Fórum témák
» Több friss téma |
Milyen típusról és milyen programozóról lenne szó?
A kérdésem eléggé általános, de pl. PICKIT2. Itt feltettem a kérdést év első felében, de az a topic kihalt.
Általános válasz nem létezik, csak konkrét típusra vonatkozó. A PIC14000-t az adatlapja szerint a PICSTART, PICSTART-PLUS és PRO MATE programozóval lehet felprogramozni. A műanyag tokos verzió csak egy alkalommal programozható, mivel OTP a memóriája (EPROM), a kvarcablakos verzió UV fénnyel történő törlés után újra programozható.
Hogy mivel nem tudom programozni (és miért nem, miközben elvileg tudja), az benne van a hozzászólásomban amire válaszoltál. Ezzel sajnos nem írtál újdonságot.
Mivel ICSP programozható (adatlap 10.10 szekció, ahol hivatkoznak #DS30228 : PIC16C6X/7X Programming Specifications ), ezért logikusan egy PICKIT2 is képes lehet rátölteni programot. És igen, van (nem is egy) PS+ programozóm.
Szia!
A PICkit2 gyári kivitel nem képes a PIC16C sorozat programozására kivéve a 16C84, 16C83 típusokat. A Vpp -n igényelt árammal és az algoritmussal van problémája. PIC14000 sorozattal is ez a probléma. A Programozási leírása szerint 50mA áram kellene, amit a PICkit2 nem tud biztosítani. A PisStart+ kezeli. Azonban csak az ablakos kerámia tokban forgalmazott kontrollerek törölhetők UV-s EProm törlővel. A plasztik tokosak nem törölhetők. Azért itt is van lehetőég a benne levő program átírására: A memória cella többször írható, de egy 0 bitből nem lehet így 1 értékű bitet csinálni. Betartandó szabályok: A program a 0x00 címen indul, ide egy ugró utasítást kell tenni, majd 3 helyet ki kell hagyni. A megszakítás elfogadásakor a 0x04 címre kerül a vezérlés, ide egy ugró utasítást kell tenni, majd 3 helyet ki kell hagyni. Az új verziót a beprogramozott "mögé", a szabad helyre kell fordítani. A 0x00 címen levő ugró utasítás helyére nop (0x000) utasítást kell programozni és a következő címre kell elhelyzni az új verzió kezdetére való ugrást. A 0x04 címen levő ugró utasítás helyére nop (0x000) utasítást kell programozni és a következő címre kell elhelyzni az új verzió megszakítás kiszolgáló rutinjára való ugrást. A fenti módszer maximum háromszor játszható el. Ha egy másik programot próbálunk meg egy már programozott példányba tölteni általában programozási hibát és egy használhatatlan kontrollert kapunk. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2024
Köszi, ezt az OTP-tok többszöri kódírási technikát én alkalmazom is, de másnak is hasznos lehet.
A PIC14000 memóriájában kalibrációs értékeket helyez el a gyártó. Az ablakos típusok esetében ez a terület törlés után írható, és a mentett értékekkel újra kell programozni. A normál 16C típusok kiválasztásával való programozás után ezek az értékek el fognak veszni.
Ld. az előbb belinkelt leírás 4.1 fejezete. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2024
Nincs CERDIP tokos PIC-em ebből (se), illetve talán egy vagy kettő régebbi baseline CERDIP-em akad. Viszont sok OTP tokosom van (és itt a sok mindenkinek mást jelent...
![]() Viszont akkor a PICKIT2 felejtős erre a típusra, jó tudni, kösz! Az a gond, hogy semmilyen mai (mármint ami mai gépen futtatható) PS+ -t támogató MPLAB nem támogatja ezt a típust. Ami támogatná, az meg egy őskövület XP-n sem indul el (próbáltam), ennél régebbi Winhez meg nincsen gépem. Ezért tűnik járhatóbb útnak, egy létező másik PIC16 kiválasztása, és úgy feltölteni a programkódot, (kihuzalozva nyilván a lábkiosztás eltérése miatt, ezt amúgy is szoktam TQFP tokok miatt). Néztem hogy a program checksumok sok eltérô PIC-nél ugyanúgy alakulnak, tehát talán ez megugorható akadály. Mi történik ha ez nem stimmel amúgy?
Anno használtam ProPic2 programozót, ami XP-n ment párhuzamos portról saját programmal.
Annak a device.ini file-jában szerepel a PIC14000, de nem tudom tényleg menne-e vele. Később én az IC-prog programmal használtam, az megbízhatóbb volt, viszont az nem támogatja. Az eredeti programmal egy régi gépen lehetne tenni egy próbát. A HW még megvan, de az egyetlen régi XP-s gépem nem indul ...
Mint írtam, a PS+ mivel korabeli eszköz, támogatná, csak az MPLAB egyik verziója sem, ami mai Windowsokon fut. Találtam amúgy Linux alá CLI programot, ami talán támogatja (csak ugye le kell fordítani, stb...). Ennyi erővel az én elképzelésem is járható akkor, hogy másik azonos memóriaméretû, és korú PIC-et beállítok MPLAB-ban a PS+ -nak. Nem a program előállítása a kihívás nyilván, mert az MPASM simán fordít rá.
Az ICSP programozási doksiját böngészve (feltettem, illetve egy másikat is amiben minden PIC18 alatti benne van) a 16c923-924 elég nagy hasonlóságot mutat (ráadásul ilyeneim vannak is, és simán tudom írni, kocsi-némariasztómban is ilyent használok). A checksum-ról azt találtam, hogy némelyik programozó eleve rosszul számolja ki, és a felhasználása is a fejlesztőre (ránk) van bízva, tehát ennek nincs igazi jelentősége. Tehát akár meg is próbálhatom besütni c923-nak beállított programozóval a 14000-et.
In-Circuit Serial Programming ™ Guide a doksit kerestem már órák óta, de az otthoni gépemen is megvan. A TB016 egy kis érdekesség még a múlt évezredből, amikor új volt az PRO MATE és az ICD. Ekkor még sokan hasznáták a 12C, 16C, 18C sorozatot.
Ezt a kapcsolás lehetne használni az új programozóhoz is: PICkit2, PICkit3. Megépítettem, de TLE2141A -t nem tudtam felhajtani, de működik LM324 -el is. Most már csak azt kellene elérni, hogy az algoritmust tudja a programozó.
Egy PIC18F67K40-et szeretnék programozni. Ennek 2 pár Vdd, Vss lába van. Programozás során is minden lábát be kell köni a PICKIT-be?
Másik kérdés, hogy ha külső tápról táplálom, akkor a tápvezetékeket, be kell kötni a PICKIT-be?
Szia!
Szerintem elég egy helyről megtáplálni a programozáshoz. A PK-hoz nem kell a táp, de a GND mindenképpen!
Én rámérnék, hogy a táplábak közösítve vannak-e az IC-n belül ...
Ohh, ez egy jó ötlet!
![]()
Itt a lap tetején, a sárgában az első mondat.
Sok szívástól megkímélheted magad, ha figyelembe veszed.
Programozáskor/hoz kérdezte...én nem szoktam, eddig nem volt gond.
Tudom, de valóban csak a programozásról van szó jelenleg. Egyébként igaza volt Lamprologus kollégának, kimérve lábakat kiderült, hogy össze vannak kötve a tokon belül.
Lehet, hogy csak a szilícium lap az összekötő. Adatlapok szerint a tápfeszültségeket mindig be kell kötni, lásd mellékletek.
Még mindig kínlódok a PIC18F67K40 programozásával.
- A PICKIT2-höz van olyan állomány amiben a szerkesztő szerint benne van a kérdéses típus, de automatában nem ismeri fel a kézi kiválasztásnál meg nem találom a listában sehol. Nem igazán értem. - Van PICKIT3 is a saját programjában ennek csincs alapból ez a típus, sehogy nem akarja. - A MPLAB IPE alatt ki lehet választani, de ha csatlakozni próbálok nem történik semmi, még a LED-ek sem villannak fel a PICKIT-en. Másik biztosan működő kontrollernél is ugyanez a jelenség. Eddig nem használtam a MPLAB X-et és az IPE programot sem. Eddig olyan PIC-ekkel dolgoztam amit a régi MPLAB IDE alól, PICKIT2-vel tudtam kezelni. Így simán lehet, hogy én bénázok valamit. - Vettem egy adapter panelt a próbálkozásokhoz, amibe be kellett forrasztani a PIC-et. Sajnos nem ez nem ment egyszerűen, mert a szemem sem régi már és a 0,4mm-es lábkiosztás feladta a leckét. Igyekeztem a forrasztások között időt hagyni, de nem tudom mennyire sikerült. Elképzelhető, hogy tönkrement a PIC a hőtől? A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2024
Sziasztok,
Miért nem tud csatlakozni a Pickit3 a PIC24EP512GP202 kontrollerhez? Külső tápot használok 3,3V. Ezt a hibaüzenetek kapom: Connecting to MPLAB PICkit 3... Currently loaded firmware on PICkit 3 Firmware Suite Version.....01.26.33 * Firmware type..............dsPIC33E/24E Target voltage detected Target Device ID (0x0) is an Invalid Device ID. Please check your connections to the Target Device. Köszönöm. Dual soros terminal programSziasztok.Szükségem lenne egy terminal programra amin egyszerre két soros forgalmat tudok figyelni. A Hyperterminal nem nyitható meg két példányban sajna. Tud valaki esetleg valami megoldást, programot ami ezt tudja? Vagy legegyszerűbben hogyan valósítható ez meg? A lényeg hogy egy kiküldött AT commandokra szeretném látni a válaszokat is. Ehhez két független terminal program kéne, vagy esetleg olyan amiben eleve két kommunikációs ablak van. Vagy két notebook, két db soros - USB kábel..stb? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2024
A Hercules megnyitható több példányban.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2024
DIY K150 programozó problémaSziasztok!Segítséget kérnék. A korábbiakban egy "Szilva"-féle PicKIT2 klónnal programoztam a PIC-eket, de a Win10 alatt nem akar rendesen működni, ezért egy K150 programozót vettem. Ezzel az a baj, hogy - bár nagy nehezen sikerült a driverét feltelepíteni - sajnos a PIC felprogramozása nem akar működni. Többféle hibaüzenetet is adott, jellemzően a "hibaüzenet1" képen lévőt. Ezt OK-zva a "hibaüzenet2"-t kapom. Mi lehet a gond? Minden segítséget köszönök előre is!
A PICkit2 programja a beállításokat a program mappájába írja az ini állományba. Ezt a modern OP rendszerek nem engedik meg. Run As Administrator...
Köszi, ez fontos infó, ki fogom próbálni. (Bár elvben rendszergazdaként vagyok bejelentkezve.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |