Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   194 / 195
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Nem derül ki mit értesz sablon alatt, de a menetet nagy pontossággal meg lehet határozni menetfésűvel. 0,75-ös metrikus, és a 40G-s között (0,635 mm) nagy eltérés van, ami már biztosan látszik.
Nem elegáns megoldás (de én már követtem el ilyet), hogyha megvan a tokmány, és egyébként az átmérők közel jók, akkor a tengelyen lévő menet tetejére vágd rá a tokmányban lévő méretet. Ez persze majd jól összebuzerálja a szép menetprofilt, de rá lehet tekerni a tokmányt. Ehhez ki kell venni a tengelyt, és olyan gépben kell átvágni (pl. eszterga), ami garantálja a nagyfokú központosságot.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Pontosan az a sablon, azzal határoztam meg.

Nem tudom milyen a valodi 40G menet, csak hajszállal különbözik a 0,75-s metrikustol. Annyira, hogy a 0,75-s nem merül be teljesen a fogak közé, viszont a 40G tökéletesen illeszkedik.
Jozsibá egy 10-s kulccsal biztos rátekerné az M7-s anyát is.

Sajnos az ötleted nem jo, egy precizios fúrogépröl van szó, csakis esztergapadon lehetne ezt megoldani, de ahhoz teljesen szét kellene szedni a gépet és remélni, hogy be lehet fogni elegendö pontossággal a gépbe.

A jobb oldali ( felsö) a 40G1/8. A bal oldali ( also ) 0,75-s.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2024

IMG_7141.jpeg
    
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Idézet:
„Ez persze majd jól összebuzerálja a szép menetprofilt,”


Számomra ez a gányolás magasfoka...
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
-Azt tudnám csinálni, hogy a tengelyre (vagy a csötengelybe, mert kb 6 mmes a belsö lyuk van a patronokhoz) egy illesztö alkatreszt készitenék egy M8-s finom menettel amihez vannak tokmányaim. Csak azt kellene megoldani hogyan rögzitem ezt a redukciot a tengelyre ( természetesen levehetöen).
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2024
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Ragasztani lehetne, valamelyik Loctite termékkel. Ha módosításra, szétszerelésre van szükség, akkor hőre oldható változatot kell használni.
Az én házi gyártmányú asztali gépem 6mm tengellyel van ellátva, erre van ragasztással rögzítve egy közdarab, amire a tokmányt felcsavaroztam.
(#) vision61 válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Szia!
Ragasztani is lehet ciánakrilát tartalmú Loctite vagy más gyártmányú ragasztóval, de ilyen alkalmazásra én (maradva a Loctite vonalon) inkább, a rögzítőket használom, cirka 30 éve, ha legalább az egyik alkatrész fém, és erős, tartós rögzítésre van szükség. (Pl. a 601-est teszteltük M6-os anya rögzítésével. Villáskulccsal próbálva lazítani, csak lesarkalta az anyát.)
270, 290, 601, 640, stb. Ezek között is van ami szinte olyan gyors, mint a "pillanatragasztók", de azokkal ellentétben ezek soha nem száradnak be a flakonba, ha időnként kap egy kis friss levegőt.
A fentebb felsoroltakból van olyan 250 ml-es flakonom, ami már több mint 20 éves de még mindig ugyanúgy használható, mint új korában. Két dologra kell ügyelni a használat, tárolás során: Nem szabad közvetlenül a flakon csőrével kenni a fém alkatrészre a folyadékot, illetve néhány havonta le kell venni a kupakot, hogy kapjon friss levegőt. Ezek sem magas hőállóságúak, egy csavar, persely, csapágy, tengely cseréjéhez elég 150-180 °C-os hőmérséklet.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2024
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Az eltérés 10 menetnél már több mint 1 mm (0,75-0,635)*10=1,15). Ez azért nem egy hajszál, és nagyon jól detekálható, hiszen több mint egy emelkedés, azaz közben átlép egy menetet.
(#) mex válasza vision61 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Ismerem a Loctite termékek egy részét, aktív koromban naponta használtuk csapágyrögzítésre, illetve csavarok biztosítására is. Tévesen fogalmaztam, nem ragasztót kellett volna írnom, hanem rögzítőt....
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Sajnos annyira nem férek hozzá, kb 6-7 menetet tudok csak ellenörizni, de mindenképppen a 40G menet passzol jobban mint a 0,75-s)
(#) Massawa válasza vision61 hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
Én is ilyeneket használok, de az ebben az esetben nem optimális mert jobb lenne, ha cserélhetö lenne, azaz vagy a hagyományos mini tokmány vagy a befogo patronok 0,3 mm-s furotol felfelé. Szabványos 1/8 collos nyelü marofejekhez van egy extra befogo patron.
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Feb 21, 2024 /
 
A G-menetek (csőmenet) 55° profilúak. Ezért is illeszkedhet jobban a mért menethez a fésű.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Hát igen, ezért nem tudom, hogy ki a hunyo. Muszáj lesz venni egy M7x0,75 tokmányt különben nem tudom kideriteni az igazságot. Van vagy féltucat ilyen gépem ( proxxon, dremel, parkside) , 3 fajta menettel, de erre a tengelyvégre egyik sem passzol.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Adatlapodból nem látszik merre vagy... Nincs a haveri körben menetmetsző készlet amiben van 7*0.75 metsző? Azzal lehetne tesztet csinálni... Nekem van egy gagyi készletem valami barkács, (szinte használhatatlan ócska) abban pl van, tesztre még alkalmas...
Fotót is tehettél volna fel arról a fúróról, ha valaki veszi a fáradtságot és van metszője, letesztelheti...
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Lehet, hogy van a fiamnak, csak nincs most otthon. Nem az a baj. Én ezen furogépen több mint egyértelmüen megmértem milyen a menet, csak azt nem tudom, hogy a kinai tokmányokon milyen van, mert azok ugye akár pár centiméterrel is tévedni szoktak.

Képet berakhatok ha az valakinek segit.
A képen balrol jobbra.
A furogép a betét meg az anya és látni a tárgyalt menetet.
A következö Alu betét meg anya a Dremelbe valo. A betét passzol az anya nagy a FERMre.
Azután egy Dremel meg egy Proxxon tokmány. Azonos átmérö, de más menet.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024

IMG_7143.jpeg
    
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Tipusszám alapján keresés megvolt?
ferm ****** chuck
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Nincs ilyen. Szerintem ez is bolti márka.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Ez pont olyannak tűnik...és típuszáma is van. (CTM...)
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Igen ilyen, de semmi más nincs rola, söt elödje - kb 2 éves is más menetes. Arra passszol a Dremel tokmány ott csak az volt a baj, hogy a tengely tul rövid volt. Arra kellett egy uj Dremel tokmányt venni ami passzol a rövid tengelyre .
(#) NGY válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2024 / 1
 
Idézet:
„egy illesztö alkatreszt készitenék egy M8-s finom menettel amihez vannak tokmányaim. Csak azt kellene megoldani hogyan rögzitem ezt a redukciot a tengelyre ( természetesen levehetöen)”

A fúrógépeden a régi órás kisesztergákon gyakori menet van, aminek a pontos mérete/megnevezése: 0.275" x 40 TPI, vagy röviden .275-40

Az 1/8-ot felejtsd el, nincs köze ehhez a menethez, az a standard (v. "coarse") 40 TPI BSW menet külső átmérője.

Az illesztő készítéséhez 0.275"/40TPI menetfúrót tudhatsz rendelni, de valószínűleg nem lesz olcsó...
(#) NGY válasza NGY hozzászólására (») Feb 22, 2024 / 1
 
Másik megoldás: egyes Dremel fúrókon egy nagyon hasonló méretű menet van, a 280-40 amihez lehet kapni univerzális tokmányt, Dremel 1561 vagy 1536 (cikkszám 823643 vagy 811966).

A .280 menet külső átmérője csak 0,127 mm-rel nagyobb, mint a .275-é, ami szerintem elhanyagolható különbség.

Előző hozzászólásomhoz egy kis kiegészítés: a 9/32x40 is nagyon közeli méret, ahhoz jóval olcsóbban lehet menetfúrót rendelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024
(#) Massawa válasza NGY hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Kösz annyit viszont nem ér meg a dolog.
Ilyen számot még a kinaiaknál nem láttam, pedig a furogépet ott gyártották.
Szerencsére van elég sok betét meg fúrogép is, igy meg leszek ezzel igy is.
Amugy is kétséges a minösége, maga a tengely sárgarézböl van, igy tul sokat nem lehet ettöl a kis géptöl elvárni. Az elödjéhez hasonloan ez is hasonlo gondokkal küzd mint a Parkside, a belsö védelem ahelyett, hogy csak megállitaná a motort kikapcsolja az egész gépet, azaz ujra be kell kapcsolni. A Parksidehez képest szerencsére itt a bekapcsolás, csak egy nyomogomb. De nagyon kényelmetlen ha munka közben megáll a gép a kezedben. Ahelyett,hogy csak lelassulna és ha megszünik a terhelés, szorulás automatikusan ujra indulna.

Biztos ami biztos alapon rendelek egy M7x0,75 tokmányt - jo lesz az másra, ha nem lesz jo a géphez. Elég nagy meglepetés lenne ha passzolna.
(#) Massawa válasza NGY hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Van 4 Dremelem mindegyiken egyforma a tokmány kb 8 mm-s a menet. Most jutott az eszembe, hogy van egy vadonatuj Dremel 4000s gépem is ( ki sem nyitottam, mert eddig nem kellett). Végre kinyitottam a csomagolást hát annak is 1 mm vastagabb a tengelye, de most jön a csapás a kofferben van egy flexitengely is, s nicsak annak a végén egy kisebb átméröjü tengely van. ( eszem a szivüket). Hurrá, nem passzol. Kb 2 menetet lehet csak a FERMre csavarni többet nem, azaz nem stimmel az emelkedés. De hogy azon milyen menet van most nem igen fogom vizsgálni. Egy gépen belül 2 méret.
Közben találtam egy még kisebb akkus furot, s nicsak azon ugyanilyen menet van. ( na jo ahhoz sem lehet semmit kapni. Azt már pár éve végigzongoráztam.)
A két egyforma menetes furogep.

IMG_7144.jpeg
    
(#) NGY válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Hát ... nem mondhatod, hogy nincs megoldás a felvetett problémára (márminthogy nem találni tokmányt ilyen menettel).
Én bemennék a pl. Conradba, levenném a polcról valamelyik fenti cikkszámú tokmányt (amelyek menete a Dremel szerint 290-40), és megkérném az eladót, hadd próbáljam rá a fúrógépemre. Csak hogy teljesen biztos legyek a dolgomban, bár nem gondolom, hogy a Dremel nem tudja, mit írjon rá a termékeire .
(#) Massawa válasza NGY hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
Nem találni, mert ilyen mentest még nem találtam, azt amit találtam az nem tokmány hanem csak egy leszorito anya, ráadásul valamilyen fehét fémböl a Dremel dobozban).
Láttad, hogy mennyi tokmányom van ( igaz csak egy részét) és egy sincs közöttük ami a FERMre jo. Gondolod, hogy nem tudom hol lehet ezeket beszerezni?
Majd alkalom adtán benézek, ne aggodj. Amiota a BOSCH átvette a Dremelt azota már minden elképzelhetö. Látod, hogy egy dobozban 2 féle méret és menet.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024
(#) Massawa válasza NGY hozzászólására (») Feb 22, 2024 /
 
S hogy meg is nyugtassalak meg megsporoljak egy utat a boltba a Dremel jelenleg csak egyetlen tokmányt kinál, ami passzol minden ujabb gépükre, ( ilyenem van és nem 290-40 es menet van rajta). Amugy a menetméretet még csak nem is emlitik. Söt azt irják, hogy passzol a flexi tengelyre is ami marhaság, mert a furogepen meg a flexitengelyen nem egyforma a menet. S itt zárul a kör.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024

IMG_7145.jpeg
    
(#) NGY válasza Massawa hozzászólására (») Feb 23, 2024 / 2
 
Idézet:
„Gondolod, hogy nem tudom hol lehet ezeket beszerezni?”

Ha-ha-ha, jól behúztál a csőbe !
Én tényleg azt hittem, tokmányt keresel a ritka menetes gépedre, és nem találsz sehol.

Azért nézzük meg ezt újra, mert szerintem te értettél félre valamit:

Idézet:

Nem találni, mert ilyen mentest még nem találtam”

Azért mert te még nem találtál, attól még de, lehet találni. Erre próbáltalak rávezetni, szerintem elég pontosan megadtam, mit és hol kellene keresni.

Idézet:
„ne aggodj ... hogy meg is nyugtassalak”

Biztosíthatlak, én nem aggódok, sőt teljesen nyugodt vagyok , az egyetlen ami nyugtalaníthatna, hogy miért van az, hogy felteszel egy kérdést, kapsz rá egy (több) lehetséges választ, te pedig ahelyett, hogy örülnél, arról győzködsz, hogy az nem is úgy van, mert az nem is az (?!?)

Idézet:
„megsporoljak egy utat a boltba”

Ó, én nem szándékozom a boltba menni, nekem nem kell ilyen tokmány, de ha kellene, akkor is vakon megbíznék a Dremel adataiban, és csak simán megrendelném.

Idézet:
„a Dremel jelenleg csak egyetlen tokmányt kinál, ami passzol minden ujabb gépükre”

Itt egy kicsit mellémentél, én sehol nem írtam, hogy a Dremel újabb gépeire kellene passzolnia (miért is?), én azt írtam, hogy arra a Ferm gépre kell passzolnia, aminek a menete - te mérted - 6,9x mm külső átmérő és a menetsűrűség 40 TPI.
Amire hivatkozom, mindkét típusból van a Conradnál raktáron, nézd meg az oldalukon (itt és itt, de a biztonság kedvéért betettem alább két képernyőmentést).

Idézet:
„( ilyenem van és nem 290-40 es menet van rajta).”

Ilyened (mármint 280-40, mert én továbbra is csak arról beszélek) szerintem nincs, mert akkor nem keresnél. És de, amit odaírtam, azokon mindkettőn 280-40 menet van.

Idézet:
„Amugy a menetméretet még csak nem is emlitik.”

De, említik, több nyelven is, olvasd el a letölthető leírásokat (itt és itt - szintén bemásoltam alább).

Idézet:
„S itt zárul a kör.”

Ebben egyetértünk.
Ha nem akarsz a gépedre pontosan passzoló tokmányt venni, akkor ne tedd.
Örülök, hogy segíthettem, ígérem, többé nem fordul elő .
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2024
(#) Massawa válasza NGY hozzászólására (») Feb 23, 2024 /
 
A 4436-s tokmány egészen biztos, hogy nem 290-40 menetü. Igy nem tudom mit is mutogatsz.
A Dremel tengelye 7,14 mmm a Ferm tengekye meg 6,72 mm átméröjü.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2024
(#) dB_Thunder hozzászólása Márc 17, 2024 /
 
Sziasztok!

Felmerült bennem már többször, hogy kellene az SMD IC-k méréséhez valami olyan mérőtű "egység", amit a beforrasztott IC tetejére rá tudnák nyomni, és az IC összes lábát használható kivezetésként megkapnám, pl logikai analizátorra tudnám kötni!!
Most pl. egy SOIC20W- kellene rátapadnom!
Valaki látott már ilyen "szörnyet"??
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 17, 2024 /
 
Vannak, de többnyire egyedi gyártás. Kapni olyan kb 1 mm vastag sárgaréz csöbe szerelt rugos tüket. Azokhoz csináltatsz egy NYÁkot beforrasztod a tüket meg a vezetékeket és már csak azt kell megoldanod hogyan szoritod az SMD alkatrészre.
(#) img válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 17, 2024 / 1
 
Üdv!

Az Aliexpress tele van vele, pogo pin connector-nak hívják. Csak vigyázz, hogy a megfelelő távtartásút válaszd.
Következő: »»   194 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem