Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Dehát én pont ott voltam, vártam sokat a pótlóbuszt, miért hazudtolsz meg?
![]()
Egy másik villamos egy másik áramszedö, különben minden stimmel.
![]() ![]()
OK. Akkor úgy tűnik, az nem egy új típus, hanem az az áramszedő csak erősen megbicsaklott...
![]() Na ebbe is bekerült egy rendkívül fontos, és nagyon hasznos funkcióKezdődik...A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2025
Elektronika általábanEgy afrikai barátom hivta fel a figyelmem, hogy mi történik ezen a rohamosan feljödö kontinensen.Valoszinüleg már több helyen megégették az ottani döntéshozok a körmüket és a legujabb pályázatokbol ( a barátom cikkel alátámasztott irása szerint) elkezdték kizárni az europai mozdonygyárakat a versenyböl, mert nem tudnak mit kezdeni a jármüvek elektronikájával. A kinaiaktol ( akik az uj vasutakat épitik) a vasutak mellé csucstechnologiával felszerelt mühelyeket is kaptak - CNC vezérlésü szerszámgépek, 3D nyomtatokat fém és müanyag alkatrészek potlására stb) viszont az elektronikához alig valamit. Ott viszont annyival jobb a helyzet, hogy a kinai mozdonygyár állami és hatalmas vállalat, igy van remény az elektronika támogatására is, ami az europai beszállitoktol nem várhato el. Az elsö modern jármüvek már elérték a 10 éves kort, a 10 éves elektronika meg általában temetö érett, uj egyenesen csereszabatos meg többnyire nincs. A javitás esélye meg a 20%-t sem éri el, legyen az fedélzeti display vagy valamilyen primitiv kütyü ( pl ajtomozgato) a motorvezérlésröl nem is beszélve. S mindez olyan környezetben ahol 50-60 éves jármüvek meg szerkezetek rendszeresen üzemben vannak tartva. Ráadásul szöges ellentétben van a korábbi történelemmel. Emlékszem pár éve Eritreában dicsekedtek az 1911ben épitett vasuthoz tartozo a mai napig remek állapotban tartott fömühellyel, ahol még ma is müködik a transzmisszo, csak már villanymotor hajtja a szijakat. A dánoktol kaptak néhány modern szerszámgépet ( esztergapadot, marógépet, gyalut. A mühely annyira fel volt eredetileg szerelve, hogy gözmozdonyt is tudtak ott épiteni. ). okostvKértem egy táblázatot a chatgpt-től, az okostv-k adatgyűjtési módszereiről (képesek a HDMI forráson érkező képek elemzésére is: ARC)? ACR – Automatic Content Recognition Elemzi, mit nézel, akár HDMI-n keresztül is. Gyakran nem kapcsolható ki teljesen. Cél: tartalomazonosítás és célzott reklám. ? Mit tehetsz? Intézkedés Eredmény Adatgyűjtési opciók kikapcsolása Csökkenti a nyomkövetést, de nem szünteti meg teljesen TV leválasztása az internetről Megszünteti az adatküldést Vendéghálózat használata Izolálja a TV-t a többi eszköztől Külső médialejátszó használata TV csak kijelzőként működik, nincs adatgyűjtés A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2025
Egykor az NT korai verzióira írták. Akkor biztonságos, ha nem csatlakozik semmilyen más kábellel sehova, csak a hálózati tápkábellel. Mint tapasztaltuk, ez később is így maradt.
![]()
Nem veszek okostévé-t csak tv-t. Ha csak okostévé lesz akkor meg nem veszek... Ez a legjobb módszer. Ha csak kínálat van de nincs kereslet, akkor nincs értékesítés, nincs bevétel, nincs haszon.
Szerintem már jó ideje nem lehet "nem okos" tv-t kapni a boltokban.
Az már "okos TV"-nek minősül, amelyik saját rendszerrel rendelkezik és például bármi egyéb eszköz nélkül betölthető rajta a YouTube.
"Egyéb eszköz"... a wifi/lan internet router is. Na majd akkor lesz okos, ha ezek nélkül fog működni a jútyub!
![]()
Rendben, "egyéb eszköz" alatt a tévé csatlakozóira csatlakoztatott külső eszközöket értettem.
Ami meglepö ebben, hogy müködésképtelent nem láttunk egy honap alatt sehol.
Napelem kicsit másképp - izotópos áramforrás kitNuclear Battery Kit
Értem én, hogy 20 évig működik folyamatosan, de max. 25 nW-ot tud leadni. Vagyis a teljes életciklusa alatt kb. 4 mWh-t szolgáltat... (Vagy figyelmetlenül olvastam...
![]()
Nanoamperek igen. Létezik ipari bétabomló nukleáris elem is, de ebben pont a kit jelleg a vicc. Megvehetők voltak pár forintért a panelek a napelemmel, izotópot meg veszel hozzá aliról...
Talán egy nukleáris meghajtású számológépet össze lehet hozni vele.
Igazándiból lehet megbízható és energia takarékos cuccokat tervezni és gyártani (ha jó mérnök és akarat van hozzá).
Példák: - Honeywell szobatermosztát. A vele adott két ceruzaelemet akkor tettem bele, amikor a gyerek iskolába ment, érettséginél kellett cserélni (pedig relét kapcsol ![]() - Hardtoken (password generátor). 20+ éve kaptam, amikor komoly ember lettem. Azóta is virul az LCD kijelzője (igazán nem is lehet benne elemet cserélni, mert minek, meg ha szétszeded, meg is semmisíti magát). ![]() - Orvosi cucc, évekig állhat a raktárban. Utána két hétig folyamatos rádiókapcsolat. Elem benne, mint amit a boltban veszel (na jó ez fittebb). Héten hallottam (informatikustól). Bálna energiaforrása: Cetelem ![]() 48 az nem 20Azt nem fogom megérteni soha, hogy minek FÖLÖSLEGESEN hazudozni.(Hazudunk, ha hasznos. De itt értelmét nem látom) Van a nejemnek újonnan ez a kis gépe, teljesíti az elvártakat, az ígért félóra használatot is közelíti egy akkuval -de miért kell 48V-osnak mondani a (feltöltve) 20,6V-os akkut? (Ha utánanézek a testvérének, ami HA-1002, akkor ott már 21V-ot írnak. Az már kisebb lódítás). Ha nem lesz ennyire új, majd szétcsavarozom a pakkot, hogy 5 vagy 6 akku van-e benne, -mert kívülről mérve akár 6 is beleférne, a 20,6V viszont 5 db-ra jön nagyjából ki. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
A 48V itt a típusa, nem a névleges feszültsége
![]() ![]()
Meg egy aproság. 48 Voltot több ilyen akkun nem lehet igy müszerrel kimérni mert a rádugott gép kapcsolja az akkukat sorba. Van olyan univerzális akku, ahol elvben 4 poluson 2x20V-ot lehet mérni és a ha rádugod a gépre az egyik 20V -ra fog menni, de dupla erövel a másik ugyanazzal az akkuval 48Vra megy.
Azt is néztem, de sima sín csúszik bele -tehát nem tudja másként kapcsolni, mint ahogy mérem
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
Igen, ilyemibe futunk bele -2200W nem mindig 2,2kW-ot jelent, csak fehér a mikrosütő...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
Ha jobban megnézed, ez leginkább a 128VF típusnak felel meg (ilyen). Abban pedig a két szélső lábon ott a 20V körüli érték, a középső meg nem jó semmire. Ebben nincs több láb, mint mondjuk a Ferrex 20/40 akkujában, ami valóban a megfelelő gépben 40V-ot tud leadni, mert sorba kapcsolja a lábakat (igaz, ott öt érintkező van, nem csak három).
Ezt a fajta akkut, ami a képen is van, leginkább "makita compatible" néven lehet megtalálni, s csak messziről kompatibilis a gyári makitával (a gyári gép például nem indul el vele, hiába tudod összedugni, trükközni kell kicsit és a gép érzékelő lábát felhúzni a 20V-os ágra). Cserébe ezek a gépek vígan mennek a gyári makita akkuval is. Tapasztalat - pár éve már ezeket nyüstölöm és nem bántam meg. ![]() ![]() Hoppá...mégsem! Az is csak 21V-18V-os... A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
![]() Akár.... De azért s "388Vf" már másként nez ki (és máskent is értjük) mint a "388V". Az meg, hogy van kereskedő, aki (ha már láthatóan Vf, nem V), akkor magyarázatot is ad, az jó. Nejemnek 48V-os gépként adták. Mint mondtam: semmi baj vele. Csak a (fölösleges) füllentés érdekes. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |