Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
A CATL maga építi ki a csere állomásokat, a tervek szerint 1000-ret 2025-ben, tehát a költség is az őve, hiszen neki a legnagyobb érdeke, hogy minél több állomás legyen, és ezzel öszötnözve, hogy minél több járművet el tudjon adni.
En nem tudok minden kerdesre valaszolni, de abban biztos vagyok, hogy 10-20-30 ev mulva ma meg elkepzelhetetlen dolgok hetkoznapinak szamitanak majd.
1995-ben kezdtem az internet szolgaltatast, ha akkor valaki azt mondja nekem, hogy optikai kabel lesz a lakasomban es gigabites internet vegen csucsulok, akkor eleg hangosan kirohogtem volna. Kezdetben a cegemnek egy 64kbit-es nemzetkozi savszelessege volt, amiert (akkor!) ~230000.- forintot fizettunk, havonta. Ma ugye az optika marek rizsert van a lakasban.... A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
Én meg biztos vagyok abban, hogy ez az ut a mobilitás felé zsákutca, sajnos sokan már most fizetik az árát.
És jo, hogy felhozod az internetet, igen a sebesség meg a teljesitmény növekszik, de milyen áron? Azt érdekes modon sehol sem hallani meg elvétve sem. Márpedig ugye energia csak egy van. Az ENSZ meg Áder nehány eve is összefoglaloban kétségtelenül bebizonyitotta, hogy amikor az emberiség a Földön megduplázodik az energiaigénye megtizszerezödik. Annak nyoma sincs, hogy ezt a görbét el lehetne lapitani, és nem a foszilis erömüvek meg az autok tizszerezödtek meg hanem az erömüvekböl igényelt energia. Mit gondolsz meddig lehet ezt birni. A hülye politika elmesélte, hogy otthon sporolni kell a villanykörtén, de az internet sebességén meg az azzal járo hálozatok fejlesztésén sporolni fel sem merül. A Fridays for Future hetente tiltakozott a Föld megmentéséért, de mindegyiknek zsebében ott volt az okostelefon meg az éterben a hálozat, ami a használatot lehetövé teszi. Mikor hallottál arrol, hogy emberek baj van, ehhez rengeteg energia kell. Pontosan az ellenkezöjét tesszük, még oda is elö akarják irni az internetet, ahol valoban arra semmi szükség nincs. Sajnos sok ember azt hiszi, hogy amit nem lát az ingyen van, meg az áram a stekkerböl jön. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
Immáron többedjére tökéletesen ki lett vesézve a benzines/dízel vs. elektromos autó téma, ezért kérjük, a továbbiakban kérjük a téma mellőzését!
Massawa: a technológia váltás nem új történelmünkben. Pont úgy ostorozod, hangsúlyozod hátrányait az újnak, mint ahogy tiltakoztak a szövőgépek ellen vagy a konflisosok az 1900-as évek elején Manhattanban az autók ellen.
Legyen érdekesség is: akkor és csak ott kb 130ezer (!) ló dolgozott naponta, egyenként kb 20 kg lócitromot (~2600 tonna) ÉS kb 7,5 liter vizeletet (~975 m3 vagy 4800 hordó), termelve olyan régi, bevált, bizonyított, évszázados iparágban, ami dolgozók millióit tartotta el, pl: hintó gyártók, lótenyésztők, állatorvosok, konflisosok, takarmány termesztők-szállítók, takarítók, lószerszám készítők, stb, stb. Ezen iparágat kb 10 éven belül ellehetetlenítette, kivégezte az új technológia (persze lett más helyette). Én 30 éve a telefon alközponti üzletágban dolgoztam, amit kb 20 évvel később kivégzett a mobil és ethernet alapú technológia. Az ilyen esetek megszaporodtak és felgyorsultak - lásd telex, fax, távirat, analóg fényképező, floppy lemez, CD lemez, vezetékes telefon, ISDN (digitális telefonvonal), nyilvános telefon fülke, papír alapú térkép, telefonos tudakozó, internet, számítógép, mobiltelefon, mobiltelefon hangposta, SMS, TV technológia-méret (katódsugárcső, ívelt, projektoros, 3D), repülés, utazás, mesterséges intelligencia, stb, stb, stb. Nem haltak ki, marginálisan megmaradtak hobbi vagy gyűjtői szinten. Idézet: „Eladni nem lehet, szétszedni nem éri meg, söt miattuk sok olyan technologia lett kifejlesztve, ami gyakran megfizethetetlenné teszi meg a primitv javitást is. ( pl futomö gömbcsukloi hegesztve vannak, azaz ha gond van az egész felfüggesztest kell cserélni, ami konkretam kb 10x annyiba kerül mint 4 mezei gömbcsuklo stb.). A kocsi tele van elektronikával, ami többnyire javithatatlan, azaz akár egy kiszáradt kondiért is a drága computert, displayt kell cserelni ( ha van) stb.” Erről a futóműves dologról mesélsz kicsit bővebben, hogy melyik típus csinálja ezt meg miért kifejezetten a villamos hajtáshoz köthető a dolog? Egyébként benzines autókban is van ám rengeteg elektronika, amit modulonként cserélnek és úgy kell csilliós licenszű diaggal összetanítani vagy gyárilag szerelhetetlen ezért csak kompletten cserélhető részegységek. Csak azt már ismerjük, van rá kisipar meg sok ügyes szaki, aki szészedi mondjuk a Renault műszeregységet és cseréli benne a mindig elfüstölő stabilizátort. De ez szerintem lesz villanyautóra is, Toyota Prius akksik javítására is ráálltak már műhelyek.
Egy hagyományos benzinkútnak ki fizeti a költségeit? Mert a blokk szerint én csak a betöltött benzinért szoktam fizetni, aztán mégis megépítette valaki az egészet és a kutas kigazdálkodja valahogy az üzemanyag tárolását, a pénztárost meg a tartálykocsi útiköltségét, még ablakmosó is szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
Nem ostorozom, hanem átláthatová akarom tenni. ( elég sok évet töltöttem el ebben az iparágban s nem also szinten). Sokszor mentem el szomoruan a vezetöségi üllésekröl, ahol a döntéshozoknak ( gyakran a börzékröl kerültek oda) fogalmuk sem volt arrol, miröl is döntenek. S hány olyan találmány volt az utobbi 30-40 évben amiröl ma már nem is igen tudunk. ( DAT, DASH stb hangrögzités, 30 cm-s videolemez stb. ) azaz nincs semmire garancia, amiröl ma ki lehetne mondani, hogy ez a biztos jövö, a fejlödes tul gyors ahhoz, hogy ilyesmit lehessen állitani és tul sok buta laikus van hatalmon, akik a legprimitivebb döntéseket is képesek törvénybe iktatni.
Elég csak körülnézni a kisvilágban. Szlovákiában ha jol számolom már 6 atomerömü müködik és egy még tervben van. Hány emberrel lett nagyobb Szlovákia lakossága az utobbi 50 évben? Nullával söt forditva van, kevesebben élnek ott mint 50 éve, mégis 6x több erömüre van szükség ( igaz, hogy talán két szeneset részben leállitottak). De minden szegmensben ez a helyzet. Nézd meg az uj vasutvonalakat. Ma szinte kilométerenként ott áll a vasut mellett a GSM torony is, alul a bodeval tele akkukkal meg neha motoros áramfejlesztövel. Ma már a vonat müködéséhez is kell a GSM hálozat. S nem valamilyen extra luxusvonatrol van szo, hanem mezei vonatokrol, amit elvben akár gözmozdony is huzhatna. Semmi bajom a fejlödéssel, de nem ártana arrol is beszélni, mi mindennel jár ez. Vagy valaki azt hiszi, hogy az 50 éves elektromos hálozatra, csak ugy rá lehet kötni 6 uj atomerömüvet? Azaz azt is keményen és egyre drágábban kell fejleszteni. Mikor lehet ilyesmiröl hallani? Az is közismert, amikor 2010ben a németek megijedtek Fukushimátol és elfogadtak egy törvényt az összes atomerömü bezárásárol, ugyanabban a törvényben az is benne volt, hogy 10 ev alatt 10000 km uj nagyteljesitményü villanyhálozatot kell épiteni a megujulo erömüveknek. 2020ig ebböl 960 km készült el!, s akik azt a leginkább akadályozták azok pontosan a Fridays for Future ( azaz a zöldek) emberei voltak.azaz nekik sem erömü sem vezeték nem kell, de villanyauto meg telefon igen. Én közel 30 évet éltem ugy, hogy telefon csak a postán volt. Viszont tavaly bezárták az utolso atomerömüvet is. És ilyen emberek álmodoznak az e-autorol? Röhej. Ezek boldogok attol, hogy tudják, hogy a villany a stekkerböl jön. A baj az, hogy ezt az agymenést még terjesztik is. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
De abban a benzin árában benne vannak ezek a költségek, és még igy is az állambácsi dagattra keresi magát pontosan a benzinböl. Ha ugyanigy kezelnék a villamos energiát is amit közlekedésre használnak ( vannak ilyen tervek) akkor az e- autora még a kutya sem nézne.
De ugye ezt is elhallgatják. (Ugye a 600 kg Fiatért felszámolják az utadot, a 2500 kg-s Tesláért meg nem ) A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
Nem vitattam egy percig sem hogy az akkumulátor cserét nem lehetne megoldani gyorsan. Egyszerű oka van hogy ez nem fog megvalósulni. Ez a beruházás költsége. Jelenleg az országba gyorstöltőt is alig találni. Ki ruház be olyanba, ami több évtized alatt térül meg ha megtérül egyáltalán. Jelenleg leginkább olyanok vesznek elektromos autót, aki megteheti hogy otthon tölti. Szerintem ez a jövőben is így lesz. Nem fognak rajongani a vevők az aksi cserés megoldáshoz.
Az otthon töltéshez csak annyit, hogy az is hamar meg fog szünni. Az állam nem engedheti meg, hogy az autosok egy része extra adok nélkül használhassa azt az utat, amiért a másik nem is keveset fizet ( a benzin árábol legalább 60% az állami kasszában köt ki mint ÁFA, utado, jövedéki ado, vám stb).
Ezt elöbb utobb be fog kelleni vasalni az e-autosoktol is. Már jo 15 éve volt egy berendezés és szoftware amit az e-autokba fejlesztettek ki, amivel azt lehet mérni mennyit „tankolt, azaz mennyi energiát használt el “ - nem mondták, de világos volt, hogy ez arra szolgált, hogy az e-autokat meg lehessen adoztatni. Azt nem engedheti meg magának semilyen gazdaság, hogy ilyen kivételek létezzenek, ahogy pálinkát sem fözhetsz magadnak a szilvafád gyümölcséböl, meg cigit sem igen készithetsz a kertben termett dohánybol. Ezekre a termékekre mindenhol kisebb nagyobb adokat vetnek ki, amikböl azután fedezik az utépitést, az oktatást, az egészségügyet, hadsereget stb. Ezek a biztos és tervezhetö bevételek.
Ismételten felkérjük a T. fórumtagokat, hogy a villanyautós témát fejezzétek be! A további, ilyen jellegű hozzászólások előzetes figyelmeztetés nélkül törlni fogjuk!
AutofokuszNem tudom hallottatok-e az egyik uj találmányrol, ami sok embernek teheti egyszerübbe az életét. Már két ceg is bejelentett ( az egyik a Zeiss), higy olyan lencsét sikerült kifejleszteniük, ami automatikusan igazodik a szem állapotához. Állitolag +/-7 dioptriát képes kompenzálni, s ráadásul nem is drága.A családban rajtam kivül mindenki szemüveges, valoszinü rendelek egy ilyen szemüveget, érdekes lesz kideriteni hogy is müködik a lencse. Az egyik videoban azt állitják, hogy rengeteg mikrolencséböl áll össze az üveg, szabadszemmel nem látható, de ezek a mikrolencsék automatikusan vezetik a szemet oda, ahol legjobb a látás.
Kiváncsi leszek a tapasztalataitokra. Jómagam 50+ éve hordok szemüveget, sajnos, és már eljutottam abba a korba, amikor már két szemüveg kellene (olvasáshoz és messzire látáshoz). A multifokális lencse sajnos nem vált be.
![]()
Azzal tudnád még fokozni, ha linket is adnál hozzá.
![]()
Hasonlóan nekem is már 60+ éve szemüvegem van. Nálam a multifokális működik, kisebb hiányosságokkal. A közeli és a távoli dolgokat szuperül látom. De van olyan távolság amit ha élesen akarok látni, kényelmetlen szögben kell tartanom a fejem. Úgyhogy engem is érdekelnek a tapasztalatok.
Sajnos nekem is cserélgetnem kell a szemüvegeket a távolságtól/funkciótól függően. Próbáltam én is a multifokálisat, de annyira zavart, hogy inkább cserélgetem a fix dioptriákat. az ilyen "okos
szemüveggel" kapcsolatban ugyanolyan szkeptikus vagyok, mint az "okos mosóporral" kapcsolatban. Ilyet inkább aktív eszközként tudnék elképzelni, ami valamilyen módon figyeli, hogy a szemlencse éles képet vetít-e a retinára, és ennek megfelelően korrigálja a szemüveg optikai tulajdonságait.
Naponta három ilyen reklám van bármelyik napilapban.
![]()
Milyen néven futnak ezek? Nem vagyok szemüveges, de kíváncsi vagyok a technikára.
Úgy látom, van itt némi keveredés.
Az autófókuszos szemüveg még a tervezőasztalon van: IXI. Amit most lehet kapni az pedig nem más, mint egy trükkösebb lencsével szerelt szemüveg. Hogy ez mennyire jó vagy nem (kaméleonok előnyben), nem tudom megítélni de tudtommal a legritkább esetben romlik egyformán a két szem. Mondjuk 7000 Ft-ért sokat nem lehet várni, kollégák, családtagok a szemüvegekről magasabb árdimonzióban szoktak mesélni. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2025
Ez egy több fókusztávolsággal rendelkező fix lencse. Ennyi pénzt ne adj érte, pl. AliExpress-en 1000 Ft (3 €) környékén lehet venni ilyet.
Mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, ahhoz, hogy azonos irányban a közelebbi vagy a távolabbi tárgy képe legyen éles, billenteni kell a fejed.
Én nem ezen gondolkodtam, hnem a Zeissen, de annak most nem találtam linkjét. Az szebb is volt.
Nálunk is több fokuszu szemüvegek vannak, de azok 10x többe kerülnek. Na majd meglátom, ha ujra megtalálom.
Arra próbáltam finoman rámutatni, hogy ezeknek a szemüvegeknek semmi közük ahhoz a technikai feljelsztéshez, amivel nyitottál, valamit nagyon elnéztél.
El tudom képzelni, ha van is ilyen csodaszemüveg a piacon (én csak nagyratörő terveket találtam), akkor azok nem csak 10x kerülnek többe és nem kellene keresni, mint tűt a szénakazalban.
Igen, amit képen mutatsz, az a multifokális szemüveg. Ilyesmi kellene nekem is, csak (mivel inkább távollátó vagyok) pot a fordítottja, mint a képen. Azaz felül kisebb, lefelé növekvő.
Megcsinálják szemvizsgalat után mindket szemre pontosra. De engem (úgy 7-8 eve) jól becsaptak vele. Nem a szemüveggel, csak anyagilag. Megbeszéltük, mit szeretnék, ígergettek, kiszámolták: 60.000-ből ki fogják hozni. 2 hét múlva komputeres szemvizsgalat, hogy passzoljon. El is mentem, megcsinálták a vizsgalatot, tettek próbalencseket a szemem elé, tökéletes. Aztán kiültem a pulthoz. Közölték: 100.000. Dehát 60-ról volt szó... Hát ők azt nem tudják, 100.000. (Persze, akivel 2 héttel előtte egyezkedtem pont nem volt ott). Kifizettem a vizsgálatot, aztán köptem egyet. (Magamban, bar megérdemeltek volna a pultra is) Honti. Azóta is: 3-as szemüvegben olvasok, vezetni pedig (ha nincs vefőfény, akkor néha szükseges) 1-es Tacskós szemüveg.
Ha ennyire a képben vagy, akkor miért nem mutatsz mást. Én kérdezni jöttem ide nem veled ( vagy másokkal) vitatkozni.
A lényeg, hogy azt írtad: megrendeled próbából.
Mondjuk, mivel azt is írtad, hogy (szerencsédre) te nem szorulsz szemüvegre, hát már te is majd másodkézből adod a tapasztalást, de érdekes lesz. Én nem hiszek benne, de ez aztán tényleg nem lehet akadálya a próbának. Kíváncsian várom.
Te állítottad, hogy tudsz egy csodaszemüvegről.
![]() Kíváncsian várjuk a linket/tapasztalatot, mert amit eddig adtál, az egy egypálcás gagyi.
Köszönöm, ez az ami eddig sem győzött meg. A bemutató videója pl. részekből van összevágva, de kilóg a lóláb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |