Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4046 / 4046
(#) zsolti1985 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 11:31 /

Csak ennyi leírás van benne.
(#) proli007 válasza zsolti1985 hozzászólására (») Vas, 12:04 /

Hello! Anélkül hogy ismerném.. Nincs benne esetleg valami elem/akksi a letároltak megőrzéséhez?
A Source gomb nem hibás véletlenül? Hogy a keresésre tér rá.
(#) SKY válasza Becseiy hozzászólására (») Vas, 23:14 /

Ha villanyszerelő, akkor tudnia kellene miért nem számolható a motorra írt wattból az áramfelvétel, meg mi az a cosfi, a hatásfok meg a látszólagos teljesítmény... én megkeresném az adatlapját, hogy mennyi pontosan a maximális áramfelvétele.

Ezeken szokott lenni fokozatkapcsoló is... ha méretezve lett és fixen a második fokozaton lesz használva, akkor lehet ahhoz az áramhoz választani a motorvédőt, de ha megvan az esélye hogy át lesz kapcsolva akkor a maximális áram szerint kell kiválasztani.

A motorvédőknek beállítási tartománya van, a max 60W-hoz ajánlottnak pl. 0,25-0,4A (58VA-92VA).
De megnéztem egy kis 60W-os Wilo szivattyút, ez elérheti a 105W teljesítményt és a 0,5A névleges áramot. Ehhez már a 0,4-0,63A tartományút tenném 0,5A-re állítva.

Mi motorvédőt a sima aszinkron motorokhoz rakunk, pár tíz wattos elszívóventilátor, csillag-delta indítás, buta motorokhoz, van kondenzátoros olcsó keringetőszivattyú és modern elektronikás is.
Ha ez egy drága szivattyú lehet hogy van benne elektronika és egyben túláramvédelem is, lehet hogy nem is aszinkron hanem BLDC/EC motoros. Az ilyen okos motoroknak nem szoktunk motorvédőt tenni, elég neki a sima kismegszakító is, vagy amit a szerelési útmutató pontosan meghatároz, de általában ezt írja: "Motorvédelem: A szivattyú nem igényel külső motorvédelmet."
(#) Udvari Zsombor válasza zsolti1985 hozzászólására (») Hé, 14:00 /

Ha anélkül kezd lépegetni, hogy bármit megnyomnál, akkor nézd át az előlapot, hogy nem-e rendetlenkedik valamelyik kezelőszerv.
(#) jimitek hozzászólása Hé, 23:18 /

Li-ion akku kapacitás mérés

Sziasztok!
Még nem dolgoztam, pontosabban nem barkácsoltam Li-ion akkumulátorokkal, így mondhatni az első tapasztalataimat szerzem e téren, és a napokban beszereztem 2db Vapcell 2600mAh cellát, amit a Canon DSLR-m gyári akkujában cseréltem a cellákat, és már a 3. mérési megközelítéssel próbálkozom, és sehogy se tudok 1500mAh-nál többet kinyerni belőle. (a kettő darab sorba van kötve)
Azt tudom, hogy 4,2V-ig kell tölteni, és kb. 3,2V-nál merül le.
Építettem egy LM317-el és egy ellenállással egy feszültségingadozástól függetlenül stabil terhelést, amit beállítottam 750mA-re (videó rögzítéskor ennyit fogyaszt a kamera), és 1ó 50p után érte el a két cella a 3,2V-ot, vagyis kb 1500mA-t fogyasztott.
Érdekes, hogy az eredeti kamera akksik 1800mAh-sak voltak, és az is 1ó 30p után lemerült még újkorában, ami szintén kevesebbre jön ki, de aránylag közelebb van a várhatóhoz.

Rosszul mérek/értelmezek valamit, vagy tényleg nem tudja az ígért kapacitást (2600mAh)?
Tudtok megbízható webáruházat, ahol lehet kapni 18500-as méretben valós, legalább 2000mAh-t garantáló cellákat?

Mondhatni ez is jó, csak 3 órás üzemidőre számítottam, nem 2-re...
(#) SzervízMacska válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 2:12 /

Miért nem veszel bele dummy akkut, lehetőleg usb csatlakozósat? Egy megfelelő adapter / powerbank mellé, és akár korlátlan is lehet az üzemidő. Persze csak akkor, ha a kamera is bírja. Az én rekordom ily módon 8 óra volt, és megmondom őszintén én fáradtam el, nem a kamera.
(#) KU202M válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 9:28 / 1

A névleges kapacitást egy bizonyos értékű kisütőáramhoz, vagy kisütési időhoz adják meg. Általában minél nagyobb a kisütőáram, annál kisebb a kapacitás.
(#) jimitek válasza SzervízMacska hozzászólására (») Kedd, 9:57 /

Van hozzá adapterem.
Építettem is hozzá egy feszültség átalakítót, így ahogy írtad akár 8 vagy sokkal több órát tud működni egy 12v AGM akkuról, vagy bármi másról, de azért valljuk be, egy kilógó kábel egy nehéz akkuval nem minden helyzetben kényelmes.
Az egyetlen apró problémám ezzel a megoldással, hogy a kamera nem tudja kijelezni a töltöttségi szintet. Kitudná, de nincs hozzá épített áramkör.
(#) jimitek válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 10:08 /

Ezt a jelenséget ismerem az AGM akkuknál leginkább, ott tudom is, hogy 0,05C kisütő áram mellett kell mérni a névleges kapacitást, de ezeknél a Li-ion celláknál nem tudom mennyi az annyi.
Az tudom, hogy maximum 5A folyamatos kisütési teljesítményt tud elviselni folyamatosan.
Ez bőven a 0,75A felett van, szóval elvileg vannak annyira jók ezek technológiailag, hogy 0,3C kisütő áram mellett ne legyenek túlterhelve.
1000mAh-nyi veszteség ilyen kis terhelés mellett túl extrém szerintem.
Egy NiMh akku 0,5C merítés mellett alig produkál 5-10%-al kevesebbet, ez az 1000mAh meg kb. 40%-os veszteségnek felel meg. Ez aránylag túl sok!
(#) Régi motoros válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 11:11 /

Nem ismerem a márkát, és a gyártót se, de kapacitást mérni általában 2.8V (de minimum 3V)
kisütési feszültségig szoktunk. A legtöbb gyártó is e szerint adja meg a kisütési grafikont.

Az csak mellékes, hogy a kamera 3.2V -nál kikapcsol, mert az elektronika ezen feszültség alatt már nem működik. Tehát a nézőpontod szerint, a 3.2V-2.8V közötti kapacitást nem tudod felhasználni,
még ha az valóban rendelkezésre is áll.

A másik vizsgálandó kérdés, hogy mivel töltötted fel? Mert az nem elég, hogy 4.2V -ig feltöltöd,
utána még egy feszültséggenerátoros szakasznak is következnie kell,
ami alatt még kb 40-60% töltést vesz fel a cella.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:20
(#) jimitek válasza Régi motoros hozzászólására (») Kedd, 11:33 /

Feltöltést a gyári töltővel csináltam, de utána még egy feszültség stabilizátorral 4,2V-on tartva tudom tölteni (pár 100-200 mA), és most is ezt teszem, amíg 10-20mA-re nem csökken a töltőáram, aztán megnézem így 2.8V-ig mi jön ki (ha engedi az elektronika addig meríteni).

Néztem grafikonokat és nekem az jött le, hogy 3.2V és 2.8V között nem sok áramot lehet leszívni már belőle, pláne nem 1000mA-t!
Estére kiderül az eredmény.
Mellesleg tudom, hogy 20-80% töltöttség között érdemes hosszútávon tárolni/használni.
(#) jimitek válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 11:45 /

Azt még elfelejtettem említeni, hogy forrasztottam a cellákat.
Törekedtem, hogy 5mp-nél ne melegítsem tovább, de nem tudom, hogy ez okozhat-e problémát?
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 13:22 / 1

Szia! Korábban én is hasonlóan mértem. Fix 1A-es áramgenerátorral merítettem 3V-ig, és mértem az időt. De áttértem ennek a modulnak a használatára. Sokkal kényelmesebb, és a végeredménye hibahatáron belül ugyanaz volt.
Ez cellánként mér. Én olyan kis blokkokat építettem, amiken 2db 1 cellás foglalat van, és 2db ilyen mérő modul, közösített betáppal, úgy hogy egyszerre két cellát tudok mérni velük.
Berakod a cellákat csurig töltve, beállítod az alsó limitet, elindítod, és végigméri, majd ha villognak a kijelzők, leolvasod a kapacitást. Én 3V-ig merítem, de ott már szinte mindegy, hogy 3,2 vagy 2,8. A kisütő ellenállásokat lehet variálni, így különböző áram terhelés mellett is meg lehet kapni az akku kapacitását.
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 13:27 / 1

Én is forrasztottam kivezetéseket néhány cellára, semmi baja nem lett.
Nyilván sietni kell vele, de jól nedvesíti az ón a két oldalán a sapkákat, így nem kell hosszú percekig hevíteni. Ólmos ónnal érdemes, azzal sokkal gyorsabb, mint ólommentessel, aminek magasabb hőmérséklet kell.
(#) kendre256 válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 14:27 /

Én ilyesmit használok, ez állandó árammal süt ki. Beállítható az áram, a kisütési végfeszültség és ugyanúgy villogva jelzi a kijelzője, ha végzett a kisütéssel. Kiírja a kapacitást a végén. Mindenféle akkut szoktam vele mérni, az egy cellástól a 12V 100Ah-ig.
Szerk: Ja, és bekötöttem 4 huzalos mérésre, mert 10A-es kisütőáramnál és 3V körüli cellefeszültségnél (LiFePo) a mérővezetéken elég sok feszültség esik.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:32
(#) jimitek válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 17:04 /

Most 500mA-rel terhelve mértem.
3V-on álltam meg így 4 órát bírta. Ez már 2000mAh.
Azért fura, hogy 750mA terhelésen csak 1500mAh.
Lehet, hogy 250mA terhelésen meglenne a 2600?

Én úgy tudtam sokkal strapabíróbbak a Li-Ion akkuk, vagy Vapcell gyárt sz*r cellákat.
Nem tudom, de én azt várnám, hogy 2A terhelés mellett is legalább 2400mAh ki kéne, hogy jöjjön.

Kézzel megrajzoltam az oszcilloszkóp mérését.
Nem fért ki a teljes képernyőre.
Érdekes, hogy az elején és félúton nem lineárisan csökkent a feszültség, hanem egy kicsit belassult.
Ja és a BMS nem engedte 8,4V-on tölteni miután az áram 70mA alá csökkent.
(#) KU202M válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 18:23 /

Idézet:
„Én úgy tudtam sokkal strapabíróbbak a Li-Ion akkuk, vagy Vapcell gyárt sz*r cellákat.
Nem tudom, de én azt várnám, hogy 2A terhelés mellett is legalább 2400mAh ki kéne, hogy jöjjön.”

Sajnos hiába méltatlankodsz... Meg kellene nézni az adott cella "kisütési" specifikációját (ha van ilyenje), és akkor okosabbak lennénk mindannyian.
(#) jimitek válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 18:44 /

Jogos, de még mindig csak egy helyet tudok, ahol vásárolható 18500-es méret.
Megpróbálok megint körülnézni hátha találok másol is, esetleg PDF adatlappal.
(#) Bakman válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 20:04 / 1

Nagyobb boltokban nem olyan ritka, pl.: Bővebben: Link.
(#) czeropal hozzászólása 4:06 /

Feszültség csökkentés

Mekkora ellenálást kell sorbakössek ( és melyik oldalra )hogy 15 v-os táp esetén hogy a 12 voltos 2,8 Wattos ventilátorra csak 10 volt jusson.
(#) Bakman válasza czeropal hozzászólására (») 5:24 /

Nem lehet tutira megmondani, mert az a ventilátor nem lineáris alkatrész, de kb. 22 - 25 Ω / 2 W-os ellenállás jó lehet. Mindegy, hogy a pozitív vagy a negatív ágba kötöd.
Következő: »»   4046 / 4046
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem