Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4021 / 4021
(#) Gafly válasza mechanic86 hozzászólására (») Kedd, 16:49 /

Fogadjunk, hogy a "csóváló" motor megy a kettő közül.
Szerintem nem ugyanarról a ventillátorról készült a két kép, a vezetékek szine alapján.
Ahogy nézem, sorba van kötve a két motor...
(#) david10 hozzászólása Sze, 14:30 /

Pontos ADC mérés

Sziasztok,
Egy kazánhoz szeretnék vezérlést csinálni PIC18F57Q84 mikrokontrolerrel (12 bites ADC-je és külön referencia bemenete is van).
Az áramkörnek kell tartalmaznia NTC szenzorokat és kell legyenek olyan bemenetei ahol 0-5V között tud mérni (a csapoknak van pozició visszajelzése amin látszódik hogy mennyire van kinyitva/becsukva), nagyon fontos lenne a precizitás.
Eddig a preciz ADC méréssel sok kudarcom volt többféle mikrokontrolleren így tanácstalan vagyok hogy miként kezdjek neki, már az átlagolt olvasások között is volt ugrálás.
Az alábbiak a kérdéseim:
1. Tegyek a mikrokontroller referencia bemenetére külön fix 5.0V-os referencia IC-t vagy használjam a belső 4.096V-os bemenetet vagy elég simán a mikrokontroller 5V-os tápja?
2. 10K-s NTC-ket szeretnék használni a 0-100°C közötti mérésekhez. Ha az "1.png" képen látható áramkört használom, akkor abban van értelme 0.1%-os ellenállásokat haszálnom vagy elég az 1%-os is?
3. Hogyan tápláljam meg az NTC-ket és az 5V-ról működő pozició szenzorokat? Legyen egy külön 5V-os LDO téve ezeknek? (A saját elméletem szerint hiába tud a mikrokontroller pontosan mérni, ha az 5V-os tápja zajos a szenzoroknak.)
Próbáltam tanulmányozni az autók motorvezérlőegységeit, de az teljes egésszében zsákutcának tűnik mert ott pl. a 3 különféle szenzor táp ágat meg egyéb funkciókat is egy külön cél-IC végez így nem sikerült onnan ötletet meríteni.
A választ előre is köszönöm.

rajz.PNG

(#) Jonni válasza david10 hozzászólására (») Sze, 14:41 /

Szia! NTC-vel nagyon nehéz pontos mérést csinálni, ha jól emlékszem az nem lineáris mérő és a kódba elég nehéz pontossá tenni. Igen látom hogy NTC-t szertnél használni de a pontos méréshez én inkább a DS18B20 IC-t ajánlanám, lehet őket párhutamosan kötni amolyan "ONE WIRE" 3 szál kábelen megoldhatsz több szenzort is és elég messzire el lehet vezetni, nem érzékeny a zavarokra. ITT EGY TUTORIAL
(#) david10 válasza Jonni hozzászólására (») Sze, 14:43 /

A pontosság alatt azt értem hogy ne ugráljon a mért érték.
DS18B20 és a többi digitális szenzor ki van zárva, mert ipari környezetben tudtommal az analog 2 szálas szenzorokon kívül egyebet nem használnak.
(#) Jonni válasza david10 hozzászólására (») Sze, 15:08 /

Idézet:
„A pontosság alatt azt értem hogy ne ugráljon a mért érték.”

Akkor próbáld meg árnyékolt kábelen vezetni a szenzort, és szerintem a ferritgyürű az inkább hasznos mint ártalmas ilyen helyen, a vezeték is minél rövidebb legyen a zajok/zavarok miatt. A szenzorok , akár az mcu is mehetne pl: DSN-1504-3A Kapcsolóüzemű step-down feszültségszabályzó modulról, annak nem zajos a kimenete úgy tudom.
(#) majkimester válasza david10 hozzászólására (») Sze, 15:57 /

Anélkül, hogy megnéztem volna az adott kontroller mit tud, általánosságban:
- Le kell állítani a procit a konvertálás ideje alatt, azaz SLEEP módban kell konvertálni, ezzel el lehet kerülni a belsőleg generált zajok nagy részét.
- Időben eltolva sokszor (16, 32, 64) kell mintavételezni és annak az átlagát venni, azt használni fel
- Ha van differential konvertálásra lehetőség, akkor azt kell használni
- Ha van külön analóg VCC, akkor azt külön szürt tápfeszről, esetleg a digitális VCC-ből szűrt tápfeszről kell járatni.
(#) Bakman válasza david10 hozzászólására (») Sze, 18:40 /

Idézet:
„az átlagolt olvasások között is volt ugrálás”
Ez természetes, az ADC már csak ilyen. Nevezett kontrollerben ügyes ADC van, a HW tud akár 64 mérési átlagot is, adatlap "Burst Average" üzemmód. Lásd melléklet. Kék: normál, egyszeres mintavétel, zöld: 8 mérés átlaga, narancs: 64 mérés átlaga. Ha jól emlékszem, PIC18F16Q40-es kontrollerrel teszteltem.

0-5 V között mérni necces a hibák miatt. 0-4 V között jó akkor, ha 4.096 V-os referenciát használsz. Jó a beépített, de a külső pontosabb és stabilabb, ha annak jó (értsd: zajmentes) a tápegysége. Ugyanakkor a mérendő jelet is illik szűrni HW és/vagy SW oldalon.
Ha nagyon fontos a precizitás a tengelyen, akkor optikai enkódert a csap tengelyére, ott nincs tévesztés.

Ipari környezetben nem két, hanem három vagy négy vezetékes mérés a nyerő, PT100-zal. Építhesz saját mérőáramkört (lásd melléklet), esetleg MAX31865. vagy egyéb, piari mérőátalakítók. Vannak nagyobb felbontású ADC IC-k ha arra van igény, pár ismertebb darab: ADS1115, LTC 2400, MCP3550-50. Ha zavar az ugrálás, lehet hiszterézist is kialakítani a programban igaz, ezzel rontasz a pontosságon.

Ha nagy az elektromágneses zaj, fel lehet fűzni a DS18B20-as szenzorokat (vagy amit akarsz) pl. RS485-ös hálózatra (MAX483, 485 stb.) így a konkrét szenzorvezetékek lehetnek rövidek. Ötletadóhoz mutatok pár képet. Hő- és páratartalom mérés. Négy vezeték a külvilág felé: +12 V, GND, RS485A és RS485B. Igaz, ez a módszer megkíván egy-egy helyi mikrokontrollert is.
(#) david10 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 21:42 /

Köszönöm a válaszodat.
Mit értesz a zajmentes tápegység alatt? Egy kapcsolóüzemű tápegység is lehet zajmentes vagy oda egy LDO jobb volna?
(#) jimitek hozzászólása 11:30 /

Kioldó biztosíték

Sziasztok!
Abszolút nem vagyok jártas ebben az alkatrészben, ezért szükségem lenne pár alap jellemző infóra.
Szóval vannak ezek a, ha jól mondom "polymer" biztosítékok.
Arra már rájöttem, hogy nagy áramra (rövidzár) kioldanak, majd visszahűlve újra vezetővé vállnak, de azt nem derítettem ki, hogy mekkora a megszakítási késleltetés, ill, hogy az "átkapcsolási áram" értéke jelenti azt, hogy ezt elérve/meghaladva azonnal megszakít?
Első körben ezt szemeltem ki magamnak.
Most jelenleg egy 12v 7,2Ah AGM aksihoz, pontosabban egy napelemes töltésvezérlő megvédéséhez használnám, ha véletlen a napelem oldalon (barkácsolás közben) rövidre zárnám a vezetéket, akkor az akkuból ne tudjon 100ms-nél tovább visszafolyni áram.
Gondolkoztam relés meg FET megoldáson, de az túl bonyodalmas áramkört igényel (esetleg egy schottky dióda az akku felé), de most kevés vagyok hozzá, ezért gondoltam alternatív megoldásnak jó lehet ez az alkatrész.
(#) proli007 válasza jimitek hozzászólására (») 11:43 /

Hello! Adatlapját megnézted?
Ez egy PTC hőellenállás alapvetően. Ahhoz hogy "leoldjon" vagy is hogy csökkenjen az átfolyó áram, fel kell hogy melegedjen. Aztán hogy ebbe az állapotban maradjon már kisebb teljesítmény kell. De hogy 100ms alatt lebontson kizárt. Van hőtehetetlenség is.
A névleges árama 1,1A. Ez tartósan folyhat. A "megszakítási árama" 2,2A, tehát a kétszerese.
De 8A esetén 2,3sec idő alatt bont le. A névleges áram ötszörösénél, 6,6 másodpercre van szüksége. És mind ez 23 fok környezetben. Mert ez hőre működik..
(#) jimitek válasza proli007 hozzászólására (») 11:50 /

Ja igen, most találtam meg! Mármint a diagrammot, ahol ábrázolva van az áram/idő.
Valóban túl lassú amihez kellene.
Lehet egyelőre maradok a schottky diódás megoldásnál, csak annyival csavarom meg a dolgot, hogy az MPPT töltésvezélő bemenetére, a napelemmel kötöm sorba, nem az alacsonyabb feszültségű akku kimenetre, így talán jobban járok az alacsonyabb áram miatt.
Következő: »»   4021 / 4021
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem