Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3521 / 3551
(#) tufatofu válasza szs hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Nem raktunk kéményt, csak a fedlap porlott szét, a kéménynek "még" nincs baja. Tüzelve sincs benne, de sosem lehet tudni mikor kerül rá sor.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2023
(#) kameleon2 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Acetiléngáz és hegesztőpisztoly.
(#) Taki33 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Normális ütvefúró, például Hilti, és hozzá normális ütvefúró szár. A sima fúróval, ha nem telibe fúrod a vasat semmire se fogsz menni, mivel a beton egy pillanat alatt lekapja a vágóélet. Előttem már írták, lassú fordulat és közbe hűteni a szárat.
(#) granpa válasza Taki33 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
De nem ÜTVE fúrni, mert az csak kiveri a betont, a fúró élét.
(#) Taki33 válasza granpa hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Bizony ütve szoktam fúrni, ha nem ütve fúrod úgy kb. egy örökkévalóság lesz mire átfúrod, ha egyáltalán átviszi.
(#) granpa válasza Taki33 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
A betont, de nem a vasat. A vasat forgácsolni kell, a betont porlasztani (törni). Nekem eddig bejött.
(#) vrbr válasza granpa hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Igen a beton és az acél NAGY különbség!
BETONACÉL fúrása az FORGÁCSOLÁS = HSS fúró a megoldás
BETON fúrása lényegében tördelés = karbidlapos ütvefúró a nyerö
De ha a lukacskában egyszerre kell betont és acélt fúrni, na hát
akkor lehet szentségelni ...
(#) vision61 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Szia!

Jó lesz az, csak olyat kérjél, ami HSS-Co. A fúrószárba is bele van gravírozva, kissé bronz színűek ezek a fúrószárak. Amint már javasolta Bakman, elő kell fúrni kisebb átmérővel.
Arra figyelj, hogy ezzel a fúrószárral sem szabad betont fúrni, csak a betonacélt.
A betonacél fúrása, megmunkálása sem nehezebb, mint egy jobb szerkezeti acélé, kb. azonos a folyáshatára, szakítószilárdsága mindkettőnek. Ózdon, és a lengyeleknél is a B500B minőséget gyártják 10+ éve, de a régebbi hazai gyártásúak is eszerint készültek. Kiválóan hegeszthető, DE bázikus elektródával, a "házgyári panellakások" építésénél is hegesztették.
(#) Taki33 válasza granpa hozzászólására (») Okt 30, 2023 / 2
 
Lehet hogy te úgy szoktad én meg ütve, 4 élű betonfúró szárral. Csak 20 évet dolgoztam építőiparban több ezer lyukat fúrtam.

furoszar.jpg
    
(#) Suba53 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Itt van 10 percre tőlünk Csömörön a PumaTools szerszám áruház. Gondoltam, ha már veszek jobb fúrókat, akkor több méretet is, de a biztonság kedvéért a 6mm-esből kettőt vettem.
HSS-Co, 5% cobalt, eredeti német gyártmány mind. Nos az eredmény csapnivaló, alig evett valamit az acélból, és az egyik 6-os el is vesztette az élét. Rossz helyen van, egy ablak nyílásban, és felfelé kell fúrni, úgy hogy alig látom, meg sem tudom támasztani rendesen.
Ráadásul az akkus fúrómnak a gyors tokmánya befeszült, alig tudtam kioldani, valami meggárgyult benne, mert most sokkal nehezebben jár, mint előtte. Mit lehet kezdeni azzal?

Végül is a nagy keservesen elért 20mm mélységű furatba beragasztottam két komponensű gyúrható műgyantával egy 6-os tiplinek az első részét úgy, hogy szintben legyen, és van hozzá olyan lemez csavarom, ami pont jó átmérőben és hosszban is.

Egy IKEA rolót kell tartania 4 furattal. Súlya alig, szerintem pont jó lesz. A másik három tipli rendesen elmerült a betonba, ahogy kell.

Furcsa ez az acél. Nem sima vastelepi betonvas, hanem valami erősebb acél lehet, amit gyárilag applikáltak az áthidalóba jó 35 évvel ezelőtt.
(#) mex válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Idézet:
„befeszült, alig tudtam kioldani”

Gondolom belekerült a felfelé fúráskor az áthidaló törmeléke..
Kifúvatás, átmosás segíthet.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2023
(#) Bakman válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Ha nem látad, hogy mit fúrsz, könnyen lehet, hogy az áthidaló betontörmelékéből is jutott az élnek, azt még a kobaltos fúró sem bírja.
(#) Fats Domino hozzászólása Okt 31, 2023 /
 
Jó reggelt a tisztelt fórumozóknak!
Tudom,hogy egy ritka földfém, kémiai elem,a neodímium a legjobban mágnesezhető, de van-e bármilyen módszer arra, hogy egy közönséges vasdarabot (10 cm hosszú, 5mm átmérőjűt) erős, permanens mágnesessé tegyünk?
(#) Kovidivi válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
A betonvas kör keresztmetszetű és bordás is egyszerre, szóval a megfúrása nem egyszerű, feladja a leckét. A régi időkben, villanyszerelőként dolgozva inkább kikerültük a vasat. Sokkal egyszerűbb volt, mint megfúrni. Vagy kivéstük nagyobb méretben, és flexszel kivágtuk a vasat (pl. falba beépített (besüllyesztett) lámpa esetén).
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Az előtted lévő hozzászólásban megírták mit kell használni. Nekem a csavarboltban ajánlotta az eladó ezt a 4 lapkás fúrószárat, azt mondta, mással neki se álljak erős betonnak vagy vasbetonnak mert esélytelen, úgy is volt, azért mentem oda. Akkoriban néhány 3-4 emeletes társasház bejárata mellé kellett felszerelnem kaputelefon központokat. Azok a falak még az 50-es években készültek, nem tudom milyen anyagból, de az első sima (2 lapkás) vídia fúrószár szétégett benne és még nem értem az első furat végére sem. A következő furatban a másik ugyanolyan fúrószárral 1 centit tudtam a falban haladni, majd leváltak a végéről a lapkák. Utána vettem azt a 4 lapkásat, na azzal ki tudtam fúrni minden házon az összes furatot a tipliknek.

És a HSS-Co csoda, azzal is volt élményem. Egy fúrótokmány tartót kellett kifúrni, ez egy kis hüvelykujj méretű vasdarab, ránézésre se nem acél se nem öntvény a fene tudja mi. Az egyik végében van egy 4-es vagy 5-ös menettel egy furat, a másik végére lehet felfogatni a fúrótokmányt. Na a furatot kellett felfúrnom 6-osra, hogy rá tudjam illeszteni az egészet egy ablaktörlő motor 6-os tengelyére. A sima HSS fúró nem igazán akarta vinni, elmentem venni egy HSS-Co-t hogy azzal majd menni fog. Még úgy sem ment, a fúrószár élesen sípolt és visított, égett szaga jött, az eleje kúposra kopott, kis híján beszorult a furatba. Sima HSS fúrókkal fúrtam ki, elment rá 3 fúrószár mire sikerült (nem akartam közben köszörülgetni).
(#) bbalazs_ válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Nincs. Bár az 'erős' relatív fogalom.
(#) Fats Domino válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Természtesen nem egy csatahajót akarok vele megmelni, hanem ,pl. egy 2-3 cm átmérőjű acélgolyót kellene megtartania mindkét végén
(#) bbalazs_ válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Szerintem kizárt. Túl nehéz.
Miért nem lehet sima mágnest alkalmazni?
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Bevilágítottam a lyukba, amikor elakadt, és azt láttam, hogy telibe kapta a vasat. De nagyon béna helyen van.

GeLee: ismerem ezt a négy élű betonfúrót, de úgy gondoltam, hogy már nem a beton az akadály, hanem a vas, ezért vettem HSS-Co fúrót, ami végül csalódás lett.
Magát a betont simán vitte a Parkside fúrókalapács ( ami egy nagyon pöpec kis jószág amúgy. ) mellé csomagolt betonfúró.

Mindenesetre megoldottam, hogy használható legyen. A jövőre nézve lehet hogy veszek ilyen 4 élű fúrókat, bár nem valószínű hogy mostanában megint vasbetont kéne fúrnom.
(#) Fats Domino válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Kereskedelmi forgalomban nem kapható ilyen formájú-méretű mágnes, és kb. 120 db kellene
(#) tufatofu válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Ráadásul az akkus fúrómnak a gyors tokmánya befeszült, alig tudtam kioldani, valami meggárgyult benne, mert most sokkal nehezebben jár, mint előtte. Mit lehet kezdeni azzal?
Nekem is volt szerencsém elromlott tokmányhoz. Az enyém közepében egy balmenetes kereszthornyos csavar rögzítette a tengelyhez, maga a tokmány jobbmenetes csavarkötéssel van a tengelyen. Az új tokmány ára nem megterhelő.
(#) Bakman válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 31, 2023 / 1
 
Rövidebb vasdarab, a végeire az erős mágnes.
(#) Suba53 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Köszi, ránézek. Szét lehet azt úgy szedni vajon, hogy a korábban javasolt kimosást tisztítást el lehet végezni? Vagy ha már elkezdett szorulni akadozni, jobb egy csere?
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Megnéztem az árukeresőn, 18 oldal gyorstokmányt mutat.
Ez meg a bőség zavara lesz. A legjobb gépmárkák tokmányai is kaphatóak, csak tudjak választani.
(#) tufatofu válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Sajnos a roncsolásmentes szétszedésére én nem sok lehetőséget láttam(ettől függetlenül valahogy biztos megoldható), ezért lecseréltem anno, mivel nem volt egy ökör összeg.
(#) kameleon2 válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Tedd be (elektro)mágneses térbe. A gyárban is így készült.
(#) vision61 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Idézet:
„...ránézésre se nem acél se nem öntvény a fene tudja mi.”

Ránézésre még az sem mondja meg egy kész alkatrészről, hogy edzett vagy sem, aki napi szinten foglalkozik ilyesmivel. Az a tokmánytartó morze kúp egészen biztosan az, nem csoda, hogy nem tudtad átfúrni.
Mellesleg a fúrószárakat így elég könnyű tönkretenni, mivel az a 0,5 mm, amit oldalanként le kellett fúrnod, leszedi az élszalagot, ezután érthető, hogy beszorul a furatba.
(#) vision61 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Sajnos, ezeket a fúrószárakat is gyártja már boldog-boldogtalan, eléggé változó minőségben. Nálunk az Abraboro HSS-Co termékei nagyon jól teljesítenek, ha nincs éppen a szerszámboltban, akkor inkább várunk 1-2 napot, mire beérkezik a megrendelt szerszám.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Fórumtársunk "Hangszóró javítás" könyvében a 291...293 oldal.
(#) mnyugger válasza vision61 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Honnan rendelitek?
Következő: »»   3521 / 3551
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem