Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „100 szónál is többet ér egy mozgókép"” Ezt szem előtt tartva szeretném megjegyezni, hogy ez a kapton szalag minden más csak utánzat. Ezt a szalagot az esetek 90%-ban az alkatrészek, csatlakozók, panel...stb védelmére használják forrasztások, hőlég, hullám, BGA rework..stb magas hőmérséklettel járó folyamatok közben keletkező hő miatt. Nyilván a maradék 10% tekeri minden hova ahol éri, mert szigetel is, viszont mechanikailag nem erős, értem ez alatt, hogy az alkatrészláb átböki, nem egy ilyen kaptonnal szigetelt egymásra rakott panelt javitottam zárlat miatt. De nem is erre találták ki.
De, erre (is) találták ki, különben minek vizsgálnának rajta szakítószilárdságot, nyúlást, dielektromos szilárdságot, oldószerekre ellenállást, mint ahogy azt szigetelőanyagoknál is szokás?
Műszaki adatlap. Idézet: „különben minek vizsgálnának rajta szakítószilárdságot, nyúlást, dielektromos szilárdságot, oldószerekre ellenállást” ezért ![]() Idézet: „a maradék 10% tekeri minden hova...”
Megnéztem a videót, és elbizonytalanodtam mennyire reális ez a teszt. Az alul lévő meztelen nyáklemezre precízen odasimul a vizsgált szalag, így az alsó lemez a hő egy részét elvezeti. Talán nem jelentős ez az elvezett hőmennyiség, de valamennyi hűtőhatás biztosan van.
Pont erre gondoltam. Mi van ha egy SMD ICt akarok forró levegővel kivenni, így körbe ragasztom kaptonnal. De a körülötte lévő felület nem sima, mivel tele van 100 más SMD alkatrésszel, így nem tud a felülethez simulni, és elvezetni a hőt.
Ha a szalag nem olvad el, akkor mindenképpen kifejt egy "hőárnyékoló" hatást. És ez a mérték valószínűleg elegendő a védett alkatrész épségének a megőrzésére (és a helyben maradását is el lehet így érni, mert a hőlégfúvó esetenként "letakarítja" azokat az alkatrészeket is, amiket nem akarunk).
Szia!
Nem elvezetnie --hanem elterelnie kell! Az elko-k műanyag alátétjeihez , ledekhez fémből készült "shield-t" használtunk. Amugy magas hőfokon ( kb 400 C)alul-felül melegitve, kell leszedni egy 48---164 lábú alkatrészt. kb 30 sec-alatt.
Sosem értettem ezt a kapton-nal védjünk alkatrészt a melegtől dolgot, amikor ott van az alufólia, jóval olcsóbban, jóval hőállóbban, meg jóval hővezetőbben mint egy műanyag alapú fólia.
Anyagismeret, elméleti, és gyakorlati ismeretek pótlására. készitettem egy kapton szalag 2.0 videot. információ bövítés céllal.
Mekkora hőmérsékleten olvadó ónt tettél a mekkora hőmérsékletet tartósan elviselő Kapton alá?
Nagyon szemléletes, köszönjük szépen.
Ez alapján elég jól féken tartja a hő jelentős részét. forrólevegős forrasztásSziasztok. Érdekelne kinek miféle meleglevegős forrasztója van. Úgy tudom van állomás, amin van melegleegős, és hagyományos páka is. Beszereznék egyet, csak nincs tapasztalatom vele, nem tudom mit kell nézni rajta hogy jó legyen, milyen paraméter, teljesítmény, fúvófej..Nem kritérium hogy mindkettő legyen, a lényeg hogy legalább forrólevegős legyen.
Sok mindentől függ, hogy mit is szeretnél vele csinálni, milyen szinten. Van amihez alámelegítő nélkül nem érdemes hozzáfogni se, van amihez meg komplett programozható állomás kell.
Nekem most már van egy Aifen (JBC) klón pákaállomásom sok fejjel. A meleglevegős a legegyszerűbb fajta, nem kell csak ritkán szerencsére. Meg van egy alámelegítő lapom. Egyik sem igazán profi készülék, de erre futja, ezzel oldom meg amit tudok.
Szia!
Osztom Inhouse véleményét. Nagyjából 3 fajta forró levegős állomást lehet kapni: a legócskább, aminél a fejben van egy ventilátor mert ez hangos, de legalább gyenge is. Van egy köztes fokozat ahol már a házban van a pumpa, de nem BLDC motoros. A normálisabbak (pl.: Quick, Atten) eredetijeiben BLDC motoros a pumpa: ez halk és erőteljes. Aztán vannak még a Hakko és társai túlárazott cuccok, amik jók, de a márkát fizettetik meg. Pákából JBC mert lehet hozzá Skori-féle PID-es vezérlőt építeni amivel jobb mint a gyárival.
Túl profi dolgokat én se készülök vele csinálni. Szerintem ami max, az egy emmc csere egy tv alaplapon. De sokszor látom egyszerű SMD alkatrészek kivételére, vagy legyen az csak egy SO8 IC. Lényeg hogy kis felületen melegít, nem éget össze a környéken mindent. Kérdéses, hogy kell e nekem a gagyitól jobb, ilyen célra. Vagy legalább amin a hőt lehet állítani?
Mi az infra forrasztó? (vagy melegítő, vagy mi az) Az is hasonló célra van? A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2025
Idézet: „aminél a fejben van egy ventilátor mert ez hangos, de legalább gyenge is. ” Ez egyáltalán nem igaz, itt rátok hallgattam nem vettem ilyet. Aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem volt igazatok. Munkahelyemen ilyen van, (nyélben ventis), dolgoztam már hakkoval is nincs különbség. Ebből kiindulva vettem egy csak nyélből álló höléget, na az tényleg egy rakat vacak semmit se ér, most meg nem tudok szabadulni tőle. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2025
Akartam én is mondani hogy a hajszárító kivitelű hőlégfúvókkal nincs semmi gond. Eleve nem is kell nagy levegő mennyiség, mert csak elfújja az alkatrészt.
Akkor nem rám hallgattál, mert én régebben többször is leírtam, hogy szerintem azok a legjobbak.
Nem írtál konkrét típusszámokat: pontosan mikről van szó?
Mint írtam: a csak nyélből állók között is vannak gagyik, tehát nem zárja ki, hogy olyat vettél. Amit írtam, azt saját tapasztalatok alapján írtam mert a "hajszárítós"-ból is van valami Kínai klónom (talán 8588D, vagy mi), meg egy eredeti Quick 861DW. Nem értek egyet mert az ereje nagyon is számít: pl. olyankor amikor nagyobb kimeneti nyílású fejjel / nagyobb hőelvonású felületet melegítesz és kell a légszállítás. A Quick-el gyorsabban lehet levenni egy nagyobb hőtehetetlenségű alkatrészt egy vastagabb panelről, mint a hajszárítóssal. Ez nem a Quick, de "quicker" mint a hajszárítós. ![]() Meg a hajszárítóst ha feltekerem 450 Celsius környékére akkor már érződik a ventilátor általános gyengesége mert elkezd átforrósodni a burkolata és félő, hogy olvadni kezd.
Szerintem ez a videó csak bemutató, mert másként nehéz összehasonlítani a két eszközt - nem így kell a hőlégfúvóval dolgozni, főleg ekkora alkatrészeknél. Az alkatrészt és a panelt is megkínozza, valamint a környező kisebb alkatrészek pillanatok alatt elszállhatnak, mármint eltűnhetnek a helyükről. Mondjuk, ezen a kapton szalag, hőálló szalag valamelyest segít.
Én a kis átmérőjű hegyet szeretem, amivel jobban lehet célozni, egy-egy nagyobb alkatrészt is oldalról melegíteni, nem a műanyag (vagy akármilyen) tokozáson keresztül: - először felmelegítem az alkatrészt és a környezetét, a panelt a hőlégfúvóval távolabbról, nagyobb szórással, türelmesen, - aztán megolvasztom az ónt az alkatrész lábain normál pákával, mintha meg is próbálnám kiforrasztani, csak persze így mire a következőnél tartok, az előző láb visszahűl, - viszont ha utána elég gyorsan körbemegyek a most már erős fokozatra állított hőlégfúvóval, akkor töredék idő alatt, sokkal kevesebb hevítéssel le tudom venni az alkatrészt (másik kézzel; csipesszel vagy akármivel). Egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. SOIC-kre és több lábú társaira is alkalmazható, csak ott a hagyományos páka helyett elég a hőlégfúvóval körüljárni a lábakat és felmelegíteni azokat, és az utolsó, nagy rohammal kiolvasztani az egészet. Persze nagy felületű, vékony alkatrésznél sok lábbal az alján, mint egy BGA, már más a helyzet. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2025
Ilyeneket hogy nagy processzorokat egy tv alaplapján nem készülök cserélni, de vékony emmc, aminek sok láb van az alján, annál inkább. Mondanám hogy inkább ezek miatt vennék egyet.
Volt itt példa gagyi házas ventilátoros fúvóra is, meg elégedett házas ventis fúvóra is... Nem tudom akkor... Mi a helyzet az infrás forrasztással? Mi is az?
Az infrásról fogalmam sincs, majd megnézem. : -)
Csak azt a tapasztalatom tudom hozzáadni, hogy nekem ez a fajta cucc bevált: https://www.ceneo.pl/25764956 Igaz, szintén csak hobbizom. Nem hangos és van benne tartalék. A páka részét nem használom. Mondanom sem kell, sokkal olcsóbb volt annál, amire most az ára átszámolva kijön. Már el is felejtettem, hogy vannak hozzá alkatrészformájú csőrök is... A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2025
Még a nagy alkatrészkereskedőknél is van sokkal olcsóbb. Ennek pl. utána lehetne nézni, másoknak mi a tapasztalata vele: https://hu.farnell.com/duratool/zd-939a-89-3912/hot-air-rework-stat...542894 Feleannyiba kerül és számonkérhető, paramétereit tekintve teljesen jó. És ez csak az első találat volt, amit néztem.
Igen, csak bemutató (ki is hangsúlyozza az elején, hogy nem laborpontos összehasonlítás a célja).
Ettől függetlenül az ~1 percnyi előny (szerintem) nem szorul magyarázatra. Van, aki a magas hőmérsékleten, rövid ideig tartó melegítésben hisz, és van, aki lassabban, alacsonyabb hőmérsékleten szeret dolgozni (a harmadik meg ötvözi őket). Pl. az a FET 480 Celsiuson és tágabb fejjel, 80%-os légszállítással kb. fél perc alatt lent lenne. Persze egy hibás alkatrészt, amit nem kell megmenteni le lehet így hősokkolni, de az újat feltenni már kisebb hőmérsékleten érdemes a panelvastagságtól és hőelvonástól függően. Meg persze ilyen vastag PCB-nél már jól jön a preheater, hogy ne vetemedjen meg. Szűk fejjel sokkal gyorsabb a kimenő levegő áramlása: az tényleg "elfújta a szél" jellegű. Abban jobb a tágabb fej, hogy egyrészt a környezetet is hamarabb átmelegíti, másrészt nincs tájfun jellege hanem kevésbé mozgó (20-30% airflow) levegővel stabilabb általános hőmérsékletet ad.
Minden relatív: ahhoz képest, hogy a Quick-et még 130-ért vettem, az az Atten kifejezetten jó áron van mert a felébe sem kerül. Mondhatnám a másikra, hogy gyanúsan olcsó: nem véletlenül írtam korábban, hogy a Quick és az Atten vállalható, mert azokat már többszörösen tesztelték, illetve saját tapasztalataink vannak róluk.
Érdemes a fórumokon utánaolvasni mielőtt bármit is vesz az ember, hogy ne érje nagy meglepetés.
Covid előtt pár évvel a 20-30 eFt-os ár teljesen normális volt, elég sokfélét lehetett kapni ebben a kategóriában. Meg persze hobbicélra használt eszözöket, de mivel nem volt annyira elterjedt, ez nem jelentett olyan hatalmas előnyt. Hogy most reális-e, én nem tudom, mindkét oldal változott és elég sok év eltelt (viszont volt egy hosszú időszak kis inflációval).
Manapság már én sem követem, csak most, hogy szóba került eszembe jutott.
![]()
Kinézetem egy Yihuát amibe páka is van, megnéztem egy videót róla, működés közben búg az egész doboz...
![]() Megnéztem aztán ezt a 861DW, oké, nagyobb doboz, csak meleglevegős, (nemmintha naponta használnám) de legalább halk.. Igaz, 120 euró körül mozog. |
Bejelentkezés
Hirdetés |