Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   397 / 398
(#) Ge Lee válasza Longa György hozzászólására (») Júl 3, 2023 / 1
 
Leírásról nem tudok, de csatolok pár ilyen rajzot meg tervet amik a könyvtáramban kallódtak.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2023 /
 
Bő 20 éve ezelőtt ilyesmi kapcsolásban csináltunk 405-ből 300-500w-os erősítőt, 65-95V tápfesz mellett. Persze, egy ilyen Quad minimum 10db végtranyót tartalmazott..
(#) Longa György válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 5, 2023 /
 
Köszönöm! Ez a cril betűs volt amit láttam.
(#) mnyugger válasza nosmo king hozzászólására (») Júl 6, 2023 / 5
 
Ha téged zavar a téma, kerüld el.
(#) szendi001 válasza nosmo king hozzászólására (») Júl 7, 2023 / 2
 
Hanyagold légy szíves. Pont jó lesz így.
(#) geri12 hozzászólása Aug 19, 2023 / 1
 
Sziasztok!

2007-es iskolai éveimből előkerült az akkor épített Quad 405. Szétszedtem a dobozt, amibe akkor tettem, és egy méltóbb környezetben szeretném most elhelyezni. A panel az Urbán féle verzió, de nem teljesen az a változat, amiről találok infót a neten, ha rá akarok keresni az akkori Urbán kit-re. Például ebben a T2 pozícióban BC300 helyett MJE340 van. 2007 februárjában csak nyákot vettem az Urbánnál, ez abból az időből való. Gondolom kicsit változtatott a nyákterven, de sajnos ilyen dokumentumot nem lelek fel sehol, ami ezt ábrázolná. Na de hogy a lényegre térjek! Számomra ennek az erősítőnek inkább emlék értéke van. Nem arra szánnám, hogy ezen hallgassak zenét napi szinten. A mechanikai felújítás közben, maga a modul is megmozgatta a fantáziámat. Gondoltam felnézek ide, és megtalálva ezt a topicot, visszaolvasgattam, és látom, hogy készültek azóta más tervek. Valamilyen szinten bizonytalan lettem, nem tudom eldönteni, hogy a végfokmodult is tunigoljam, vagy maradjon az Urbán féle. Valaki tud arról véleményt írni, hogy egy MJ15003-al szerelt tervezés mennyivel adhat többet, mint a BD249C-s Urbán verzió?
(#) szendi001 válasza geri12 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ami jó, ne javítsd meg. Ez volt a szabály amíg hűtőgépeket javítottam. Egyébként a BD249 et hamisították. Ha cseréled a végtranyót annyit nyersz, hogy tuti eredeti és nem rottyanik el. Indokolni nem feltétlenül indokolt, ha az eredeti egyébént jó.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2023
(#) szendi001 válasza geri12 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Van több lényegesen eltérő kapcsolás azóta. Ha valami mást akarsz, ami Quad gyere át a Quad606 topicba.
(#) geri12 válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
A BD-ket cserélném, de arra van olyan forrásom, hogy tuti eredeti lesz, és még párba válogatni is lesz lehetőségem. Egyébként nem rosszak, de eredetileg 1mm-es lemez volt alatta, a mai nap meg martam hozzá egy 2,8mm-es alu lemezt, ami a képen is látszik. A lábakat meg nem akarom toldani, így marad a csere... Ezen kívül a tekercseket tekerném újra (azóta tökéletesen tekercselek...), és a műveleti erősítőt foglalatba tenném, és talán 1-2 kondit cserélnék. Mást nem tervezek a panellal. A Quad 606-ot is nézegettem, de az a gond, hogy a Quad 405-höz készített táp kevés lenne neki. A toroidokat meg nem akarnám lecserélni. Az már egy teljesen új projektet igényel, és nem feljavítást. Úgy nézz ki akkor marad ez a kit.
(#) geri12 válasza geri12 hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1
 
Végül megtaláltam a 2007-es dokumentumot, amit beszkenneltem. Jobban belegondolva az én verzióm az egységcsomagos verzió volt, és papíralapon adta. A neten fellelhető verzió pedig nem az egységcsomagos változat, ezért a különbség. Megosztom veletek, remélem nem tilos, és hátha valakinek hasznára válik rajtam kívül.
(#) Alkotó válasza geri12 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
A felsoroltak egyike sem indokolt. Ne cserélj ki semmit ami nem rossz. Tisztogasd meg, és semmi más.
Esetleg, ha tuchel van rajta, és azt a konstrukció egyébként megengedi, a csatlakozót lehet RCA-ra cserélni.
(#) Skori válasza geri12 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Egyetértek az előttem szólóval, ha jól működik akkor ne cserélgess benne semmit. Quad405-höz teljesen felesleges párba válogatni a tranzisztorokat, de ha már van rá lehetőség akkor minél nagyobb erősítésű tranyókat keress, és a nagyobb erősítésű példányt tedd a felső oldalra.
Az erősítést lehetőleg ne "hidegen mérd" a multiméter tranzisztor teszterével, mert az nem hasonlít az üzemi állapothoz. A B-C lábakra köss árammérőt, C-E lábakon meg labortáppal hajts át néhány Amper áramot. A tranzisztornak legyen hűtése mérés közben. A labortápból a kollektorba folyó áramot oszd el a műszerről leolvasott bázisárammal, és az így kapott erősítési tényező alapján hasonlítsd össze a tranzisztorokat.
Annak idején 2SD1047 tranyókkal építettem, nekem beváltak, strapabírók. BD249-el lehetőleg ±50V-nál kisebb legyen a tápfeszültség (rosszul tűri a túlfeszt) és csak 8Ω-os hangsugárzót használj.
(#) geri12 válasza Skori hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Oké, végülis nem volt vele gondom működésileg, ez tény. Azóta annyi változott csak, hogy nem használok tranzisztoros erősítőt, így 2011 után el lett rakva, és nemrég előkerült. Viszont ami 2007-es éveimben megfelelt nekem mechanikai szerelésileg az ma már nem. Erről van csak szó. Eredetileg úgy volt, hogy csinálok neki egy teljesen új dobozt, viszont munkámból kifolyólag a napokban lett egy gyári erősítő doboz, ami belsőleg "megüresedett", és tökéletesen megfelel neki. A modulon a legfontosabb változtatás a hűtés. A korábbi hűtésen mindenképp változtatni kellett, ezért készült hozzá tegnap két új hűtőlap, amit holnap meghajtok derékszögbe, hogy a hűtőbordára felszerelhető legyen. A tranyókat mint mondtam csak ezért cserélném, mert sajnos a lábakat toldani kéne a vastagabb hűtőlap miatt, ha nem cserélném újakra. Esztétikailag inkább az új, főleg ha nem kerül semmibe. Az IC foglalat és kondicserével meggyőztetek, marad így. A tekercs tekerésen még gondolkodok. Vannak 16mm-es csévéim, mert abban az időben nem csak 6-ot vettem, mivel olcsó volt. Így tudok csinálni egy próbatekerést az eredeti megbolygatása nélkül. Meglátom mennyivel szebb az akkorinál, és ez alapján döntök. A tápon változtatni fogok, és nem középlecsapolású lesz a szekunder. A toroid két szekunderes, így megoldható ez a variáció is. Egyenirányítás, és pufferelés után pont +/- 49-50V a feszültég. Korábban nem volt gondom. Esetleg annyi a végére, hogy érdemes lenne a BD249-et 2SD1047-re cserélni?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2023
(#) Skori válasza geri12 hozzászólására (») Aug 20, 2023 / 1
 
Az a kérdés, hogy mi a célja a módosításoknak. Ha a táp jó volt eddig, akkor én azon sem változtatnék, kizárólag csak akkor ha valami indokolja a változtatást. A tekercseknek nem csak a szépsége számít hanem az induktivitás értéke is, a 3µH pontossága pl. hatással van az erősítő torzítására. A fotódon levő tekercsek amúgy szerintem elfogadhatóan néznek ki.
A BD249 nem tűnik eredetinek, vagy legalábbis ilyen tokozással mondhatni ritka, ha nagy hangerőn is fogod nyúzni, akkor esetleg tényleg cserélhető. De arra figyelj, hogy csak akkor szabad forrasztani a tranzisztorokat amikor már meghúztad a rögzítő csavarjait, különben megrepedhet a tokozás műanyag része, amikor meghúzod a csavarokat, és megsérül a tranyó. Tehát cserétől függetlenül a "kisBD"-ket is illene kiforrasztani, és csavarozás után újra beforrasztani. Sok embertől láttam olyat, itt a fórumban is, hogy előre beforrasztja a teljesítmény tranyókat, de ez egy hibás gyakorlat...
(#) geri12 válasza Skori hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
A módosításom célja, hogy napjainkban nem használok középlecsapolású megoldást audió áramköröknél. A külön diódahíd nekem is jobban bevált az elmúlt években (DAC építésénél például). Bár nem volt hallható 50hz-es zavar, de én mégis ehhez a megoldáshoz ragaszkodom ennél is. Egyenirányító kocka van, trafó adott, így ez a megoldás sem követel anyagi változtatást, mégis azt gondolom jobb ez, mint a lecsapolásból levenni a GND-t. Tekercsek természetesen értékileg jók. Abban az időben már volt induktivitás mérőm, így pontosan beállítottak. BD249-nél lehet hogy igazad van. Az én forrásomnál ST gyártmányúak vannak, amik azért talán nem hamisak. Természetesen a tranyók szerelését ismerem, mert munkámból adódóan rengeteg gyári felsőkategóriás készülék végfokját javítottam az elmúlt években. Az ne zavarjon meg, hogy a képen be vannak forrasztva a tranyók rögzítés előtt. Tegnap a korábbi alu lemez ki lett szedve, hogy megmérjem az új hűtőlap méretét, és a fúratok távolságát. A tranyókat meg nem forrasztottam ki, de természetesen az új hűtőlap felrakásánál így fogok tenni, ahogy kell is...
(#) HA3GX válasza Norberto hozzászólására (») Szept 7, 2023 / 1
 
Találtam egy doboznyi Quad405-öst, több ève vásároltam őket. Tudnátok segíteni a sorkapcsok azonosításában? Szerencsère egy szèriából van mind, egy NYÁK terv. Utána kerestem google-n, megtaláltam az eladót is, de este 7-kor már nem illik zavarnom.
(#) dB_Thunder válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 7, 2023 /
 
Itt elől a bemenet, gondolom a GND-t ki tudod választani!
Kép jobb oldalán negatív, a balon a pozitív táp, a hangszóró meg valahol a nyák közepén a fekvő terecscsel összeköttetésben.
(#) Black7275 hozzászólása Szept 8, 2023 /
 
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a most hozzám került QUAD 405-ös panelon melyik tüske milyen kimenet és vagy bemenet.
(#) dB_Thunder válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 8, 2023 1 / 1
 
A legdurvább az, hogy rá van írva!!! Fólia oldal...
(#) Black7275 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Azt én is láttam...
A test pontot nem tudom hova kellene kötni meg arra sem jöttem rá, hogy a bementtől jobbra található két tüske mire szolgál.
(#) dB_Thunder válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 9, 2023 1 /
 
Idézet:
„A test pontot nem tudom hova kellene kötni”

Ismered a rajzjelét?? Oda!

Idézet:
„bementtől jobbra található két tüske mire szolgál.”

Ez nekem sem megy ránézésre, több erőforrást erre szánni, azaz visszakutatni mihez kapcsolódik, most nem áll módomban!
(#) reloop válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 14, 2023 / 2
 
Szia! A keresett funkciójú tüskék közül az IC felőli a teljesítmény-föld, melyet a táp test csillagpontjára kell kötnöd. A "┴" jelű a jelföld, ezt az előző fokozat (ide értve a potit, vagy RCA aljzatot is) testpontjára kötöd, ha többcsatornás közös-tápos az erősítőd. Egy csatornásnál ez is mehet közvetlenül a táp testre.
Szerk.: a jel és a teljesítményföldnek valahol a rendszerben azért 10-100 Ω ellenálláson keresztül összeköttetésben kell lennie!
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2023
(#) Black7275 válasza reloop hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Köszönöm a válszod. Az IC től jobbra van két tüske amire egy ellenállás van ráforrasztva esetleg még azt meg tudnád mondani, hogy miért lehet így? Esetleg nyugalni áram beállító ellenállás?
(#) reloop válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 15, 2023 / 1
 
Az eredeti Quad405-ben is így van kialakítva, a Quad hozzá illeszthető hangsugárzójához határolja a kivezérelhetőséget - emlékeim szerint. Pozíciószáma R11. A hozzá fűződő megfontolások kiguglizhatók. A mai gyakorlatban nincs vele teendőnk.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2023
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 27, 2024 /
 
Sziasztok!
Sikeresen megèpítettem egy quad405 modúlt,s kedvet kaptam Alkotó Ludwigos moduljához is.
Olvastam hogy van hibás rajz stb.
Tudnátok feltenni egy hibamentes nyáktervet ès beültetèsi rajzot?

Köszönöm!
(#) PaZoli válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Quad végerősítő Adamszky gyártásából

Jobbra lent bemenet, balról sorban: In - GND
Jobbra középen, alulról sorban: GND - GND - -Ut - +Ut
Baloldali vezeték: kimenet a hangszóróra

bemeneti érzékenység (teljes kivezérlésnél): 0 dB (775 mV)
bemeneti impedancia: 22 kohm
(#) soos csaba válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Szia!

Tessék itt vannak a tervek, használd egészséggel!.

Mellékletek felhasználói kérésre törölve
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2024
Moderátor által szerkesztve
(#) HA5AWS válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Sziasztok!
Egy kérdés a kapcsolással kapcsolatba. A pozitív tápfeszültség a műveleti erősítő fele és a meghajtó fokozatoknál miért jobb az áramfigyelő ellenállásról levenni mint a tiszta tápfeszről? Nem túl nagy a különbség de általában minél tisztább tápfszről szeretjük járatni az erősítőt. Az IC megkapja a plusz szűrést az rendben a többinél nem látom miért jó a jelenlegi megoldás. Pusztán csak műszaki szempontból kérdem és nem kötözködni akarok!
Biztos vannak akik ezt jobban értik mint én.
Üdv: Gábor
(#) reloop válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Szia! Jogos az észrevétel. Fontos megjegyezni, Ludwig a meglévő Quad405 panelt alakította át. A célja - helyesen - a TR7 tranzisztor bevonása a visszacsatolásba az áramfigyelő ellenállás segítségével. Átkötés, illetve fóliaátvágás állt a rendelkezésére. A TR7 emittert átkötötte az R35 másik végére, ezzel erre a pontra került minden ami eddig pozitív tápágra kapcsolódott. Egyedül az TR5 emittert kellett levágnia erről a vonalról, ami szerencsésen a pozitív tápon tudott maradni.
A rippli ettől mindössze 0,6 V-tal növekedhetett, mert felette a működésbe lépett az áramkorlátozó, ráadásul ez a feszültségváltozás jelarányos és csillapítás jellegű.
Bővebben: Link
Későbbi változatban az IC táp is visszakerült közvetlenül a direkt pozitív tápra. A csatolt képen bekarikáztam.

MOD_V13.gif
    
(#) HA5AWS válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Szia!
Ok. Köszönöm. A miértjét nem értettem, a nyák vonalvezetése is egyszerűbb ha közvetlenül van rákötve. Írtam is, hogy nem számottevő a rárakódott jel de akkor se tiszta a feszültség.
Üdv: Gábor
Következő: »»   397 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem