Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Komplett öntöző rendszer
Lapozás: OK   6 / 6
(#) antikzsolt válasza Perec1981 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /

Egy sima időzítő ami nyit és zár. A csöpögést meg te állítod be egy sima infúzió adagolóval.
Olcsó könnyű javítani adagolás megoldható.
(#) nedudgi válasza Perec1981 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /

(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 20, 2019 /

A kolléga problémáját feltételezhetően a végrehajtó szelep jelenti, nem az időzítés.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) proba válasza Perec1981 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /

Tudom pazarlás, de az áramszámlán vehetsz annyi vizet hogy menjen az egész folyamatosan. Ha melegíteni kell, mert hideg van, akkor legalább a szelep sem fagy össze.
(#) Perec1981 hozzászólása Feb 28, 2019 / 1

Sziasztok!
Öszeraktam a cuccot,végül 24V-os lett 22v-al hajtva .
Az asszony állítható laptop tápját megkaptam.
Kiválóan működik.
Az akvárium fűtés egy órán belül felnyomja a vizet kb 35 fokra.
Közben a mágnesszelep is átmelegszik.
Tökéletesen működik.
Fagyástól nem tartok,mert a szeleptest réz,nagyon jó hővezető.
Nem melegszik annyira,kb 55 fokos.
Az infúzió adagoló jó ötlet köszönöm!
Most csak simán megszúrtam a műanyag csövet.
(#) pumpa hozzászólása Aug 1, 2024 /

Üdv! Olyan műanyag csövet keresek amibe bele tudok tenni egy 1/2" menetet.
(#) kaqkk válasza pumpa hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

1/2 kpe mindenféle idom kapható hozzá
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2024
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

(#) Laja1 hozzászólása Okt 14, 2025 /

Vízhatlan kialakítás

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy öntöző vezérlést és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:
1. A vezérlést egy PIC végezné és tartozik hozzá egy rezisztív érintőkijelző. Mivel a kijelzőt nehéz vízhatlanra csinálni, így azt egy kábel segítségével csatlakoztatnám az egységhez és csak akkor dugnám rá, ha programozok. Jelent ez problémát? Nem fog a PIC hibát generálni, ha a kimenetén és a bemenetén nem lesz semmi?
2. Az egységet hogy lehetne vízhatlanra készíteni. Gondoltam kiönteném, de akkor egyáltalán nem lehetne módosítani/javítani, meg az elemcsere is bajos.
3. A talajnedvesség-érzékelő úgy működik, hogy kontaktus ad/bont, ha a talaj nedves? Tehát nem folyamatos jelet ad? (Ezt egyik kereskedő sem tudta megmondani.)

Köszönöm!
(#) Atis57 válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 14, 2025 /

Szia!

Szórakozás -hobbi ?
Mert készen 40-50 eFt ....Ennek a dupláját elfüstölöd mire jó lessz.
ötletadóként;
Pl; https://pepita.hu/ontozes-vezerlok-c4614;gardena-f27652#ref

A talaj nedvesség ; ellenállásmérés egy panelen 2 pálcával.relés kimenetet kapcsol/letilt.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2025
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 14, 2025 /

Idézet:
„egy kábel segítségével csatlakoztatnám az egységhez és csak akkor dugnám rá, ha programozok. Jelent ez problémát?”
Attól függ. Van olyan kijelző (I2C kapcsolattal), ami ha nem válaszol a PIC-nek, és ilyenre az nincs felkészítve, okoz problémát. A PIC lefagy/újraindul. Van (sok) kijelző, amelyiknek kell inicializálás bekapcsoláskor, ezt a PIC-nek kezelnie kell. Van olyan, amelyiknél semmilyen gondot nem okoz, legfeljebb a kezdeti kijelzett értékek nem tükrözik a valóságot.

1 és 2: IP67-es doboz, akát átlátszó fedéllel, vízhatlan, ún. panelbe szerelhető gombok és készen is vagy.

3: Attól függ, milyen érzékelőről beszélünk. Van, amelyik analóg jelet ad, van, amelyiknek L/H kimenete van, van, amelyik mindkettőt tudja és van, amelyiknek konkrét kommunikációs protokollja van.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Köszönöm. Akkor lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy fedett helyre teszem és a mágnesszelepekig megyek hosszabb vezetékkel. Gondolom az szinte bármilyen hosszú lehet, ha reléről működtetem.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Ez is jó megoldás, ugyanakkor a vezérlőt még így is érdemes vízzáró dobozba tenni.
(#) proba válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Én megépíteném normálisan bedobozolva, aztán a felszerelés helyén betenném egy nyitható vízmentes villanyszerelésnél használt szekrénybe. Itt elfér minden kötés, tápegység, kismegszakító... minden egy helyen. Ha biztosra akarsz menni, esetleg fölé egy tető az UV ellen.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2025
(#) Laja1 válasza proba hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Tökéletes ötlet! Köszönöm!

Kitaláltam, hogy a terasz alá beteszek egy vízálló villamos szekrényt és abba teszem az elektronikát. De ott nehezen lehetne kezelni a kijelzőt. Kérdés, hogy a PIC-től kb. 1 m-re is elvezetékezhető-e a kijelző. 4 ér kellene az SPI kommunikációhoz, 4 ér a rezisztív érzékeléshez és 2 ér a háttérvilágításhoz. Így egy tízeres kábellel csatlakoznék rá. De nem tudom, hogy 1 méter nem lesz-e sok.
(#) kaqkk válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Én betenném a kijelző alá a picet, mi értelme szétválasztani a vezérlést a kijelzéstől ?
(#) HeZ válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Programozható relét (pl: Siemens Logo!) használnék, mert ipari kivitelű, robusztus, 230 V AC tápos verzió is van (nem kell külső táp), analóg bemenetei is vannak, programozható Ethernet porton keresztül, a web felülete programozható, így mobiltelefonról monitorozható, változtathatóak a paraméterek. Ára újonnan kb 50-80 ezer forint.
(#) HeZ válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Távelérésűnek építeném - mi értelme kijelzőnek, ha sose nézegeted a helyszínen?
(#) Atis57 válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 / 1

Szia!
Biztos an nem lessz sok ---majd valahol 20m felett.
(#) Laja1 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

köszönöm!
(#) kaqkk válasza HeZ hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Nézegesd a helyszínen a kijelzőt , alatta a pic meg a relésziget és elvezetékeled a szivattyúhoz meg a mágnesszelepekhez . Minden gyári vezérlő így van kitalálva összerakva ,még mindíg nem értem miért kell szétválasztani a vezérlést a kijelzéstől . Sőt elég csak a két három mágnesszelepet kapcsoltatnod vele mert a szivatyúra tehetsz nyomáskapcsolót (ha valamelyik szelep nyit a nyomásesésre kapcsol a szivattyú) Ha a 24v vagy 230os szelepeket kapcsoltatod nincs esély arra hogy a pic és a kijelző közt hibafeszültséget zavart szedjen fel a vezeték .
(#) Laja1 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Vízhatlanra kellene megcsinálnom a kijelzőt, ami nem fog menni. Így inkább beteszem egy zárt szekrénybe egy olyan helyre, ahol nem nagyon látszik. De, ha a kijelzőn szeretnék programozni, akkor ahhoz már kényelmetlen lenne az a hely, ahova eldugom az egészet. Így inkább kinyitom a szekrényt és kényelmesen a kijelzőt elhúzom onnan, amíg programozom. Aztán visszateszem a szekrénybe.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Az 1 méteres kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Mekkora az SPI jel frekvenciája? A négy eres érintés érzékelő milyen protokoll? Háttérvilágítás elvileg nem gond. Elektromágneses zaj várható a közelben?

Ezektől függően 30 cm is sok lehet és 10 méter is jó lehet.

Az SPI 1 MHz. Az érintést úgy vizsgálom, hogy az X tengelyre adok ki feszültséget és figyelem az Y-on visszajövő feszültséget (ADC) és fordítva a másik koordinátánál.
Elektromágnese zaj nem nagyon van, ha a mágnesszelepnél, relénél nincs ilyen.
(#) kaqkk válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 15, 2025 /

Idézet:
„Így inkább kinyitom a szekrényt és kényelmesen a kijelzőt elhúzom onnan, amíg programozom. Aztán visszateszem a szekrénybe.”
Ilyen erővel a picpanelre szerelt kijelzőt egyben kiveheted egy pici + panelka már nem oszt nem szoroz , még mindíg nem értem miért választanád szét a kettőt ... Én részemről a picre ráépíteném a kijelzőt és ha mozgatni kell együtt mozgatnám , a relésziget meg lehetne fixen (érinthetetlen helyen eldugva )
(#) Laja1 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 16, 2025 /

Végülis igazad van!! Nálam beragadt a külön kezelő felület. Kiveszem a PIC-cel együtt. Gondolom a relék tekercséhez vezető vezetékek hossza nem kritikus, így azokat fogom megnövelni.
(#) kaqkk válasza Laja1 hozzászólására (») Okt 16, 2025 / 1

Csak el jutott az üzenet ..... A kapcsolt 5v igazán nem érzékeny a zavarokra , sokkal egyszerűbb kezelni , akár még egy 5-10 eres szalagkábelt is el tudnék rá képzelni . https://www.hestore.hu/prod_10027912.html
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem