Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A szelektív újrahasznosítással próbálkozhatsz mert az oprendszer csak az USB bridge-et látja, a HDD maga nem kommunikál, nem olvas a tányérokról. A tokban valószínűleg egy MQ04 szériás drive van, ami az egyik legtrükkösebb mert amellett, hogy SMR technológiát használ nincsen klasszikus fordítója mert a translator-t a RAM-ban építi fel minden egyes bekapcsoláskor újra és újra (a P & G listák alapján, amiket szintén nem tölt fel a RAM-ba). Magyarán jelenleg tudtommal senki sem tudja regenerálni a fordítót ezeknél a modelleknél abban az esetben ha a P / G listák vagy az eredeti translator megsérülnek. Az egyetlen dolog amit ezekkel a drive-okkal meg lehet csinálni az a fejblokk csere, aztán sűrűn kell imádkozni, hogy más baja ne legyen. A te esetedben azonban ez nem opció, így marad az, hogy elengeded.
A képeken alaplapi SATA-ra van csatlakoztatva.
Most esett le, hogy ez nem 2.5" MQ04 hanem egy 3.5" P300-as.
A lényegen ez és a SATA sem változtat mert nem olvas a tányérokról. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2025
Hát ez egy érdekes hiba volt.
Nem tudom van-e összefüggés, de feltelepült a mostani Windows 10 összesítő frissítés és újraindítás után mind a 6 eszközt láttam a fájlkezelőben. A hiba hétfő reggel óta jelentkezett, azóta volt pár gép újraindítás. Nem nyúltam a gépben semmihez, vezetékek meg sem lettek mozdítva, a rendszerben meg csak azt néztem amiről csináltam képet. Sentinel nem ír hibát 100/100 404nap 17óra, 525 újraindítás van eddig benne. Adatokat olvassa és rá is lehet írni. Valami tesztet lefuttassak rajta? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2025
Ez tényleg érdekes hiba volt: jó példa arra, hogy a Windows mi mindenbe tud belerondítani.
![]() A S.M.A.R.T.-ját megnézheted, egyébként felesleges agyontesztelni (hacsak nincs rá explicit indok). A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2025
Nekem volt olyan, hogy időnként egyszercsak a működő gép nem látta a második winchit. Kikapcsolás és újra bekapcsolás után megint jó volt pár hónapig... ("csak" adatok voltak rajta, és a hiba jelentkezése után sokkal gyakrabban csináltam róla mentést...)
Azután sikerült szereznem a gépbe egy másik winchit. De amikor azzal is megcsinálta ugyanezt, rájöttem, hogy a gép a hibás (egy kb. 12-13 éves asztali DELL)...
Lefuttattam HD Sentinelben Rövid és Részletes öntesztet, de nem talált hibát.
Én a S.M.A.R.T. adatait kér(dez)tem.
Azt följebb mellékeltem az érintett merevlemezről.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2025
Valami nem kerek mert a 240-es attribútum értéke 0 (ami egy használt lemeznél lehetetlen), tehát vagy a HDD közöl hibás adatot, vagy a HDD Sentinel értelmezi azt hibásan. Ahogyan azt sem hiszem, hogy a 194. attrib. szerinti 150324707353 (hex 23000D0019) Celsius fokos lenne a meghajtó, mert akkor már az egész háztömb elolvadt volna vele együtt.
A 3-as attrib. 4134 ms-os (hex 0x1026) felpörgési idő is túl gyors, szerintem az az adat sem valós. 793 működési óra 525 elindítással, 142244 fejparkolással - ezek lehetségesek.
Külön fotóztam HD Sentinelben a 240, 194 és 3-as értékeket ezen 2023.11.30-tól látszódnak az értékek.
Csináltam másik két programban is az értékekről képet (DiskCheckup, Crystal Disk Info).
Úgy tűnik, hogy a programok fejlesztői még nem implementálták megfelelően ennek a firmware verziónak a S.M.A.R.T. értékeit.
A 0x1052 is csak 4178 ms, a duplája a normális. Vagy rosszul emlékszem és a leállási ideje annyi. Használt HDDSziasztok!Használt HDD-nál mire kell figyelni vásárláskor? WD Purple pl asztali gépbe, adattárolásra? Van olyan HDD ami típushibás így kerülendő?
"Imádom" a WD-t, 1 hét alatt halt be nekem kettő is, igaz ezek mindegyik 2,5"-os volt. Vettem helyette használtan 3000-ért olyat amiben van 50 nap körüli üzemidő.
A Purple-t inkább DVR-ekbe ajánlja a gyártó, nonstop üzemre videó rögzítésre. Kérni kell róla vásárlás előtt egy HDS képet, ha 100/100-as és nincs benne túl sok kilométer akkor megveheted, de mondjuk amiben van már ilyen 8-900 nap olyanért én nem adnék pénzt. Ahány embert kérdezel mind mást fog mondani, én a wd-t és a seagate-et kerülném, de általában ezekből vannak eladók, néha samu meg toshiba, a régebbi szériákból szerintem a Samsungok jók voltak, utána meg a Toshibák, hogy az újak milyenek meg nem mondom, 10 éve vettem utoljára új vinyókat (4db-ot), az mind Toshiba volt.
Egy egy meghajtó meghibásodásából azért nem lehet messze menő következtetéseket levonni. És ez nem gyártó függő, hanem inkább modell függő. A Backblaze több mint 300000 HDD-t üzemeltet és negyedévente közzéteszi a meghibásodási statisztikákat. Ugyanazon gyártó egyik modellje nagyon jól szerepel másik meg borzalmas. És a meghibásodási arányok negyedévről negyedévre is ingadozik, egyik negyedévben jól teljesítő meghajtó hullik a másik negyedévben vagy fordítva.
Egy hónapban nulla meghibásodást a Seagate és Toshiba egyes modelljei adták, ugyanakkor a legnagyobb meghibásodási rátát adó modellek szintén a Seagate és Toshiba más modelljei voltak. Legutóbbi statisztika, a régiek visszakereshetők: 2025 Q3
"Biztos, ami biztos" alapon én nem veszek használt HDD-t vagy SSD-t, legfeljebb akkor kerülhetnek hozzám használtan, ha azokkal együtt kerül hozzám hardver és/vagy ingyen van. Azt gondolom, hogy akkor biztosítható az adattároló maximális élettartama, ha újkorától kezdve nálam teljesít szolgálatot.
Ezzel valahogy én is így vagyok...
Mennyivel olcsóbb a használt, mint egy új? Fél áron - megéri a kockázatot? Töredékáron - miért éri meg az eladónak foglalkozni vele? A rendelkezésre álló összegért mennyivel kisebb, de új wincsit lehetne kapni - fontos-e annyival a nagyobb tárhely, mint a nagyobb (feltételezhető) biztonság? Asztali gépbe, adattárolásra (különösen, ha pótolhatatlan adatokról van szó...) én nem vennék használtat, inkább tennék bele két feleakkora újat. Igen nagy eséllyel van a gépben legalább 4 SATA hely. Legrosszabb esetben: 1. CD/DVD-nek (ha fontos, hogy legyen benne és nem megoldható pendrive-ról / USB-s külső CD/DVD-ről) 2. Rendszer (ha az is SATA-s, mert pl. nincs a gépben más csatlakozó egy SSD-nek) 3 - 4 vagyis marad legalább 2 hely az adattárolásra.
Valamikor réges-régen, mikor a Windows még szíre-szóra újraindult, a Novell-Netware egy képpel reklámozta magát. Egy 386 Dx-es gépen futott Novell szerver. A képernyőfotó szerint 6 év, ... idő óta (az apróságokat nem jegyeztem meg
). Nem hiszem, hogy rajta volt a merevlemez típusa.
Nekem nem ér annyit a kockázat, hogy olcsóbb legyen egy HDD/SSD, inkább biztosra megyek, hogy "0 km-es" legyen.
Én is külső USB3 DVD írót vettem, mert a mostani gépházamban már nincs meghajtó hely és nekem még sok lemezem van, tehát egyáltalán nem akartam "kiszúrni" magammal ‒ elvből nem építek gépet optikai meghajtó nélkül, még ebben a mai digitális világban sem. HDD javítás, nem csatlakozik a PC-hezÜdv! Van egy 1T-ás HDDM amit mentésre használok. Rengeteg személyes adattal, fényképpel. Külső SATA-USB átalakítóval használtam sok éve. Egyszer csak nem csatlakozott a PC-hez. A jelző LED-eken látszik, hogy ellenőrzi a HDD-t, mint szokta. Volt olyan, hogy több sikertelen csatlakozás után egy-egy alkalommal jól működött. Az adapter másik HDD-vel működik. Keresek szakembert aki tud gyógymódot.A hozzászólás módosítva: Szo, 19:00
Sok az ismeretlen: HDD (+másik HDD) típus? 3,5"/2,5"? Áramigényük? Motor forog/kattog/meg se nyikkan? USB/külső tápos átalakító? Belső SATA kábelre dugva működik?
PC usb 2.0...max. 500mA-t tud... A hozzászólás módosítva: Szo, 20:23
3,5"-os külső 12V-os táppal, A PC saját 5V-jával. A motor simán forog. PC USB3-as. Belső SATA csatlakozója nincs. Inkább Laptop, mint hagyományos PC. HP EliteDesk 800 G3 16GB DDR4-gyel.
Img fórumtársunk nincs túl messze tőled, keresd meg őt.
Értem... Belső SATA portra dugva azonnal kiderülne, hogy a HDD-vel van gond. Meg úgy többet meg lehet tudni egy HDD hibájáról. De, ha nincs másik PC-d SATA-val...
Idézet: „Volt olyan, hogy több sikertelen csatlakozás után egy-egy alkalommal jól működött.” Mivel fontos számodra a tartalma (mint írtad, rengeteg személyes adattal, fényképpel...), kb. akkor kellett volna sürgősen egy biztonsági másolatot készítened róla. Bocsi az okoskodásért, de egyrészt hátha más még meg tudja előzni ugyanezt, másrészt bbb fórumtárs már adott használható ötletet.
Biztos van a baráti, ismerősi körben valaki, akinek van olyan asztali gépe, amiben van SATA csatlakozó, és tud segíteni legalább abban, hogy megnézhesd.
Ha abban sem indul el, akkor van gáz. Nekem az eddigi pályafutásom alatt több HDD is elszállt, de a kritikus adatokról dupla mentéseim vannak. Egyedül a filmeket, sorozatokat tartalmazó diszkről nem volt mentés, 4TB ment a levesbe, de szerencsére azok pótolhatóak.
Előbb kellett volna ide jönnöm olvasni mint, hogy válaszoltam a leveledre mert akkor a nagy részét nem írtam volna le, ha már itt megtették a többiek: -)
De a HDD pontos típusa még mindig rejtély és az alapvető információ a kiinduláshoz. Ha nincs a környékeden SATA-s gép, akkor esetleg egy másik USB-s dokkoló, ami nem ugyanilyen? Persze látatlanban lehet, hogy az is szektorméret fordítást csinál, de azért adhatunk neki esélyt. Ha azzal sem működik akkor viszont tényleg ne stresszeld tovább a meghajtót mert csak a mentési esélyeket rontja. A hozzászólás módosítva: 0:49
Másolat készítéshez kellene még egy üres HDD, + ez esetben még egy másik USB/SATA átalakító.
Nálam persze van több HDD , átalakító és PC is. A legtöbb cucc archiválva van 1x sőt van ami 2x is. Az adathibákra számítani kell. Ráadásul vannak gyári hibás vinyók... A hozzászólás módosítva: 13:50
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

). Nem hiszem, hogy rajta volt a merevlemez típusa.