Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztóónok - melyik miért jó
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Ja amúgy az első ónpestises linkben amit beraktam történetesen pont SnCu ötvözetről írtak...
(#) Skori válasza bbatka hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Nem elég alaposan átgondolt és készített törvények az okai, de a gyártóknak történetesen pont beleillik a tervezett élettartammal kapcsolatos üzleti modelljébe...
(#) jimitek válasza bbatka hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Ahogy az angolok mondanák: "I'm confused"
Lehet alszom rá még párat, de van bármi ötlet, hogyan lehet ólmosat beszerezni a Hestore-ról, mert legalább 35%-ot tudnék úgy spórolni, mintha bemennék egy boltba, és ez jelentős összeg tud lenni!
(#) zolika60 válasza jimitek hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Kiválasztod, megrendeled. Körülbelül ennyi a tennivaló.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
És meg mennyi “gyogyanyagot” lövetnek el a világ háboruiban és egyre gyakrabban ugyanazon zöld barmok jovoltábol, akik otthon még a fogkrémet is betiltanák az olomtartalom miatt.

( emlekszem még az mi demokráciánk höskorából amikor ugye vizsgáztatni kellett minden importot. Az egyik vizsgaloborba 2 tucat amerikai modell kellett elküldeni, hogy a labortesztekhez elegendö sárga festéket tudjanak lekaparni. Az nem volt érv, hogy az ember ebböl a modellbol az életében egyet fog megvenni es nagyon valoszinü, hogy szabadidejében nem fogja leszopni rola a minöségi festést amiért a modellt megvette. )
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) Skori válasza jimitek hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
A "bemennék a boltba" kategória esetén mennyibe kerül manapság egy 0,25kg...0,5kg spulni SSW forraszanyag? Ha a közelemben vagy (Bp. XX.) esetleg tudok adni (keress magánban).
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Az amcsik pl. urán ötvözet magos lőszert használtak(nak), ami sokszorta mérgezőbb az ólomnál... Aktuálisan: gondolom esetleg az Ukránoknak is jutott belőle...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) jimitek válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Idézet:
„Kiválasztod, megrendeled. Körülbelül ennyi a tennivaló.”

Ja aztán kérik a szakmai papírt vagy mi az, ami nekem nincs és nem is lesz, mert színtévesztő vagyok, így még el se végezhetem a szakmát.
1-2 éve már megpróbáltam, de nem adják.
(#) jimitek válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Pécsi vagyok, itt csak a Microhm alkatrészbolt jöhet szóba, itt 4000Ft a 100g kiszerelés, de mivel a webáruházukban nincs feltöltve, ezért nem tudom a 250g mennyi, de gondolom kb. a duplája, a Hestore-on meg 2500Ft...
(#) bbatka válasza jimitek hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Hogy néz ki egy ilyen. Csinálok Inkscape-ben.
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 / 2
 
Mi az Infineonnál ólommentessel forrasztjuk a csipeket és a kerámia hordozókat és soha nem volt pestises és szőrös forrasztás. Vevői vagy egyéb reklamáció sem volt ezért. Az SnAg3,5 teljesen korszerű és bevált ötvözet, széleskörűen használják az autóiparban is. Az SnCu1-et már kerülik a gyártók, annál tényleg lehetnek problémák. Amit még használunk az az SnAg3Cu0,3.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 / 1
 
Persze hogy nem volt reklamáció, a garanciális időt azért még kibírják...

De pl. egy 10 éves autó esetében már el sem jut a reklamáció a gyártásig, meg nem is érdekli őket. De itt azért még sokan használnak ennél öregebb autókat is. Típushiba több autó márkánál is az óracsoport forrasztásainak szétrohadása (a saját autómat is javítottam már emiatt, akkor kb. 110e km-t futott).
Az egyéb háztartási készülékek többnyire amúgy sem húzzák ennyi ideig, ill. azért van kevés kivétel, anno a saját CRT monotoromat , és TV-ket is javítottam ilyen hibával, de LCD monitorban is akad ilyen hiba - bár manapság nem nagyon javítgatok ilyesmit.
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Az óracsoport nem a pestis matt rohad szét, hanem szimplán a rossz forrasztási technológia matt. SnAg normális folyasztószerrel, megfelelő forrasztási technikával teljesen tartós eredményre képes, ugyanúgy, mint az ólmos szisztéma.
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Azt mondod, hogy több különböző autógyártónál is ugyanúgy a rossz technológia a közös hiba ok, és nem a forraszanyag hasonló? Talán, de engem nem győztél meg. Kár hogy nem készítettem anno fotókat. Nyilván ólmos forraszanyaggal javítottam meg...
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Sajnos igen, a technológia miatt volt gond ezekkel, mert az ólommenteshez nagyobb odafigyelés, gondosabb előkészítés kell. Az ólmosnál megszokott előkészületek nem elégségesek. Én a 2000-es évek elején készített tévéknél találtam minősíthetetlen, kirepedt, kiszakadt forrasztásokat. Azóta azért sokat fejlődött a gyártók hozzáállása, belátták, hogy az ólommenteshez másként kell hozzáállni. Az ólomtartalmú forrasztásokkal is szoktak gondok lenni, élő példa a Videoton ICC... tévésasszik minősíthetetlen hullámforrasztása, az pedig ólmos volt a 90-es évek elején.
(#) jimitek hozzászólása Dec 23, 2023 /
 
Szóval akkor leegyszerűsítve a dolgot, a csak Sn99,3Cu0,7 ötvözet egy "olcsó" megoldás, de inkább csak rövidtávon, az ezüst tartalmú már hosszútávon is jó lehet, főleg ha jól használja az alany?
Ennek ellenére lehet még halogatom, úgy sem leszek az anyagiak magaslatán még egy jó darabig, így a kísérletezés még várhat.
(#) kadarist válasza jimitek hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Nagyjából jól látod a dolgot. Ólommentesnél a hozzáadott extra folyasztószer és a magasabb (400˚C) forrasztási hőmérséklet a kulcs.
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Többek között ezek a tulajdonságok is a hátrányai az ólommentesnek.
(#) zolika60 válasza jimitek hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Idézet:
„Ja aztán kérik a szakmai papírt vagy mi az, ami nekem nincs és nem is lesz,”
Mondjuk én a Hestorban nem vásároltam ónt, de nem hallottam róla, hogy ehhez papír kéne. A helyi villyanszerelő boltban semmi ilyesmit nem kértek amikor vettem.
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
De legalább nem gőzöli az arcodba az ólmot. Egyébként a kellő mennyiségű folyasztószert és a tiszta fémes forrasztási felületeket az ólmos forrasztás is meghálálja.
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Nyilván az ólomtartalmúval is lehet rosszul forrasztani. De azért nincsenek csodák, az ólom azért került be ötvözőként, mert nagymértékben (minden más ötvöző anyagnál jobban) javítja a forraszanyag tulajdonságait, és gyakorlatilag a sötétzöldek miatt van korlátozva az ilyen forraszanyagok felhasználása.
Ameddig csak tehetem maradok a bevált SSW 60%-40% ötvözetű forraszanyagnál. A gyártásban meg a legtöbb helyen nincs választás, ólommenteset kell használni - tetszik vagy sem...
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Sok helyen már csak adószámos vállalkozásnak adnak el ólmos ónt.
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Ahhoz hogy gőzölje is (számottevő mennyiségben) az ólmot elég magas hőmérséklet kell, és akkor az ónt is gőzöli az ólommentes is, amit ugye eleve sokkal magasabb hőmérsékleten kell használni.
A folyasztószer sokkal hamarabb füstöl, és azt sem jó belélegezni.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Akkor még veszek egy adagot ott ahol adnak, hogy kitartson arra a kis időre amíg forrasztani fogok.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Idézet:
„De legalább nem gőzöli az arcodba az ólmot.”
Nekem gőzöli ezek szerint vagy ötven éve. Nem lehet az olyan ártalmas. Igaz nem mindennap forrasztok, de hetente azért előfordul.
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Valószínűleg érdemes bevásárolni ha megteheted, mert előbb-utóbb tovább nehezítik majd a beszerzését.

Amúgy érdekes, hogy ólomakkumulátort pl. korlátlanul lehet venni, n*10kg ólommal, aminek egy része oldott, tehát sokkal veszélyesebb és mérgezőbb ha a környezetbe kerül. És hogy tovább javítsák a dolgokat, nem vehetik át a fémgyűjtő telephelyek sem - így biztos lesz aki majd egyszerűen kidobja... Arányaiban ez sokkal (nagyságrendekkel) durvább, mint az a pár kg forraszanyag amit egy hobbista otthon elhasználhat évek alatt.
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Azért írtam, hogy "legalább". Én sem örülök ennek az ólommentes érának, de hát követni kell az idők szelét.
(#) jimitek válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Ami engem illet, egy 100g-os tekercs 2-3 évig simán kitart ha nem pazarlok...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Ha lenne az ólomakkumulátorral közel egyenértékű alternatíva, akkor már azokat is kiszorították volna. Majd az elektromos autózás elterjedése csökkenti az ólomakksik mennyiségét.
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2023 /
 
Nyilván (vagy valószínűleg) nem 400°C-on forrasztasz vele.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem