Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3642 / 3701
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Szerintem ez a ház, csak a hagyatékának egyik trágyi része volt. És valóban sok embernek ikon, aki ismerte karatés körökben. A közösségi oldalakon fent van belülről is az épület. Na nem egy palota volt az biztos. De sok embernek fontos volt, így vagy úgy. Nem az anyagi érték tekintetében. Sajnos olvasom más sport épület is legégett mostanában. Lehet ez is áldozat lett, valami miatt. De nem biztos, majd kivizsgálják...
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2025
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Jún 30, 2025 / 1

Igen, ez este nekem is megfordult a fejemben, el is kezdtem írni.
Mert nekem csak egy ottfelejtett felvonulasi épület, másnak viszont valóban útban volt. De (mivel túlspilazott valami) siman nem lehet elbontatni végre.

Persze az mindenkinek egyéni, mit sajnál, mit tisztel, vagy kit.
Épületről beszélek, valójában csúf es ideiglenesnek épített épületről.

(Az Evezőst én jobb sajnálnám, és ott is felmerült: ott valami mast tervez valaki.)
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jún 30, 2025 /

Mobil klíma javaslat

Tetőtéri szoba hűvösebben tartásához keresek mobil klímát, nem túl drágán. Sarokban lévő kemény kempingasztalra tenném, emiatt nem lehet túl magas, valamint a szoba ablakai közvetlenül a forró cserepekkel borított tetőre nyílnak. Ne nagyon párásítson, mert könnyűszerkezetes gipszkarton falak vannak a tetőtérben, amik nem biztos, hogy bírnák a megemelkedő légnedvesség szintet.
Miket javasolnátok?
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

A légkondi nem fog párásítani. A kimenő csőnek megvan a helye? Nem árt, ha veszel/készítesz hozzá olyan adaptert, amivel a nyitott ablakba úgy tudod betenni ezt a csövet, hogy a nyílás többi részén ne jöjjön be a kinti meleg. Ezen kívül a teljesítményét is úgy kell meghatározni, hogy elegendő legyen a hűteni kívánt légköbméterhez.
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Nem biztos, hogy párát termel de ha mégis akkor hasznélhatsz ILYET
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Ez az amit nem szabad ajánlani senkinek. Ez egy NAGY NULLA (itt tudnám fokozni a jelzőket napestig). Annó vettem, én marha többet is egyszerre, hogy majd milyen jó lesz. Három tabletta nem szedett össze annyi párát egy hét alatt, mint a 100 W-os komresszoros két óra alatt.
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Nincs helye a kimenő csőnek, max rácsukhatnám a tetőablakot, amennyire lehetne, mellette pedig a forró tetőcserepek hője áramlana be a szobába. Csak annyit tudok, hogy ~12m2 a szobám, ami nagyjából ~24 légköbméter, mivel a sok ferde falfelület sokat levesz belőle.
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Idézet:
„Nincs helye a kimenő csőnek”
Akkor hova akrod vezetni a forró levegőt?
A beszívott levegő kb. 70 %-át lehűti, a maradékkal hűti saját magát és forró levegő gyanánt "visszakapod", azt valahova el kell vezetni.

A klíma szárítja a levegőt, van kondenzvíz kifolyó cső rajta, esetenkén tartály is benne.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Maga a klíma nem olyan rossz hatásfokú de ami nagyon ront a rendszeren, hogy a kidobott forró levegőt pótólni kell valahonnan és az meg nyílván a szabadból jön be, melegen.

Én is ültem már mobil klíma mellett, hangos. Tényleg csak vészmegoldásnak jó.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Nagyjából ilyen rendszerű tetőablakaink vannak, nem tudom, hogy azzal bármi kompatibilizálható-e.
(#) Jonni válasza Bakman hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Nekem nem volt még ilyenem de az ismerősőm használta egy ideig aztán áttértek valami speciális szellőztetőre ami lényegesen csökkentette a párát, de amig ment a páramentesítő addig állítólag állandóan ki kellett öntögetni a vizet belőle mert állandóan megtelet.

A tető és a fal közötti résbe (nem tudom, mi a hivatalos neve, már ha van). Ha szerencséd van, gipszkarton fal, pár perc kifaragni.
(#) Jonni válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Ami még ettől is sz@rabb az a léghűtő (nem klíma). Na az tényleg csak az áramot pazarolja de hatása semmi.
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Idézet:
„Nekem nem volt még ilyenem”
Nekem volt, semmit nem ér. Ez már párszor ki lett tárgyalva a fórumon, a Peltier elemes vackok is hasonlóan "ügyesek", mint a sótabletta.
Idézet:
„amig ment a páramentesítő addig állítólag állandóan ki kellett öntögetni a vizet belőle mert állandóan megtelet.”
Meg lehet csinálni úgy is, hogy folyamatosan legyen hova folynia a víznek, ezer féle megoldás létezik. Az "állandóan megtelt" eléggé relatív. Amikor én vettem a kompreszsorost, egy héten keresztül naponta háromszor telt meg, majd csökkent az összeszedett pára mert lényegesen csökkent a páratartalom. Ezek után már csak akkor ment, amikor száradtak a lakásban a ruhák.
Idézet:
„áttértek valami speciális szellőztetőre”
Ezek jó dolgok, ha rendszeresen karbantartják (tisztítják) őket, különben egy idő után nagy átok.

Pontosan mire gondolsz?
(#) Jonni válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Valami ILYESMIRE gondolok. Ez konkrétan tényleg csak érzéki csalódás. Egy ventillátor is többet ér ettől

Lásd melléklet.

Azt mondod, hogy a szoba gipszkarton fala és a tető közötti "szerelő folyosóba" lehetne vezetni a mobilklíma csövének végét? De ehhez méretes lukat kellene vágni a gipszkartonba, amit nem szeretnénk.
Kezdem azt hinni, hogy a mi tetőterünk nem mobil klíma kompatibilis.

Pedig ez egy nagyon jó ötlet! Vagy B opció : leköltözöl a pincébe , ott nem szokott túl meleg lenni
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

A pincében még WiFi se működik, mert olyan vastag a beton. Visszatérve a témára:
Előzetesen azt gondoltuk, hogy a mobil klíma "tegnapra" kellett volna, de nem szeretnék miatta hatalmas lukat vágni a falamba...

A wifid 2,4 vagy 5G-s? Ha az utóbbi akkor azért, ha az előbbi akkor vagy rossz helyen van a router vagy gyenge a sugárzása. A nagy lukra tehetsz egy "kupakot" télire és arra egy képet pl. De ha nem akarsz fúrni akkor marad a meleg.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Léteznek olyan mobilklímák is, amikben vagy a beépített tartályban kell meghatározott időnként vizet cserélni vagy után kell töltögetni a tartályát vagy jégakkukat kellene cserélgetni benne.
Ezeket nem gondolnám annyira jónak. Szerintetek?

Keresd meg Gafly kakukkos topikját! Oda linkeltem videót a hangképző javításáról, annak a szövete pont olyan kialakítású, amit neked is az ablakra kellene tenned, annyi különbséggel, hogy az ablakod jóval nagyobb és persze a csőnek lyukat kell raknod bele.
Ha ezt nem csinálod meg, csak kilógatod az ablakon a csövet, akkor engedni fogod befele a meleget, tehát sokat rontasz a hatásfokon. Az is bőven elég, ha valami szövetet kétoldalassal hozzáragasztasz a nyílt részekhez, csak valamennyire a beáramlő hőt fogja meg. De valami ilyesmit kereshetsz is: ablaktömítés

Simán felejtsd el, semmire nem jó.

Az jó tetőablakhoz is? Ugyanis nem ahhoz mutatja a termékfotó.

Idézet:
„vagy jégakkukat kellene cserélgetni benne.”

Na az nem mobiklíma hanem léghűtő! És semmit nem ér, nem hűt, ha eléállsz úgy érzed mintha jó levegőt fujna de a szobát nem hűti le.

Ez egy széles szalag, amit úgy vágsz, ahogy akarsz. Van benne egy nyílás a kimenő csőnek és az egész kb. 4m hosszú. A normál ablakhoz képest annyi a különbség tetőablak esetében, hogy két nyitott részed van, amit le kell vele fedned. Bővebben: Link Ez se mutatja a tetőablakot, de a leírásban benne van, szerintem a kézikönyvben is leírják hogyan rakd fel. Ezen az oldalon képeket is találsz arról, amiről beszélek: Bővebben: Link

Ezt minden évben újra kellene applikálni az ablakra, mivel onnantól kezdve, hogy rajta van az ablakon, az adott ablakot nem lehet többet becsukni a mobilklíma őszi leszereléséig. Tetőablak esetén ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy esetleg megállhat a víz a szalag mögött kívül valamint esetleg a flexibilis csőbe is bejuthat az eső.

Tévedsz. Az ablakot ettől még be tudod csukni. Ráadásul csak annyira kell kinyitni, hogy a csövet ki tudd dugni a résen.

Ha az ablak becsukódik, akkor ott tényleg semmi hely nincs, mert tömítve van. Nem megy szét a fólia attól, hogy rácsukódik az ablak újra és újra?
Következő: »»   3642 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem