Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Freecad-Miértek hogyanok
Kösz, valoban igy van, de azért valahogy mégis megoldották még a 3D nyomtatás elötti korban is, mert sok állithato kart stb. ilyesmivel szereltek fel ( régen fémböl).
Valojában csak arrol van szó, hogy egy központi csavarral rögzitett kart több állásban biztonságosan össze lehessen huzni. ( kameraálvány kar, világitòtest stb.). Én is ugy csináltam a tinkercadban, hogy egy 3szög alaku idom 2 hosszanti oldalát éles szögbe huztam és igy alakult ki az a fog ( illetve a fog közti mélyedés, majd a FreeCadban a polar funkcioval szépen körbe raktam, csak sokat kellett számolgatni, hogy kijöjjön az alak. Utánna megint a TinkerCadban megcsináltam a negativját is. Szoval megy, csak nagyon körülményes. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2024
Ha sikerült megoldanod, akkor már túl vagy a nehezén. Arra akartam rávilágítani, hogy a javasolt videóban egy valóságtól idegen testet ábrázolnak. (Van amit könnyű megcsinálni, és nehéz lerajzolni, és van aminél fordított a nehézségi sor.)
Fogasszíj tárcsa?Üdv!Tudja valaki létezik e freecadhoz olyan segédeszköz, amivel HTD 5M szíjtárcsát lehet készíteni?
Létezik.
Az ADD ONsban van egy FREECAD.GEAR.WORKBENCH könyvtár. ( lehet, hogy ujjonan kell letölteni) és ott vannak mindenféle különleges fogaskerekek. ( a YT van vagy 5 video mit hogyan kell használni). Amit te keresel az a TIMING BELT PULLEY. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2025
Akkor holnap rápróbálok...
A fene tudja. Nekem 15-20 éve nem sikerült a pontos profilt rekonstruálni. Legyártattam egy párat, de nem illeszkedtek olyan jól a bordás szíjhoz mint a gyári.
Volt már akkor FreeCad?
Én ilyet még nem csináltam, de most tervezem. Viszont a fogaskerekek igen jol müködnek. M0,5 - töl felfelé már a PLA (stb) is jo a kisebbeket csak rezin nyomtatoval lehet jol megcsinálni. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2025
Nem volt FreeCAD. 2D AutoCAD-el készült a rajz. Alapos felvételezést végeztem előtte. Ennek ellenére nem lett jó a végeredmény. A rajz önmagában kevés. Nem garantálja azt hogy pontosan le is tudják gyártani. Arra akarok utalni, hogy inkább kereskedelemből érdemes megvásárolni. Nem vagyok benne biztos. Talán Agisys kft, Bonfiglioli. Helyébe ezekre a cégekre keresnék rá.
OHa. Megtudod pontosan rajzolni akkor a 3D nyomtato ki is nyomtatja.
Az viszont más kerdés, ha a mühelyben akarod megcsináltani ( fémböl) a fogaskereket. A hagyományos technologiához megfelelö kés kell, amivel ki lehet alakitani a fogaskerék alakját. Ilyen kés meg nem mindenhol van, ( illetve sehol nincs minden tipusu es méretü fogra) és ha valaki csak szemre csinálja meg a kést, akkor nem biztos, hogy jo lesz. Mi is a fiammal vagy 2 hete egy muzeumi berendezéshez készitettünk egy eltörött helyet uj fogaskereket. 3 jo mühelyböl kellett összeszedni a szükséges dolgokat ( osztofejet meg kést) a mühelyben ahol dolgoztunk csak a fémgyalu volt ( az is muzeumi de pontos). A legnagyobb meglepetésemre csak egy közdarabot kellett esztergálni, hogy az osztofejet fel tudjuk fogni a gyalura, s utánna vagy 8 orán keresztül gyalulta a srác az egyik fogat a másik után, es minden jo lett. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2025
A FreeCadnak pontosan az az elönye, hogy ilyen alkatrészekre már megvannak a jo alaprajzok. ( template), amiket csak az igényekhez kell alakitani ( milyen tipusu a fogazat, milyen vastag az anyag meg hány fog es automatikusan megrajzolja az alkatreszt. Régen a xCADokban elég sokat szenvedtünk a pontos rajzokkal. Azokhoz képest a mai FreeCad kozmikus technologia.
Nem tudom a tiégnek mik a paramétereik, de openscad-ban pl: https://www.thingiverse.com/thing:2758711
https://www.thingiverse.com/thing:1883741 https://www.thingiverse.com/thing:16627 (ezt használtam már) paraméterezhető milyen legyen. Nem egy bonyolult dolog feltenni az openscad-et, meg érteni se kell nagyon hozzá ![]() Vagy itt egy freecad-es : https://www.thingiverse.com/thing:3877460
Ebben igazad van de a gyártáshoz megfelelő profilú marószár kell, de a gyári szíjtárcsa lehet hogy inkább extrudálással készül. Ráadásul az egyedi gyártás miatt drágább lesz, nem is kicsivel.
Más dolog. Művezető kollégám mondja hogy gyártassak már csavart. Valami szabványos méretű volt. Mondom neki hogy rendeljen. Semmi értelme gyártatni, mert jóval drágább lesz és ráadásul egy esztergált csavar teherbírása lényegesen gyengébb, mint egy gyári mángorolté.
Most olvasom hogy talán fém 3D nyomtatással akarod gyártatni. A Gyetván Csabának láttam egy videóját. Még az is lehet hogy magyar cég volt, ahol járt.
A Gyetván Csabának... Többnyire számomra is érdekes témákat hoz a műsoraiban, de a kérdései,sületlenségei, az abszolút mindenbe beleszólok, még ha nem is értek hozzá cseppet sem, na ezek miatt kínszenvedés végignézni egy -egy epizódját. Rendesen fel tudom húzni magam emiatt.
![]() Persze a hogyan készült sorozat is tele van hatalmas bakikkal, nem tudom kik írták a magyar narrációt, de nem szakemberek az is biztos.
Én nem az biztos, de elvben annak sincs akadálya. Én házi körülmények között csak PLA, ABSböl tudok dolgozni a finomabb dogokat meg Rezinböl ( mügyantábol). Egy bordás szijhoz nem kell okvetlenül fém szijtárcsa.
Most egy ilxen alkatreszt nyomtatok (28x15x2,4 mm)
Kb 1 éve követtem el FreeCAD-ben, majd CURA-val a mellékletben levő alkatrészt. Tökéletesen illeszkedett a szíjhoz és azóta is működik. (PLA-ból nyomtattam. Igaz nincs nagy igénybevételnek kitéve és meleget sem kap.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |