Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   1 / 62
(#) banyaiakos hozzászólása Máj 31, 2008 / 2
 
Hello mindenki!
Ez a topic KD mester B5 végerősítőjéről szól. Tapasztalatok, problémák, stb...
B5 végerősítő
(#) a6futand hozzászólása Aug 4, 2008 /
 
Hali!

Erdekel a kapcsolas, szeretnem megepiteni.
Tenyleg gyonyoru a leiras, minden profi modon le van irva, csak a mukodes leirasat nem talalom sehol. Es azer szeretem tudni hogy mivel szorakozom eppen.

Lehet hogy en vagyok a bena , de nem ertem hogyan mukodik az elofok.
Egeszen pontosan a 220 mikros elkok kornyeken van a bajom, nem tom hogy van ez a resz, bar erosen visszacsatolas szaga van.

Ha valaki tud segiteni megkoszonom.
Futi
(#) lamalas válasza a6futand hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
A bemeneti fokozat (en nem elofoknak hivnam, mert az mas) foldelt emitteres beallitasban uzemel, ugyanis a felerositett bemeneti jelet a kollektorrol vezetjuk a kovetkezo fokozat (VAS) bemenetere. A VAS szinten foldelt emitteres uzemmodban mukodik es mindket fokozatnal az emitterekhez csatlakozo ellenallasokon helyi negativ aram vcs. mukodik (ami linearizalja a fokozatok mukodeset). Azonban e ket fokozat kozott is van neg. vcs. ami a VAS tranyok kollektorai es a bemeneti fokozatok emitterellenallasai kozott levo 12kohm-os ellenallasok valositanak meg. Itt azonban csak egyenaramu visszacsatolasrol van szo ugyanis a 220µF-os kondik valtakozoaramulag hidegitenek, azaz foldpontot letesitenek abban a csomopontban ahova ezek a 12kohmos ellenallasok kapcsolodnak.

Talan segitett kicsit ez a leiras a megertesben ...
(#) a6futand hozzászólása Aug 5, 2008 /
 
Jahogy ugy!

Koszonom szepen, ezzel feny derult a 220 ohm-os ellenallatok szerepere is. Akkor most mar nagyjabol
ertem a cuccost. Tetszik!

Ha jol sejtem akkor a rajz kozepen levo tranyo feszultseg generator,
A diofak a vegtranzisztorokon meg visszautesek ellen vannak (induktiv terheles ?)

Meg egy dolog:
-a kimenetet lehuztuk a tapfeszen levo kapacitiv oszto kozeppontjaba a 100 nF kondi es 3.3 ohm ellenallaton keresztul. Ez nagyfreki ellen van vagy itten is van valami egyeb csel?

Most eppen nemetorszagban vagyok, itten a vegtranzisztort olyan 4 meg 6 euroker lattam darabjat a neten, mennyire szol rosszul az olcsobb tranyokkal?

A hangfalam se valami nagy durranas, szoval lehet hogy nem erdemes befektetni. Ugyis csatrnankent max. 30-40 W-ot akarok, meg megvannak mar a kondik is, bontottan, azok is asszem 32 V-osak lehetnek (viszont jo nagyok).

Koszi szepen a segitseget!
Futi
(#) lamalas válasza a6futand hozzászólására (») Aug 11, 2008 /
 
Idézet:
„Ha jol sejtem akkor a rajz kozepen levo tranyo feszultseg generator”


Tulajdonkepp igen, de ugy is fogalmazhatunk, hogy feszultseg eltolast vegez azert, hogy a kimeno fokozatnak adjon egy kis elofeszultseget, igy picit kinyitja a vegtranyokat es beallit egy adott nagysagu nyugalmi aramot (aminek a nagysagat a potival lehet valtoztatni). Ezt a tranyot jo hokontaktusba kell hozni a meghajto darlington tranzisztorokkal a megfelelo hokompenzacio erdekeben.

Idézet:
„Ez nagyfreki ellen van vagy itten is van valami egyeb csel?”

Ez az un. Boucherot cella (vagy Zobel tagnak is szoktak hivni) nagyfrekvencias oszcillaciot hivatott kikuszobolni mas szerepe nincs.


Idézet:
„mennyire szol rosszul az olcsobb tranyokkal?”

Ezt egyelore nem tudom megmondani, ugyanis epp most keszul nalam a masodik B5 az ajanlott MJL vegtranyokkal. Ha hallgathato allapotban lesz majd leirom a tapasztalataimat (remelem mar a heten).
(#) a6futand hozzászólása Szept 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Még egy kérdés. Most építem az erősítőt

Milyen fajták az erősítőben található (nem elektrolit) kondenzátorok? gondolok itt a 330 illetve 680 nF kondikra, (ilyen utóbbival van pl. a bemenő felüláteresztő szűrő is megoldva).
Hány Voltosak ezek? Mér látok fóliakondenzátorokat a fotókon?

Biztos van valami oka hogy miért van ekkora hely kihagyva a NYÁK-on ezeknek a kondiknak, csak én nem jöttem rá.

Futi
(#) vendelkiraly válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora hűtőbordát igényel az erősítő. Gondolom ez függ attól is, hogy mekkora teljesítményt szeretnénk kivenni belőle. Egy hozzávetőleges értéket szeretnék megtudni, amiből már nagyjából lehetne következtetni, hogy milyen bordát szerezzek be.


(#) Alkotó hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Ezen a portálon nagyon "mostohagyerek" a B5-ös erősítő. Nem építi senki, nem kérdez róla senki, vagy ha mégis, akkor nem jön a válasz.

A pozíciószámok miatt, csatoltam egy saját "átrajzolatot"

Ha valaki belenéz, és van "konkrét" gondolata, az adjon tanácsot, hogy milyen típusú kondit célszerű rakni, a C1 pozícióba, és a C6, C8, C10, C11 pozícióba.
Vagy már az is segít, ha valaki ráhelyesel, hogy a C1-MKP legyen, a többi meg sima MKT.

Továbbá még egy nyáktervet is ide csatoltam valamint egy 3d-s képet róla, hátha valaki kedvet kap hozzá. Fontos!! ez nem az eredeti nyákterv, az kicsit másmilyen, és lehet, hogy az a jobb, de lehet ,hogy ez (majd kiderül)

Alkotó
(#) KD mester hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
De építgetik rendesen, csak itt van róla cikk, ezért nem kell topic. A téma meg az erősítő mindig ..,. topikban merül fel, illetve engem nyúznak privátban...

Jó a nyákod,nekem tetszik. Az audiodiy-en félreértettél. Nagyon jó a nyák, szerintem.
(#) Alkotó válasza KD mester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Terv szintjén már az enyém is készen van. A valóságtól is csak napok választják el, meg esetleg a futárszolgálat munkarendjének kiszámíthatatlanságai.

A védelmed működését nem értem, de már azt is "felterveztem", így hamarosan kiderül arról is hogyan szolgálja az elvárásokat.

Alkotó
(#) szamóca válasza KD mester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Idézet:
„itt van róla cikk, ezért nem kell topic”

Ráadásul tankönyvként emlegetik a huzalozási részét a cikknek.
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Én még is azt mondom, hogy nem felesleges a topic, noha KD mester precíz, mindenre kiterjedő tökéletes cikket közölt az erősítőrő. Azonban a tapasztalatok leírására és tanácsok kérésére, adására nincs jobb egy fórumnál. Persze törekedni kell, hogy mindig témánál maradjunk és ne másról beszéljünk, csak a B5-ről. Vizsgaidőszak végén én is meg fogom építeni az erősítőt. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. Minden alkatrész meg van hozzá, a nyákok is készen várják az alkatrészeket. :nevetes1: Ha majd elkészül, itt is és az audiodiy-ban is leírom a tapasztalataimat. Addig is BUÉK mindenkinek
(#) szabi83 hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
nekem is készülget
(#) banyaiakos válasza KD mester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
A kimeneti párhuzamos L-R tagban a 10ohmos ellenállásnak hány wattosnak kell lennie és a 2-3 uH tekercset hogy készitsem el? Mert azt értem, hogy 1mm átmérőjű huzalból 8mm átmérőjű magra kell tekerni20-30menetet, de milyen hosszan? Úgy hogy a menteket egymás mellé mert úgy 2-3cm lesz a tekercs vagy mehetnek több sorba is mert úgy kisebb helyet foglalnak? Amúgy más végfokokhoz is belehet építeni?
köszönöm
(#) Alkotó válasza banyaiakos hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Nem én vagyok a te embered a válaszra, de azért van egy fontos kis momentum, ami segíthet neked.
Az itteni leírásban szereplő rajz, idő közben megváltozott némiképp. (én is mástól hallottam, mert az én nyáktervemen is rajta volt eredetileg az R-L tag a kimeneten.)
Ez az úgynevezett v3-as verzió, ahol már nincs RL tag, viszont van a végtranyók bázisán egy-egy ellenállás.

Hogy ez felülírja-e az itteni leírást, vagy azzal párhuzamos életet él, azt én nem tudom. Ami biztos, ha visszamész néhány hozzászólásnyit, akkor az én átrajzolatomon már az új verzió szerinti kapcsolás van.
Alkotó
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Idézet:
„KD mester precíz, mindenre kiterjedő tökéletes cikket közölt az erősítőrő.”


Ha van egy kicsi időd, és azt hajlandó vagy rááldozni a válaszra, akkor légyszives a rajzom pozíciószámait használva, mondd el nekem, melyik alkatrészt, milyen értékűre cseréljek, hogy a bemeneti érzékenységem a duplája legyen. (különösen a 2,2k ra kitérve, amit 1 k-ra kell cserélni, mert nem világos nekem, hogy az R4, R5 vagy az R9, R16 ellenállásokról van-e szó)

Bombáztam már ezzel a kérdéssel közvetlenül a "mestert" is, de neki van éppen elég baja nélkülem is (gondolom).
Alkotó
(#) szabi83 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
R4, R5 lesz
(#) Alkotó válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Köszi, szerintem is azok.
Alkotó
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
A rajzod számozása szerint, szerintem is a R4 és R5 értékét kell 1k-ra változtatni, illetve C2, C3 értékét 470uf-ra növelni.
KD-mester valóban nem számozta be az alkatrészeket. Ha majd lesz több időm, tervezem, hogy készítek egy pontos alkatrészlistát, mondjuk a te kapcsolási rajzod számozásához, illetve a beültetési rajzodhoz igazítva. De erről még úgy is fogok veled értekezni.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ha az én rajzom megfelelő, akkor ne fáradj külön az alkatrészlistával, mert a programom azt gombnyomásra megoldja. No azért csak a rajzon lévő részeket hozza fel, de azt mégis csak egyszerűbb kiegészíteni.
Alkotó
(#) Alkotó hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Nem sokat beszélünk itt róla, de nálam sorra került a tápegység és a védelem kérdése is.
(Én eddig egy másik védelmet használtam -teljes megelégedésemre-, de az nem zárja ki, hogy ez is remek legyen.)

Ismétlésként csatolok megint egy rajzot, de ez annyival több az előzőektől, hogy már rajta van a védelem Alkotós
átrajzolata is. Erre azért lesz szükség, mert a pozíciószámok segítenek beazonosítani az alkatrészeket.

FONTOS!! Nincs még kipróbálva, de az idő nekünk dolgozik. Viszont ettől azért látszik rajta, ha valami nyilvánvalóan ostobaság. Ha találtok ilyet, akkor szóljatok, most, még a terv szintéjén könnyű módosítgatni.
Alkotó
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Szia!
Igényes, un. Alkotós tervezet.
Annyi javítószándékú megjegyzésem lenne vele kapcsolatosan hogy a graec hidakat én shottky diódával, és ezekkel párhuzamosan kötött 10-100nF ker. kondikkal fogom megoldani a végleges változatomnál. Plusz néhány low ESR kondit teszek párhuzamosan a nagy elkokal.
Üdv.
-szamóca
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
A grétz híd és az egyéb diódák ügye, elég ingoványos terület. Ha jónak látod, csak bíztatni tudlak, próbáld ki, és meséld el milyen. ( a nyák bal szélén, a külön diódák is kényelmesen elférnek, akár kondistól is, csak át kell rajzolni kicsit a vezetősávokat).
Én ezt már kicsit túlzásnak gondolom (Restellem bevallani, de nem hallottam semmilyen különbséget, pedig már sokan akartak meggyőzni erről), de ha nálad "annyira nagyon jó" lesz, akkor talán én is hajlok az ilyesmire.

Jelenleg úgy helyeztem el a graetzeket (10A/1000V-osak egyébként), hogy felső bordával hűthetőek ha kell.

A nagy puffereknél nálam is van párhuzamos 1uF. Csak halkan mondom, hogy sokkal több jóságot várok attól, hogy nem egyetlen 10.000 µF-ból vannak, hanem kettőből. Nálam ez (számomra ismeretlen műszaki okok miatt), remekül bevált, szinte kizárólag így csinálom mindig.

Alkotó
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Én is kíváncsi leszek a változásra, ha lesz. Elég sokan ajánlották ezeket a változtatásokat, de igazad van abban, hogy a puding próbája az evés. Vettem 20db Low ESR 1000µF/50V kondit hasonló megérzésből mint Te.
-szamóca
(#) Alkotó hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
A tápot összeraktam. Egyenlőre itt tart a dolog.
Gondjaim vannak a vasalásos nyák gyártással, e miatt kézzel rajzolgatok, ami nem túl haladós dolog.

ha valakinek vannak tapasztalatai "vasalásban", vagy tud itt egy konkrét fórumtémát, akkor az szóljon, lenne pár kérdésem.

Alkotó
(#) fazksg válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Alkotó!
Légy oly' szíves, áruld el nekem (ha nem titok ), hogy milyen programmal készítetted ezeket a 3D-s képeket?
Egyébként én is erősen gondolkozom ennek az erősítőnek a megépítésén...
Üdv: FazksG
(#) a6futand válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Hadd kérdezzek én is valamit:

Mér jó az ha 100 nF- okat teszünk a graetz ELÉ a váltakozó feszültségű oldalra?
(C20 és C21 Alkotó rajzán)

Én ugyan már megcsináltam a tápot de ha érdemes még rakok bele ilyet is

Futi

(#) DJ Szabcsa válasza a6futand hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Szerintem az már a graetz után van az egyenfeszültségű oldalon. És ha jól tudom azt simító kondinak hívják. Pontosan én sem tudom mire jó, de ha jól rémlik valami a suliból akkor gyorsítja a feszültséget, de lehet hülyeséget mondok
(#) pid1951 válasza a6futand hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Nem szükséges a graetz elé a váltóággal párhuzamosan a kondi.
Hogy mért kell egyébként: inkább csöves erősítőknél szükséges, mert bizonyos fűtés nélküli egyenirányító ccsövek zajt termelnek és ezek felharmonikusainak egy elvidelhetőbb frekvenciatartományba történő eltolására alkalmazzák->nem hallassz idegesítő zajt a hangsugárzókon.
((Ha beleteszed a tranyós erősítődbe, akkor se lesz semmi baja - mert a félvezetőknek is van zajuk pl. dióda...))

Viszont a pufferkondenzátorokkal párhuzamosan szükséges 100nF-os kondi a nagyfrekvenciás zavarok elnyomására!
Következő: »»   1 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem