Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor nem kellenek ezek szerint a spéci drága tisztító, kenő sprayk.
Nem használok kontakt sprayt, mert némelyik esetben leoldja a szenet is. Eg két csepp ásványi olajat használok.
Akkor nem is tisztítód ki előtte, egyből műszerolaj a potinak, kapcsolónak?
De, kitisztítom előtte. Kapcsolónak nem szoktam műszerolajat.
Mindenképpen érdemes kimosni belőle a piszkot. Ha a hibát a szénréteg és/vagy a csúszka kopása okozza, csak a ráolvasás marad, majd jobb kézzel bal váll fölött hátra.
Én olaj helyett zsírt használok, keveset a tengelyre ami nem jut be a csúszkára.
Isopropil alkoholos tisztítás után. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2025
Fáradtan csak óvatosanKinek mennyi időbe telne összerakni egy egyszerű relé tesztert egy tápegység, relé, fogyasztó és az összekötő elemek felhasználásával? 10 óra munka után már azt sem tudtam mit mivel kell összekötni ezért készítettem egy rajzot.
Viszont vagy feltaláltad az ingyenenergiát, vagy rossz a kapcsolásod hogy konnektorba dugás nélkül is virít a lampicsku
![]()
Az a forrasztó csatlakozója mivel adapterről megy.
TR1669Adott az alábbi készülék. (Köszönet HA4030 fórum társnak). A kijelző alap állapotban ütemesen villog és random számot ír ki. Míg terhelés alatt méri az alkatrészt. Lehet valami baja?
Hello! Ohm mérés esetén, szakadt bemenet mellett túlcsordulást jelez az Ic. Teljesen természetes jelenség, ha egyébként meg jól mér. De feszültségmérésnél, nullát kellene mutasson ha a bemeneten nincs semmi.
Most ez mit jelent? Váltóban ha nincs bemenet, akkor is mutat valamit? Mert nem látszik a képből, csak az hogy AC 200mV-ban van és 98,2mV-ot mutat. És a bemenet? Rövidre van zárva?
A COMMON és az UR bemenetekre dugott krokodilcsipeszes mérőzsinórokkal a műanyag méréshatár váltó gombokra csipeszelve 114.0 nincsen teljesen rendben, ellenállás mérés állásban.
![]() Pucuka mester komolyan mondta ám, hogy utoljára kaptál ajándékba vadi új multimétert és oszcilloszkópot. Mert másikat már nem fogsz.
Feszültség, és árammérésnél ha rövidre zárod a bemenetet, elvileg nullát kéne mutatni, ugyanígy ellenállás mérésnél annyi különbséggel, hogy néhány tized, néhány ohmot mutathat, a rövidzár némi ellenállása miatt. szabadon ellenállásmérésnél ahogy proli007 írta, bármit mutathat a túlcsordulás miatt,
Az ajándék voltmérő dokumentációját szíveskedjél elolvasni, igaz angolul van, de gugli fordítóval fordítsd le, addíg is tanulsz, mielőtt hibás mérési módszerrel tönkre tennéd a drága műszereket. A szóban forgó műszerhez sem ártana előkeríteni a gépkönyvét, és alaposan tanulmányozni, mielőtt helyrehozhatatlan károkat okoznál. Szóval először tanulni, tanulni.
A tőled kapott multit ritkán használom, a szkópot meg 1x gitár jelre tesztelve. Azóta sem vettem elő.
Gafly: ezt nem nekem címezted? A gombra csak azért tettem mert így látszott, hogy tuti nincs rajta semmi.
Évtizedes használaton alapulva:
- Ellenállás mérésben ez szokott lenni tipikus kijelzés (túlcsordulás, hiszen 9 V-os elemről áramgenerátorral húzzák fel, és ott méri a chip 200 mV méréstartományban) - Összecsipeszelve (rövidzár) meg ez - Ha minden lebeg, akkor 3 mV AC simán összejön 98.2 sehová nem fér be alapszinten, bár láttam már olyat ahol teljesen jogos volt. Műszer jelölésSziasztok!Meg tudja valaki mondani,hogy a képen látható műszer bal alsó sarkában lévő jelölések mit jelentenek? Az oké hogy váltó feszültseget mér, de a többi jel micsoda?
Lágyvasas (függőlegesen szerelendő?)
Végkitérésnél mekkora a pontosság Mekkora feszültségre van szigetelve (?) Miért hiányzik a nullát beállító bakelit csavar
Azt hogy a bakelit csavar miért hiányzik, nem tudom. Viszont üvege sincs. Egy régi német 3 fázisú agregátorban van, ki kellene cserélni. Ezért kérdeztem rajta lévő jelzéseket. 2 fázis közé van bekötve.
Hihető.
Ha maga mérőmű rendben van (kitakarítva mozog rendesen), bizgettyűvel nullázható, konnektorba bedugva mutat rendesen, akkor lejmolnék törött ablaküveget, hiszen üveget vágni/fúrni mindenki tud. Az az állító csavar az üvegben volt. ![]()
Az majd a végső megoldás lesz, ha nem találok bele nem arany áron egy másikat. Meg úgy is át kell kötözgetni az egész elektronikát.
Üveg napelm forrasztásSziasztokNapelemes kerti lámpa üveges napelemét lehet valahogy forrasztani (sajnos a gyári teljesen lejött)?
Amiket ên lâttam, nem forrasztható, ahogy hozzáérsz a pákával, füstté válik. Próbáld rugósan megoldani az érintkezést
Időközben egy rossz napelemen próbáltam melegíteni de nem futotta az ón. Megpróbálok egy darab érintkezőt a műanyag ház és a napelem közé betolni hátha jó lesz.
Én már próbáltam olcsó kerti napelemes lámpából származó üveg napelemet forrasztani, ha a gyári ón még rajta van, akkor könnyebb, de ha az is lejött róla, akkor ugyan óvatosan meg lehet kapirgálni a napelem szélét, viszont nekem nincsen semmilyen forrasztó szerem és melegítés hatására kivált valami fekete anyag, ami gátolta az ón tapadását.
Hővezető ragasztóSziasztok!Ezek a félvezetők mivel vannak felragasztva és mivel oldható? Kemény és 1mm vastag.
Hestore-ban is lehet kapni hővezető ragasztót. Az fehér, de működik. Viszont nem rögzít olyan erősen, simán lekaparható. Ez erősebbnek tűnik, lehet hogy műgyanta alapú.
Valószínűleg nincs oldószere, ha megkötött csak levakarni, lepattintani tudod. Majd az eszközöket, és hűtőbordát megtisztítva léphetsz tovább. |
Bejelentkezés
Hirdetés |