Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   248 / 250
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Idézet:
„Elvileg még ma is kellene előfizetési díjat fizetni, ha a rádió műsorvevő nyilvános helyen, rendezvényen üzemel.”

Nem üzemeltetek kocsmát, de szerintem most is keményen sarcolják a zenét, bár rádiót már a kutya sem hallgat (helyette internet van), de kocsmában TV szokott lenni. Wurlitzer ritkán, mert tapasztalt vendéglátósok régen visszaküldték valami hasonló szöveggel, hogy: "Elmentek ti a"...
Ha találnak nálam egy nem műanyag ruhaszárítót felszerelve, és van a fiókban egy dióda, akkor ha akarják, rögtön meg is van a "tényállás".
(#) Gafly válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Arra azért kíváncsi leszek, amikor rám tör a TEK, hogy: "Magának van egy rádióvevője. Azonnal tegye le, és csúsztassa félre ameddig megbilincseljük!"
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Nincs igazad. Ismétlem: Hallgatózni engedély nélkül is szabad. Bármit, nemcsak műsorszórót. Az viszont igaz, hogy a hallottakat nem adhatod tovább, nem használhatod fel. De ez itt lényegtelen.

És (gyárilag készült) rádióberendezést is bárki birtokolhat engedély nélkül. Csak adásra nem használhatja.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) pucuka válasza bbb hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
A rádióamatőr vizsga abszolválásnak lehetnek előzményei, pl. Rádióamatőr klubok, ahol van megfelelő képzettségű személyzet, akinek irányításával lehet "alkotni", forgalmazni.
A frekvenciák használata nagyon hasonlít a közúti közlekedéshez, némi különbséggel ugyan.
Az a baj, hogy az "éterben" tudtodon kívül is tudsz kárt okozni, akár életveszélyt is. Nem véletlen kell jogsi a frekvenciák használatához. Elég sok különböző sávú, célú vészhívó, kutató mentő szolgálat működik a rádióspektrumban, ehhez bőven elég egy hibásan működő rádióberendezés, amiknek tudsz olyan mértékű zavart okozni, amik nehezítik, vagy lehetetlenné teszik azok működését. És akkor a delikvens, nem is tud ilyesmiről, de még arról se, hogy gerjed az (összetákolt) adója, mert még műszaki ismeretei sincsenek. Nem beszélve pl. anyagi kárról, amit különböző szolgáltatóknak képes okozni.
Nem véletlenül írja elő a távközlési egyesület, hogy minden ország köteles zavar vizsgálatot, megfelelő jogi felhatalmazással működtetni a zavarok elhárítására. Az ilyen szervezetek nem tartoznak a kormány hatáskörébe, felügyeletük az országgyűlés hatásköre.
Az utánpólás nevelés sem történik automatikusan, valakinek, aki már profi, vezetnie, irányítania kell a spontán feltörő ingereket. A rádió amatőr engedélyes felügyelete mellet történő működés gyakorlatilag ugyanolyan, mint az egyszemélyes "klub", az engedélyes felel mindenért amit megtörténik, ahogy a gk vezető oktató a felelős, nem a tanuló.
A rádióamatőr nevelés a gyerekkorban kezdődik, pl. rókavadászattal, (nyíltnapokkal) ami lehet izgalmas, mint a számháború.
Az írásodban végül is megadtad saját magad a kérdéseidre a választ.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Nem, nem, tévedés. Van adatkezelési törvény, álamvédelmi hatóság, stb, akik törvényében benne vannak az eljárás rendek, A hallgatózási képesség is kiderülhet, pl. akár más okból történő házkutatás során is. Az EHT pontosan leírja (az előbb rosszul írtam, elnézést), olvasd el, nem fog fájni. Az ugyan konkrétan nincs benne, hogy tilos hallgatózni, de ha nincs mivel, (mert nem lehet birtokodban olyan rádióberendezés, amivel lehet) mert ahhoz is engedély kell, hogy birtokold.
(jártam eleget bíróságra hatósági tanúként)
És mégegyszer mondom, jónéhány más törvény megszegése is előkerül, ha szükséges.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Valóban így volt ez a kommunizmusban.
De úgy 20 éve megváltoztak a törvények.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Ismeretem szerint rádiókészülék birtoklása nem engedélyköteles.
( Talán a lehallgatókészülékek... )

Például az amatőr rendeletben csak az üzemben tartás szerepel.

2. § Amatőrállomás üzemben tartása: amatőrállomás üzemeltetésre kész állapotban tartása, üzemeltetése, azon való forgalmazás;

3. § (1) Amatőrállomás üzemben tartásához (a továbbiakban: üzemben tartás) rádióamatőr engedély (a továbbiakban: amatőr engedély) szükséges.

Tehát bárkinek lehet bedobozolva a spájzban készülék, sőt akár alkatrészek is, de nem lehet üzemkész állapotban csak engedélyesnek.

Másrészt, ha például a memóriában amatőrsávon kívüli frekvencia van tárolva, akkor nem amatőrsávon üzemkész állapotban való tartás esetének fennforgása állhat elő, tehát jöhet a szőnyeg széle.

Ha valakinek van amatőrsávú akár csak vevője, és azzal csak jeladót hallgat, az már üzemeltetés, tehát engedélyköteles. Részvétel az amatőrszolgálat munkájában. A forgalmazásnál nem kitétel, hogy kétirányú legyen az információcsere. Ezért nagyon félrevezető az "adóengedély" kifejezés használata.

De, ha bárki tud ennek ellentmondó jogszabályi helyet, szívesen továbbképzem magam.

Kicsit olyan, mint a magyar vasúti menetrend, van mihez számolni az eltérést.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Sőt! Talán már a továbbadási tiltás sincs alkalmazva. Hiszen a Flightradar24.com oldal se működhetne büntetlenül anélkül. Bárkinek eladnak 1080MHz vevőegységet ami beküldi nekik az adatokat, ők meg üzleti alapon továbbadják azt bárkinek. Az AVH már ugrana erre...
(#) Gafly válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 7, 2024 / 1
 
Személy szerint nagy ívben tojok arra, hogy nem lehetne rádióvevőm.
Mert van, oszt jónapot. Nincsen itten semmi látnivaló...
(#) Gyantáscin hozzászólása Jan 8, 2024 /
 
Először is boldog újévet kívánok minden résztvevőnekí!
Megérkezett legújabb kedvencem, a Malahit DSP2, ami egyéb kunsztok mellett FT8 dekódolásához is ért.
Jelenlegi antennám egy lezárt, fordított V, egymástól kb. 25 m-re lévő földelőszondák, meg a tetőnyereg között kialakítva. Ezzel az antennával egy 15 másodperces cikluson belül a mellékelt képen látható állomásokat kapta el.
Szeretnék a felsőbb sávokra egy GP szerű antennát építeni olyanformán, hogy a függőleges elem 10m-en rezonálna, a radiálok meg 12-15-20 m-en. Érdemes ezzel szórakozni?
(#) szendi001 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 1
 
Szia OM! Szerintem van értelme tőbb sávos GPt építeni. Hangya koromban a HA1VHF állomáson csinált ilyet Gyuri Barátom. Középen volt egy polimer cső. Erre volt kb 15 centi távolsában felszegecselve merevítő, és arra amennyire rémlig Lambda negyed huzal, kb 6 os alu. a 4 felső sávra. A radiálik szerintem nem voltak egyformák, de régen volt. Emlékszem, hogy egy nap volt SWR mérvel csipkedni.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 1
 
Három éve próbálkoztam felső sávokra Quaddal. Na az nem jött össze, komplex behangolni.
(#) Gyantáscin válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Köszönöm a válaszodat! Mivel én csak vételre használnám, a SWR érték nem kritikus. A rádió meg elég érzékeny, az előerősítő nélkül is a környezeti zaj korlátozza a vételt még egy 16 centis ferritantennával is 80 méteren.
(#) Fats Domino hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Jó reggelt!
Egy Standard kézi rádióm van, nagyon kedvelem, kétsávos, sok hasznos funkcióval. Azt szeretném kérdezni,(mivel ez a Standard kicsit többet tud minden tekintetben mint egy normál PMR) tudom-e használni ,( használhatom-e,) ezt a rádiót PMR rádióként? ?Tudom mi a PMR rádió ,szabad felhasználású hobbyrádió, 446 MHz-en, 16 csatornával .A rádióm 2 m-en 5 W, 70 cm-en 1 W adóteljesítményű és van benne CTCSS kódoló –dekódoló. Van rádióengedélyem, hívójelem
(#) Gafly hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
QRP
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Régen nem illett az amatőrsávot "vókitókinak" használni, bár akkor sem tartották be.
"S" csatornákon ment a "Megfőtt már a pacal?" A fenét, még csak a hagymát pucolom.
Az meg szinte elvárás, hogy amatőr találkozókra útmutatás odataláláshoz...
(#) Fats Domino hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Ezt a "Gafly" bejegyzést nem értem, de mindegy! A kérdésem megválaszolására Elég lenne egy igen vagy nem.
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Fizikailag alkalmas.
(#) pont válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1
 
Hivatalosan azért nem megfelelő, mert a használható PMR készülék az max 0,4W lehet, olyan rádióval pl. az antennát nem lehet levenni (gondolom hogy ne lehessen nagyobb nyereségűt tenni) Tehát röviden nem.
Viszont boldog boldogtalan PMR-ezik ipari rádiókkal, a kutya nem foglalkozik velük, szerintem egy két kivétellel üres az éter.
(#) gg630504 válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
A rendkívül kis valószínűségű szabálysértési eljárás következménye lehet rádióengedély visszavonása sávon kívüli üzemeltetés okán.
15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet a rádióamatőr szolgálatról
15. Az amatőr engedély visszavonása
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) Fats Domino válasza pont hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Igen köszi, így gondoltam én is.
(#) Fats Domino válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Hát igen, ez az amit elképzelni sem tudok, mármint azt, hogy ha hívójel nélkül rádiózik valaki a PMR sávban, nem PMR rádióval, hogyan lesz lefülelve? Sehogy! hacsak nem ott áll mellettem az ellenőrzésre jogosult, mikor a hegy tetején a síliftnél állok és épp a gyerekem keresem, merre jár?
Azt gondolom, amint írtad is, hogy a lefülelés valószínűsége nulla. Inkább az etika a mérvadó, de talán nem forralom fel az étert 1 W -al. üdv!
(#) gg630504 válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Aki biztos(abb) akar lenni, ügyel, hogy az engedélyén kívül használt készüléken semmilyen frekvencián ne hangozzon el saját hívójel. Rádióadó ujjlenyomat. Radio fingerprinting. Létezik lehetőség rádióadó azonosítására.
(#) Fats Domino válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 12, 2024 2 /
 
Hát ezt még sose hallottam ! "ujjlenyomat egy rádióadón" bocs, de ez marhaság. Egy fix adót még be lehet mérni,ha folyamatosan ,hosszan van adásban, de egy mobilt, ami hívójel nélkül egy szabad polgári frekvencián ad, nagyon rövid periódusokban, állandóan változtatva a helyzetét , évente két -három alkalommal, hogyan, de leginkább minek !!?? Kinek lenne érdeke, ki profitálna ebből, ki az aki /akik erre pénzt adnának? Egy éterbe kisugárzott jelről megállapítani, hogy az kinek a rádiója ? Géza, Béla , vagy az Enterprise csillaghajóról érkezett az üzenet személyesen Kirk kapitánytól.? bocsi, de ez úgy ahogy van, egy orbitális nagy f...ság. ezt te magad se gondolhattad komolyan . Legalább is remélem ,hogy nem ! üdv
(#) pucuka válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 3
 
Attól tartok, hogy még sokmindenről nem hallottál a rádiós szakmában, meg nincs is nagydobra verve, úgyhogy jobb nem húzkodni az oroszlán bajszát.
Folyamatos monitorozás van az ország területén, meglehetősen jó lefedéssel, állandóhelyű, és mobil állomásokkal.
A hálózat az ITU előírásainak megfelelően készült. Az ITU egyezmény előírja, hogy az egyesület tagjainak kötelező zavarvizsgálatot, rádió felügyeletet működtetni.
Hidd el, meg lehet állapítani egy adó jellemzőiből, hogy ugyanaz a rádió adó, vagy másik. Azt ugyan nem, hogy Pistikéjé, vagy Józsikájé, de ha valamiért megfognak, akkor a fejedre olvassák a tilosban járásaidat.
Egyébként a mobil zavarvizsgáló állomás időnként részt szokott venni rádióamatőr találkozókon.
(#) Fats Domino válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Oké! Erről majd megkérdezem egy volt csoporttársam, aki jelenleg az NMHH egyik osztályvezetője. Amit ő mond majd azt elhiszem . Ami Kirk kapitány , az Enterprise csillaghajóról küldött rádióüzenetét illeti, azt a véleményem továbbra is fenntartom ! Lehet, hogy a tiéd a helytálló,(ugyan jelenleg csak vakriasztásnak tartom) majd meglátjuk , pár napon belül találkozom vele. A Nemdebárban szoktunk összejönni néhányan, beszélgetni az egyetemi éveinkről, kalandjainkról..üdv
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Azé' legalább megnézhetnéd az első néhány találatot a kifejezésre.
(#) ha1drp válasza Gafly hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A találatok alapján én ezt úgy értelmeztem, hogy nem a rádióadó beazonosítására, hanem a bármely média által (TV, rádió, illetve diszkó, kocsma ...) lejátszott jogvédett (zene)mű beazonosítására szolgál.
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A másik értelmezés szerint valóban egy adó beazonosítására szolgál. Sajnos nekem nehezen értelmezhető a szöveg (vagy én vagyok kevés, vagy a szövegíró volt pontatlan), de ez úgy tűnik, hogy a GSM standardtól való eltérés mértékében történő eltérés mérése az alapja. Jó megoldásnak tűnik olyan esetekben, amikor a küldő beazonosítása fontos, mint például titkosított adatok továbbküldése. E mellett ez inkább csak valós időben ésszerű, persze nem zárja ki a lehetőséget, hogy bárki akár egy egész spektrumot lementsen, majd később felhasználjon.
(#) pont válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Talán abban egyetértünk, hogy műszakilag nem probléma felkutatni egy működű rádiót, a spektrumanalizátoron látszik ha van forgalmazás, két iránymérés és megvan. Más kérdés, hogy érdemes-e erre áldozni. De pl. ha akárhol meglátja egy rendőr, ha van kedve foglalkozni vele, ott a lebukás. Ne adj Isten ha bejelentésre mennek, mert a környéken valaki leordítja a csatornát, sok minden kiderülhet ha valaki belehallgat a nem rébuszokban, óvatlan beszélgetők kommunikációjába.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2024
Következő: »»   248 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem