Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Idézet: „Az a "szük réteg" azért már a 20%-t közeliti....” Én leragadtam a ~2%-nál. ![]()
Nem tudom hol élsz, de mifelénk már a nagyszüleim háza ( a 2. Vh elötti) is 3 fázisu volt. Azaz egy családi ház ellátására ma alap a 3 fázis, azaz az invertergyártok csak illeszkednek a kor követelményeihez, de nem ök diktálják a szabályokat.
Föleg ha visszatáplálos a rendszer alapfeltételnek kellene lennie, hogy mind a 3 fázisba menjen vissza az energia. A hozzászólás módosítva: Pé, 7:10
Egy kicsit összemosod a fogalmakat. Nem arrol van szó, hogy hogyan lehet áram nélkül élni, hanem, arrol, hogy ehhez okvetlenül kell-e az országos hálozat. Magyarország tul kicsi igy nyilvánvalo, hogy olcsobb és hatékonyabb az országos hálozat, meg alig egy tucat kisebb nagyobb erömü. De ha az ország mérete nagy vagy sokkal nagyobb, akkor már pontos számitásokat kell végezni mi hatékonyabb, olcsobb. Pl az USAban sincs országos hálozat, ahogy sok más nagy országban sincs. Villanyenergia viszont van ma már szinte mindenhol. (És ez nem a most divatos zöld energiáról szól). Köztudott, hogy a villany vezetékeknek vannak korlátai - manapság 1000km a felsö határ, de a többség mégis alig 4 - 700km távolságbol indul ki, azaz oda kell egy ujabb erömü, amihez alig vannak meg mindenhol a feltételek.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:30
Belefutottam egy problémába.Eddig úgy használtam hogy délre 2x4 tábla párhuzamosan.dny 1x4 és a három párhuzamosan mindenféle elválasztás nélkül 100V körüli munkapontba állt be egypupu teve termelési görbét csinált.Volt még négy táblám,gondoltam akkor berekom dny ra az 1x4 mellé.De akkor gondoltam sorbakötöm a 8-8 táblát a dny meg párhuzamosan a délivel.OK 200V munkapot rendszer teljesítmény növekedett és aznap így is maradt.Másnap ránézek a munkapont ugrál 100-200 között.Nézegetem méregetem raktam be diódát a dny sztringhez a + ágba semmi változás.Na mondom rakok a - ra is.Semmit nem változik.Ma reggel óta csak 100V a munkapot és nem változik.Azaz hogy ha lehúzom a dny tit a déli visszaáll 200V ra és nő a termelése.Hogy válasszam le a dny a déliről hogy ne szoljon bele a délibe?
Na kinomba a dny ra raktam egy grecet most úgy tünik jó lesz.Azt még elfelejtettem mondani hogy a négy pótolt panel 1ó ig csak félárnyékba van utána kap tele napot.
Ehhez 2 önállo bement kellene az inverteren.
Szia!
A napelem csoportokat mindig diódával kellene leválasztani. Pont az ilyen hiba elkerülésére. Sok inverter van ami nem valódi 2-3 bemenetű , csak diódával leválasztott.
Ezt a problémát kellene megoldani nem inverter cserével.Öt perce megint leesett a fesz 100V ra.Lehúztam a dny it vissza és megint 200V van.
Raktam diódákat mind a két sztringre mégis csinálja.
Három párhuzamos sztring esetén a legtöbbször szükséges valamilyen védelem hogy két erősebb sztring egy gyengén ne nyomjon át túl nagy ellentétes irányú áramot, ezzel hotspotot és káros túlmelegedést előidézve. Ez általában sztringbiztosító, vagyis az egyes sztringekbe egy darab 10x38 10-15A gPV olvadóbiztosító. Ez viszont akkor igaz, ha ugyanarra néznek a napelemek, mivel ilyenkor a sztringek mindig együtt dolgoznak és nagyon kicsi az esélye, hogy valamelyikkel olyan probléma történne, hogy a védelemnek valóban meg kell szólalnia.
A te esetedben azonban napi néhány tíz perc kivételével mindig teljesen másképp dolgoznak a sztringek. Erre van alapesetben a két teljesen független MPPT bemenet. Ha nincs ilyen az invertereden, akkor én három blocking diódát próbálnék ki a plusz ágakba. Egy a délnyugati sztringnek és kettő a 2x4 sztringnek. Elméletben ennek egy elég lenne, de jobb ha az áram meg van osztva kettőn és akkor a veszteséghő is megoszlik. Lehet hogy azért volt először bizonytalan, mert egyedül a DNY sztringnél használtál blocking diódát, így azt a diódán keresztül még be tudta terhelni a kettő párhuzamos déli sztring. Ha blocking diódát használsz, akkor kapjon mindegyik párhuzamos sztring külön-külön. Ha meg töltésvezérlőre dolgoznak a modulok, akkor meg kell egy különálló a délnyugatinak és egy a délinek.
Miért nem jó a 3x4db párhuzamos üzem? Mennyivel többet nyersz vele ha csak a déli 2x4 működik sorosan?
Ha a 8db sorost és a 4db-ot párhuzamosítod blocking diódával, akkor a 4-es sztringbe épített az idő nagy részében ki sem fog nyitni, egyáltalán nem termelnek a napelemeid a 8-as sztring nagyobb feszültsége miatt, a dióda meg mindig záróirányban marad előfeszítve. Esetleg akkor lép működésbe, amikor a 8-as sztringed feszültsége kellően leesik árnyék miatt és akkor ki tud nyitni a 4-es sztring és a munkapont átáll 200V-ról 100V-ra. Valószínűleg utána már ebben marad, mert nem olyan okos, hogy néhány percenként újra megvizsgálja a teljes tartományban 200+ voltnál is. Ezzel az MPPT programmal már nem fogsz tudni semmit kezdeni. Ha mindenképpen sorosan akarod járatni a 8 modult, akkor valami időprogram kapcsolóval vezérelt dolgot tudok elképzelni, egyig csak a 8db soros kapcsolódna az inverterre, délután meg a 3x4db párhuzamosan blocking diódákkal. De ilyet sem láttam még. Kellene valami összehasonlítás, mérés, hogy egyáltalán megérné-e ez az átkapcsolás vagy a vegyes üzem. Van amikor nagyobb teljesítményt lead, mint a 3x4db párhuzamos együtt?
Mint írtam,elötte volt 3x4 sztring ebből 1x4 DNY néz és nem volt vele semmi probléma nem volt diódával elválasztva.Raktam még DNY ra +4 táblát és sorosan kötöttem nyolcassával a D és DNY nyolcat majd a két nyolcat párhuzamosítottam 1-1 diódával.A DNY fele részben kap napot csak 1ó után teljeset.Namármost hiába van diódával lelválasztva a DNY lerontja a termelést amíg nem kap teljes napot.Na ezzel mit tudnék kezdeni?
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:25
Már max. 2,5 kW-ot lehet 1 fázisra tenni.
Szigetüzemben nyilván nincs limit, de nincs is nagyon értelme a 3 fázisnak, betáplálós esetben is megnehezíti az egészet. Aszimmetrikus inverternek lenne értelme, de az meg drága. A simának az a baja, hogyha 1 kW-ot elosztasz 3 fázisra, akkor 1/3 kW lesz fázisonként. Ha abból 1 kW teljesítménnyel fogyasztasz, és a fogyasztóink 1 fázisúak, akkor viszont 36 Ft-ért veszed vissza a másik két fázison betáplált energiát. Agyrém... Nálam 1*32 A van, és 2 kW inverter, így nem áll elő a 3F probléma. Háztartásban nem igazán vannak 3F fogyasztók, legfeljebb a sütő, de azt meg át lehet kötni 1F-ra is, mert Ohm-os fogyasztó, és a fázis-csillagpont közé van minden kötve. Persze az 1F-nak bírnia kell a sütő+főzőlapok teljesítményét. Nálam ugyan vannak 3 fázisú villanymotoros gépek is, de mivel alapból 1 fázis volt, ezért kaptak 1 fázisból 3-at csináló frekiváltót. Teljesen jól működött szigetüzemről is, mikor egy próbára rákötöttem.
Szia!
Igy raktad be? (a blocking diódáról van szó ) a másik lehetőség az inverter MPPT je rossz munkapontba áll be ( a 100V 2A = a 200V 0,5A ) Ezen nehéz segiteni...
Igen így raktam mind két+ágba.Akkor az inverter a gyengébb vagy is az árnyékolt sorra akar beállni?És ezzel a teljes napot kapót meg lerontja?Akkor lehet visszaállok a négyes sztringekre.Érdekes hogy a 2x4 déli és az1x4 délnyugati nem volt dódázva mégis rendesen működött.Meg kell néznem hogy így elbirja e a bemenet.
Szia!
Igen ez a jój/obb megoldás --de igy is kellene aza dióda (ne legyen teljesitmény veszteséged !) Mert az árnyékosabb napelemek melegedni fognak enélkül ! Egy bemenetre kötött stringek esetében 1/2 napelem feszültség alatt legyen ,a feszültség eltérés . Ez azért 5-10V és 200V magasságában is 20V?
Az árnyékos és a napos terheletlenül 265V adnak le.Nincs eltérés köztük.Nem az lenne a dióda dolga hogy elválassza a kevésbé termelő sort a másiktól?Ezért nem értem nálam mia gond.A teljesen napos oldalt nem veszi figyelembe?Hogy tudja lerontani ha van dióda?
Szia!
De az lenne..... Erre nem tudok válaszolni. Epever MPPT-s töltőm képes beállni 3-4 rossz munkapontba is . Ha megszaggatom a bejövőt újra keresi, s megáll valahol.--nem biztos,hogy a legjobbat választja.
Nekem is ha lehúzom az árnyékost visszaáll 200V ra.Megnéztem az invertert,90-450V 27A Vmax 500V full load MPPT 240-450V.Nem lehet hogy az utobbi 240V nem éri el?
Szia!
Ez könnyen lehetséges . Tudnál-e 300V környékéig bőviteni? (átrakni a meglévő paneleket , s újakat a helyére ? ) Esetleg vezetékezni?
Sajnos nem.8Db ra készült a tartószerkezet.Holnap visszakötöm négyes sztringekre.
Azért jó pár helyen megfordultam ritkán láttam 3 fázist 1 normál családi házban. Lehet az újépítésű igen de többségben csak 1 fázisok vannak. Aztán mit ér el a 3 fázissal? Ha nem tud aszinkront az inverter(ezt se nagyon hírdetik) akkor megint ott van ahol a part szakad nem termel semmit. Amúgy sem érdemes feltermelni a hálózatba mert 5ft az semmi(majdnem csúnyát írtam). Az a plusz költség és idegeskedés sosem fog megtérülni amiért 3 fázis van és a szolgáltatónak tölti fel. Jöbb kiépíteni egy hibrid rendszert és ha kell arról tölteni az aksit mikor minden más szakad.
Az alap kérdés az volt hogyan is lehet a másikat elérni ha a villamos hálózat kiesik. Napokra hetekre. Lásd a híreket. Mert itt simán eldöglik a rendszer aztán a sebeséget ismerve itt napokra simán elmehet az áram teljesen. Nem az volt a kérdés hogy melyik is éri meg jobban. Egy ilyen helyzetben ha megborul a rendszer hogy tudnának üzemanyagot elállítani szállítani kiosztani mikor az alapvető dolog hiányozna mert nem működik? Hiába lenne betárolva a tartályokba ha nem lenne mivel kiszedni mert nincs országos áram. Se tv, se rádió se telefon számitógép is kikapcsolna. Gondolom egy benzinkút nem laposelemről megy. Aggregátor meg hát mire lenne hogy kiszedjék az üzemanyagot na hagyjuk. Itt még akkor is baj van egy rendőrlámpa kikapcsol. Volt szerencsém tapasztalni és pár nem éppenséggel jóképűségű vezetőt megúszni motoron. Pécs motoros fesztivál körmenet. Mint futár dolgoztam kint mikor a lámpák sárágra kapcsoltak. Ne tud meg milyen riadalom volt és torlódás mert nem tudták hogy mit kell csinálni.
Most ezt képzeld el ha nincs sehol áram nem megy egy lámpa se. Inkább telet kérek mert akkor a csak nyári hónapokra szól a jogsim típusú vezetők eltűnnek. Mondjuk így leírva már érdekelne az a káosz.
A telekomunikáciora vannak külön szabályok, igaz, hogy már azokat is jelentösen lebutitották ( a digitalizácio miatt), de még mindig legalább 4 kilences szolgáltatást kell nyujtani, ami évente kevesebb mint 90 ora kiesést enged meg ( régen ez 5 kilences volt ami 99,999% ). Azaz a telekomunikácios cégeknek függetlennek kell lenniük az elektromos hálozattól. A baj most azzal van, hogy ezt részben a felhasználora ruházták, mert a régi drotos telefon a központbol kapta az energiát, most meg nekünk kell gondoskodnunk, hogy a telefonunk fel legyen töltve. S nekünk nem igen vannak lehetöségeink a blackout alatt a telefont tölteni, legfeljebb a kocsiban. Szoval a hatoság mossa a kezét, a telefonhálozat müködik, csak ilyen katasztrofa esetén nyilvánvalo, hogy tul lesz terhelve, de azért már nem felel a szolgáltato. Az erre kiválasztott TV meg a rádiodások elvben müködnek, persze otthon villany nélkül nem, de ez a felelöség megint ránk lett sozva, mert nyilvánvalo, hogy elemes készülék nélkül ez sem megy. Ilyen esetben régen volt falurádio ( ami szintén független volt a hálozattól), most ezt a feladatot több helyen a katasztrofa egységekre ( rendörség, mentök, tüzoltok stb ) bizták, akik a jármüveik fedélzeti rendszerei segitségével meg a szirénákkal hivatottak értesiteni a polgárokat. Pl Ausztriában tavaly összel vezették be a mobil telefonra a vészjelzést, amikor a központból minden élö ( bekacsolt) telefonra egyszerre küldi ki az informáciokat nemcsak szoban, de irásban is. Szoval ezek a dolgok ugy ahogy meg vannak oldva, persze azt nem biztos, hogy tudjuk mennyire van ez integrálva a rendszerekbe. Az a vészhivás is közismert volt a kezdettöl a bennfenteseknek, de mégis évtizedek kellettek a teljes integráciohoz es a rendszer beinditásához.
Nyilván nem a mezei polgárnak, de az erre kiválasztott egységeknek aránylag könnyü biztositani az üzemanyagot. Azokon a teherautokon amikkel a töltöállomásokat látják el üzemanyaggal akár a benzinkut tartályaibol is ki lehet szivni villany nélkül az üzemanyagot. Szoval ott nincs probléma és gyorsabb mint egy e-auto töltése. ![]()
En meg mifelénk mást nem is láttam, csak 3 fázist a családi házakba - ami természetesen nem azt jelenti, hogy bent is 3 fázis lett elosztva - ez csak kb 50 éve lett ajánlva, majd szabályozva.
Pontosan ilyen balhék elkerülése miatt, valahol már évtizedekkel ezelött gondoltak arra, hogy a hálozatot egyensulyban kell tartani ami a 3 fázisra is érvényes. Valoszinü ( nem tudom), hogy az egyfázisu visszatáplálo inverterek is korlátozva vannak. Ezt majd megmondják azok akik ezzel foglalkoznak. ( Én simán betiltanám ![]() A hozzászólás módosítva: Pé, 20:33
Nagyon rövid a memóriád és fura tapasztalataid vannak. Csomóan leírták, hogy sokfelé még egy fázis van bekötve lakásokba, házakba. Itt: Bővebben: Link.
Nálunk is 99% 1 fázison van a faluba.Csak onnan tudom hogy harminc évig karbantartottam a a házakat.Falun ez van és sok falu van.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:09
Én valoszinü nem jártam soha arra. Láttam sok egyfázisu hálozatot, de azt elég messze ( Bulgaria, Törökország, az oroszoknál stb, de azt hittem itt közepeuropában ilyen már égen nincs.
Ezek szerint tévedtem. A hozzászólás módosítva: Pé, 21:29
Budapesten is az a gyakoribb, hogy csak 1 fázis van. A legtöbb háztartásnak nincs szüksége 3 fázisra, csak bonyolítaná a dolgokat, és van plusz veszélye is.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:36
44 éve költöztünk ebbe a faluba (ma már külváros), ahol lakunk. Akkor még majdnem minden háznál volt disznó, kb. felénél tehén, ló, amiknek elég gyakran kellett darálni, szecskát vágni. No meg saját erdőből saját fával tüzeltek. Bár a benzines láncfűrész még nem volt túl gyakori, de a cirkula (asztali körfűrész) igen. Ennek megfelelően a házak ~felénél volt 3 fázis. Több helyen 4-5,5 kW-os motorral daráló, szalagfűrész, gyalugép (méhész!). Sok helyen csillag-delta kapcsolással.
Persze nem az Alföldön lakunk, ahol fát keresni csillagászati távcsővel lehetett. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |