Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   76 / 81
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Diákkoromban még biztos nem az volt. De lehet, hogy már az is kupos egy kicsit, de messze nem annyira mint a vasuti kerék, és nem is ugyanaz az oka.
És nem egyenesben csikorog a villamos, hanem a kanyarban (ivben) mert akkor ér egyszerre a kerék a sinhez 2 ponton (futofelület meg a karima) amik nem egyforma sugaru körök, azaz az egyiknek csusznia kell ami a nyikorgást okozza.
Itt egy kép egy villamos aktuális kerekéröl ( piros vonal) meg a szabványos profil ( kék).
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023

IMG_6828.png
    
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Persze, de pont azért nem csikorog egyenesben, mert olyankor a kúposság miatt szépen középen fut. Ha hengeres kereke lenne, egyenesben is a sínfejhez érő nyomkarima vezetné meg és akkor is fel-felcsikordulna, amikor eltér az egyenes iránytól.
(#) küzmös Gergely válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 6, 2023 / 1
 
Köszöntem szépen a segítséget, ha valakinek kellene épp ehhez az NDK géphez szíj ,akkor itt van, ezt kell keresni, nem is volt drága 1650Ft, tökéletes lett.

P1170584.JPG
    
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Már máshol folytattuk, semmi köze a gramofonhoz.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2023 / 1
 
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Sajnos ma már alig van aktualitása az ügynek. Még a legujabb lemezek sem szolnak szebben, mint a digitális eredeti függetlenül attol milyen drága tüt raksz a karba, és aligha lehet a hangon bármit javitani egy adott szinten felül ( amit viszont már jo 50 éve elértek), azota meg csak a bőröket akarják lehuzni.
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2023 / 2
 
Azt hiszem sok mindent hasonlóan gondolunk. Azonban érdekes kérdés az általad említett alig szócska. Bizonyos dolgokban az "alig" jelentős eredményt takarhat. Hogy az aktuális témánál maradjak egy rendszer képességeit az "alig" jobb minősíti. Azt tudjuk, hogy egy felvétel minősége alapvető a zenehallgatás szempontjából. Az utóbbi tapasztalataimból kiindulva sokkal kellemesebb egy jó átlagos LP-t meghallgatni, mint egy Hi rest, amiben az élethűségről szerintem nem szerencsés beszélni. Valamilyen cirkuszi mutatványnak mondanám, ahol nem hallasz zajt, meg recsegést sem, és piszok dinamikus is esetleg, meg igencsak sztereó hatású, de nem élethű sehogysem, mivel, mivel mesterségesen van kifaragva az egész. És ha van egy jó rendszere az embernek, bizony hallja a szerszámok nyomait. Ha csúnyán fogalmaznék, guminőnek mondanám...
Persze nem akarnék senkit erről győzködni, csupán a saját tapasztalataimat, véleményemet takarják soraim. Ha az embernek lehetősége van építeni egy jó RIAA korrektort, egy jó fejhallgatóerősítőt, és legalább egy megfelelő középkategóriás fülese is akad hozzá, akkor hallhatja az LP csatornakeverési adottságait, és eltűnődhet azon, hogy eddig mit nem hallott a régi LP-in.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 7, 2023 /
 
Sziasztok! Hát, a munkatársam ellát "lemezjátszókkal", meg adott egy Unitra ZK145 elektroncsöves szalagost is, de azt majd a másik topicban. . Ez lemezjátszós téma. Tehát ez egy TESLA MODERATO 1037A-1 -es típusú kombó. Keleti-nyugati URH-s hangszínszabályozós rádió + lemezjátszó. Nagyon szépen szól amúgy, és mindene működik, kivéve a lemezjátszót. Levéve a tálcát láttam hogy el van szakadva a szíj, ez egy négyszögletes szíj... szépen összeilleszthető... megragasztottam.. nemes egyszerűséggel ,óvatosan megragasztottam, szépen forog is. De úgy látom ki van lopva, berhelve belőle a tű? Vagy olyan , mintha szét lenne szedve a hangszedő. Kérdésem hogy létezik-e valamilyen univerzális szerelhető egység bele?
(#) mek-elek válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Van ennek a gépnek külön témája!
(#) küzmös Gergely válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Ohh.. bocsánat, nem gondoltam volna, igaz rá kellett volna keresnem, hogy hátha.
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Elbeszélsz a lényeg mellett.
A lemezre ma már az a jel kerül amit a studiokban a lehető legjobbnak minösitettek. Ez mindenhol egyedi, mindenhol valamilyen fokon kapcsolatban van a zenekulturával, izléssel, ahogy egy japán zenekar máskép játsza a Bachot vagy Mozartot stb ugy a studiokban ülöknek is megvan a maguk hangkép etalonja, izlese, ami szerint megdolgozzák a felvételt.
Ami ezután történik a felvétellel az mind a minöség rovására megy és legalàbb 2 de többnyire. 3-4 átalakitàson megy át ( kettö magában a vágoasztalban van) ezen a világ legjobb RIAA konvertere sem tud segiteni, legfeljebb annyit, hogy a te hangkép etalonodhoz, izlésedhez közeliti a hangzást. Ennyi.
( ez a korábbi kevésbé szabad világban is már ugy ment, hogy egy, mondjuk budapesti felvételt elvittek Münchenbe, Salzburgba, Londonba masteringre csupán azért, hogy olyan hangképet kapjanak ami az ottaniaknak tetszik. Sok évig dolgoztam egy singapuri cégnek, az minden felvételt Stuttgartban hagyott masteringelni. Egyszer egy neves karmester két helyen csináltatta ezt meg és napokig hallgatták a studioban melyik a jobb.
Egy angol barátom meg azzal alapozta meg a cégét a 80-as évek elején, hogy a studiomagnokba egyedi erősitöket épitett, később a vágoasztalba is, de azokat csak megrendelésre adta kölcsön. Sokan istenitették a kapott hangot, igy nagyon jol ment az cége.
Épp a minap beszéltem vele, van még pár tucat kártyája a korabeli neves magnokba, valoszinü magával viszi a sirba)
.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Amiről sosem esik szó. Ha már a minőség, a hifi lánc egyik szeme a lemezvágó gép is. Ott nyilván van fejerősítő, ez olyan igényesen készül mint a hifisták ezer észrevétele, ilyen olyan ez az drót nyák alkatrész stb. nem jó. Szóval a fejerősítő is meghallgatással tesztelt lehet?
(#) nagym6 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Én úgy látom, ebbe csak a tű kell, nincs berhelve. Kerámia hangszedő. Mintha a Tesla VK4302 típus lenne a hangszedő, ha jól emlékszem kihúzható előre vízszintes irányban, tetején a típusfelirat. Ehhez kell tű, belerakható.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
A lemezvágo gépekből nem tul sok tipus van. ( talán még egy tucat sem), azaz mindenki majdnem ugyanazzal a géppel dolgozik. De ez egy szerszám, ehhez rengeteg tapasztalat meg fortély kell, ahogy az esztergapadon sem tud minden esztergályos remekmüvet csinálni meg nem mindenki tud jol zenélni egy jo zongorán. Mifelénk régen az volt a gond, hogy a viaszlemez ( nyersanyag) nagyon drága volt, igy nem sokat lehetett kisérletezni. Ahol ilyen gondok nem voltak, ott elég sokat játszottak az optimális vágással. Nyilván, hogy valamennyi ilyen gép a legjobb profielektronikával volt felszerelve - sokkal drágább is volt, mint egy studiomagno. Az sincs kizárva, hogy itt is voltak jo fejek, akik a gyári elektronikátol is tudtak jobbat épiteni, de ezt ritkán kötötték más orrára, mert a masina rendszerint nem egy nagy cégé volt hanem apro gyakran egyszemélyes cégecskéké, akik a hangstudio meg a lemezgyár között müködtek és egymással versenyeztek ki tud jobb lemezt vágni, mert csak ebből éltek. Sok lemezen fel is van tûntetve ki csinálta a lemez masteringjét. Gyakran a mesterszalagot is visszaküldték, hogy ezt azt javitsanak rajta, mert akkor jobban lehet a lemezre vágni.
(#) küzmös Gergely válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Igen, VK 4302 van benne, akkor ez még jó lehet? Sajnos valaki már berhelte, mert a 3 vezetékből már csak egyiken van saru, a másik kettő el van nyírva, forrasztva.. szóval valaki vacakolt vele, lehet az aki kiherélte anno.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2023

P1170596.JPG
    
(#) nagym6 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Neten keresve a VK4302 típusra más kinézetű fej és tű jön be, mint amit fényképeztél. Jól meg kell nézni ha veszel, ebbe tűt, " T " alakú a tű szára, azaz a végén keresztbe van még egy tartószár, ami bepattan a fej erre kiképzett nyílásába. Vagy komplett fej tűvel együtt esetleg passzol, de neten azonos típusszám mellet -furcsa- két féle fej és tű van. Komplett fej 22000Ft., nem éri meg, ez a kristályhangszedő szántja a lemezt.
(#) küzmös Gergely válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Igen, az ára az.. khm.. izé.. Gondolom még csak véletlenül sem pótolható valami tucat szabványos dologgal.
(#) nagym6 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Nem tudok tucat szabványosról. Nagy valószínűséggel más típus (kristályhangszedő) is jó lehet bele elektromos szempontból, de fizikailag meg kell oldani a beszerelést más alak, méretek.
Dinamikus fejjel működő komplett lemezjátszók használtan már majdnem annyiért vannak, mint a kristályfej. Erősítő kell hozzájuk.
Sokkal jobbak.
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 8, 2023 / 2
 
Ezt láttad?: Bővebben: Link
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Hűha! Köszöntem szépen, holnap már küldik is a komplett "tüskés" fejet, kihúz, bedug, s remélhetőleg örül.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) nagym6 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 8, 2023 / 1
 
A tűt nézd meg mikroszkóppal vagy erős nagyítóval. Nem tudjuk eladója hogy bánt vele, így kiszerelve esetleg kaphatott koppintást is, törhet élesre.
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Azért kérdéses, hogy kinek mi a lényeg! Azzal nem sokra megy az ember, ha bennfentesként falakat építenek elé. Nem igazán érdekelnek a stúdiós elképzelések, ízlésformálások. Engem a zene érdekel, és ezért próbálok jobb hangzásokat elérni. A tapasztalataim alapján igyekszem a hordozók között a jobbakra szert tenni. Olyan ez mint a borfogyasztás, az ember a pénztárcájához képest választ borvidéket, termelőt, és évjáratot. Ami viszont ingyen van, az élvezethez előétel dukál, adott bornak ajánlott fogyasztási hőmérséklete van, és illik megszellőztetni, mielőtt ízlelgetnénk.
Az utóbbi a zenehallgatáshoz is elérhető. Tisztán tartom az LP-imet, rákészülök a zenehallgatásra, megnézem az adott borítót, ha addig nem, felhelyezem a korongot a lemezjátszóra, vékony ecsettel belülről kifelé lehúzom az esetleges port róla (a vékony ecset azért jó, mert nem terheli a motort), elindítom, és leülök elmélyülten hallgatni. És hogy a bóriváshoz visszatérjek, ízlelgetés közben nem foglalkozok azzal, hogy hányas volt a lába, vagy büdös-e annak, aki a szőlőt taposta, mert nem rontom el ezzel az ízlelgetésem. Ha jó zenei anyaghoz akar az ember jutni az idő, és pénz. Persze lehet tanácsokat is megfogadni közben. Én például mellőzöm a Madein Germany-ra végződő kiadványokat, pedig a régi Eterna-k egész jól szólnak. És Magyarországon is került forgalomba jó kiadású zenei anyag. Csak keresgélni kell!
(#) segítő válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Ez a lényeg, jól írtad.
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 10, 2023 / 1
 
S te mit gondolsz mit csinálnak a zenészek meg a hangmérnökök a koncertermekben vagy a studiokban? Öket legalább annyira hajtja a jobb hangzás elérése mint téged a kész konzerv lejátszása.
Az enyhe különbség, hogy az ő oldalukon egy sereg szakember, zenész dolgozik a jobb hangzáson és nem babra megy a játék, addig a te esetedben többnyire egyedül probálsz egy délibábot üldözni, hogy utánna bátran kijelentsd, hogy megtaláltad és csak nálad és csak most szol valami ugy, ahogy te elképzelted. Hogy ennek mi köze a HiFi-hez azt hagynám inkább a filozofusokra.

( és igen voltak különbségek a német meg egyébb provinenciáju lemezek hangzása között, de ezt már igyekeztem elmagyarázni. Söt ma hallottam egy koreai zenekart amerikai countryt játszani. Nem is volt rossz a zene meg hang sem, de hallatszott, hogy nem egy texasi ember dalol. Mit lehet most erre mondani? Zeneileg jobb volt, jobb hangszertudás, jobb fantázia volt a zenéjükben mint a millioszámban eladott eredetin. Akkor most ez rossz volt? )
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2023 1 /
 
Az a bajom ezzel, hogy az efféle elmélkedésnek nincs a fórumon témája. Mert ez nem audiofil építésről szól. Mondhatni vegyes technikai, esztétikai, művészeti véleményformálásnak. Ha már a papirlobogtatásnál tartunk,nagy művészeknél érdekes dolog, amikor kiderül, hogy nincs is papírjuk arról, amiben jók. De ezt nem magam miatt írtam, hanem mert sok papírképes emberről kiderűl, hogy dilettáns abban amit csinál, vagy netalán véleményez. Ezt meg nem a Te jellemzésednek gondolnám. A lényeg, ne a papírt vizsgáljuk, hanem az eredményt. Az meg hogy ki hol dolgozik nem annyira fontos, mint adott munkához való hozzáállása, egyéni képessége ahhoz. Fiatal korom óta foglalkozom zenehallgatással, pár évet tanultam is hangszeren. Mindig volt igényem a jobb előadókra. Az általad említett jobb hangzás hajhászása a hifiben külön kategóriának gondolom, és így ennek a helye az audiofil témában van. Nem gondolnám. hogy zeneileg, meg művészet esztétikában a Te magyarázatodra szorulnék!
Jó páran szeretnénk jobb hangzást elérni, így nem mondanám magányosnak magamat. Az meg hogy délibáb e dolog? Hozzáállás, pénztárca, és információ a jobb elérésének lehetősége.
És hogy a témánál maradjak, Technikailag a stúdiótól, a téma szerinti lemezjátszón át, esetemben, a fejhallgató erősítőn, és hallgatón át az agyunkig tartana a rendszer. Ebből itt a lemezjátszó (korrektorral), mint rendszeregység lenne a téma. Mint minden rendszer elem ez is része az egésznek. Mivel a gyenge láncszem a meghatározója az egésznek, így nincs jelentősége annak, hogy melyik fontosabb. Azt nem vitatom, hogy a két vége a rendszernek a legkritikusabb.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2023
(#) Tomi94 válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 11, 2023 / 1
 
Idézet:
„Az a bajom ezzel, hogy az efféle elmélkedésnek nincs a fórumon témája. Mert ez nem audiofil építésről szól. (...) Ebből itt a lemezjátszó (korrektorral), mint rendszeregység lenne a téma.”


Bocsánat, de végre valaki kimondta a lényeget. Ez a szemléletmódról szóló "vita" sem a beállítás, sem a javítás témakörébe nem tartozik. Ugyanígy nem tartozott a "Csöves erősítő készítése" témakörbe sem - azt be is zárták miatta, amikor mégis elharapózott ott. Aki meg tényleg építene, annak azóta nincs felülete erről bármit megosztani. Az látható, hogy erre van igény, ill. minden, a minőségi zenehallgatáshoz kapcsolódó témakörben előbb-utóbb elő is kerül - miért nem nyitnak akkor erre egy külön topikot?
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Tudod ez annak az esete amikore veszel egy disznohuskonzervet, és otthon marhahust akarsz belöle kivenni.
Be is felejezem, mindig is értelmetlenek voltak ilyen viták.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2023
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 11, 2023 / 1
 
Szia!

Amint már fentebb írták, piezoelektromos hangszedő van benne, és a fotó alapján, akár valóban elég lehet a tű is bele. Vagy egy bontott típusazonos hangszedő ép tűvel.

Mindazonáltal, nem merném biztosra mondani, hogy egy tűcsere után működni fog (én cseretűt nem is rendelnék az amúgy ismeretlen állapotú fejhez, komplett hangszedőt meg az ára miatt nem). Sajnos a piezo elvű hangszedők közül a klasszikus kristályhangszedők idővel a levegő páratartalmától is tönkremennek, 40+ évesen gyakorlatilag alig van rá esély, hogy még tökéletes legyen egy ilyen. Maximum légmentes csomagolásban, eddig érintetlenül. A kerámia (elvileg a VK4302 már ilyen) ebből a szempontból jobb, de ha odaverődött bármihez, törni ugyanúgy tud a piezoelektromos lapka benne. Általános hátrányaik pedig a szűkebb átviteli sáv, nagyobb torzítás és a magasabb nyomóerő-igény, ami miatt hamarabb kopnak a velük játszott lemezek. Előnye gyakorlatilag csak annyi (volt a maga idejében), hogy olcsóbb és meg lehet spórolni vele egy erősítőfokozatot, nem kell a kb. 40 dB erősítésű phono-előfokozat is.

Összességében ha nem akarsz nagyobb ráköltést bekockáztatni bizonytalan eredménnyel, akkor inkább javasolnám a barkácsolást, mint a gyári hangszedőre költést. Kerámia fejet ma is lehet kapni, de kérdéses minőséggel és tű-élettartammal. Ha a tűnyomás levehető úgy 1.5-2 g értékre, és van lehetőség két furatot készíteni a hangkar végén levő tartóra, előbb vágnék bele egy legolcsóbb mágneses hangszedő + egy ma már egy műveleti erősítőből megépíthető előfokozat beépítésének. De persze neked, ill. a tulajdonosnak kell eldönteni, mit szeretnétek vele kezdeni. Ha nem jóbaráti alapon csinálod, hanem órabérben, egy ilyen egyedi átépítés költsége simán meghaladja azt, hogy vesz egy ép mágneses hangszedős lemezjátszót, meg egy phono-előfokot és ráköti mindezt a Tesla magnóbemenetére.
(#) segítő válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Sziasztok! Analóg hangszedők fejlődése.

1. Kristály hangszedő. No comment. Felejtős.
2. Piezzó hangszedő. No comment. Felejtős.
3. MM hangszedő (Mozgó Mágneses, angolul is) A tű cserélhető, általánosan használt.
4. MC (Mozgó tekercs/Coil) Drága, tű nem cserélhető. Sznoboknak. Dinamikus hangszedőnek is
hívták anno

Lehet ragozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2023
Következő: »»   76 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem