Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 104
(#) Massawa válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Szerintem a csap öntvénye univerzális. Abba a szerkezetbe amit te beraktál, ahol a mechanikus csap helyére egy másikat épitenek be amit a termosztat mozgat.
A képen jol láthatod, hogy épitökészlet rendszerü a megoldás, és ahogy a Heimeier konstrukcioban itt is bármit lehet az öntvénybe szerelni. (A katalogusban 5 különboző szerelvény van).
(Motorral forgathato záro elemet. Termosztatos elemet stb.)

Ebben az esetben valoszinü, csak a méretek miatt választottak egy ilyen kompakt kivitelt. Nem vagyok szakember nem is fogom keresni honnan vették, de van, létezik és müködik.

IMG_6790.jpeg
    
(#) Massawa válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Még mindig nem vetted észre, ez ugyanaz az öntvény amit te mutattál csak a forgo csap helyére került a termosztat által kezelt záro rész. A jelölt részt szerelték a te öntvényedbe.
Ráadásul ez aránylag univerzális alkatrész lehet, mert nemrégen az anyosnál a fütötestek csapjait cserélték, de ugy, hogy a tekerhetö részt vették csak ki és helyükre egy másikat raktak, ami nyomásra zár. Arra meg csak rá kellett csavarni a termosztatot.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2023

IMG_6791.jpeg
    
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Sőt a kedvedért találtam egyet. A tipusszáma VTG140 az ESBEtől

Esbe VTG140
(#) VIM válasza Massawa hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Hát ez az, hogy univerzális de olyan régi, hogy az építőkocka rendszer egyes darabjai már nem lelhetőek fel ehhez a márkához, pl. ebbe a háromutú szeleptestbe építhető patronos termofejjel szabályozott belsőrészt. Nekem eddig sem a működésének értésével voltak problémáim, hanem hol van az a része ennek az építőocka rendszernek ami ebbe a szeleptestbe való és termofej szabályozza. A kép jól szemlélteti a komplett belsőrészt és az is jól látszik, hogy ez a szeleptest nem olyan mint a többi háromutú ettől a gyyártótól, mert alul van egy nyúlványa ahová más fonkciójú betétek is beépíthetőek, tehát variálható a szeleptest belseje.
Az ESBE már sokkal kompaktabb szerelvényeket gyárt a mostani kívánalmaknak megfelelően de nagyon oda kell figyelni, hogy a szelepméretek azok megfelelően legyenek összeépítve, mert nem fog jól működni a rendszer.
(#) Massawa válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Nem tudom miért kell ezen rágodni, ez az egység ugy ahogy nálunk van a mai napig kaphato mint padlofütö egység).
Nekem fogalmam sincs, hogy ahonnan szerzi be a gyártoja az alkatrészeket.
Sokkal nagyobb gond, hogy az a 4 utas szelep nem létezik már ( immár vagy 20 éve a mienk meg már vagy 40 éves, ha igaz 1984ben épitették az eredeti fütést) és már kazán sincs ami azt kezelni tudná.
Nem vagyok fütési szakember ( de lassan többet tudok rola mint a drága szakember aki már 2 éve nem tud mit kezdeni a rendszerrel ) de nem foglalkoztatnak az alkatrészek, igy nem tudom mi van most meg mi nincs a piacon. De sajnos ez a halála minden ilyen munkának.
Egy fütési rendszert nem 5-10 évre épit be valaki és elöfordulhat, hogy az elemek eltünnek a piacrol és akkor kisérletezni kell mivel lehet helyettesiteni müködtetni, de ahhoz eleve ismerni kellene ezek feladatát, ami az alkatrésszel együtt tünik el a fejekből, lásd a 4 utast.
És akkor van baj.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2023
(#) hadhazik hozzászólása Szept 8, 2023 /
 
Adott egy 3 szintes családi ház, pincében kondenz gázkazán hidrováltóval amin 1 db hőmérő, radiátorok a földszinti padlófűtéskörre kötve saját 1. keringetőszivattyú, osztó-gyűjtőn golyós szelepek, 4 zóna. Emeleten 4 db padlófűtéskör 2. szivattyú +radiátor, osztó-gyűjtőn szintén golyós szelepek.
Földszinten, emeleten 1-1 computherm q7 termosztát.
Eddig rendszertisztítás volt, a 15 éve kiépített rendszer beüzemelése következik.
Minimum mivel javítanátok a rendszeren, 2 év után lesz újraindítva, állítólag volt panasz a hőkomfortra,
az emeleti radiátor is ezért lett beépítve utólag.
1. Legalább 1-1 hőmérőt tennék az osztó-gyűjtőkre.
2. A várhatóan elégtelen hiszterézis követésre egy komplett módosítás ~ 240000.- ft körül lenne, a visszatérő hőfokkal vezérlés olcsóbb, kezdetnek megtenné. Stb.
3. Amennyiben a termosztát a radiátorral is fűtött helyiségbe kerül, az csökkentené a hiszterézist?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2023
(#) robis01 válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
A padlófűtés tömegfűtés, a termosztátos megoldás sajnos nem csökkenti a hiszterézist.
A csökkentéshez a padlók hőfokát (körök hőfokát) kell figyelni, és az alapján szabályozni.
De sok múlik a hőszigetelésen is, mivel tömeg felfűtése időt vesz igénybe.
(#) VIM válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Szia! Mutass képeket a gépészeti elrendezésről és legalább nevezd be őket szintenként, hogy mi hová tartozik. A képek legyenek jól nagyíthatóak és élesek.
(#) hadhazik válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Korábban készült képek.
(#) hadhazik válasza robis01 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Attól tartok hogy a pontos szabályozáshoz mindenképpen bővíteni kell a kiépítésen. Arduinos alapon bármit megcsinálok vezérléssel, de a szerelvények akkor is + pénz. Tegyük fel indulásnak egy helyiségben mérem a hőfokot és a kör/kazán szivattyút vezérlem a hiszterézis függvényében?
(#) Massawa válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Talán egyszerübb a viz hömérsékletét tartani és idöt mérni. A padlofütés nagyon lassu hatásu a szobahömérsékletre. Én is erre jutottam több mint 2 éves kisérletezés után. Ha a padlo meleg orákig melegebbnek éreztük a levegöt is.
Sőt az ujjonan épitett irodaházunkban sem volt semmi szabályozhato a viz keringésen kivül ( semilyen termosztat stb) és ott is sikerült 3-4 téli honap alatt beszabályozni a fütést. Természetesen központilag késö délután már leállt a a fütés kb reggel 6-ig.
(#) hadhazik válasza Massawa hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
22 C helyiség hőfok tartásához akkor keverőszeleppel lehetne beállítani az előremenő hőfokot a külső hőfok függvényében?
Az eltérő zóna hőfokokat meg a csapok eltérő nyitásával? Legalább is kezdetnek.
Idő alapon csak a szivattyút kapcsolod ki-be, így tartva a padló hőfokát?
(#) Massawa válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Nálunk a padlofütes csak utolag lett 3 helységbe beépitve, valamennyi helységben van régi radiátor is, csak a vizes helységekbe épitettünk utolag padlofütést. Igy a hagyományos modon van a hömérséklet szabályozva külsö meg belsö hömérőkkel meg a kazán maga méri a visszirányban a vizek hömérsékletét és abbol tudja mennyit kell füteni ( ez a térfütés).
A padlofütéshez olyan csövet kell keresni amiben minél tovább kb 30 fok körüli a viz. Innen van leágazva a padlofütési egység amiben benne van a mechanikus hömérsékletszabályzo, ami csak akkor engedi be a vizet, ha az max kb 30 fokos (+/-5 fokot kézzel lehet állitani).
Amit a modern gyári kazánok sajnos nem tudnak megoldani az a padlofütés szivattyujának a kezelése, igy ezt egy extra szerkentyüvel oldottam meg, amiben idökapcsolo van meg hömérö, azaz ha bemeneti körben kb 35 fokos viz van elinditom a szivattyut és az nyomja meleg vizet a padloba.
Még most van egy kis gond, de csütökön talán sikerül megoldani, mert fütési szezonban a kis kazánhelységben mindig elég meleg a csövekben a viz ( ott van egy 600 literes bojler is), de nyáron kevésbé, mert olyankor csak a bojler melegit.
Sajnos a kazán nem tud 30 fokos vizet adni - a rengeteg lehetöség között ilyen nincs. A régi tudott, mert az tudta kezelni a 4 utas csapot, az ujak ilyet már nem tudnak.
Szoval neked a jo müködéshez az kell, hogy mindig álljon rendelkezésre kb 30- 40 fokos viz, akkor müködni fog minden, és egy kapcsolo orával nagyon egyszerüen be fogod tudni állitani a rendszert. A termosztat erre nem jo, mert a fütés nagyon lassan tud csak reagálni.
( a képen a bal oldali az eredeti mechanikus padlofütés szabályzo, a jobboldali az én egységem az idökapcsoloval meg a szenzorokkal. Magának a szivattyunak ( gyakoraltilag az egész padlofütés autonom, független a kazántol, csak a melegét használja a maga modján) már semmi köze a kazánhoz, eredetileg az probálta szabályozni, de az nem ment.

IMG_6782.jpeg
    
(#) robis01 válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ha jól látom a radiátor ugyanazt a hőfokú vizet kapja mint a padló. Ez így sajnos nem lesz jó. A padlóba nem ildomos 40-45 C-nál magasabb hőmérsékletű vizet engedni, ez a 40-45 C hőfok viszont kevés lehet a radiátornak. Ebből következik hogy a kazánházban elhelyezett keverőszelepes elképzelés nem fogja hozni az elvárt eredményt. Az osztógyűjtőn lévő csapok zárása sem jó megoldás, mivel azzal a víz mennyisége van állítva, nem a víz hőfoka (ha nincs elég mennyiségű meleg víz akkor egyrészt hamar leadja a meleget a víz, nem lesz egyenletesen meleg a padló, másrészt fojtva van a szivattyú ezért azt is szabályozni kellene, főleg ha a radiátorokon hőfokszabályozós szelep van, plusz zajosabb is lehet a rendszer, mivel a golyós csap kialakításánál fogva nem szabályozásra lett kitalálva, hanem nyitásra és zárásra). Az átalakításhoz külön kell választani a padlókört, a radiátoros körtől. Ennek talán legegyszerűbb módja egy osztó-gyűjtő beépítése a régiek helyére. Sajnos ez nem olcsó megoldás, viszont ehhez nem kell vésni, új csöveket behúzni.
Kivétel ha nem lesz használva a radiátor (elveszik a gyorsan felfűtött szoba előnye), de ekkor viszont nem keverőszelep a jó megoldás hanem a kazán modulálása, ami Ardunio-val nem lesz egyszerű feladat.
(#) Massawa válasza robis01 hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Söt meg 35 fokos viz is tul sok a padloba.
Igen nálam is hasonlo a megoldás csak sokkal kompaktabb. Az alapkülönbség hogy ezek a rendszerek csak olyan fütéshez jok, ahol az elöremenö vezetékben mindig. 30-40 foknál melegebb viz van, ami egy családi háznál ritkán fordul elö, vagy eszeveszett drága.
A radiátorba benyomnak aránylag gyorsan 60-70 fokos vizet és amint elérik a hömérsekletet a kazán megáll a radiátorban a 60-70 fokos viz meg még sokáig melegit.
A padlofütes csapja, meg csak addig van nyitva ( termosztat) amig a viz kb 30 fok alatt van, ez meg nagyon rövid idö, ami a padlot fel sem tudja nagyon melegiteni.
(#) hadhazik válasza Massawa hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Radiátor az emeleti osztó/gyűjtőre lett utólag mókolva, az megszüntethető.
A földszinti o/gy + 3db radiátor bekötést kapott, azok a pincében vannak, valószínűleg egyféle fagyvédelem gyanánt. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges a padlófűtés előremenő hőfokának tartása.
A 2 db emeleti/földszinti szobatermosztát kapcsolja a két kör szivattyúját és a gázkazánt.
A gázkazán felfűti a hidrováltó primer kört a beállított hőfokra, azt hogy utána mi történik, hogyan modulál, kapcsol, még nem láttam, az első próba ezután következik.
A hidrováltó szekunderén a padlófűtés szivattyúk meg cirkuláltatják a köröket amíg a termosztát le nem kapcsol.
(#) Massawa válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Nem tudom milyen a kazanod van. A mienkén nem lehet 30-40 fokos vizet beallitani. A radiatorokba ennyi meg keves.
(#) robis01 válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ha jól értem a hidrováltó után csak a padlófűtés van bekötve, a földszinti radiátorok viszont nem oda (talán a hidrováltó elé).
Jó lenne megnézni hogy mit is csinál a kazán, visszamodulálva tartja, vagy ki be kapcsolva próbálja tartani a primer kör hőfokát.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
(#) robis01 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
30-40C különbség nem kell, felével is jól működik. A többi viszont jogos érv. Ki lehet tolni thermofejes radiátor szeleppel a kazán működés idejét, ha azt a termosztát beállított hőfok alá állítják be 1-2 fokkal. Így radiátorok lekapcsolnak, de a termosztát még nem kapcsolja le a kazánt. Igaz az is hogy a víz 50-60C felfűtése több gázt fog fogyasztani mint 30-40C való felfűtése, vagyis drágábban fog üzemelni.
(#) hadhazik válasza robis01 hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
A földszinti szekunder körben együtt van bekötve a padló és a radiátorok.
Holnap szerelünk, megnézem a gázkazánt, mit tud.
Talán van saját vezérlője ami tudja a padlófűtést is.
(#) VIM válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Szia! Ne ért félre de ehhez a megépített rendszerhez Arduinos szabályzót építeni .... Persze próbálkozni azt lehet de ez egy elég "durva építésű" rendszer amihez pöpec elektronika nem passzol. A jelentős mennyiségű vas szerelési anyag hordaléka le fog rakodni a padlófűtés csöveinek a leglassabban áramló részeiben és azt onnan elég problémás eltávolítani vagy minden fűtési idény kezdetekor át kell mosatni a rendszert ami nem kis feladat. A körök beszabályozása azokkal a csapokkal nem végezhető el azt csak egy, az osztó/gyűjtőben lévő szelepekkel lehet "pontosan" beszabályozni ill. tömegárammérők segíthetnek ebben ami szintén ennek a tartozéka. A padlófűtési csöveket nem lehet jól látni, hogy azok oxigéndifúzió menetesek e vagy a régi szürke PP ami nem az. A radiátoros részt jobb ha leválasztod a padlóról, mert úgy külön-külön is megállja a helyét. Átmeneti diőszakban (ősszel és kora tavasszal) jó szolgálatot tesz ha csak radiátorral be lehet langyosítani.
Vagy háromutas termofejes ESBE, vagy lemezes hőcserélővel leválasztva szintén termofejes szabályzóval lehetne megoldani a jelenlegi felállást és elektronika sem kellene hozzá.
(#) hadhazik válasza VIM hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
A rendszer átépítéséhez kértem ajánlatot:
BRH768 4 körös osztó/gyűjtő 2db,
RP-ACT1 ELEKTROFEJ 8db,
Q10Z Computherm zónavezérlő,
Q3RF szobatermosztát 8db.
288613.-Ft
A mosatásnál zömmel műanyagcsöves rendszerhez képest sok iszap jött le, bár vannak vegyes, vasas-réz-talán szürke padlófűtés csövekkel.
Az is tény, a 15 éves rendszer még nem volt mosatva a jelenlegi új tulaj szerint.
Próbafűtés után többet fogunk tudni.
(#) hadhazik válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Beleolvasva a zónavezérlő adatlapjába ezzel nem oldódik meg a hiszterézis problémakör.
(#) hadhazik válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Siemens RDJ100RF/SET Rádiófrekvenciás szobatermosztát 24-órás időprogrammal, LCD-kijelzővel.
A jelenlegi computherm helyett 2 db ugyan úgy külön kapcsolná a 2db padlófűtés keringető szivattyút, + a gázkazánt.
Jó lehet ez kiindulásnak a rendszer fejlesztésére?
(#) robis01 válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Amíg a radiátorok ugyanazt a vizet kapják mint a padló nincs értelme termosztát cserének. Plusz ha a kazán tudja a lángmodulációt, akkor érdemes olyat venni ami ezt vezérelni is tudja.
Árajánlatot lehetőleg ne csak egy helyről kérj be.
(#) VIM válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Ha kondenzációs a kazán akkor nem sok gond lesz a vízhőfok kezelésével de a padlókört akkor is érdemes leválasztani a radiátorosról a sok vas alkatrész miatt, hogy annak iszapja ne kerüljön be a padló csöveibe (legalább abba ne). Egy jó iszapleválasztó is elkelne és a kazán is védve volna malamelyest (ha eddig nem lett volna ilyen beszerelve). Ha a padló csövei iszaposak volta akkor az nem nagyon fűtött, működött megfelelően éppen azért, mert az a "trutyi" nem akar áramolni sehova sem. Ilyenkor körönként kell kimosatni a csöveket nem egyszerre mindben áramoltatni a vizet, mert úgy nem fog kijönni a problémás részből a lerakódás. Még így is lesz olyan szakasz a csövekben ahol annak falán rajtamarad a felületen az iszap, vízáramlással lemoshatatlan üledéke.
A primer oldalba (kazán oldal) érdemes betölteni inhibítort, hogy korróziót féken tartsa. Ezt a padlóba nem kell ha leválasztod valamilyen hőcserélővel ami lehet lemezes vagy spirec típusú.
(#) hadhazik válasza VIM hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Csak víz minimális iszapot hozott ki a körönkénti mosásnál, kompresszorral, szakaszosan levegővel
keverve működött.
Van iszapleválasztó a primer, kazán körben a hidrováltó visszatérőben.
Nekem nem gond az évenkénti rendszermosás amennyiben szükséges....
Radiátor helyett valószínűleg fan-coilt fogok javasolni, az eleve réz hőcserélős és kiválóan üzemel alacsony hőfokon.
(#) hadhazik válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Kazán típusa:
WESTEN BOYLER CONDENS 240
névleges hőhozam 20,5 kW
csökkentett hőteljesítmény 7 kW
ajánlott Siemens QAA73.210/101 OpenTherm beltéri kezelőegység
ajánlott Siemens QAC34/101 Külső hőmérséklet érzékelő, NTC 1 kOhm, RVS... szabályozókhoz
(#) robis01 válasza hadhazik hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Ha jól látom a felszálló csövek vasból vannak, a padlófűtés csőanyag meg nem oxigéndiffúzió-mentes (fűtővíz a csőfalon keresztül oxigént fog elnyelni ami vas alkatrészeknél korróziós folyamatot indít meg). A fan-coil vékony csöveit is el fogja tömíteni.
De az eredeti kérdés a hiszterézis mértéke nem csak a jó fűtésrendszeren múlik hanem a ház kivitelezésén is.
A ház hőigénye, a fűtendő m3 mértéke, hőszigetélés, nyílászárók, stb.

Mielőtt belevágsz egy több 100e Ft-s átalakításba ha tudsz kérj meg egy mérnököt, hogy számolja ki a ház hőigényét, és ahhoz alakítsd a fűtésrendszer átalakítását.
(#) hadhazik válasza robis01 hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Abban maradtunk a tulajjal, hogy fűtéspróba után ebben a szezonban a tényleges gázfogyasztást figyelembe véve el lesz döntve a további kialakítás.
Egy monitoring kialakítást mindenképpen beiktatnék, saját tapasztalatok is igazolták a használhatóságát, arra jó az arduino is.
A saját napi hőigény, átlag külső/belső hőfokkülönbség alapján 5,14 kW/nap/1C érték jött ki.
Praktikusan az átlagos fűtésigény: (külső hőfok 5C, belső hőfok 22C esetén hőfokkülönbség 17C)
17C*5,14kW/C=87,38 kW naponta
210 napos fűtésszezonban: 87,38kW*210=18349,8kW,
gázra átszámolva 1821 m3.
A valós fogyasztás részleges melegvíz termeléssel 1636 m3 volt, itt az enyhébb tél lehet az alul fogyasztás oka.
Következő: »»   102 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem