Fórum témák
» Több friss téma |
Remélem nem baj, hogy új témát nyitottam. Ha igen kérném a megfelelő topikba helyezését. Köszönöm!
Javításra hoztak egy berendezést, ami fertőtlenítést végez speciális izzókkal. Ez a berendezés 2 db fertőtlenítő UV-C izzót tartalmaz. Az izzók a működési adatai a következőek: Alapanyaga: Kvarc üveg Csőtípusa: ózonos Foglalat: E14, Teljesítmény: 3W Feszültség: 32VDC bemenet Átmérője: 17 mm Hullámhossz: 253,7 nm Előtét: Elektronikus Élettartama: 2000 óra UV intenzitás: ˃ 2000µW/cm². Az előtét egység, nem más, mint egy tápegység. A bemeneti feszültsége 12 V / 2 A. A táp része egy step up DC- DC konvertert és egy időzítő áramkört tartalmaz. Az időzítő 45 perc után kikapcsolja a készüléket. Az időzítés elindítása az izzók bekapcsolásával indul. A foglalatokban van egy fényérzékelő dióda, ami az UV fényt érzékeli. Eddig értem működését, ez rendben van. De kérdezném, hogy ezeknek az izzóknak valójában mennyi feszültség kell, hogy működjenek ? Azért kérdezem, mert sajnos egy izzót sikerült tönkretettem. Tudom, hogy a műszaki adatoknál DC 32 V feszültség van írva, de már 26 V-nál kicsapódott az egyik izzó. A tápban hasonló, ilyen típusú step up DC-DC konverter működött eredetileg, ezt kicseréltem. Gyakorlatilag ugyan az, mint volt. Sajnos az eredeti feszültséget nem tudtam lemérni. Így a továbbiakban itt nekem "be kellene lőni" a megfelelő feszültséget az izzókhoz. Hogyan tudnám én ezeket az izzókat működésre bírni, illetve megtalálni azt a feszültséget, amivel működöttek eredetileg és biztonságos lenne tönkretétel szempontjából? Esetleg erre lenne valakinek módszere, illetve ötlete? Én labortáppal néztem, nagyon kicsi áramot adtam az izzók, de kb. 26 V-nál pakk, oda lett egy Széchenyi István portréjával díszített papírdarab. ![]() Köszönöm a segítséget!
Áramgenerátoros meghajtás kell neki!!!
Pár 10 mA
LM2577 meghajtása volt eredetileg, az alap kapcsolásával (jó nem ezek az értékek vannak) Ebben nincs áramgenerátor? Más alkatrész nincs, ami ehhez kell. Illetve egy 1 Ω-os ellenállás , de gondolom az biztosíték.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Ebben a videóban van pár konkrét adat: bigclivedotcom (YouTube). A hivatkozott blogbejegyzés: Russell's Random Thoughts.
szerk.: Még egy videó: Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Idézet: „egy 1 Ω-os ellenállás , de gondolom az biztosíték.” Akkor akár az is lehetett az áram visszacsatolás...
Én csak ilyet ismerek - talán kozmetikai vagy cumisüveg fertőtlenítéshez való (van egy marékkal
![]()
Ok.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Arról a zöld nyákról hiányzik pár dolog, vagy nem jól látom?
Ilyet még nem láttam.
![]() Ha tényleg ez van kiégve, és van másik, akkor lehet elkuncsorgom a jövő hétvégén. ![]()
Jól látod. Én forrasztottam ki. Mert a feszültség szabályzó IC-re gyanakodtam, hogy rossz. Azért helyettesíttem a kis panellel. De így nem merem kipróbálni.
Az izzót én tettem tönkre vállalom, vettem bele újat. A kis IC LM2904, ide mennek elvileg az IR érzékelők. A nagyobb IC, CD4541 időzítő. Előttem valaki javította már. Az IR-k ki voltak vágva. Nem tudom, hogy gyárilag vagy kivágta valaki. Nem világított, azért javították. Én azt hittem ez csak egy step up konverteres táp. P A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Egyébként nem az izzószál generálja az UVC fényt, az csak fűt és gőz fázisba párologtatja a higanyt. Amikor beindul a kisülés, akkor a kisülés árama kisöntöli az izzószálat és azon már csak elenyésző áram folyik. Szerintem állítsd vissza az eredeti állapotot vagy próbáld meg így. Az áramgenerátoros üzemhez kell egy stabil tápegység meg egy ellenállásos előtét. Ezzel csak az a baj, hogy az ellenállás nagyon melegedni fog.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Csak a kedvedért.
![]() New <-> Old. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Idézet: „Szerintem állítsd vissza az eredeti állapotot...” Nem fognak világítani. Az a baj, hogyha visszateszem az IC-t vagy a kis panellel helyettesítem, akkor a piros LED kikapcsol. Gondolom zárlat lesz. Alapból pirosan kell világítania a LED-nek, amikor világítanak az UV-C izzók. Amikor az időzítő kikapcsol, akkor pedig zölden. Legfeljebb vissza kötöm az IR fényérzékelő diódákat. A számomra még az a furcsa, hogy sorosan vannak kötve a lámpák. Pedig, hogyha 32 V-osak, akkor 64 V kéne. De annyit meg nem ad ki a feszültség szabályzó. ![]()
10V/3W-osnak tűnik az izzó... A "32VDC" honnan jött?
Az műszaki adatoknál írja az izzó oldalán.
Ezt az értelmezhető blogot találtam.
A válaszokban vannak megoldások is.
Már említve volt! Csakhogy ott (az általam is említett) 10,5V/300mA-es izzzóról írnak...itt meg 32V-os az izzó.
Cipőhöz is használatos...de 2db izzó áráért már egy pár komplett cucc is beszerezhető: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2025
Vagy elírás. De ennek kicsi az esélye.
![]() Nem a cipőfertőtlenítőbe nem jó, ez háztartasi fertőtlenítő. Jó bele rakni cipőbe is. De az kisebb izzók, és más a foglalat. Ki van ez találva. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2025
Azt irtad, hogy a két izzó sorba van kapcsolva. 2x32V az 64V. Az IC-ben lévő kapcsoló tranzisztorra üzemi 60V max 65V-ot adtak meg. Nem tartom valószinűnek, hogy ennyire a határon működne. Tételezzük fel. hogy inkább a neten mindenhol fellelhető 2 x 10V környékét állítja elő. Ez 20V a 12V bemenetből. Számomra sokkal hihetőbb.
Ha már amúgy is leszedtél sokmindent, kapd le a kimeneten lévő dupla induktivitást is, vagy mérd ki alatt melyik vezetősáv hova megy, és rajzold vissza a IC környezetét, legfőképpen az IC 2-es Feedback lábára mi van kapcsolva. Ez határozza meg a kimeneti feszültséget. (vagy áramot, ha az 1 Ohm miatt áramgenerátoros.) Akkor többet fogunk tudni. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2025
A 10 voltosok E17, a 32-sek pedig E14 menetesek...
Folyamatban a visszafejtés.
![]()
Mintha fórumtársunk készítene cipőfertőtlenítőt.
Igen 64 V biztos nincs.
Volt időm átrajzoltam. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2025
Vout = 1.23V (1 + R5/R7) = 1.23V (1 + 154k / 7.78k) = 25.57V
Ez a max érték, ezt még az LM2094 az R6-on keresztül csökkentheti. Ha jól látom az R14-től is megy egy vezeték az LM2094 irányába az R11? azután a 3-as lábra.
Igen megy. 20,2 kΩ van becsatolva az LM2094 3. lábához.
Köszi nem láttam. A képen a bal oldali tekercs és az R14 elágazásában csatlakozik. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2025
Akkor valószìnű a LM2904 lesz a ludas.
![]()
Visszaforrasztottam az alkatrészeket. Beforrasztottam az IR érzékelőket is. Ugye az izzók akkor működnek, ha egy tartozék fekete zsákba vagy egy cipőbe tesszük azokat. Na most, az IR-ek érzékelik a fényt. A LED piros, amikor letakarom az egyik érzékelőt, és zöld amikor fény éri.
Sajnos a piros LED-nél kellene bekapcsolnia a UV-C lámpáknak. De ez nem történik meg. Hogyan is történne, amikor a lámpáknál lévő kimeneten 12 V-ot mérek csak. ![]() Csak próbaként rákötöttem ez egyik izzót, csak pirosan izzott az izzószála. A készülékben tapintásra semmi nem melegszik. Nem merem beletenni a külső DC konvertert, nehogy kicsapjam az izzókat. A visszacsatolás miatt ami,az LM2094-es IC-hez megy. ![]() Sajnos LM2576-om van, de az nem SMD kivitel.
Step up converternél a 12V bemeneti feszültség simán kijut a kimenetre az induktivitáson és a diódán keresztűl akkor is ha nem kapcsolgat az IC. Ezek szerint az nem megy, ha nincs sehol folia szakadás akkor vagy a feedback labon nagyobb a fesz 1.23V-nál, vagy tényleg megadta magát.
Mi mérsz a 2-es lábon és mit az R6 mások oldalán? Az LM2576 amugyse jó, mert az step down. |
Bejelentkezés
Hirdetés |