Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes kerti világítás

Témaindító: duplahulla, idő: Szept 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) pipi válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 15, 2024 /

De megtaláltad az L- feliratot? Szerintem azt keresed...
És mi az a lila akksi közepénél a műanyagba olvasztott piros kanóc?
Fehér madzaghoz mi van írva a nyákon?
Furcsa hogy a kék madzag B- a nyákon nem megy sehová, vagy a túloldalról van beforrasztott alkatrész?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2024
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /

Amíg keresed a "L-" feliratott...

PCB_S1.jpg

(#) jonasr75 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

A tisztításra várok tippeket
(#) jonasr75 válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

Szia! Átforrasztottam a vezetéket a leírtak szerint. Mértem a kapocsfeszültségeket is, úgy hogy erős napsütésben volt a (30 ledes kisebb) lámpa.
S+S- között 6,5V
B+B- között 6,3 V - tehát az akkut tölti a napelem. Szobai fénynél az S+S- 2,7 V, az akku B+B- szintén kb.2,45 V.
Próbaképp sötét helyre vittem a lámpát, nem világított, nyomtam egyet a kapcsolón, akkor sem. Kitettem a fényre tölteni az akkut és este újabb próba.
Másik lámpát szétszedtem, ott is az akku negatívja az S- ra van forrasztva. Ez hogy lehet? Régebben működött így is. Nem nagyon értem. Kíváncsi vagyok, hogy fel tud-e tölteni az akku (Li-ionos), vagy kuka? Ha most a napelem tölti az akkut, az ezek szerint nem ment tönkre?
Üdv, R.
(#) pipi válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 20, 2024 / 1

Ha az akkufesz töltés után 6.3-ról leesik 2,5V-ra, akkor az az akku már nem akku....
(#) jonasr75 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

értem. ha nincs teljesen töltve akkor is gond? elvégre a szobai fénynél a töltőáram is leesett 2,7V-ra. Egy másik ugyanilyen lámpán a töltőfeszültség 3V de az akkuban már 3,4 V lett a feszültség.
Sötétebb helyen - ahol már elkezdett világítani a ledpanel - mértem, de az L+ L- csak 300 mV volt, a ledek nagyon halványan világítottak. "Hol van" a többi feszültség, ha az akku tápfeszültsége 3,4V-ra töltődött?
(#) Hutty válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

Igazából nem tudom a helyes választ, mert nem kapok elég információt.
De ha az akkumulátor kapcsain mérsz 6,3V-ot, akkor az már nem akksi. 4,2V lehetne a maximum. Ezt az elektronikának kellene limitálnia, de lehet, hogy ehhez minimális terhelés is kellene.
Úgyhogy a napelem működik, az elektronika talán, az akku nem jó.
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

Ha az itt mutatott képemet megnézted jobban...látható hogy a napelem és az akku negatívja közös. A napelem pozítívja pedig csupán egy sorosan kötött diódán keresztül csatlakozik az akku + kivezetésére.
...és ennyi a töltési elektronika, semmi más extra, semmi védelem!
A kínaiak úgy gondolták, hogy napközben a napsütés pont annyi energiát tol az akkuba, amennyit az éjszaka folyamán el is fogyaszt. (Az R5 ellenálláson meg az IC figyeli a napelem feszültségét, ha az lecsökken, bekapcsol a LED).
Rendes, tuti jó akkucellát tölts fel külön (kb. 4V-ra) és utána forraszd be a lámpába. Így ellenőrizhető a lámpa helyes működése.
"B+B- között 6,3 V - tehát az akkut ̶t̶ö̶l̶t̶i̶ ̶a̶ ̶n̶a̶p̶e̶l̶e̶m̶."...inkább az akku nem veszi fel a töltést, mert hibás (áramméréssel kideríthető).
(#) pipi válasza jonasr75 hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

Nekem nem tiszta... Ha jól látom 2 18650 Liion akksi van sorbakötve... Ezek cellánkén 3-4,2V között kell mozogjanak, sorbakötve 6-8.4V... ez alatti fesz mélykisütésnek számít, az akku károsodik. Ha bárhol 2.4V-ot mértél, az má nagy baj...
Ha párhuzamosan van kötve akkor 3..4,2V között illik lennie, alatta/felette má nagy baj van.
Akárhogy nézem az má nem akku....
(#) uniman válasza pipi hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /

Amit nézel, az nem az említett "30 ledes kisebb" lámpa...
(#) jonasr75 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /

Szia!
Igazad volt, nem folyt áram az akku felé. Az akku csere megoldotta a gondot, de a mozgásérzékelő az elég furcsa dolgokat produkál. Felvillan a lámpa, majd elalszik, utána világít a megadott ideig, majd elalszik.
Egy másik lámpa PIR szenzora meg egy kis szélre már kapcsol, így szeles időben egész este világít a lámpa. Ezért is akarok építeni egy elektronikát magamnak - tanulásként is.
(#) jonasr75 hozzászólása Jún 12, 2024 /

Sziasztok! Elkezdtem az alap (nincsen benne PIR, és IC sem) ledes kapcsolású lámpát összerakni. Ez lenne a kapcsolás. A LED panelt labortápon lepróbáltam, az áramfelvétel 3,7V mellett túllépte az 1A-t is minden gond nélkül. A kapcsolásban már valaki által összerakott és lepróbált alkatrészek vannak. Várom az észrevételeket, javítanivalókat.
A kapcsolásban - mivel a falstad nem tartalmaz szolár panelt - az egyenáramú tápként van beépítve. Világosban (teljes napsütésben) 6,5V a töltőfeszültség (lemértem), a sötétedéskor ezért én 10mV értéket írok a szimulációhoz.
köszi, JR
(#) Landsmann hozzászólása Jún 28, 2025 /

Figurás napelemes lámpa

Lehet kapni ilyen különböző állatfigurát ábrázoló kerti napelemes lámpákat, amiknél az állat két szeme világít. Egy nagyon pici 1,2 V-os akkumulátor van benne, amit a napelem tölt. A leírás szerint egy töltéssel 6 órát tud világítani. Számomra kissé hihetetlen, hogy a két darab 5 mm-es extra fényes led 6 óra hosszáig világítson. Ezek a ledek 1,2 V-al olyan fényerővel tuti nem világítanak mint ahogy tényleg világítanak. Az áramkörben van még egy ellenállás és egy 4 lábú, műanyag tokozású tranzisztorhoz hasonló alkatrész. Gondolom ez csinál valahogy az 1,2 V-ból nagyobb feszültséget a ledek számára. Az egyik ilyen lámpának vagy rossz, vagy csak le van merülve az akkumulátora, mert éppen csak pár percig világított. Az akkura ráforrasztottam egy ceruzaelemet, ami tölti az akkut és a ledek is világítanak. A kérdés az, ha ezt a gyári akkut lekötöm és egy 3A méretű akkut forrasztok a rendszerbe, azt mennyire képes hosszútávon napi szinten tölteni a pici napelem? Magyarán ez így mennyire lenne hosszútávon működőképes? Nyilván az üzemideje jócskán megnőne, mert lényegesen nagyobb energiát tárol a 3A-s akku, mint az az apró, kb 1 cm átmérőjű és 5-6 mm vastag akku. Éjszakára rajta hagyom a ceruzaelemet, aztán holnap megnézem, mennyi ideig világít a saját akkujáról, hogy kiderítsem rossz, vagy csak teljesen le van merülve. Pár órát volt a napon, de nem sokáig világított. A másik bírja még, körülbelül 2 órája világít.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2025
(#) Régi motoros válasza Landsmann hozzászólására (») Jún 28, 2025 /

Próbáld ki, és meglátod.
Konkrét adatok nélkül (napelem teljesítmény, akku kapacitás, terhelő áram) semmit nem lehet becsülni.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2025
(#) Bakman válasza Landsmann hozzászólására (») Jún 28, 2025 /

Nyárom még csak-csak, de télen, amikor a napos órák száma alig 8.5 óra (napkeltétlől napnyugtáig), negatív lesz az eredmény. Magyarán hiába raksz bele 3 Ah-s akkut, ha éjszaka elfogy 2 Ah, nappal pedig 1.7 Ah töltés vesz fel. A hideg is negatívan hat az akku kapacitására és élettartamára. Ebben a formában nem sok értelme van komolyan foglalkozni velük.

Kapcsolási rajz és egyéb infók itt: YouTube. A te verziódba nincs beépítve az S4 jelű dióda és a LED-ekkel párhuzamos kondenzátor. Utóbbiak a színváltós variáviókhoz kellenek. Az az ellenállás egy tekercs igazábol.
(#) Landsmann válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

Köszi a linket. Így már érthető a működése. Nagyobb akkura azért gondoltam, mert elképzelhető, hogy a gyári akku már teljesen töltött, de még van napsütés, így több energiát lehetne tárolni, hosszabb a világítási idő.
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem