Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, az lesz stabilizátor. Szerintem sem az a baj. De azért, ha kefével át lett sikálva (habár ezt nem tudom) a panel, bármi lehet.
![]() Én azt a kis diódát már kicseréltem volna,attól függően , hogy-e vagy sem. Izzadott már ott eleget. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2025
A pici pirosra gondolsz?
A 616 felirat melletti nagyobb ellenállás is olyan, mintha valami miatt befüstölődött volna. Kíváncsi vagyok, mi fogad, mikor szétszedem, mert ugye a paneleket elvileg letisztítottam. Azóta milyen? ..Bár lehet hogy ez pont nem volt olyan koszos, hogy le kelljen mosni. Eddig a konyhában tevékenykedtem, mert tegnap nem készült el amit akartam csinálni. Most viszont elkezdem. Majd írom, meg fényképezem, hogy mire jutottam.
Köszönöm a gerjedős és nem tudom "miért nem szól" témában való segítségeteket!
Összerakáskor visszavettem az EQ paneljének a gyorscsatlakozóját az alaplapról és végül nem került vissza. A magnók közös indító gombját bontottam vissza, mert próbáltam az emeltyű részét kicsit megzsírozni. Rettentően nehéz volt benyomni együtt a két mechanikát. Most sem túl könnyű sajnos. Féltem, hogy a vezeték köteg megsérül, ezért lehúztam a csatlakozót. Szégyenlem a pofám, de szerencsére megoldódott ez a gond. ![]() Amit tapasztaltam: Hangerő poti, a balansz potméter, és az összes EQ potmétere hibátlanul szabályoz és totálisan zajmentes. Ennek nagyon örülök, mert ahogy azok kinéztek, konkrétan azt hittem, hogy az összes szét van rohadva. Hát nem. ![]() A "B" oldali, tehát a jobb oldali magnó is szól. Viszont, itt lenne egy fogas kérdésem: Be kellene állítani a lejátszó fejet, de az ajtó nem levehető és kicsi furat sincs elől, hogy beférjek csavarhúzóval. Így viszont a beállítás csak nagyjábóli. Jól sejtem, hogy ki kell vennem a mechanikát és úgy kell majd beállítanom a fejet? Most megyek és megnézem az "A" mechanikát, hátha jutok azzal is valamire. Köszönöm!
Az "A" motor vezetékeinél kontakt hibát találtam. Ha tőben megmozgatom a motor vezetékeit, akkor megáll és elindul a motor. Próbáltam ráforrasztani a 4db forrpontra, de nem lett tőle jó. Viszont, megy még 2db vezeték a panel alatt be a motorba. Ezekhez nem férek hozzá. Ki kell vegyem a motort és közelebbről megnézni. Úgy viselkedik, mintha maga a panel lenne repedt. Ki kell szerintem pattintani a motor hátulját, talán többet látok majd. Azt szoktam mondani, hogy "A szerelő örül, ha hibát talál, mert akkor már van esélye megjavítani."
Ezen szerintem mindenki átesik, ha még nem gyakorlott ilyesmiben
![]() Egyszer, még az ebben aktív éveimben jött hozzám egy egész komoly Sony magnódeck, ami már megjárt 2 vidéki szervizt előttem. Az eredeti hibát én elmondásból tudtam, mi lesz, de azt valóban nem egyszerű észrevenni típusismeret híján. Na de a második "szaki" után már a felvételi monitorozás sem akart működni, egyben halkabb is lett a lejátszás. Fedelet levéve egy percen belül megtaláltam a tévesztést: fordítva lett feldugva a panelra a lejátszó- és felvevő fej (drágább készülékek némelyikében ezek szeparáltak) kábele. Pedig még színnel egyértelműen jelölve is volt, a piros tüskesorra a piros csatlakozónak kellett volna mennie, de sikerült megkevernie a fehérekkel.. Az ajtó biztos nem bontható sem felfelé húzással, sem alulról magad felé fordítással? (Túlzottan azért ne feszegesd, eltörni nem volna jó.) A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2025
Hát szerintem nem lehet levenni. Az egész eleje szét volt szedve. Az ajtókat a mechanika után tudtam kiemelni egy furfangos mozdulattal. Szerintem láttam volna. Ha kölönálló keretje lenne. Viszont. Meg tudom nézni a szervizkönyvben. Most el kellett jönnöm a lányomért a suliba. Haza kell érnem.
Amit írtál, mind igaz. Autószerelő vagyok. Van hogy néha ott is kell jegyzetelni. Kollégáim kii szoktak nevetni, hogy füzetet vezetek a javításról. Aha, amikor a pici Subaru busz motorterét meglátták a motor kiszerelése után a karácsonyfákkal, akkor megértették. Mindennek megvolt a helye. Csak néha volt pár összetéveszthető dolog. Na pont azok nem kellenek. Mennyivel jobb, ha az embernek nem azok kell gogyóznia, hogy jól csatlakoztatta-e a dolgokat? Az elektromosság ráadásul nem kérdez. Simán elpukkan valami, ha nem jó helyre dugom.
Sikerült megjavítani. most megy mindkét oldalon a lejátszás és még a számkereső funkció is működik. A fejeket kell majd beállítanom és a kattogásokat megszüntetnem, de ezekkel szerintem boldogulok.
Tettem fel a működésről videót. Remélem nem veszik le. Még az óra működését kellene megjavítani és akkor az ébresztés is működhetne. Ennek nem feltétlenül tudom, hogy hogy kellene nekiállni. A készülék kézhezvételének napján a kijelzőn láttam működni az órát, de halványan. Ment is az óra, de később lassan eltünt. Azóta nem tudom szóra bírni. Igaz, hogy eddig csak annyit csináltam, hogy szétszedtem és a zebragumit letisztítottam. Találtam az Aliexpressen pont ilyen gumit, de nem tudom, hogy megvegyem-e? Rossz lehet-e a gyári Zebragumi? Látszódni nem látszódik rajta semmi különös, de ettől még lehet rossz. Lehetne az órán bármit is mérni, mielőtt veszek zebragumit? Vagy inkább induljak ezzel? A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2025
Szerintem a gumi nem romlik el. Inkább nem jól érintkezik. Próbáld működés közben "masszírozni", hátha sikerül működésre bírnod.
Hasznos volt a mai nap. Sikerült működésre bírni a Hantor-t. Minden potméter hangtalanul működik. Jó a számkereső funkció, tud felvenni-lejátszani a magnó. Minden kapcsoló szépen működik. Elindult az "A" mechanika is, sikerült megcsinálni, hogy ne kattogjon. A "B" mechanika még nem tökéletes, mert ott a 47 fogszámú vogaskerék állandóan mellékap. Sajnos, csak használt fogaskerekem van, ami elvileg nem lenne probléma, gyakorlatilag, ha lepattintom a kis tengelyről, akkor többé nem akar már a helyén maradni. Ezen kívül, nem tudom miért, a kis kar, amire szerelve van és együtt mozog vele, valamiért meg lehet kicsit görbülve és ezért tud fel-le mozogni. Ez pont elég ahhoz, hogy a kis kerekek lecsússzanak egymásról. Rendelni fogok új kerekeket és ha megérkezik, akkor szétszedem a mechanikát annyira, hogy azt a kis kart ki tudjam egyenesíteni.
Egyébként jól működnek a mechanikák, csak nem túl szép a hangjuk. Hozzáteszem, hogy olyan kukába való kazettákkal volt ma lehetőségem tesztelgetni, amiket már az autóból hoztam fel. Nincs az autómban kazettás lejátszó! Télen használtam jégkaparónak. A magnó rész rendben lesz már. A rádió sokkal szebben tud szólni, mint amit a magnóktól hallani sikerült. Minden csatornán lehet állomást keresgélni, kivéve, a WM-et. De azt és az SW-t soha az életben nem hallgattam. Alapvetően ennek a magnónak sajnos nincs túl minőségi hangja, de azt hiszem, ez új korában sem arról szólt. Nyilván szebb hangot produkált, de közben eltelt 45 év. Ha valakinek lenne ötlete, hogy miképp lehetne jobbá tenni, akkor szívesen fogadom az ötleteket. Fejhallgató kimenet működik, és a mikrofonoké is. A gitár bemenetet nem tudom hogy kell használni, ezért nem próbáltuk ki. Hogy gitárt kellene rákötni és csak simán erősítőnek használni? nem tudom. Lehet hogy valamikor kipróbáljuk a lányommal. Ami nagyon nagy kérdés még, az az óra. Az még nagyon fontos lenne, hogy működjön. Nem tudom mit csináljak vele. Hogy mit mérjek rajta? Az abaj, hogy egy szál megy az elemtől az óra paneljére. A negatív. Az elem pozitív oldala a táp/végfok panelre megy és onnan jön szerintem az óra paneljére egy több eres kötegben. Jó lenne megmérni, de az a baj, hogy ez a panel nem csak az óra panelje, hanem a számkereső funkció penelje is. Tele gombokkal. Jó lenne tudni legalább annyit, hogy melyik szálon kellene érkezzen a másfél volt. Aztán lehet ám, hogy csak a kijelző gumija rossz. nem tudom. Rendelnék gumit hozzá, csak az a baj, hogy 10000 forint körül van. ![]() ![]()
Kicsit félve írom le, mert nem mindenkinek tetszik, amit írok.
![]() Én régi 1990-es gyártású rádiómban kicseréltem a tápfeszültség elektrolit kondijait, az előerősítő és végfokerősítő csatoló elektrolit kondenzátorait is, és a kerámia tárcsa kondikat is. Attól függetlenül, hogy működött minden. Kis TV-ben is megcsináltam ugyan ezt, de ott minden elektrolit kondit kicseréltem, a kép élesebb lett sokkal. A rádiónak hallhatóan szebb lett a hangja, a magas és mély hangok is jobban "kijöttek" ezután, ezeknek a szabályzása is érzékenyebb lett. De ugyanakkor lehet, hogy hiába fektetsz bele pénzt és időt, nem fog változni semmi.
Itthon van minden kondenzátor, dióda és tranzisztor, ami a táp/végfok panelen cserélhető. A kerámiákat nem tudom milyen értékűek. De tervben van ennek a panelnek a karbantartása. Ha minden kész lesz, szól és világít, akkor állok neki. Én is bízom valamilyen javulásra. Már annak is örülnék, ha az alapzaj kicsit halkabb lenne.
Most picit megrekedt a folyamat, mert hétvégén dolgoztam, most meg kellene normális kazetta, normális felvétellel, hogy kicsit meg tudjam hallgatni, mennyire szól jól, vagy rosszul a cucc.
A "B" mechanika köztes kerekét kellene valahogy megoldani, hogy ne billenjen félre és így ne kattogjon, ne szűnjön meg a hajtás. Úgy néz ki, nem magyon találok az Aliexpressen új kereket. Lehet megnézem majd, hogy hogy lehetne a jelenlegi kerekek közül valamelyiket úgy rögzíteni, hogy jó legyen. Csak ugye ahhoz egy nyugis nap kell. Az óra panel az, amit még nem tudom, hogy kellene magoldani. Ráadásul, totál elfelejtettem, milyen méretei voltak a zebraguminak. ![]() ![]()
HA jól láttam a videon, akkor egy 3D printeren volt a boombox. Nem megoldás nyomtatni egy új fogaskereket/alkatrészt?
Universum 8800 Super StereoA kincseskamrám mélyéről most sikerült végre kiásnom az én készülékemet.(Egyenlőre csak csak egy fotó erejéig) A neten van több infó, videó és képek róla. Bővebben: Link Rajzot még nem szereztem róla, tizenéve mikor utoljára bekapcsoltam, csak halk suttogás jött ki belőle. A 80-as években gyártották, BIGSTON KSQ 5140 típusként is ismert. 54cm széles, magassága 34,5 cm, elemek nélkül 9,6 kg-os... A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2025
Szia! Igen, jól láttad. Csak ez a fogaskerék nagyon kicsi. A fogai olyan picik, hogy a 0.4mm-es fúvóka nem tudja szépen kinyomtatni. A 0,4mm-es fúvóka kb.arra jó, hogy nyomtattam már vele turmixgépbe fogaskereket. Azt kinyomtatja, de alapvetően a nyomtatott fogaskerekek nem igazán terhelhetőek. A turmixgép is lefogazott újra. Eleve rideg is az anyag és ezen kívül, azt a pici fog modult megformázni nem igazán lehet vele. Le lehetne menni fúvókával akár 0,1mm-ig is, de az a nyomtatónak egy oly mértékű átállással járna, hogy szerintem napokig azt állítgatnám, hogy szép legyen a nyomtatás.
Ja? Nem utolsó sorban, azt a kereket meg is kellene rajzolni. Még nem rajzoltam fogaskereket. Kellene picit azt is tanulmányozni, hogy miképp csinálhatok FreeCad-ben ilyen kereket. Nem mondom, hogy nem menne, de egy rugalmas műanyagból fröccsöntött fogaskeréknek mindenképp több esélye van szépen működni, mint egy 3D nyomtatottnak.
Nagyon érdekes darab. Biztos jól szól majd, ha megjavítod.
Szia!
Ha már ennyi energiát belefektettél: Sárközi János Nála lehet megoldás a fogaskerék problémádra. Kitartást és a pontos időt mutató, jól működő készüléket kívánok. Üdv.
Köszönöm szépen!
Az biztos, hogy nála a minőségre kifogás nem lehet.
Csak épp ez a művelet marha sokba fog fájni, mostani árakkal 6-8 ezer/db árat tippelek rá. Miközben ilyen mechanikával szerelt készülékeket 1-2 ezerért ki lehet fogni bolhapiacon, apróhirdetésekben, lomtalanításon akár ingyen is. Sőt, boltban is kapható komlett egységként. Azt eddig nem is feltételeztem, hogy nem történt meg, de: amit küldtem mechanikát (a pillanat-állj reteszéhez), abból nem használható fel?
De van benne. Sőt! Valójában még vettem is. Csak ugye ez egy olyan fogaskerék, ami a kis tengelyre fel van pattintva. Egy horonyba pattan be a felső széle, ami picit szűkebb a furat lejjebb eső részénél. Nos, egyszer be van a horonyba pattintva és onnan nem akar kijönni. Persze lehúzom, csak utána már kicsit mozog a tengelyen. Pont annyit, hogy mellé tud kapni. De majd nekifutok még egyszer. Megpróbálom pici hasított alátéttel tögzíteni.
Bocsánat! Össze írok telefonról minden betűt. Utána meg nem lehet javítani. Inkább otthonról írok még.
Ne húzd le a rápréselt fogaskereket a tengelyéről, azt az egész egységet, amit linkeltem is, tudod cserélni a mechanika alaplemezén.
Egyébként valószínű pont azért csúszik le, amiért kattog is. Ez nem klasszikus kopás, amikor kicsorbulnak a fogak. Hajlamos elrepedni az anyagfáradás miatt, és akkor a repedés helyéhez érve koppan minden fordulatnál. Meg onnantól nem is nagyon szorul rá a tengelyre. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Értem én, csak még mindig nem ugyanarról a kerékről beszélünk.
Ami nekem kell, az az, amit a képen bejelöltem. Lefényképeztem a tengelyt is. A kerék egy kis belső peremmel van kialakítva, aminek be kell ugrania a tengelyen lévő horonyba. Tudtam egyébként rendelni. Most volt időm kicsit mazsolázni az Aliexpress-en. Látszik, hogy nem egy csúcs minőségű kerék, de az az igazság, hogy túl sok választás nincs. Mondanám, hogy legyártatom, de őszintén szólva nem tudom, hogy ez a probléma ér-e annyit? Egy Aiwa 450-es deck-hez lehet hogy gyártatnék, de az a készülék távol sem ugyanez a kategória. Úgy finoman fogalmazva, "nagyon sok rádiósmagnó van, ami az én Hantor magnómnál jobb minőségű". ![]() UI.: A másik dolog, hogy ez a kis lemezke, amire a kerék fel van pattintva, tud billegni. Olyan, mintha kicsit sikerült volna meggörbítenem és nem lenne teljesen sík. Meg kellene szüntetni a billegést is. Igen ám, csak az a baj, hogy ahhoz úgy szét kell borítani a mechenikát, hogy legalább annyi dokumentáció és fénykép kell majd róla, mint amikor az egész rádiót szétszedtem. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Sziasztok! Most van itthon egy pici nyugalom, gondoltam kicsit foglalkozom a Hantorral.
Az órát nézegetem. Próbáltam kitalálni, hogy hova megy a 1,5Volt a panelre, de az a helyzet, hogy csalk a negatív fele megy rá, mert a plusz 1,5Volt a táp/végfok panelre megy és onnan szerintem valamelyik vezeték köteggel menne az óra áramkörére. Csak az az igazság, hogy szerintem valami leülteti a feszültséget és azért nem lehet sehol mérni. Nekem legalábbis nem igen akar sikerülni. A kb. egy hete betett ceruza elem is tök nullán van. Arra gondoltam, hogy kéne valami hibás alkatrész keresni. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek a képen szereplő, gombok közelében elhelyezett 3db pici tranzisztorral lehet-e gond? Kidobjam belőle?
Szia!
A fogaskerék zakatolását ennek a fülnek a fől vagy le hajlításával lehet megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni. Kazetta lejátszásakor kell állítani.
Köszönöm!
Így érted, ahogy bejelöltem? Hantor boombox kijelzőSziasztok! Nincs esetleg valami ötletetek, hogy hogyan? Vagy kivel kellene megjavíttatnom a hantor óráját? Egyszerűen, nem tudok bele életet lehelni.
Úgy tűnik valaki már próbálkozott vele. Nem lesz egyszerű feladat. Rajzod van hozzá?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |