Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1661 / 1714
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Okt 3, 2023 / 17

Elkészült a Woodlight kijelzős hőmérő.
(#) Mechatronikus válasza Mechatronikus hozzászólására (») Okt 3, 2023 / 10

UV mérő újratöltve.
Szeptember 24-én mutattam nektek egy UV mérőt, napszemüveg tesztel egybekötve.
Tetszenek az OLED kijelzők, ezért átalakítottam az első verziót.
A régi verzió LCD kijelzős volt, az új verzió OLED 1,3”-os kijelzőt kapott, oszlop grafikon kiegészítéssel.
Egy kis kódolás és máris működőképessé vált.
Ez most nem kapott dobozt, csak egy munkaállomáson került beüzemelésre.
A működéséről videó itt megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=Ry0yN_HMdFA
(#) nik hozzászólása Okt 4, 2023 / 25

Sziasztok!
Az elektRomet nagyjából motorozható állapotba került. A világítás még nincs kész. Anyagiak végett egyenlőre egy szerény 48V, 17Ah-ás Li-ion akkuról hajtom. A 2kW-os motort így a névleges fordulatszámig (4300) terhelve, 45-50 km/h sebességgel szépen használható. Izmosabb aksival 5400-ig is kipörgethető a motor. Jelenlegi menettulajdonságai szinte a gyári értéken vannak, ami nekem megfelel. Esztétikailag még kell egy kicsit pofozni.
Egy kis videó.
(#) Mechatronikus válasza Mechatronikus hozzászólására (») Okt 10, 2023 / 21

Ismételten nem bírtam magammal és alakítottam a már bemutatott UV mérőn egy kicsit.
Újdonságok:
UNO helyett NANO,
OLED kijelző kisebb lett, 1,3” helyett 0,96”
És ami feltette a koronát, egyedi Preboxi doboz.
A kód nem változott.
Video a működésről itt található:
https://www.youtube.com/watch?v=hc48rrkbLp8
(#) sonajkniz válasza Mechatronikus hozzászólására (») Okt 10, 2023 / 1

Ez már döfi!
Igényes, szép, picike.
Gratulálok!
(#) Udvari Zsombor válasza Mechatronikus hozzászólására (») Okt 10, 2023 /

Szép kis kompakt lett. A mérő szenzort valamelyik másik oldalára raktam volna, hogy ne kelljen a kijelzős oldalát a mérendő fény felé fordítani.
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 11, 2023 /

Idézet:
„Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, ...”
(#) H2opok hozzászólása Okt 11, 2023 / 9

Üdv
Jó fél éves tervezés,gyártás után elkészült egy újabb word clock.
w-clock
(#) Mechatronikus válasza H2opok hozzászólására (») Okt 11, 2023 /

Gratulálok, jó látni egy átgondolt, minden részletében finom munkát. Tökéletes a megjelenés, az anyagválasztás, és a bemutatás.
Sok sikert a további fejlesztéseidhez.
(#) Udvari Zsombor válasza H2opok hozzászólására (») Okt 11, 2023 /

Hűha, olyan profi oldalt raktál össze az órádnak, mint ha egy tényleges termék lenne.
(#) vorosj hozzászólása Okt 12, 2023 / 23

Építettem egy kis hordozható tápegységet. Kínai modul az alapja. Működik 65W-os telefon töltőről, vagy Li akkuról. A töltő amúgy is mindig nálam van, ha utazom. Két 30A-es Schottky választja el a két bemenetet.

A modul step up / step down, így nem kényes a bemenő feszültségre. USB C-hez van benne egy kis panel csatlakozóval, ez állítja be a töltőt 20V-ra, így tudja leadni a maximális teljesítményt.

A dobozt Fusion360-ban terveztem, PETG-ből nyomtattam ki.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) bbatka válasza vorosj hozzászólására (») Okt 15, 2023 /

ügyes
(#) sonajkniz hozzászólása Okt 20, 2023 / 8

Sziasztok!

Pár hete feltettem ide egy készülő projektem egy részletét, melyben hivatkoztam egy korábbi, a tervezettel azonos projektemre. 1. 2.
Nos a kijelzőben lévő változás, valamint a kijelzőre került gomb arra inspirált, ne építsem meg újra ugyan azt, hanem javítsak rajta.
Az előző eszközhöz tartozott egy potméter, egy kapcsoló és egy nyomógomb. Ezeket el kellett helyeznem rejtve a motoron. Azon kívűl, volt egy előprogramja, ami menet közben megjelenítette azon viszonyszámokat, amik az egyes fokozatokhoz tartoztak, és ezket bele kellett írjam a programba. Valamint nem érzékelte a kuplungkart, csak az üreset, ezért ha behúzott kuplunggal gurulok, összevissza jelzi a fokozatokat.
Nézzük, miben lett más az új.
Előszöris kisebb lett a panel. (régi 00-ás kép, új 01-es kép) Habár, ha nem sorkapocsal, hanem csatlakozókra kivezetett vezetékkel oldottam volna meg, még kisebb lehetett volna.
Nem tarzozik hozzá se gomb, se poti, se kapcsoló.
Érzékeli a kuplungot is, méghozzá ugyanazon az 1 vezetéken, amin az üreset.
A legtöbb motorkerékpáron a 02-es képen látható kapcsolás van felépítve, hogy ha a motorkerékpár nincs üresben, csak behúzott kuplungal lehessen indítani. Így a rajzon látható módon a PIC 3 féle feszültséget tud mérni. A 03-as képen az elektronika, a 04-es képen a kijelző elhelyezése látható.

A működéséről.
A kijelző fényereje 4 fokozatban állítható oly módon, hogy folyamatosan nyomni kell a kijelző alján lévő gombot. Másodpercenkén emel egy fokozatot a fényerőn, illetve a teljes fényerő után az alap fényerő jön újra. (05-, 06-os képek) (A kijelzőn most épp az látható, hogy a váltó üresben van, és 1400 F/P a motor fordulata.)
A gombot röviden nyomva 10 másodpercre átvált feszültség megjelenítésre. (07-es kép (13,5V))
Ha a kijelző épp feszültséget jelenít meg, a gomb 5 másodpercig tartó folyamatos nyomására belép bemérésbe.
Azaz képes magától bemérni és feltanulni a fokozatokat.
Még egy apróság új hozzászólásban, mert több képet nem enged feltölteni.
(#) sonajkniz válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 20, 2023 / 3

Ami lemaradt, már nem elektronika, hanem egy kis desing.
Már az is sok fejtörést okozott, hogyan tudnám ezt a műszert úgy felhelyezni, hogy ne üssön el a motor stílusától. De amikor felkerült arra a plexitartó konzolra, rögzítése (egy nagy fekete hasáb)
borzasztóan zavarta a szememet. Ezért kicsit "megdizájnoltam".
A monogrammom rögzíti a műszert. Nekem tetszik. remélem nektek is.
(#) somitomi válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Jól néz ki és ügyes szerkezet. Valami fordulatszám-indikátor nekem is hiányzik néha, csak hát az enyémen szerintem fordulatszám-jelet is magamnak kéne csinálni hozzá.
(#) sonajkniz válasza somitomi hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 2

Ezen a motoron sincs fordulatszám jel.
Viszont a legtöbb motorkerékpár gyújtótrafója a képen láthatóhoz hasonló.
Egy unipoláris HALL szenzort kell a vasmag végéhez rögzíteni.
Persze előtte elenőrizni kell, melyik oldalával feküdjön fel. Én ezt úgy szoktam, hogy előkészítem a HALL elemet, azaz a szükséges hosszúságú vezetéket ráforrasztom, majd elemről, vagy powerbankról megtápolom. (melékelt ábra) Ezután járó motornál odaérintem a vasmag végéhez.
Ha nem villog a led, 180 fokban megfordítom.
Ha megvan a pozíció, akkor egy darab hajlított alulemezt rögzítek a trafó felfogatócsavarja alá, és azzal szorítom neki a HALL szenzort. A szenzor innen kezdve gyönyörű négyszögjeleket produkál.
(#) még1MbR válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Ötletes!
Autó generátor házán működhet vajon ez?
Diesel a kocsim és lehetne jelet venni a generátor csillagpontról, de a fizikai megvalósítása macerás sajnos.
Ezzel a módszerrel egyszerűbb lenne.
(#) sonajkniz válasza még1MbR hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Azt nem tudom, de egy a szíjtárcsára ragasztott aprócska mágnessel működne.
(#) Bakman hozzászólása Okt 24, 2023 / 21

Végre ütőképes a darálóm, már csak egy tölcsér hiányzik az etetőnyílás köré. Van benne elektronika is, remélhetőleg így elfér ezen a fórumon.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 2

Szuper ! De a fogaskerekek fölé is tegyél egy borítást a biztonság kedvéért
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Ne legyél már kicsinyes!
Ezeket üzletben árulják, mint ipari eszközt.
1
2.
Szerintem ezek hamarabb szabadítanak meg az ujjaidtól, mint Bakman gépe.
Én legfeljebb a vezérlése ellen tudnék kifogást emelni, de ha teszi a dolgát, és nem eladásra megy, minek bolygatni.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Mi a baj a vezérléssel? Ha megakadna, egy másodpercig visszafelé teker. Éppen az elektronika készült kb. teljes egészében itthoni maradékokból.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Nem a funkciójával, azt én is gondoltam, hogy ezt csinálja.
De ha már kérded, túl van bonyolítva. De még az elektronika is. Mindemellett szabálytalan a szerelése több ponton is. Ezért írtam, hogy ha nem eladásra megy, nem kell bolygatni.
(#) pipi válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /

Hagy okuljunk már mi a szabálytalan?
(#) sonajkniz válasza pipi hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 2

Több mint 10 éve találta ki valami szabványkreátor, hogy a szekrényajtóra semmiféle szerelvény, kezelő nem rakható.
A vezetékek a szekrényen belűl nem vezetékcsatornában mennek.
A betápkábel közvetlenül a kismegszakítóba megy, nincs sorkapcsozva és nem látok főkapcsolót sem.
A betáp földelő vezetéke a motor földelővezetékével a sín közvetítésével találkozik.
Ma már ezt sem engedi meg a szabvány.
Ha a szerelvénylap fém, azt is le kell földelni.

Nincs túlbonyolítva, ennyi a minimum. Ha az irányváltó kapcsoló nincs középállásban (üresben), nem indul el, hiába kapcsolom be a vezérlést. Ez a második védvonal véletlen indítás ellen, lévén igen nagy szája van, szabadon. Minden vezérlés 24 V-os, a vészkapcsolókhoz is csak ennyi megy ki. Ha megakadás esetén az elektronika nem működne, a hőkioldó lép a képbe, ez is tesztelve volt.

A doboz zsúfolt, ez volt itthon, több szerelvény vagy vezetékcsatorna nem fér bele. A szerelőlap földelve.

A kezelőket nem értem. Ha nem a szekrényajtóra, akkor hova? Itt valami tévedés lesz, a mai napig árulnak ilyen gyári gépeket (szekrényajtón a kezelőgombok).

Sajnos nem tévedés.
Ebben a témakörben dolgozom 15 éve. Egy szabványossági felülvizsgálaton dobtak vissza egy gépünket ezzel az indokkal.
De mondok érdekesebbet.
Gépek esetén sem a motorok, sem a szelepek, sem végálláskapcsolók stb. nem köthetők be MT kábellel, csak YSLY-vel, vagy YSLYCY-vel.
Indoklás?: Az MT kábel "háztartási" kábel, nem ipari.
Igaz ugyan, hogy mivel háztartási, jóval nyűgállóbb az YSLY-nél, de sebaj. Tilos!
(#) klausz18 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 1

Idézet:
„Több mint 10 éve találta ki valami szabványkreátor, hogy a szekrényajtóra semmiféle szerelvény, kezelő nem rakható.”

Ez valószínűleg valami félreértés lesz, friss gyártású, mindenféle tanusítvánnyal ellátott EU-ban gyártott több millió forintos csavarkompresszoron még a vezérlő is a nyitható ajtón van, nem hogy a kezelőgombok. Friss idei gyártás, pár héttel ezelőtti, német szervíz általi üzembehelyezés nálunk.

Akkor hogyan jöhetett a céghez két hónapja olyan gép (gyári, tanusítványokkal rendelkező), amelyik szekrényének ajtajai tele vezérlőgombokkal? A vezérlőkben a földelés a kalapsinekkel van elosztva, külön vezeték nélkül. Hasonló mint a mellékletben, csak dupla, oldalanként kb. ennyi gombbal.

Mond, neked úgy tűnik az a szekrény, mint ami a gépre van szerelve?
A te gépedhez írtam, amit írtam. Gépen lévő szekrény ajtaján nem lehet semmi!
Logikus, hogy egy két méteres szekrénynek nem írják elő a tetejére szerelt kezelőszerveket.
Az pedig, hogy egy német, olasz, francia, kínai, tudomisén milyen nációjú cég mit, hogy csinál,
Nem jelenti azt, hogy magyarországon megteheted ugyan azt.
Amúgy arra is volt már kis országunkban példa, hogy neves nyugati gyártó berendezése nem felelt meg a magyar előírásoknak.
Ui: pl szerelvénylap rögzítőcsavarja alá nem köthető a földelés, külön földelőcsavar kell, lemezszekrény esetén külön le kell földelni a szekrényt, az nem elég, hogy a szerelvénylap le van földelve és galvanikus kapcsolata van a szekrénnyel, valamint a lemezajtót is földelni kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
Következő: »»   1661 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem