Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó erősítő olcsón
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Márc 2, 2025 /

Erősítő modul egy hangszóróval

Sziasztok!

Van/lesz egy sztereo erősítő modulom. PM8406-os IC-vel van építve. Egy hanglejátszó modulhoz fogom használni. Nekem csak mono kivitelben kell használni.

Kérdés: Mivel stereo a kis modul, lehetséges e egy darab hangszóróval üzemeltetni a modult, de úgy, hogy mindkét kimenete egy hangszóra menjen? (Egyébként 2x5W-os a modul.)

Köszönöm.

PAM8406.JPG

(#) kadarist válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Szia! A hangszórók kimenetei eleve híd kimenettel rendelkeznek, ezeket nem lehet tovább hidalni. Plusz a kapcsolóüzemű PWM rendszer miatt egyébként sem ajánlott az ilyen erősítőket hidalgatni.
(#) tothbela válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Ha már PWM erősítő felé kacsingatsz, akkor a legjobb választás egy TPA3118 PBTL monó modul. Az árához képest nagyon jó, 5V-tól 26V-ig bármilyen tápfeszt elfogad. Én nagyon szeretem. A gyári kimeneti induktivitásai nem terhelhetőek nagyon, így az elméleti 60W nem hozható ki belőle, de 19V-os laptop tápról 30W 4 Ohmon bőven kijön belőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2025
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Itthon vetted őket, vagy mondjuk az Aliról rendelted?

Tényleg nem kell hozzá hűtő?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Ebay. Néhány éve még eredetieket árultak, bár már akkor is 1500 forint volt darabja, itthon most 1333 forint a Hestore-ban. Ez az erősítő chip három féle tokozásban létezik. A 3130-nak nincs termál padja, tehát csak a lábakon és a plasztik tok felületén tud disszipálni. Ebből fakadóan 30W a maximális kimenő teljesítmény. A 3118-nak már van termál padja alul, azaz le lehet forrasztani a PCB-re. A 3116-nak felül van a termál padja, hűtóbordát tehetünk rá. De a 3118-nál is lehet trükközni. Én először a nyákot megfúrtam a 3118 alatt egy lapos fúróval. Amikor elértem a termál padig, beforrasztottam egy réz hengert 4mm-es vezetékből, majd lasíkoltam és egy réz lapot forrasztottam a nyáklemezből aljára. Ezzel akartam a hőt élvezetni. De nem volt sok értelme, mert simán a kis nyákot egy kétoldalas hővezető ragasztóval ugyanazt a hőellenállását el tudtam érni. Azért hűtöttem, mert ki akartam csavarni belőle a maximumot. Ha zárt dobozban van. Akkor 12-18V táp és 8 Ohm esetén nem kell hűtés, de 24V táp és 4 Ohm esetén nagyon meleg tud lenni. Azt hiszem 120mOhm a fetek RDS on-ja, ami PBTL üzemben (kettő sorosan, kettó paralel) effektíve is ennyi, vagyis a vezetési veszteség 2W körül van folyamatos kivezérlésnél. Persze ott van még a kapcsolási veszteség, amit nem tudom mennyi, meg az induktorok vesztesége. De a lényeg, hogy 24V tápfesszel 4 Ohmos terhelés esetén egy 6X6cm-es lemez elég hűtésnek.
(#) zolika60 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Idézet:
„itthon most 1333 forint a Hestore-ban.”
Szerintem csak 1050.
(#) Zoli_bácsi válasza tothbela hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Köszönöm az infót, de sajnos adott nyák méretem van, amit nem léphetek túl. Erre viszont csak a fent linkelt erősítő modul fér el. Más sajnos nem jöhet szóba, mivel a hangerőt is a modulon kell állítani majd.
(#) compozit válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Nettó 1050, de ÁFÁ-stól 1333,-Ft. Állítsd be a Hestore oldalán, ne érjen meglepetés, ha vásárolsz.

Ezt nem nagyon értem.Hova tetted a 6 x 6-cm-es lemezt?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

A TPA3118 hűtőfelülete alul van, ezt ráforrasztják a PCB-n kialakított felületre. Talán 3X3, vagy 4X4 faratgalván (via) viszi át a meleget a PCB másik oldalára. Nos ezt a másik oldali felületet hővezető ragasztóval ragasztom a hűtőlemezhez.
(#) tothbela válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 2, 2025 /

Áfa nélkül.

Értem. És elég a lyukgalván? Hm... Az ic tetejére nem próbáltál tenni kis hűtőbordát? Tudom, arrafelé nagy a hőellenállás, de az ic is olyan lapos... Szóval ez az a kategória, amire azt szoktam mondani, hogy " bizalom kell hozzá "...
Egyébként, milyen a hangja? Mondjuk egy átlag A/B osztályhoz képest?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 3, 2025 / 2

Felül a plasztik tok hőellenállása szerintem elég nagy, de igazából már a furatgalván ón keresztüli hűtés is elég. Van egy érdekes melegedés ellenőrző tesztem. Gyertya maradékból (sztearin 75 fok, paraffin 60 fok) cseppentek a tokra valamint akár az induktorokat is egy kicsit. Az olvadási hőmérsékletet meg kell mérni, mert a gyertyák anyaga nagyon eltérő. Olvadáskor az opálos szín víztisztává válik, jelezve hogy elértük az olvadás hőmérsékletet. Nos 24V tápfeszen 4 Ohmos terhelésen klippelésig hajtva a 6X6 cmm-es lemez elég volt, hogy a sztearin ne olvadjon meg. A paraffin sem igazán lágyult, tehát a TPA3118 felülete 60 fok alatt maradt.

A hangja véleményem szerint egy LM1875 - hangjához képest kicsit gyengébb, de az összes TDA2030 2040 hangját messze megelőzi.
(#) Inhouse válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Azért ilyen olcsó, mert nincs.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Találékony megoldás. Szóval akkor az árát biztosan megéri. Kicsit ügyködni kell rajta, de jó lesz. megpróbálom majd kicserélni a fojtókat is.
Most már csak azt kell kitalálnom, honnan rendeljem meg. A Hestoreban van, de nemrég az Ali, vagy Temun volt, mintaként hírdették. Valami 800,-Ft körül volt darabja, meg másfajták is voltak, ingyenes szállítással. Na, ezek mára eltűntek...

Köszönöm az információt.
(#) compozit válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Mégis megtaláltam az Alin:

https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en...tion.0

Itt a lehetőségek tárháza...
(#) uniman válasza compozit hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

"Ali..." Ez nem az az Ali, itt csak cégesen vásárolhatsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2025

alibaba.JPG

(#) kadarist válasza uniman hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Semmi gond, a kisker is árusít: Bővebben: Link
(#) compozit válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Ajaj... most nézhetem át az egészet előröl.
(#) compozit válasza compozit hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Ha megnézzük a szállítás nagyon drága. Már egyáltalán nem olyan vonzó...
(#) uniman válasza compozit hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

doitsmartponthu-n 1200 Ft...+990 a postaautomatába a díj.
(#) Inhouse válasza compozit hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

A Hestore-ról volt szó, én akkor úgy láttam, hogy nekik nincs.
(#) compozit válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Van nekik, csak az a baj, hogy is biztos van két féle is. A hestorosban kevesbb a pufferkondi és a fojtók is egyszerűbb kivitelüek. Az ebay-en, meg máshol is vannak, azok kicsit mások, a fojtójuk talán jobban bírja, meg a pufferkondik is kicsit nagyobbak. Majdnem mindegy, mert a fojtót kicserélném, a pufferkondikat megpatkolnám, valami komolyabb hűtés és még egy átfogó visszacsatolást is tennék rá, attól egy kicsit jobb lesz. Valószínű marad a Hestore, mert a külföldiek nagyon kétesélyesek, nem igazán olcsóbbak, esetleg jön rá vám, stb. A Hestoreba odamegyek, elhozom. Néha megyek Pestre, akkor beiktatom. A baj az, hogy kellene XH-M542 is, ez 100W, mono. De ez nincs a Hestore-ban.
A legjobb az lenne, ha a TPA3255-nek lenne egy olyan változata, amiben csak két végfok van. Nem kell 2 x 100W, nekem csak mono kell. Ezek a modulok kapnak valami tápot és felszerelem őket a hangfalak hátuljára. Ne kelljen kábel a hangszórókig. A végeredmény egy 2.1-es rendszer lenne. ( Nagy a család, két ilyen is elférne.)
(#) Inhouse válasza compozit hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Erről a visszacsatolásról írnál részleteket?
(#) compozit válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Ez egy Texas ajánlás. Túl sokat nem számít, de ha ezt néhány passzív alkatrésszel meg lehet csinálni, akkor miért ne? Talán lehetne egy kicsit hatékonyabbá is tenni. Ha volna egy Spice modell ezekről a TPA-król, megnézném szimulátorban.
Közben találtam Spice modellt. Valamikor nekiállok a szimulációnak.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

A Tpa3255-nek is van PBTL kapcsolása, még modul ként is árulják. Ezzel a PFFB kiegészítővel nem lehet rossz.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Igen, láttam valami 600W-os verziót. De inkább valami kisebb kellene, elég lenne a fele félhíd benne. És ez jobb minőség, mint a kistestvérei. Érdekes, hogy a félhidak kimeneteit egyszerűen párhuzamosan kötik. Valószínű, a monolit technológia miatt nagyon egyforma benne minden. Mert ha a kimeneti fojtókon keresztül kötnék, az biztosan jól működik, még UcD jellegű elrendezésben is, még akkor is, ha a vivő frekvencia eltérő. Vagyis nem egyformák. Érdekes módon, összeszinkronizálnak. Egyszerre történnek a kapcsolások.

Ezekben a modulokban az az igazán vonzó, hogy nagyon olcsók és kis méretűek. Össze van rakva, kicsit tuningolunk rajtuk és már kész is.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Azért lehet párhuzamosan kötni a kimeneti kapcsolófeteket, mert valójában csak azokat köti össze a belső logika. A meghajtást csak az egyik csatorna csinálja.
De amit akartam említeteni, hogy amíg a TPA3116 (18) BD modulációt használ, addig a Tpa3255 AD-t. Én sokáig rágódtam rajta mire felfogtam a lényeget, de gondolom te már képben vagy. Ha hifiről van szó, véleményem szerint csak AD.
Van egy már majdnem készre átalakított 3255-ös modulom, már nagyon meg szeretném hallgatni a hangját.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Nem olyan egyértelmű, hogy melyik a jobb, az AD, vagy a BD. Az AD kétállapotú, tehát vagy a +tápot kapja a szűrőkör ( vagy közvetlenül a hangszóró ) vagy a -tápot. A BD moduláció három állapotú, a szűrőkör vagy +, vagy-, vagy nulla feszültséget kap. Elvileg, a BD miután kisebb adagban visz energiát a kimenetre finomabb szabályozást tesz lehetővé. Emiatt kisebb is a felharmónikustartalma a kimenetnek, elvileg kisebb THD érhető el. És a szűrőkör a vivőfrekvenciának a kétszeresét látja, ha jó a szabályozókör, akkor akár nulla közeli impulzusszélességet is el lehet érni. Emiatt használják a szűrő nélküli erősítőkben.
Az AD-ben nagyon nehéz egy UcD jellegű szabályozás mellett 200ns-nál keskenyebb félhíd kimeneti jelet előállítani. Ez is probléma, mert ugye torzítást okoz. ( Már rég jó a kimeneti fesz, de még mindig megy az energia a kimenetre... ) És a másik irányban ugyanez, mert a másik irányban a fordított tápot kapja a szűrőkör. Itt jönnek be a modulációs hibák nagy kivezérléseknél. Ha ez a harmadik állapot lenne, akkor csak lassan csökken a szűrőkör árama, ami nem mindegy, hiszen a szűrőkör felé nincs sem energiabetáplálás, sem energiaelvonás.

Ha az AD-t fix frekvenciával csinálják meg, a vivőt egy oszcillátor állítja elő. Ezzel az a baj, hogy a félhidak akkor is kapcsolnak, ha nem kell, ezzel persze a hatásfok is romlik, meg a THD-is.
Ezért biztosan jobb az aszinkron, tehát órajel nélküli ( mondjuk UcD ) felépítés. A baj csak az, hogy ezt nem lehet megcsinálni BD-ben, mert a BD modulációhoz három állapot tartozik és ezt nem lehet úgy kezelni, mint az AD-ben. Amikor a bemeneti jel pozitív tartományban van, akkor pozitív feszt kap a szűrőkör, vagy nullát. A negatívnál meg negatívat. De hol van az a jel, ami ezt vezérli? Ha önrezgő és van szűrőköre akkor sehol. Ha nincs szűrökör, vagy pontosabban nincs a szűrő utáni visszacsatolás, akkor előállítható ez, de milyen lesz a damping faktor? Meg milyen lesz a szűrőkör nemlinearitásából származó THD?
Láttam erre megoldást, de még szimulátorban sem megy igazán biztonságosan. Szóval, szerintem ez az oka, hogy nem csinálnak BD-t a szűrő utáni visszacsatolással.

A 3118 tud AD félét is, valami 1SPW, vagy mi. Ha jól látom azt csinálja, hogy a bemeneti jel pozitív részénél a pozitív átló vezet a negatívnál meg a negatív átló. Ez sem működne szűrő utáni visszacsatolással, mert nem lehet előállítani azt a jelet, ami vezérelné, hogy mikor kell a pozitív átlót vezérelni és mikor a negatívot. A hatásfokra jó hatással van ez. ( Egyszer csináltam erre egy szimulációt, de a "honnan lesz az előbbi jel " miatt nem működik rendesen. Nullátmeneteknél mint egy rossz B osztály... valahol biztosan megvan a fórumon.)
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem