Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba

Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   267 / 268
(#) bogumil13 válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 22, 2025 /

Köszönöm a segitséget,beszerzem a cuccokat aztán irok mire jutottam.
(#) Homeservice válasza Homeservice hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Azóta megint volt ilyen. Ötlet?
(#) OPEL2004 hozzászólása Szo, 10:51 /

CDPE 6320 nem folytatja vízvétel után a munkát

CANDY CDPE6320 10 éves. Egy ideje vízvétel után gyakran megállt és kikapcs.- bekapcs után folytatta a munkát.
Tegnap óta nem megy tovább, egy idő után aztán leereszti a vizet, és mindegyik LED villog amíg ki nem kapcsolom.
A keringetés, melegítés ciklust nem kezdi el.
(#) Dino71 válasza OPEL2004 hozzászólására (») Szo, 12:43 / 1

Keringető szivattyú perselyei elkoptak.
(#) Hutty válasza Dino71 hozzászólására (») Szo, 14:36 /

Lehetne egy topik fejlécet csinálni, hogy 10 éves gépnél valószínűleg keringető szivattyú csapágy hiba.
(#) Andralin hozzászólása Vas, 12:59 /

Whirpool ADG 6340 alacsony keringető víznyomás

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Van egy Whirpool ADG 6340 típusú gépünk. Olyan gond van vele, hogy nem mosogat el rendesen és néha hibára is fut.

Menet közben az alsó szórófej nagyon kis nyomással nyomja a vizet, kb. 10 cm magasságba spriccel csak fel és lassan forog, a felső fej meg se mozdul, az vizet sem kap.

Ettől függetlenül a 40 fokos gyors program hiba nélkül végig megy, a közepes, 50 fokos program kb. az esetek felében végig fut, másik felében a végéhez közel 8-as hibakóddal leáll. (Mechanikai vagy optikai vízszinz érzékelő hiba).
Keringető szivattyút kb. egy éve cseréltem benne, már nem az eredeti, nagyon régi van benne.

Mit javasoltok, mit ellenőrizzek le, mit nézzek meg először?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Vas, 15:01 /

Közben tesztelgetem, nézegetem kinyitott ajtóval, program közben. Van amikor folyamatosan alacsony a nyomás, ahogy írtam az előbb. De van olyan szakasz is, amikor pulzál a nyomás. Kb. fél fordulatot megy az alsó szórófej lassan, kicsi spriccelve csak, utána hirtelen felerősödik a nyomás, 1-2 másodpercig közel teljes erővel spriccel, megindul egy pillanatra a felső szorófej is, de utána megint visszaesik a nyomás és kb. 4 másodpercig ismét visszafogva megy. És ezt ismételgetni ciklusosan, oszcillálva.
Ez vajon mi lehet, mi okozhat ilyen hibát?

Még annyi javítás, hogy rosszul írtam fentebb, nem ebben a mosogatógépben cseréltem keringető szivattyút, hanem az ez előtti gépünkben. Ebben feltehetőlég még a gyári, eredeti van.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:05
(#) pipi válasza Andralin hozzászólására (») Vas, 15:46 / 1

Mérj a tolattyún feszültséget az is ingadozik -e
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:48
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 10:13 / 2

Szia! A tachogenerátort cseréld a keringető szivattyú végén. orczy ban kapsz ezen a cikkszámon 372205505 ez jó bele. Eredetit ne keress mert nincs csak keringető szivattyúval egyben.
(#) Andralin válasza pipi hozzászólására (») Hé, 11:21 /

Szia! Köszi a tippet, majd megpróbálom megmérni.
A hozzászólás módosítva: Hé, 11:21
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 11:25 /

Szia!

Jaj de szuper, hálásan köszönöm a segítséget!

Ennek mi a szerepe, méri a motor fordulatszámát és a vezérlés ennek alapján szabályozza a fordulatszámot?
És akkor csak kiszerelem a keringető szivattyút és annak a házában lesz ez a tachogenerátor, könnyen ki tudom majd cserélni?

Találtam itt is, ez is jó lenne, ugye? Itt egy ezressel olcsóbb: Bővebben: Link
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 13:40 / 1

Igen a fordulatszámot figyeli. Nem kell kiszedni a ker.szivattyút elég a jobb oldali lemzborítót leszedni és hozzáférsz. Csak be van pattintva a motor hátuljába.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 14:51 /

Nagyszerű, közben meg is rendeltem már.

Csak műszaki kíváncsiságból kérdezem, hogy az általa mért fordulatszám hogyan van hatással a motor vezérlésére? A motoron belül történik ennek a kezelése, lenne benne egy kis elektronika? Vagy a fő vezérlőpanel kapja a jelet a tachogenerátorról és az módosítja a motor sebességét?

Nézegettem a hivatalos Service Manualban a kapcsolási rajzot, hogy megértsem, de ezt a tachogenerátort nem látom rajta sehol, nem mutatja, hogy csatlakozna a vezérlő panelhez.
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 15:13 /

Jajjj. Valami nagyon félre ment elnézést!. Sztornó minden. Teljesen aeg gépben voltam. csak azt nem veled írogattam és nem itt. A te whirlpoolodban a keringető szivattyú perselyek lesznek elkopva.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 15:15 /

Jajj, akkor az komolyabb gond, ugye? Muszáj lesz cserélni a szivattyút? Vagy javítható ez valahogy?
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 15:19 /

Lehet javítani de ezt macerásabb. Ez a cikkszáma a ker.szivattyúnak 481010514599
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 15:27 /

De át kellene nézni az egész gépet ennek sok hibája lehet,vagy összetetten több minden. A vízváltó szeleptől az átfolyásmérőig és akár az elektronika is rendetlenkedhet.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 15:33 /

Ez nem jó hír. Sajnos ilyen szinten nem boldogulnék vele.
Esetleg a keringető szivattyú motoron sima feszültség méréssel meg lehetne nagy valószínűséggel állapítani, hogy motor hiba-e, vagy sem? Vagy mindenképp komplexebb hibakeresés szükséges?

Olyasmire gondolok, hogy ha mondjuk a motor kapcsain stabil a feszültség, miközben oszcillál a sebessége, akkor rá lehetne mondani, hogy nagy valószínűséggel motor hiba?
A hozzászólás módosítva: Hé, 15:41
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 15:44 / 1

Mindenképp komplexebb hibakeresés szükséges. A ker.szivattyút ha szétszeded látod, hogy kopott e a persely és nyoma is van. A forgórész beleér az állórész házába ami nyomot hagy.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 16:03 /

Rendben, köszönöm a segítséget.

Ha esetleg még segít kicsit jobban behatárolni a hibát így látatlanban, most meg éppen olyat is csinál futás közben, kb. 3 másodpercenként egy rövid pillanatra kapcsolgatja csak be a keringető szivattyút. Ilyenkor felspriccel egy pillanatra a szórófej, de meg sem mozdul. És így szenved perceken keresztül. Ez esetleg segít valamit?
A hozzászólás módosítva: Hé, 16:04
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 16:53 / 1

Itt csak az segít ha szétkapod és átnézed a ker.szivattyúval kezdve.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 17:22 /

Értem.
Közben szétszedtem az alsó előlapot és méregettem a panelen, a keringető szivattyú csatlakozó pontjain. Amikor folyamatosan megy a szivattyú, oszcilláló sebességgel, akkor a kapcsolkon stabilan 235 V feszültséget mérek és lakat műszerrel 450 mA az áramfelvétele, szintén stabil.

Ez alapján akkor esélyes, hogy motor hiba lesz és nem a vezérlő panel vagy egyéb berendezések hibája okozza? Vagy még mindig bizonytalan a mért értékek alapján is?

Szervízkönyv szerint a spray pump névleges fogyasztása 145 W, ami 1,6 A áramfelvételt jelentene. Amit mértem, messze elmarad ettől.

A motor lehúzott kapcsain mezei multiméterrel 63 ohm ellenállást mérek. Az adatlap azt írja a motorra, hogy HI = 69 ohm, HA = 48 ohm.
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:27
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 18:12 /

Kiszereltem a szivattyút.
A rajta lévő cikkszám 461972417781. Ez vajon csereszabatos lenne a 481010514599 számmal?

Ránézésre nem látok semmi furcsát. Ujjal könnyen meg tudom forgatni, nem érzem, hogy szorulna. A tengely nem lötyög, stabilan áll a helyén. Mit kellene még nézzek rajta?
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:14
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 19:18 / 1

Na ez az amikor csak tipust írtok pnc szám nélkül. Nekem másféle szivattyúval szerelt jött ki. Ennek a szivattyúnak a kondenzátorát kellene ellenőrizni. Ez a fajta nem igazán szokott elromlani.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 19:56 /

Lehet, hogy akkor csak a kondi lenne a gond? Azt már csak holnap fogom tudni megnézni.

Annyit még csináltam, hogy asztalra kitéve adtam neki hálózati feszültséget. Terhelés nélkül, üresen forogva teljesen szépen, egyenletesen forgott, látszólag nagy sebességgel. Az áramfelvétele pedig ugyanúgy stabilan 450 mA volt, mint beszerelve, amikor oszcillált a spriccelés ereje folyamatosan.
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 19:58 /

A gép belsejében a szűrőt nézted már?
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Hé, 20:53 /

Melyik szűrőre gondolsz? Hol található?
Az a hengeres alakú, amit belülről a mosótér alján elforgatva ki lehet emelni?
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Hé, 21:09 /

Csak meg tudtam nézni a konenzátort. 4 μF helyett 3,8 μF-ot mérek sima multiméterrel.
Jól sejtem, hogy ez a kis feszültségű mérés még nem minden, lehet, hogy üzemi körülmények között már nem jó a kondenzátor? Esetleg érdemes lenne megpróbálni kicserélni?
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Hé, 21:10 / 1

Nem csak azt, hanem a nagy szűrőt is, amit azután lehet kivenni, amikor a hengeres mikroszűrőt kiveszed. Az alját nézd meg.
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Hé, 21:20 /

Ahogy kiveveszem a hengeres szűrőt, az alatt már csak a vízgyűjtő van (water collector), a 751 0 számú.
A 763 0 számút kivettem, átnéztem, semmi furcsát nem látok rajta, nincs elkoszolódva.

Image1.jpg

Következő: »»   267 / 268
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem