Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Lapozás: OK   32 / 34
(#) tufatofu válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Mérd meg egy normális csőmérővel mielőtt reklamálsz, vagy méresd meg, aki többször csinált ilyesmit, mert sz@r csövet én még onnan nem vettem!
Meg kell mérni az anódáramot, és a meredekséget is, aztán reklamálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2024
(#) Robid válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Lehet hogy rosszul fogalmaztam ,de igen 6,3 v -nál 3,78 illetve 12,6 nál pedig 7.56 a fűtőfeszültségem.
(#) Robid válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ok. megmérem , és gondolom ellenőrzésképp ezt ők is megtehetik, de hát pont értelmét veszti az emissziómérés amivel láthatóvá válik a használat, míg a használt cső is simán hozza grafikusan az új görbeseregeit.
(#) Ge Lee válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Most nem a gépem előtt ülök így csak papírt tudok előkotorni, találtam egy olyat ahol PCL85-öket mértem, a trióda részeik úgy alakultam (mA-ben) hogy 4,2 és 7,1 között illetve volt egy 2-es és egy 0-ás is. A 2-es az utána a grafikon mérésre is majdnem a felét produkálta a többinek, Ug=0V mellett 100V-on 10 és 15mA között szórtak, ez pedig már csak 7mA-t tudott.
Csinálj egy olyat, hogy a rácsot lekötöd a katódra és indulj el 0V anódfesszel felfele, és a kapott ábrát hasonlítsd össze az adatlapi értékkel. De ahol ötödére esik az anódáram a fűtőfeszültség csökkentésére azzal a csővel valami nem stimmel, erősen elhasznált csövek adhatnak csak ilyen eredményt. Nem mértem meg a világ létező összes csőtípusát így, de nagyon sok félét igen, mindnél elsőre látni lehetett hogy új vagy használt a cső. Sőt vannak olyan csőtípusok ahol nem csökken le még 70%-ra sem az anódáram ha leveszed a fűtést a 60%-ára.
(#) tufatofu válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ez egy fizikai valóságában is létező bolt(nem csak webshop), igen jó vásárlói értékeléssel. Velem készségesek voltak mind telefonban, mind személyesen. Mondhatni, hogy ők és az Etronic forgalmaz hazánkban minőségi alkatrészeket elsősorban zenekari csöves erősítők javításához. Mi érdekük fűződne hozzá, hogy egy pár ezer forintos új cső helyett valakinek eladjanak egy lelakott használt csövet, megkockáztatva ezzel azt, hogy telekürtöli az étert, ami nem jó reklám? Meg kell mérni azokat a csöveket normálisan munkapontba állítva, anódáram, meredekség szempontjából, és ha nem hozza a gyári értéket, akkor visszavinni. Biztos vagyok benne, hogy orvosolják.
(#) Gafly válasza lakatos2000 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ez a link nem jó.
(#) Robid válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Így van "korrektek", a csövek jók, és működnek is.Csak nem újak, aminek az árát fizettem ki és ha ez a mérés erre való hogy ezt láthatóvá tegye akkor ezek már muzsikáltak valahol. A vásárló közönségük hány százaléka ellenőrzi a vett csöveket ? szerintem 0.1 % körül , megveszi , bedugja,működik és oké minden. A lényeg 45 ezer forintért elvárható lett volna három darab tuti jó cső, kettő ennek a közelébe sincs emisszió szempontjából .
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Egyszer érdekes lenne valahogy megmérni hogy a fűtés hőmérséklete lineáris a betáplált feszültséggel avagy nem?!

Nekem anno így mondták, de írtam is
Bővebben: Link
(#) Robid válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Köszönöm, megpróbálom így is ellenőrizni . Tungsram ecc83 kb. tizenöt éve vettem vaterán 6,7mA
az emisszió mérésnél, azthittem valamit nem jól csináltam ,többször is ellenöriztem, két csőnél a négy trióda 6-7 mA között szór. Szóval vannak ilyenek is.
(#) tufatofu válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Nekem az új-nem új megállapítás ezzel a fajta méréssel produkált már furcsa anomáliákat is, ezért nem csak ezt használom. Egy 40-50 éves Tesla EL34, ami nálam is ment már jó pár üzemórát vadonat újnak mutatkozik. Csökkentett fűtésre 80% alá nem megy az anódáram mutató, míg a 0 km-es EL34-ek meg 50-60%-ig is lemennek. Munkapontban anódáramra és meredekségre már kitűnik melyik a kakukktojás. Ezek szerint a használt 50 éves csövet megvennéd, mert "új"? Mindezt arra írom csupán, hogy egy üzletet nevesítve akkor érdemes lesz@rni, ha a hevenyészett összegányolt kócon kívül megmérted normálisan berendezéssel is, mert ők is ezt fogják tenni, és biztos vagyok benne, hogy visszakapod a pénzed, vagy kicserélik ha hibás(ha nem akkor is). Egyébként is elállhatsz a vásárlástól indok nélkül.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2024
(#) Robid válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Kóc 1 ezzel már mértem
Kóc 2 ezzel fogom
Kóc 3 ezzel hallgatom
(#) tufatofu válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A "kóc2"-vel mérve sem hozza a katalógus adatokat?
(#) Robid válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Most sajnos nincs időm rá. De mindenképp megcsinálom amit Ge Lee ajánlott.
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ezt nem tudom, de inkább az árammal az mint a feszültséggel.
(#) Ge Lee válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Egyrészről, a néhány üzemóra használat még nem feltétlenül látszik egy cső emisszió mérésén, de mondjuk egy pár hónapos napi használat már igen, miközben egy paraméter mérésén tuti hogy semmi nem fog látszódni egy ilyen pár hónapos használatból, ez tény, ezért mutatkozik újnak az 50 éves csöved, mert hogy a katódja tökéletes állapotban van.
Az újabb gyártású csöved meg azért mutatkozik rosszabbnak, mert eleve teljesen más a gyártó, meg más az évjárat, ők annyit tudtak belőle kihozni. Nem véletlenül keresik inkább a NOS csöveket az új gyártók termékeivel szemben (amit 50 éve még megcsináltak azt manapság csak összehányják). Szóval ez nem anomália.
Én is a 70-es években gyártott csöveket részesítem előnyben, és emisszióra mérve is tökéletesek, míg mondjuk egy mai bolti JJ nem biztos.
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A piac egész jól beárazza a csöveket. Más kérdés hogy korrekt-e az eladó. A hamisításokról még nem is beszéltem..
(#) segítő válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Igazad lehet. Egy csőnél (azonos munkapontban, csak a fűtőfeszültséget változtatva, jelentős a változás az anódáramban. (mértem). Más kérdés, hogy melyik csőnél mennyire változik, van-e összefüggés. Szerintem nincs összefüggés, lásd Gee-Lee beismerő hozzászólását.
Idézet:
„Én is a 70-es években gyártott csöveket részesítem előnyben, és emisszióra mérve is tökéletesek, míg mondjuk egy mai bolti JJ nem biztos.”

Ha az emisszió mérés ilyen egyszerű, "megváltó" lenne, akkor miért nem így hirdetik a méregdrága NOS csöveket??
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2024
(#) Sanyesz5 válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Amúgy kőkorszaki módszer, fogni kell egy csövet kapton szalaggal ráragasztani egy hőmérséklet érzékelőt, feltekerni a fűtőfesz felére, ott hagyni 20 percet, majd 100%-on, és megnézni a két hőmérsékletet. Dupla lesz vagy nem? De ezt végig lehetne játszani finomabban és felvenni egy görbét, lassan emelve....

Jobb megoldást nem tudok, a fűtéshez közelebb nem tudunk férkőzni
(#) segítő válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Értelme?
(#) Gafly válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Szerintem a fűtőszál hőmérsékletére egészen jól lehet következtetni az ellenállásból. Feszültséget és áramot pedig nem nagy macerával lehet mérni ebben a tartományban. Közvetett fűtésű csőnél persze várni kell.
Izzólámpánál olyan tízszeres, elektroncsőnél nagyságrendileg olyan hatszoros viszonyt tartok reálisnak az üzemi hőmérsékleten mért ellenállás és a hideg között.
(#) segítő válasza Gafly hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Idézet:
„Szerintem a fűtőszál hőmérsékletére egészen jól lehet következtetni”

Komoly?? Műszaki fórum. Kikapcs.
(#) Gafly válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Én eddig úgy tudtam, hogy az elektroncsövek fűtőszálának anyaga eléggé ritkán más, mint wolfram.
Annak meg az emelkedő hőmérséklettel nő az ellenállása, így is lehet mérni.
(#) Sanyesz5 válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Leírtam, 50% emelés 50% plusz hőt jelent? Vagy csak 30% ot? Mert akkor ez visszafele is érvényes, nha 50% ot csökkentek, ne lepődjek meg ha csak 30% ot esik az anódáram
(#) Gafly válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Kimentem a lomosba, és elővettem egy csövet a "semmire nem jó, de akkor sem dobom ki" dobozból.
Pont egy PY82 akadt a kezembe.

Katalógus szerint:
300 mA, 19 V -> 63,333 Ohm, 5.7 W
Hidegen mérve ~8.5 Ohm
Az olyan 7,4 arány...

Alfa = 0.0043
T ~ (R - R0)/ (Alfa * R0)

Jelen esetben (63,33 - 8,5) / 0,03655 = 1 500 fok, szerintem hihető.

Ha esne az eső és fújna a szél, akkor megmérném Voltonként és infrahőmérővel, de most inkább fát vágok a téli estékre. Amúgy abban nem vagyok biztos, hogy az infrahőmérő hihető értéket mutatna-e.
(#) segítő válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
PY82 nem igazán mértékadó..
(#) segítő válasza Gafly hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Ismét eltűnt egy hozzászólásom. Jó alvást!
(#) Gafly válasza segítő hozzászólására (») Jan 15, 2024 / 1
 
Igazad van, nem elektroncső, és nincsen fűtése.
(#) Robid válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Valőszínű nem a leghitelesebb mérések ezek . de nagyvonalakban talán tükrözik a valóságot.

cso.JPG
    
(#) Ge Lee válasza Robid hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Ezen a mérésen is az látszik ami az emisszió mérésen, kizárt hogy azok a csövek újak legyenek. Ha egy csőnél a 60% fűtésre ötödére esik az anódáram akkor az minden csak nem új. Amiket most vettél csak a 60%-át tudják az adatlapi értéknek.
Lehet még olyat is csinálni, az is nagyon beszédes, hogy kombinálva van a kétféle mérés, ha érdekel úgy is nézd meg, itt mutatok egy olyat. Tehát lekötöd a rácsot a katódra (Ug=0V), feltekered az anódfeszt mondjuk 100V-ra, itt ugye a jó csövön lesz 25mA áram, ekkor leveszed a fűtést a 60%-ára, és figyeled hogy meddig esik le az anódáram. Utána eljátszod ugyanezt a most vett csővel is, és látni fogod, hogy amikor lecsökkented a fűtést, akkor nem addig fog leesni az anódáram hanem sokkal jobban, vagy akár a nulla közelébe is, tehát a katód már erősen el van használódva.
Ha 0-tól indulva 5V-onként veszed fel az értékeket és leírod ide, akkor berajzolom neked grafikonba, akár ezekkel a méréseiddel együtt, de akkor pontosan olvad le a műszert, és minden pontnál várd meg míg beáll az érték.
(#) Robid válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Köszönöm ,de most van kis időm visszaviszem őket hátha adnak cserébe most már újakat.
Következő: »»   32 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem