik a relé miden megengedett adatán (Még az AC-re megadott áram adatán is).
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 11, 2023 /
 
PA erősítő hangszóró védelmi reléje. Sok ilyet láttam... kár, hogy a többit kidobáltam a szemétbe.
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Elektronikus megoldásokkal is lehetne az ív kialakulását drasztikusan csökkenteni. Pl. félvezető párhuzamosan a kontakt-al, először bont a relé, majd az érintkezők szétválása után a félvezető szakítja meg az áramkört. De akár egy ívoltó kondi, vagy egy D-R-C hálózat is sokat segíthetne.
(#) majkimester válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Köszi a képet, ezen is látszik, hogy az ív gyakorlatilag szétégette a kontaktust, ez biztosan nem tudott bontani. Más kérdés, hogy mi ég még el, mert a végtranyókkal sorban lévő ellenállás is előbb utóbb elég, és végül, lehet hogy az bontja az áramkört.
(#) Karesz 50 válasza majkimester hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Ezt egy Dynacord PA1600-ból szedtem ki, ami hídban ment. A hangszóró túlélte, mert a relé végül is elég gyorsan "bontott" : )
(#) majkimester válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Ez egy váltó érintkező, ami a hangfalat a kimenetről a testre köti kikapcsolt állapotban. Ha fenmarad az ív, akkor gyakorlatilag a kimenetről érkező DC táp közvetlen zárlata a testre. Igy már lehet hatásos, de a relére nézve destruktív a védelem. És ez meg is magyarázza miért olvadt le az egész kontaktus.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2023
Következő: »»   191 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem