Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   81 / 82
(#) bodorj hozzászólása Nov 23, 2023 /
 
Sziasztok!

Elöljáróban annyit, hogy most találtam meg a fórumot és még nem tudtam végigpörgetni. Biztos előjött már a hiba, de gyorsan kérdezek inkább, hogy amikor délután megyek szüleimhez, minél több infóm legyen.

Természetesen nem vagyok szerelő és a gáz részéhez nem fogok nyúlni, annál jobban félek, de amit ki lehet mérni egy multiméterrel vagy kisakkozni a gépet átböngészve, azt megtenném első körben főleg, hogy a szerelő decemberben tudna csak jönni...

A felvezetés után kérdezek is Tehát adott egy Westen StarMaster 240 Fi (apu szerint ez a típusa, de csatolok egy képet is róla) kazán szüleimnél. Csak fűtésre van használva az utóbbi időben, mert egy bojlert szereltek fel a meleg víz előállítására. Emiatt majdnem fél évig ki volt kapcsolva a kazán. Most a héten kapcsolta be édesapám, de egyelőre nem sok sikerrel...

A ventilátor és a szivattyú elindul rendesen, a vízhőfok 19 fokot mutat, de a gáz szelep nem kattan és a szikrázási folyamat sem indul el. Hibakód semmi. A kijelzőn úgy néz ki, mintha minden rendben lenne, semmire nem panaszkodik, egyszerűen nem indul a gyújtási procedúra. Ideiglenesen visszakapcsolva a meleg vizes rendszerre a kazánt, csap kinyitására se gyullad be a kazán.

Olvastam a fórumban, hogy valakinek a mikrokapcsolókat nem kapcsolgatja a rudazat, esetleg a hőmérséklet jeladó hibás és amiatt túlfűtést érzékel.

Van esetleg ötlet, mit lehetne megnézni kezdésnek? Multiméter van, azzal tudok ezt azt mérni. Rudazatot meg tudom nézni, esetleg megmozgatni, stb. Vakum reléket vagy miket tudom óvatosan tesztelni. Ha esetleg alap hibakeresésre tudnátok ötleteket adni, azt nagyon megköszönném!

Az csak hab lenne a tortán, ha esetleg egy sematikus ábrája is lenne valakinek ehhez a kazánhoz.

Várom válaszotokat és köszönöm előre is, ha segítetek.

János

kazan.jpg
    
(#) Gafly válasza bodorj hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Mielőtt nekiindulsz, ezt olvasd el.
Például ilyenekre gondolok:
Idézet:
„Amíg az első meggyújtás alkalmával a gázcsőben lévő levegő nem távozik, előfordulhat, hogy az égő nem gyullad meg azonal és ez “zárlatot” okozhat a kazában. Ilyen körülmények között azt javasoljuk, hogy addig ismételje a begyújtási eljárást, amíg az égő gáz nem kap, majd kb. 2 másodpercig tartsa lenyomva az gombot.”
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2023
(#) bodorj válasza Gafly hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Köszi, olvasom gyorsan én is közben. Köszi a google-zást!
(#) bodorj válasza bodorj hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Sziasztok!

Megnéztem tegnap a StarMaster 240 Fi kazánt édesapámnál, amiről tegnap kérdeztem.
Sokkal nem jutottam előbbre, de legalább 1-2 dolgot ki tudtam próbálni.
Egy biztos, fázis csere nem segített

A probléma továbbra is az, hogy a keringtető és a ventilátor bekapcsol, de nincs szikrázás és a gáz-t se nyitja ki a szelep. Hibakód nincs. Úgy fest, mintha menne minden rendben. 1-2 esetben (lehet fázis függő volt) fél perc után újraindult a kazán. A többi esetben szépen duruzsolt égés nélkül. Meleg vízre és fűtésre is pont ugyanúgy reagál, azaz nem gyújt.

A nyákon a kondik nincsenek felpúposodva, látszólag normálisnak tűnik. A nyomásérzékelő kapcsoló is kapcsol rendben. A többi érzékelőt egyenként lehúzva hibakódot dob a rendszer, így gondolom azok is működnek talán rendben.

Egy érzékelőt nem tudtam megnézni, majd talán ma. A fűtéscsövön van egy kívülről rápattintott hőmérő, arról nem tudtam lehúzni a sarukat és a nyák oldalon nem tudtam értéket mérni tegnap, mert nem volt nálam a multiméter. Ennek az érzékelőnek mekkora nagyságrendi ellenállás értéke kellene, hogy legyen?

Illetve egy bejegyzésben olvastam a fórumban, hogy a kondenzvíz tartályon is van egy érzékelő, azaz az alaplapról megy egy kábel a égés érzékelőre és ezzel párhuzamosan a kondenzvíz tetején is kapcsolódik egy saruhoz. Valaki azt írta, hogy a kondenzvíz tartályt fel kell tölteni, mert ha üres, lehet azért sincs gyújtás, bár lehet félre értettem valamit.

A fentiek fényében hibakódok nélkül mit tudnék esetleg még kimérni?

A "irány váltó" motor működik, a tengely alatta könnyen jár. A sarukat, alaplapi csatikat kihúztam, vissza dugtam, hátha valahol el volt oxidálódva, de nem segített.

A tágulási tartályban nem mértem még nyomást. A nyomásérzékelő jobb alul 1,5 bar víznyomást mutat.

Ötlet esetleg, merre induljak tovább?

Pár képet csatolok a gép belsejéről, háta segít valamit az ötletelésben.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) Régi motoros válasza bodorj hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Ugyan én nem vagyok szaki, de szerintem még azt megnézhetnéd, hogy szikra az van e,
vagy már az sincs? Úgy látom ezt nem írtad. A többit meghagyom a szakiknak.
Az viszont biztos, hogy a kondenzvíz tartályt nem feltölteni kell, hanem kiüríteni és kimosni,
mert nálam is már majdnem tele volt trutyival. A tetején lévő csatlakozók pedig a vízszintet érzékelik feltételezésem szerint, és ha az összezár, dobhat valami hibát, kondenzvíz túlfolyás miatt.
(#) bodorj válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Köszi a tippet!
Szikra sincs és a gáz szelep se nyit ki, legalább is úgy tűnik.
Közben rájöttem, hogy félreértettem a kondenzvíz tartályos dolgot és úgy van, ahogy te írtad! Megnézem mindenképp a tartály állapotát és kipucolom, ha szükséges.
Most megyek lassan kicsit még próbálkozni
(#) zamatőr hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Üdv!
Quasar 24F kazán induláskor "4" hibajelet mutat (nincs léghuzat). Feltételeztem, hogy nem indul a ventilator ezért lebontottam a burkolatokat (kézzel forgatva könnyen forog a lapátkerék). Így indítva már elindult és működött akkor is amikor visszaraktam a tűztér burkolatát.
Mi okozhatta (okozhatja) ezt a hibajelenséget?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2023
(#) Régi motoros válasza zamatőr hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Ha már amúgy is szétszedted, nem ártott volna megnézni milyen csapágy van benne.
Mert ha sikló, egy csepp olaj nem sok, de annál többet segít a helyzeten. Lehet pillanatnyi ragadás.
Épp azt nem írtad, legközelebb elindult már magától, vagy újra be kellett tolni?
(#) zamatőr válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Könnyen forgott és azóta is működik (beindul magától). A levegő "11" presszosztát "kapcsoló" lehet a ludas de nem tudom mitől javult meg.
(#) Régi motoros válasza zamatőr hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Talán a mozgatástól. Kopogd le ha babonás vagy.
(#) reak hozzászólása Dec 15, 2023 /
 
Üdvözlök minden hozzáértő Fórumost!
Szeretném kérni a segítségeteket a Westen Energy 240 fi típusú kazánunk hibájával kapcsolatban. A melegvizes csapot megnyitva miden ok, beindul a kazán és melegvizet ad. Ha elzárom a csapot, akkor a kazán leáll. A probléma az, hogy ha a termosztát kapcsol, elindul a fűtés, elkezdi a meleg vizet a fűtőkörbe pumpálni, majd kb. 20 másodperc múlva leáll, majd kb 5.10 másodperc múlva ismét elindul. Ez a ciklus folytatódik addig, amíg ki nem kapcsolom a kazánt. Hibát a ledek nem jeleznek. Laikusként kérném és köszönöm is a segítő hozzászólásokat!
Ákos
(#) VIM válasza reak hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Szia! A leírásod alapján arra lehet következtetni, hogy az üzemmód váltása nem történik meg teljes egészében. Az "ufón" lévő mikrókapcsoló lehet hibás vagy az azt működtető membrán rúdja nem mozog megfelelően (szorul) és a háromutú szelep részben nyitva marad belül ami a kis körön hamar körbeengedi a redszer vizét és ezért az előremenő hőmérséklet NTC-je (ami be van csavarva a fűtési csőbe) hamar lemoduláltatja a főégőt. Ha a láng azonos intenzitással működik az üzemmód átváltásakor (HMV/fűtés) akkor nem történik meg maradéktalanul a váltás. A fűtésnek kisebb teljesítménnyel kellene indulni, legalább is hamar le kellene, hogy szabályozzon a főégő.
(#) reak válasza VIM hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Szia! Köszönöm a segítséged! Ellenőrzöm az általad leírtakat, ha nem javul meg, akkor ismét írok. Még egyszer köszönöm!
(#) holaszlo hozzászólása Dec 18, 2023 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérek szépen. Westen Boyler 240 gázkazán.

A *4* LED (50 fok) villog és a kazán persze nem indul el csak zúg. Van, mikor 5 perc után abbahagyja és elindul, van, mikor 1 óra után.

A hibajel léghuzatra vagy füstérzékelőre utal, a kéményt megnézettem,. OK. a füstérzékelő is rendben van.

Hozzáértő segítséget, tanácsot kérek szépen, mi lehet a hiba.
(#) Janusz001 hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Üdvözlet. Ma hajnalban a westen star condens 28 kazánunk képernyője elsötétült, a turbó ventije pedig maxon működött. Kb. ennyi életjelet adott. Alkatrész boltban vettem új panelt, beszereltem, kijelző visszajött, viszont nem gyújt be, 5 sikertelen indítás után E133 -at ad. Másik érdekesség, hogy a kazánon lévő gombok funkciója el van csúszva lefele, a "-" ból lett "+" az info és reset gombból "-" és a fenti "+" gombbal pedig info és reset. Gázos azt mondta, hogy a régi memória kártyát a régi panelből nem elég csak átdugni, fel is kell programozni, azért nem gyújt be és vannak elcsúszva a gombok, időpontot nem tudott mondani, mikor tud jönni. Lehet ilyen gond?
(#) Janusz001 válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Elfelejtettem, hogy szikráztat, nem gyullad be, szellőztet, ismét próbálkozik, 5 után hiba.
(#) qut88 válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Akkor a panel dobozában a leírást is megkellett volna találnod, hogy kell átállítani BAXI kiosztásról WESTEN kiosztásra a vezérlőpanelt.
(#) Janusz001 válasza qut88 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Kérlek segíts, tényleg nem olvastam el, de most átnyálazva nem találok erre vonatkozó utasítást.
(#) qut88 válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Küldtem egy üzenetet.
(#) VIM válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Szia! Lehet, hogy kár volt másik panelt venni? Bővebben: Link
(#) Janusz001 válasza qut88 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Új fejlemények, had köszönjem meg itt is a segítségedet, szóval az automatikus kalibráció először hibára futott, E133, figyelmetlenül olvastam el az ide vonatkozó részt, ki kell nyitni neki a meleg vizet vagy menjen a fűtés, szóval így begyújtott, volt melegvíz, nem tudom ezt meddig kell hagyni járatni, kb. 6-7 percig hagytam. Viszont a melegvíz ellátás továbbra is bizonytalan, van hogy begyújt, adja szépen a meleg vizet percekig, aztán kikapcsol, ismét gyújtani meg már nem akar, próbálkozik párszor, aztán kiáll e133 -ra. Reset, kinyitom a meleg vizet és megy.... totál rapszodikus, mindenesetre a pcb beállításokat ellenőriztem, azok jók, illetve nem tudom van -e jelentősége, hogy aluminium vagy rozsdamentes hőcserélős kazán, mert azok külön kódon vannak, nem is tudom az enyém melyik.
Mindenesetre most tudtam egy jó nagy kád meleg vizet csinálni, család meg tud rendesen fürdeni, fűtés meg eddig is a klímák oldották meg. Ebben a formában valahogy kihúzzuk, amíg előkerül egy szakember.

Panelt majd megcsináltatom, jó lesz tartaléknak, de erősen gondolkodom, egy villany bojler illesztését a hmv rendszerhez az ilyen szituációk elkerülésére.
(#) qut88 válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Az automatikus kalibráció alatt igazából nem kell semminek sem mennie, de ha közbe engeded a melegvizet az nem gond. A kalibrációba végig kellene lépkedjen a 3 fokozaton (max, gyújtási telj, min.) és amikor kész van, akkor villog rajta a csap-égő-radiátor jel egyszerre, akkor lehet kinyomni a bekapcs gombbal.

Sajnos a többi tényleg nem felhasználó téma, hátha sikerül előkeríti valakit, aki segítene.
(#) Janusz001 válasza qut88 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Sajnos nem megy végig, néha begyújt az elején, megy maxon, aztán kialszik a láng és nem tud többet begyújtani, nem megy tovább.
Kéményt még megnézem, lehet abban van valami gond.
(#) qut88 válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Azt úgy tudod, hogy leveszed az elejét. Ha úgy ok, akkor kémény. Ha nem, akkor vagy a gázszelep vagy hőcserélő füstgáz oldali dugulás.
(#) Janusz001 válasza qut88 hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Tegnap volt a kazános, nála lement az automatikus kalibráció, hurrá!, ugyanezt a műveletsort próbáltam hétvégén többször is, de nálam max teljesítmény után nem ment tovább. Szóval teszt lement, kb. harmincszor kapcsolgattuk ki be hmv és fűtéssel a kazánt, minden pöpecül ment, nem volt gond, ő is elképzelhetőnek tartotta, hogy a kéményben volt valami fagy dugulás, ami akadályozta a megfelelő áramlást ( északi oldal, sosem éri ilyenkor a nap, utca frontról nézve szép kis jégcsapok lógtak róla), közelebbről akkor nem tudtam megnézni, mert a szomszéd nem volt itthon. Hétfőn enyhébb idő volt nálunk, jég leolvadt mindenhonnan, mire jött a szerelő.
Kazános kiteszi a lábát, mondom kezet mosok, erre nem gyújt be, többször próbálkozás után megint E133, reset, elindul, fűtés ment vagy 2 órán át, este mosogatás, én és asszony is le tudtunk fürdeni, gyereknél megint E133, reset, utána elindult, ma reggel megint minden oké eddig. Felhívtam a szakit, azt mondta, hogy szerinte akkor hőcserélő csere, mert valami dugulása lehet alul, ami takaríthatatlan ennél az alu verziónál.
Csak azt nem értem, hogy amíg az elektronika nem romlott el, ez a kazán tökéletesen működött, nyoma sem volt ilyen problémának, fűtésre már 4 éve nincs használva, hőcserélő tönkremenetelének valami jele csak kellett volna lennie szerintem. Hőcserélő ahogy nézem nem olcsó, elektronika már lett cserélve, egyszerűbb ha veszek egy másik új kazánt akkor, ha tényleg ez a baja.
Egyéb ötlet?
(#) VIM válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 16, 2024 / 1
 
Ezt olvastd már a tisztítással kapcsolatban?
(#) sakrafi válasza Janusz001 hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Egy elektróda cserével érdemes lenne próbálkozni
(#) Janusz001 válasza VIM hozzászólására (») Jan 17, 2024 /
 
Még nem olvastam, érdekes ezt igy látni szétvágva. A hőcserélőt én tuti nem szedem ki, első ránézésre bonyolultnak tűnik, kiszerelés nélkül még a tálca lejönne, csak utána sikamikázni az acél lemezzel már nem lenne hely, pedig maga ez a része nem tűnik bonyolultnak.
Rozsdamentes változat is hajlamos igy elkoszolódni, eltömődni? Illetve az én alu verziós condensem alkatrészei mennyire kompatibilisek a rozsdamentes verzióéval? Ha esetleg kazáncsere lenne, akkor a régi kazán jó lenne donornak, nem feltétlenül vennék másik márkát.
Tegnap kiszereltem az elektródát, voltak rajta ilyen rozsdaszerű barna foltok, minimális, ezeket dörzsivel leszedtem, szép tiszta lett, egyelőre lassan másfél napja nincs hiba.
(#) zosza18 hozzászólása Jan 21, 2024 /
 
Üdv Mindenkinek!

Adott egy westen energy 240 i tipusú kombikazán, ami nem működik egyáltalán. A melegvíz előállítása még úgy ahogy döcögve működik, de fűtés kérésekor folyamatosan gyújt, engedi a gázt, begyullad, elveszi a gázt és kezdi előről, mindeközben folyamatosan szikráztat és egy kis idő múlva kiáll hibára. A hiba során folyamatosan világít a piros LED. Könyve alapján gázellátás hiba lenne... de annak nincs úgymond baja, mert megyen a gáz amikor kell és be is gyullad. Nézte szerelő, aki egyből a Panelcserét javasolta.
Nézegettük a dugattyúkat, azok mozognak rendben. A 2 végálláskapcsoló kicsit áthallásos volt, de kivülről hellyettesítve nem változott semmi a működésbe. A biztonsági elemek és az NTC is rendben van.

Mi tudja még ezt a hibát produkálni?
Gondolkodtam a termoelem esetleg nem látja, hogy begyújtott és amiatt próbálkozik újra, de arról meg semmi infó nincs, hogy mit kellene mérni.

Tudtok valami segítséget ezzel kapcsolatban?
Előre is Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
(#) VIM válasza zosza18 hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Szia! Itt olvashatsz erről a hibáról és talán a megoldásról de azt nem írt vissza a kérdező, hog relét cserélt e vagy a reset áramkörrel kellet e csinálni valamit vagy a kondenzátorok cseréje segített. Ha van a traó mellett 1µF-os kondenzátor azt feltétlenül ki kellene mérni, mert azzal már többször felmerült ez a bizonytalan működés.
Következő: »»   81 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem