Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   566 / 592
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
(lehet, hogy ő is úgy értette -nem okvetlen ellened)
(#) sonajkniz hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
Nem értem én ezt a világot.

Magyarázza már ezt el nekem valaki!
Adott egy modul. Három vezetéken csatlakozik a kontrollerhez, és a lekérdezése bármilyen programnyelven egyszerű.
Ugyanez a modul, megfejelve egy áramkörrel, 13-szoros áron, 5 lábat foglalva a kontrolleren, egy sokszorta bonyolultabb lekérdezéssel.
Mi vezet rá embereket arra, hogy a drágábbikat válasszák?
(#) GPeti1977 válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Az AD átalakító IC 2000Ft körüli ára, illetve ez 12 bites felbontású, az arduino csak 10 bit, meg vannak olyan vezérlők például raspberry Pi aminek nincs analóg bemenete így mindenképpen az utóbbit célszerű használni ilyen esetben.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Az egyik noname, a másik márkás.
Az egyik fapados, a másik sokkal kényelmesebb.
Az egyik függ a mikrokontroller ADC-től, a másik nem.
Soroljam még?
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 1
 
Ezt a kérdést majdnem minden MicroE modullal kapcsolatban feltehetnéd...
(#) vargham válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Igen, azok általában drágák.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 19, 2024 1 /
 
A valóságról nagyon keveset tu8dunk, sőt egyre több ilyen és ehhez hasonló iromány születik. Azt meg, hogy valóban egy mátrix-szerű "világban" élünk-e, vagy hogy a fizikai valóság nem is létezik csak a teremtésnek valamiféle gondolati kivetülése ugyanúgy nem lehet cáfolni ahogy bizonyítani.
(#) sonajkniz válasza vargham hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Összegezzük.
Tehát, a hüvelykújam max. 2cm-es mozgását nem elég 1024 részre bontani, kell a 12 bit. Sebaj, hogy még 100 pozíciót sem tudnék íly módon állítani.
Fapados az egyik, mert a teteje domború, kényelmes a másik, mert homorú. Biztos van olyan, aki ezt addja.
Drágább!
Itt el is jutottunk az audiofilekhez. Minél drágább annál jobb.
Ilyennel amúgy találkoztam már a gamerek világában is. A tökéletesen működő 1000Ft-os megoldást agyba-főbe fikázták, és dobálóztak helyette a 20-30 ezer Ft-os megoldásokkal.
Idézet:
„raspberry Pi aminek nincs analóg bemenete”

Ezt elfogadom, de ez még mindíg nem indok az 5 lefoglalt lábra.
Akkor már nyomok a modul alá egy 8 lábú PIC12-est, vagy annak megfelelő AVR-t beolvasatom vele a potikat és a gombot is, és I2C-n lekommunikáltatom 2 vezetéken. Ja és töredéke árért.
Úgyhogy még mindíg nem értem.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem értem a háborgásodat.
Ha neked drága, ne vedd meg.
Ha nem kell 12 bites felbontás, ne vedd meg.
Nem kötelező.
(#) sonajkniz válasza vargham hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Idézet:
„Nem értem a háborgásodat.”

Ne keverd a dolgokat.
Nem háborgok, hanem értetlenkedek.
Azt elfogadom, hogy két azonos felépítés eszköz között komoly minőségbeli külömbségek lehetnek, és ez természetesen tükröződik az áron is.
Azt nem értem, miért kell, mi értelme, kinek fűződik érdeke ahoz, hogy sokkal bonyolultabban, ezáltal drágábban legyenek megoldva dolgok, amikor ezzel nem javít, sőt esetleg ront a minőségen.
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én sem értem az értetlenkedésed.

Az egyik egy szimpla joystick, a másik egy komplett modul, ami a gyártó (Mikroe) fejlesztőkörnyezetébe illeszthető, komplett megoldás, SW támogatással is.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én meg a figyelmetlenséged nem értem.
Idézet:
„miért kell, mi értelme, kinek fűződik érdeke ahoz, hogy sokkal bonyolultabban, ezáltal drágábban legyenek megoldva dolgok”

Azaz ez a jojstick csupán egy példázat arra, hogy miről beszélek.
Amúgy ha már említetted:
Idézet:
„(Mikroe) fejlesztőkörnyezetébe illeszthető, komplett megoldás, SW támogatással is.”

Nem vizsgáltam meg az összes forgalomban lévő Mikroe fejlesztőkörnyezetet, de meg lennék lepve, ha találnék olyat köztük, aminek nincs analóg bemenete.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Szerintem nincs sok értelme erről beszélgetni.
Egy csomóan csinálnak egy csomó olyan dolgot, ami engem egyáltalán nem érdekel. Ilyen az általad is említett audiofil dolog, hogy... De inkább nem írok példát sem, mert még valaki győzködni kezdene engem... Az ő dolguk. Vegyék meg aranyáron. Nem megyek oda beszólni nekik. Nem érdekel.
(#) KBal76 válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem csak alkatrész van "furcsán" tervezett, drágán árult. Tegnap belerohantam hasonlóba, egy rokon 9 éves gyereknek vettek (szerk: nem most, csak nálam most járt) harapottalma tabletet (iPad vagy mi), szép nagy egy gyerek kezének, meg gondolom többször annyi $$ mint az ami nekem androidos van kb. ekkora. Szóval egy mesefilmet szerezzek meg (ok, megvan, ez pipa), rá kellene tenni hogy majd megnézhesse a héten. PC-re ráköthetetlen, nincs hozzá kábelem, minek is lenne. Nem ért szót egy általam ismert platformmal sem, USB nincs rajta hogy OTG adapterrel egy pendrájvon átrakjam, kártyahely sem. Semmi amit PC vagy android eszköz küldene (beépített megosztó progik-protokollok), nem fogadja. Rákerestem, hivatalos harapottalma support szerint tegyek PC-re a fél gigányi (!!) installerû iTunes programot, és azzal majd tudom a rácsatlakoztatott eszközüket adatokkal tölteni, ha lenne kábelem...
Kínomban azt találtam ki, hogy átmásoltam feleségem telefonjára a filmet, plusz feltettem rá egy (reklámmentes) https szerver appot, bekapcsoltam wifi hotspotot, és a tableten böngészôbe beírt IP-n át letöltöttem a filmet.
Következő kihívás, hol a film az eszközön. A gyerek apja sem találta meg az eszközön hosszas keresgéléssel sem, kizárólag a böngészôbôl lehet megtalálni, sajnos a letöltött film mellett ott van egy ujjnyira a "Törlés" gomb, hogy minél könnyebb legyen majd elveszíteni, semmissé téve az eddigieket...
Felfoghatatlan hogy ennyire hogyan mehetett félre egy rendszer fejlesztése, még felfoghatatlanabb, hogy ennek hogyan maradt meg a piaci részesedése. (Gondolok itt arra, hogy a Linux-ok, amik ma már tényleg szinte Win. kényelmével bírnak, töredék a piaci részük a világ nagy részén.)
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) vargham válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Azért csak a böngészőből látod a videót, mert a böngészővel töltötted le, az ő mindentől elzárt tárterületén van. Az appok sandboxban futnak.
iOS alatt nincsen a felhasználó által is elérhető fájlrendszer. Ez egy végpont az online, felhős szolgáltatásokhoz.
Miért van ez így? Egyfelől védik a felhasználót a rosszindulatú programoktól. Másrészt védik a tartalomszolgáltatók üzleti érdekeit. Az Apple is egy tartalomszolgáltató.
Ha nem tetszik, vegyél mást. Szerencsére van választék. Amikor hozzám jönnek ilyen kérésekkel, akkor azt mondom, hogy hagyjanak békén, Apple platformon ez nem támogatott. Fizessenek elő valamelyik szolgáltatónál, és nezzenek ott filmeket.
(#) vargham válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 2
 
Idézet:
„még felfoghatatlanabb, hogy ennek hogyan maradt meg a piaci részesedése”

Az általam megkérdezettek azt válaszolják, hogy az összes eddigi készülékük közül ez a legkényelmesebb, ezen szinte magától működnek a dolgok.
Engem mondjuk megőrjítene. Van aki új építésű bérházban szeret élni, ahol az épület fenntartója intéz mindent, cserébe egy szöget nem verhetsz be a falba. Mások kertes házban élnek, maguknak betonoznak és hegesztenek. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál.
(#) KBal76 válasza vargham hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Az ilyen fokú önrendelkezés korlátozása engem nagyon felháborít (hagy döntsem én el, hogy hülyegyerek módjára beletúrok-e a telefonomba vagy sem). A saját telefonomra bármikor írok appot, vagy Win alá programot (ami ma már Linux alatt is fut). Ilyen ingyen se kellene, és nem is értem meg kiknek lehet erre igénye (sajnos az Android is sodródik egy hasonló irányba, de remélem sose ér oda). Régebben kaptunk egy levedlett harapottalma telefont, zenehallgatásra használta párom (mert mérete kisebb volt mint a telefonja). Arra csak rámásolni lehetett az mp3 zenéket, lemásolni nem (!), csak törölni a iTunes programból. Tehát a saját magam által rávett tartalmat nem kaphatom vissza. Ezt tényleg ilyennek tervezték, és kiknek?
(#) img válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 3
 
"Ezt tényleg ilyennek tervezték, és kiknek?"

Megvan rájuk a szakkifejezés: "iSheep".
(#) Bakman válasza img hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 3
 
Tipikus szemellenzős hozzállás. Vannak, akik el sem tudják képzelni, miszerint másoknak más igényeik vannak. Ettől függetlenül viszik az Apple termékeit (is).
(#) vargham válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 1
 
Senki sem korlátoz. Nem kötelező ilyet vásárolnod. Egy Apple termék nem szimplán egy tárgy, hanem egy szolgáltatáscsomag.
Vagy ha veszel egyet, akkor fel is törheted, és onnantól azt kezdesz vele, amit akarsz. A tárgy a tied, nem fog senki megbüntetni érte. Az mondjuk valószínű, hogy az Apple többé nem engedi csatlakozni a saját felhőjéhez.
Nekem sem tetszik, én sem veszek ilyet. De nem is háborgok azon, hogy mások miért szeretik. Ő dolguk.
(#) vargham válasza img hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 1
 
Nem hiszem, hogy jó irány lenézni vagy gúnyolni azokat, akik másképp gondolkoznak, mint én. Különben hogyan is várhatnám el ugyanezt fordítva? Hogy ők se nézzenek le engem.
(#) lazsi válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 3
 
Idézet:
„még felfoghatatlanabb, hogy ennek hogyan maradt meg a piaci részesedése.”

Pedig nagyon egyszerű... Ha valaki valamikor vett egy ilyet, az később nem fog másra áttérni, tehát ismét ugyanattól a márkától fogja megvenni a következő eszközét. Pl. az általad említett okok miatt: nem kompatibilis mással, tehát ha szeretné a korábbi dolgait átvinni az új eszközre, esetleg a korábbi eszközét családon / csapaton belül további használatra átadja, akkor ugyanilyet kell vennie.
Ráadásul a kezelése / szemlélete is eltér a többi (Win - Linux) rendszertől, tehát akinek ilyenje van, az idegenkedni fog a többitől.

Hogyan maradt meg a piaci részesedése? Az USA-ban nagyon elterjedt (sokkal jobban, mint az óceán innenső felén).
És akár elismeri a tulajdonosa, akár nem, van benne egy adag sznobizmus is... ami szintén növeli az eladások számát, méghozzá két fronton is: Akinek nincs, az meg akarja mutatni, hogy neki is lehet, nehogy már lemaradjon a többiektől. Akinek van, az meg azt akarja megmutatni, hogy megteheti, hogy megvegye mindig a legújabb verziót.
Természetesen biztosan nem mindenki sznob, aki almás terméket használ! Előfordulhat, hogy céges eszközről van szó. Abban az esetben nem ő a sznob, hanem a cég...
(#) vargham válasza lazsi hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Az emberek zöme NEM akar fájlokat másolni, mappákat létrehozni, hálózati logint intézni vagy scripteket írni. Tudni sem akarja, hogy ezek micsodák. Annyit szeretne, hogy világítson a lámpa, amikor megnyomja a falon a kapcsolót. És szóljon a zene, ha szól a telefonnak. Ha otthon van, akkor a szobai hangszórón, az autóban az autó hangszóróin, minden máshol pedig a fülhallgatóján. És mindez történjen automatikusan. Őket nagyon jól kiszolgálja az Apple, és ők ezért fizetni is hajlandóak.
(#) img válasza vargham hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Ezt a kifejezést nem én találtam ki a gyümölcsös eszközök rajongóira, csak hasonlóképpen értetlen vagyok mint te. A lenézéssel kapcsolatban valószínű, hogy alaptalan a félelmed mert itthon státusszimbólumként vásárolták a gyümölcsös termékeket annak ellenére, hogy voltak többet tudók is a piacon, ráadásul jobb ár-érték aránnyal. Csak mára már eljutottunk oda, hogy egyrészt szimpla tömegtermék lett (az eredeti "think different" szlogent kiparodizálva), másrészt meg kb. mindenben lekörözte őket a konkurencia. Jobs valóban zseni volt mert el tudta adni a felsőbbrendűségi életérzést, viszont az ő ideje elmúlt, a cég meg nem halad a korral.

Szerk.: lazsi jól összefoglalta a pszichológiai oldalát.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Ezért szép a tudomány. Ezen a kis bolhapiszkon, amit földnek nevezünk százötven év alatt eljutottunk oda, hogy ilyen elméleteket, - amelyeknek egy része tudományos megfigyelésekkel megalapozott - tudunk megfogalmazni.
És hol van még a vége? Ha nem pusztítjuk el a bolygónkat, és vele együtt az emberi fajt akkor kb ezer év múlva hova juthatunk?

Persze hogy sok mindenféle iromány láthat napvilágot, és mi csak kapkodjuk a fejünket.
Sajnos a bulvársajtó lapjai minden szemetet elviselnek.
Kíváncsi vagyok hova jut a szimulációs elmélet. Gondolom ezerszer ellenőrzik hiteles tudományos módszerekkel az eredményeit, aztán majd meglátjuk.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Épp New Yorkban voltam amikor beharangozták az egyik uj Iphonet, hogy hétfön kezdik árulni.
Csütörtök délután volt. Látom az utca egyik oldalán a nagy mozgolodást, mintha egy csoport készülne megmászni valamelyik felhökarcolot . Elöbb csak egy halom mindenféle összetekert kemping cucc jelent meg, pénteken már lezárták a zsaruk a járdát még mindig csak talán 20-30 ember lézengett arra, de már voltak grillsütök is és a kemping cuccok jo 3 méteres halmot jelentettek. Nem kérdeztem, nem kell minden agymenést tudni. Na szombaton már az autokat is kitiltottákk abbol a blokkbol akkor kérdeztem a zsarut, hogy mi készült itt, akkor mutatja a jo 150 méterre levö Apple boltot, hogy ott fogják majd hétfö reggel 9 orátol árulni az akkori uj telot, ha jol emlékszem majdnem 1000 dolcsiért.
Hát ismerös volt a helyzet az átkosbol, ha banánt, mogyorot hoztak a boltokba. Ezek az emberek 3 napig táboroztak az utcán egy ütödött telefonért.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 4
 
Szerintem ennél sokkal többről van szó: komoly üzleti érdekekről. Almásék kielemeznek mindent, a lehető legtöbb szemszögből. Mit nyer és mit veszít, ha mondjuk csak egy irányba engedi a fájl másolást, és nem csak az adott terméket figyelembe véve, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, és a később várható termék vásárlásokat is. Ha az jön ki, hogy ez a stratégia többet hoz, akkor hiába morog pár felhasználó, a végösszeg magasabb, ha mégsem akkor majd változtatnak. Nekem sem szimpatikus ez a módszer, és ez az ülteti stratégia, de ettől még nyilvánvalóan jól működik. Amerikában alapelv, hogy mindenkinek joga van hülyének lenni: de attól még mindent használni is akarnak, és ezt az igényt jó üzlet kiszolgálni.
Az MI pedig gyorsítja ezt a folyamatot. Van aki utálja ha az okoseszköz okoskodik, és helyette akar gondolkozni (én is utálom), de ugyanakkor sokaknak nagyon kényelmes, hogy gondolkoznak helyette. Ennek csak hosszú távon lesz nagy ára, az evolúció ugyanis úgy működik, hogy amit használunk az fejlődik, amit nem használunk az elsorvad.
Ez most jelen pillanatban is jól látható, a fiatalabb korosztályon. A 9. és 10. osztályosok nagy része (több mint 50%) gyakorlatilag nem tud számolni (egy részük még számológéppel sem). Az írás és olvasás nehézkes, a diák elolvassa ugyan a szöveget, de nem érti meg a tartalmát olvasás közben. A legnagyobb probléma sok esetben az egyszerű józan paraszti ész hiánya.
Ha ilyen idős korban nem tanulják meg használni, akkor elsorvad a képesség...

Ebbe a képbe beletartozik még az a (csak részben) vicces mondás, hogy:
Az emberiség intelligencia szintje kb. állandó,
csak egyre több ember osztozik rajta.
Ugyanakkor az intelligencia az egyik olyan dolog amit a leg igazságosabban van elosztva.
Ugyanis: ismersz-e bárkit, aki reklamálna, hogy neki kevesebb jutott??
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) KBal76 válasza vargham hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Sokunknak szól otthon, fülbe, majd kocsiban a zene telefonról, automatán, anélkül hogy harapottalmát kellett volna vennünk (Androidon a "Rutinok" gyári funkció pl. ezt ugye elvégzi). Ha csak ezért vesz valaki harapottalmát, azt a zöldségárúsok jól megvezették.
(#) vargham válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem állítottam sehol, hogy más eszközök nem tudják ezt.
(#) lazsi válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 1
 
Idézet:
„Ebbe a képbe beletartozik még az a (csak részben) vicces mondás, hogy:
Az emberiség intelligencia szintje kb. állandó,
csak egyre több ember osztozik rajta.”

Az a baj, hogy az össz-intelligenciából egyre több részt követelnek ki maguknak a "nem-ember" dolgok. Pár éve pl. az intelligens mosópor volt a menő. Ma már az emberek kiszorítására (hogy minél kevesebb intelligencia jusson nekünk) kitalálták a mesterséges intelligenciát...

Homo erectus -> homo sapiens -> homo sapiens sapiens (ezek vagyunk mi...) -> homo sapiens unsapiens (ez a következő...)
Következő: »»   566 / 592
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem