Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor, mint kapcsoló

Témaindító: Bago, idő: Feb 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) proli007 válasza oszitrek hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Hello! Ezt így nemigazán lehet megmondani, feltehetően valami terheli a tranyókat. De mivel mind kettőt, így arra lehet gyanakodni ami közös. Esetleg a diódák után.
Amúgy a két tekercs az maga a gyújtótrafó lenne? (Mellesleg az a tekercs aminek mind két lába a testre van csatlakoztatva, nem lehet tekercs.)
(#) oszitrek válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Nekem az UMX1N dual tranzisztor a gyanús, mert az kapcsolgatja a bázist.
Megpróbálom az asztalon bekapcsolni, hátha pár méréssel közelebb leszünk a problémához.

Igen, azok a gyújtótrafók lennének. A gyári kapcsolási rajzból nyúltam a rajzjelet. A két nyíl között a gyújtógyertya található.
(#) proli007 válasza oszitrek hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Ja, én földelésjelnek láttam..
Meg kell mérni, hogy a trafó 12V-ról mennyi áramot vesz fel. Majd azon az áramon mennyire tud kinyitni a tranyó. Avagy, mekkora a kollektor-emitter maradék feszültsége, mikor a végtranyó nyitva van.
Ezt büntetlenül meg lehet tenni, ha az UMX1N bázis-emitterét rövidrezárod. Ekkor a 470 ohm-on keresztül be kell hogy a bázisáram folyjon a végtranyóba és kb. 1..1,5V-ra ki kell hogy nyisson a tranyó. És ekkor már számolható a teljesítmény, ha a trafó áramát összeszorzod a maradék feszültséggel.
(#) proba válasza oszitrek hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

A 2sa1213 utáni kondenzátoron hány volt van? Lehet már ha akarna sem kapna elég bázisáramot....
(#) sztojanov hozzászólása Hé, 12:00 /

tranzisztorral led kikapcsolása

Sziasztok! Egyszerűnek tűnő kérdésem lenne, kérlek segítsetek (ha tudtok). Arról lenne szó, hogy egy műszer visszajelző ledje úgy működik, hogy mikor egy másik funkció is aktiválódik, akkor a power led mellé (közös anódos, három lábas led) felkapcsolja a másik funkciót is, de a power led bekapcsolva marad! Sajnos napfénynél van hogy alig látszik, hogy melyik funkció aktív, oda kell tennem a kezemet sokszor, és beárnyékolni a ledet, hogy lássam melyik szín aktív. A megoldásként azt találtam ki, hogy beépítek egy tranzisztoros megoldást, és egy pnp vagy npn tranzisztorral kikapcsolnám az első ledet, amíg a második aktív. Tudtok ebben segíteni, hogy hogyan tudnám a legügyesebben ezt megoldani? Már próbálgattam, de nem sikerült megépíteni asztalon, az első (a power) leden, mindig maradt egy kis fesz, és halványan így is világított. Azt szeretném hogy teljesen kapcsolódjon ki, míg a második aktív. Hely sajnos nincs túl sok a műanyag burkolat alatt, de azért befér ez-az... Köszönöm szépen, ha valaki segíteni tud.

bi_led.jpg

(#) KU202M válasza sztojanov hozzászólására (») Hé, 13:36 /

Én beraknék a mostani helyére két külön ledet, ha van hely. Valami nagyobb fényerejűt.
(#) Tomi111 válasza sztojanov hozzászólására (») Hé, 16:13 / 1

Szia! Nem tudom mi a tápfesz, a ledekkel vannak-e sorban előtétellenállások? Én betennék egy optocsatolót. A ledje sorban a második leddel (vagy párhuzamosan, külön ellenállással ha a tápfesz kicsi) a tranzisztora meg zárja rövidre a power lehet. Persze látni kellene azért az áramkört.
A hozzászólás módosítva: Hé, 16:17
(#) sztojanov válasza Tomi111 hozzászólására (») Kedd, 10:16 /

Nagyon tetszene az optós megoldás, viszont nem tudom mennyire jó ötlet a power ledet rövidre zárni, hogy ne adjon ki fényt... Nem okozhat bajt a mikrokontrollernél? Megmértem közben: mikorkontroller után kb 2,3V jön ki, és 1-1 1k ohm os ellenállással van rákötve mindkettő led katódja 1-1 lábára. Tudnál esetleg segíteni egy skiccel hogy el tudjak indulni? Akkor meg tudnám rajzolni és ki lehetne próbálni. Nagyon köszi a tippeket!
(#) proli007 válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 12:01 /

Hello! Amíg nem skicceled le mi hogy is van kialakítva, addig nem lehet értelmes választ adni.
Mert azt írtad, hogy a kétszínű Led,közös anódos. Ezek szerint az anód a tápon van és 1k-1k-val a katód egy-egy portára. Ez talán érthető, ha így van.
De hogy van bekötve a power Led? És mind két szín felkapcsolásakor oltanád ki a power Led-et?
(#) proba válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 12:12 /

Most így olvasgatva, ha a power ledet kikapcsolod is, ugyan úgy nem fogod látni a színeltérést, ( mert továbbra is csak az lesz) csak azt hogy világít valami. Legjobb amit javasoltak, két led egymástól messze, az legalább látszik. Vagy kell rá power led egyáltalán, nem elég a bekapcsológomb helyzete?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:15
(#) sztojanov válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 13:04 /

Csináltam egy egyszerű rajzot. Összesen van két led! Alapesetben power led folyamatosan világít, és mellé gyújtja fel a másikat (function), és így együtt kevésbé látszik napfényben hogy mot mi is van! Viszont a power ledre is szükség van, mert lassú villogásba kezd, ha merül a készülék. Az lenne a jó, hogy amikor a function aktív, addig kapcsoljon le a power led! Nem szívesen furkálom meg a burkolatot, inkább építenék pár alkatrészből egy kis áramkört, hogy komfortosan működjön. Erre keresek megoldást, de nem feltétlen a legegyszerűbbet! Köszi ha segítesz.

sch.png

(#) proli007 válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 13:42 / 2

Látod, eddig teljesen félreértelmeztem a dolgot, azt hittem hogy valami teljesítmény Led-et jelent a Power Led. De így egyszerűen meg tudod oldani egy N-Fet-el. (Csak kis Gate feszültségű kell hozzá.)

Power-Led.png

(#) proba válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 13:50 / 1

Így a lassú villogás is elveszik...
(#) sztojanov válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 6:41 /

Köszönöm a rajzot! Nem is gondoltam volna, hogy ezzel ilyen egyszerűen meg lehet oldani, én tranzisztorban gondolkodtam! Tegnap késő estig feltúrtam mindent, de nem találtam ilyen (vagy hasonló) fet-et pedig ismerős a tipusa, mintha lett volna ilyen a kezem között régebben! Sebaj rendelek, ha megjött kipróbálom asztalon és mindenképpen visszajelzek mi lett a végeredmény! Még egyszer köszi!!

ui: Nem baj ha oda a villogás, a funkció gomb csak néha, és rövid ideig aktív, nem lesz így zavaró!
(#) proli007 válasza sztojanov hozzászólására (») Csü, 8:07 / 1

Azért célszerűbb a Fet, mert annak csak a Gate feszültségre van szüksége, áramra nem. Ha tranzisztort használnál, akkor soros ellenállás is kell a bázisáram hoz. A bázisáram viszont átfolyik a Led-en is és ha az "nagy fényerejű" látszik is rajta. Ekkor söntellenállás is kell a Fet-re, akkora, hogy a bázisáram hatására ne tudjon a Led nyitófeszültsége kialakulni. Akkor nem világít a bázisáram hatására. Meg lehet oldani, hogy a villogás is megmaradjon, de ahhoz sokkal több alkatrészre lenne szükség. (Még egy P-Fet, plusz két ellenállás és egy kondi.)
Ha befér, használhatsz TO92-es Fet-et is pld, BS170-et. (Lehet a hosszú lábai jól is jönnek.)
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem