Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   583 / 583
(#) rozsdas111 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2025 / 1

Ebben bízom, mert hasonló értékűt, hasonló méretben egyenlőre nem találtam. A készülék középhullámon próbálva elég torzítva szól, URH-n valami nem stimmel, mert a jelölt ellenállás nagyon melegszik és kijött a füst is.
(#) kadarist válasza rozsdas111 hozzászólására (») Máj 8, 2025 / 1

Rajz alapján azonosítani lehet. Lehet, hogy a cső katódellenállása.
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 9, 2025 / 1

Unitra-Grundig törlőfej

Sziasztok!

Törlőfejet keresnék Grundig magnók felújításához, a csatolt képek szerint. Ez egy eredeti példány, a nálam levők is pont ott repednek, elérik az 50 éves anyag..

Viszont volt ez Unitra licenszben is, és abból egész sok került be itthonra is a rendszerváltás előtt. Eleinte azt is a fenti fehér anyagból gyártották (vagy még a németektől jött egy darabban..?), később átváltottak egy másik anyagúra a lengyelek. Ezutóbbi elméletileg nem törik (még).

Más gyártóéval nem nagyon helyettesíthető a speciális felfogatás (csavar helyett betolós-rászorulós kivitel) miatt.

Ha valakinek van ilyenje, akár roncs készülékből kitermelve, érdekelne pár darab.

Csatolok képeket is, a felújítandó készülékről és az itthon ismertebb licensz gépről is.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2025
(#) rozsdas111 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Az biztos hogy én e-hez kevés vagyok. A rajzon sem igazodok el.
(#) mackopajtas válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 26, 2025 /

Szervusz Tomi!

Én tudok neked segíteni.

Üdv. Maci
(#) oregtamas0202 válasza canon1990 hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Üdv ! Van új foglalatom , szerelt fűtéshurok és új DY86 is .
(#) Gafly válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jún 15, 2025 / 1

132 hónapja kérdezte és 10+ éve nem is járt a fórumon...
(#) oregtamas0202 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Üdv ! Benéztem .
(#) radiofan hozzászólása Jún 29, 2025 /

Videoton Nápoly de Luxe

Sziasztok!

Egy Videoton RA 3301 (Nápoly de luxe) URH áthamgolásával foglalkozom. Az összes elkót kicseréltem, az áthangolás 88-106 MHz-ig sikerült. Azonban kis idő múlva minden sávon az erősebb adók alatt is sistergés hallatszott, majd jött egy nagy recsegés és azóta egyik sávon se szól. Külső bemenetről viszont működik. A következőket tettem azóta: a TAA 691 IC-t kicseréltem, és a ZPD9, 10 zénereket is, sőt a BC413-mas előerősítő tranyót is. Időközben észrevettem, hogy a varicap hangolófeszültséghez tartozó áramkör nyomtatott ellenállás köre megszakadt, ezt pótoltam 2 db 220 Ohmos szénréteg ellenállással. De ezek hatására sincs változás. A feszültségek jók a rajzhoz viszonyítva. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek hol lehet a probléma, ha a végerősítő IC működik, illetve az URH részhez vezetett külső KF jelet tudja erősíteni a rádió? Valamint a többi nyomtatott ellenállás sem szakadt.

Válaszotok és segítségeteket előre is köszönöm!
(#) em válasza radiofan hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Szia, a cserélt alkatrészek rosszak voltak? A nyomtatott ellenállás hogyan szakadt meg, azaz mit tapasztaltál?
Üdv
(#) Gafly válasza em hozzászólására (») Jún 30, 2025 / 1

Tudod hogy minden kondenzátort ki kell cserélni. Nem olvasol internetet?
(#) em válasza Gafly hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Nem az elkókra gondoltam. Azok cseréje ha nem is szükséges, de nem is baj. Hanem az ic, zener stb cserére.
(#) radiofan válasza em hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Szia! Minden alkatrész amit cseréltem új volt. A szakadást úgy tapasztaltam, hogy nem volt mérhető a varicapokon hangolófeszültség.

Az elkókat már muszáj volt kicserélni mert az elektrolit elszivárgott belőlük.
(#) radiofan válasza radiofan hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

És a gombok érintkezői is rendben vannak, szóval mostmár nem tudom hol lehet még hiba.

A kérdés az lett volna, hogy az ICt és a zenereket stb. miért cserélted. A rádió középhullámon működik?

Arra gyanakodtam első körben, hogy az IC vel történhetett valami. Aztán gondoltam, továbbmegyek és kicserélem a zenereket is. KH, RH-n és URH-n sem szól sajnos. Az AM áramkörökhöz nem nyúltam.

Idézet:
„az URH részhez vezetett külső KF jelet tudja erősíteni a rádió?”
Ez mit jelent? hova kapcsoltál mit?
A D kapcsoló lábain a megfelelő feszültség ott van? az a 3. vezeték a rajz szerint nem látom hogyan van tápfeszültségen, gondolom a C121 valahova csak van kötve.
Gyanús lehet az R62 és társai bekeretezett ellenállás csomag is. Végig kellene menni a tranzisztorokon nézni megvan-e a megfelelő feszültség.

A külső demodulált KF jelet az URH tunerkocka 1. KF tekercséhez közelítettem egy zsebrádióból, sajnos nincs szignálgenerátorom. Köszi a tippet! Végignézem és visszajelzek majd.
(#) lazsi válasza radiofan hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Idézet:
„demodulált KF jelet”

Ha demodulált, akkor az már hangfrekvencia... és nem 10.7 MHz
(#) radiofan válasza lazsi hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Bocs, demodulálatlant akartam írni. Köszi a helyesbítést!
(#) Kera_Will válasza radiofan hozzászólására (») Júl 1, 2025 /

Idézet:
„sajnos nincs szignálgenerátorom.”

10.7 MHz kfre 3 labu keramia kf szuro begerjesztheto, vagy 10.7 quadratura detektor rezgokore is jo lehet.
Persze mint szabadon futo LC kicsit lazabb pontossagu.
De a wbfm tobb 10 kHz lokete miatt boven jo lesz a kf szurok 100kHz savszelessegebe is belefer.
Azzal tudnal tesztelni KF mukodest.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2025
(#) Tomi94 hozzászólása Júl 8, 2025 / 1

Magnóalkatrészeket keresek

Sziasztok!

Utóbbi időkben érkezett készülékekhez keresnék alkatrészeket, hátha valakinél van bontva ilyesmi.

A hangszóró egy RFT GeraCord 6020 készülékbe kellene, jelen példány súrlódik-recseg nagyobb hangerőre (valószínű beázott, deformált a membrán). Típusa RFT L6061, 4 ohm, 5W-os.

A másik hiányos gép egy Sanyo M2502U, erről a képeken láthatóan 4 db billentyű hiányzik (egyébként működőképes, stabilan megy). Máshol többen ajánlottak fel komplett szíjazandó példányokat, de másik komplett gépet megbontani nem sok értelmét látom. Utána azt fogom sajnálni kukázni, és keresem majd hozzá a pótlást..
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2025
(#) Fantasy válasza radiofan hozzászólására (») Szo, 21:35 /

Üdv, az áthangolás mennyire volt bonyolult, illetve milyen alaktrészek lettek cserélve és mire?

vt urh.jpg

Következő: »»   583 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem