Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   998 / 1001
(#) zaza99 hozzászólása Júl 6, 2025 /

infra fűtőfilm telepítése

Sziasztok!

Infra fűtőfilmet kell telepítenem, megnéztem a telpítési videót. Tippet, trükköket tudnáok még hozzá mondani?
Telepítési segédlet

A krokodil csatlakozó helyett nem próbáltátok simán ráforrasztni a vezetéket a réz csíkra? Nekem az stabilabnak tűnne.
(#) KTobi válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

A préselt csatlakozó jól harapja a réz sínt, megfelelő keresztmetszetű vezeték kell bele, mert ott kevésbé stabil a csatlakozás, ha nem elég vastag. Milyen hosszúságot akarsz egyben megtáplálni, hogy a terhelhetőségen aggódsz?
Ha csak nem vagy valamiért nagyon bekorlátozva, én ilyet padlófűtésre nem telepítenék, mert nagy feladat úgy megcsinálni, hogy egy VBF-en megfelelő legyen.
(#) zaza99 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

6m2 lesz öszesen az 600W. A kontakt miatt gondoltam a forrasztásra.
(#) SKY válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 2

Kiráz a hideg ettől az összelapítható sarus csatlakozástól! De ha ez a gyártói előírás, akkor ez... tehát kötelezően betartandó (de ha bármi probléma adódik, mondjuk lakástűz, akkor is vállalják a felelősséget? Erről azért érdemes megkérdezni a gyártót és forgalmazót és a reakciókat figyelni).

A videóban: párhuzamosítás a padlóban? Én inkább az összes külön betáplált film darabot külön kábellel elvezetném egy kötődobozig és ott lenne párhuzamosítva.

Kivitelezés után addig lépj le, amíg földsugárzást, elektroszmogot nem méretnek, különben garantáltan rosszul lesznek az eredménytől.

A videóban lévő alukasírozott bubis fólia mennyire hőálló? Mert ez fog fűteni rendesen...

VSZF

VGF

Valamint ne felejtsd el betartani az MSZ HD 60364-7-753 szabvány követelményeit!

- 30mA-es áramvédőnek kell védenie a fűtőfilmek körét is, nem lehet késleltetéssel működő.
- Ha gyárilag nem rendelkezik földelhető fémes árnyékolással, akkor erről a kivitelezőnek kell gondoskodnia!

Összefoglalva: Nem késő még lebeszélni őket erről?
(#) zaza99 válasza SKY hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Árnyékolást nem használhatok mert lefogja az infrát.
(#) Gafly válasza SKY hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Pedig olyan szépen leírták:
Idézet:
„Ha aluminium réteg van a hőtükör közt, vagy a szigetelésre kasírozva, akkor földeljük le minden esetben helyiségeket, ahová a fűtőfilm kerül”
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

Ha rábetonozol, az nem fogja le az infrát?
A videóban említett laminált lap fedés, mivel elég jó hőszigetelő képességű, talán még jobban lefogja az infrát. A hő már csak vezetéssel kerül a felszínre.
Vetíthetnék a TV "Kész átverés" showjában, ha még lenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2025
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

Én is azt vártam, hogy végén elkezdik betalicskázni az aljzatbetont, de szalagparketta...
(#) SKY válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

Pedig ez nem csak a mögötte lévő fémes hőtükörre utaló követelmény. Falnál jobban megérthető, ott még szigorúbb is a követelmény, max 3mm-es rácsméret. Méghozzá azért, mert falba gyakrabban ütünk szöget képnek vagy fali polcot fúrunk és mást nem tudtak kitalálni kényszerből a szabványalkotók, minthogy legyen akkor egy földelt háló között, ha valami külső behatás történik akkor az kapásból fémes földzárlatot okozzon.

Még nem telepítettem ilyet, de én úgy értelmezem a szó szerinti "vezető burkolat" követelményét, hogy a fekete csíkos, műanyag hordozójú fűtőfilmet alul-felől két fémháló közé kell helyezni. Hogy az alukasírozott hőtükör megfelel-e az elég kérdéses, mert az a vékony alufólia egy zárlatnál kapásból elpárolog, ezért én a szőtt vagy ponthegesztett fémhálóra szavaznék. A kidörzsölődés ellen meg kell közé valamilyen jó hővezető és hőtűrő szigetelőlap-fólia.

Az meg hogy mennyi lesz ebből az infrasugárzás elég nagy kérdés. Úgy tudom azt a panelek esetén nagy felületi hőmérsékletű kristályszerkezettel érik el és közvetlenül a térbe bocsájtja ki. Ez alapból egy fóliára laminált sima ellenállás-sávnak tűnik (a nagyon-nagyon intelligens sem több hőmérsékletfüggő ellenállásnál, ettől lesz önszabályzó). Ha nagyrészt infrasugárzást bocsátana ki, akkor is megfogják a javát az elé tett anyagok, vagyis a műanyag szigetelőréteget és a parketta.

Akkor már sokkal inkább fűtőkábel. Ebből van ugyanúgy önszabályzó, teljes hosszban árnyékolt, vagyis sokkal biztonságosabb és a szabványi követelményt is teljesíti, valamint ha aljzatkiegyenlítőbe van ágyazva akkor jó hatásfokkal adja át a hőt.
(#) KTobi válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

Mekkora hőmérséklet mellett van infra sugárzás? A jobb fűtőfilmek 40°C szabályozzák magukat. Itt nem beszélhetünk szerintem infravörös hőátadásról.
(#) zaza99 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

(#) zaza99 válasza SKY hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

A tulaj ehez ragaszkodik. A másik lakásában fűtőkábelt raktunk az nekem is jobban tetszett. Itt már van a másik helyiségben film azért ez lett ide.
(#) proba válasza SKY hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 2

Én telepítettem, nem volt vele gond. Igaz arról sikerült lebeszélnem őket, hogy teljesen ezzel fűtsenek, csak arra használják, hogy a padló ne legyen hideg. Ezt úgy értem el, hogy két azonos kört sorba kötöttem 230V-ra. Így minden szabályzás nélkül tudja, hogy nem olvaszt meg semmit, remélem a bútorok alatt sem. Ami érdekes számomra, mindenki retteg a felsővezeték közelében lakni, de érdekes módon ehhez a fűtési módhoz ritkán kerül valamiféle árnyékolás. Pedig ez durvább lehet mint a távvezeték.
(#) kendre256 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 3

Idézet:
„Mekkora hőmérséklet mellett van infra sugárzás?”

Minden hőmérséklet mellett van, csak az a kérdés, mekkora az intenzitása. Annak idején Simonyi Károly az egyetemen elmesélte, hogyan mérte meg egy rádióvevő készülékkel egy kohó hőmérsékletét. Minden test, ami nem abszolút nulla fokos, elektromágneses hullámokat bocsát ki. A hőmérséklettől függően ezt az ember melegnek (infravörös sugárzás), a meleg mellett fénynek (ha elég meleg) érzékeli. De ezek mellett mindegyik bocsát ki rádióhullámokat is, persze jóval kisebb mértékben, mint infravörös hullámokat.Feketetest sugárzás
(#) SKY válasza proba hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Attól még működhet, hogy nem szabványos...
Tettél rá fémes árnyékolást, hálót?

Lehet hogy csak én vagyok maradi, de nekem már maga a megoldás sem tetszik, hogy be legyen téve egy olyan eszköz a gyúlékony fa parketta alá, sok centiméter polisztirol mellé ami melegszik, 230VAC van benne és nem komolyabb egy laminált lakcímkártyánál... nagy helyiségnél más megoldást választanék, kicsinél pl. fürdőszobánál meg van más praktikus megoldás is, elektromos törölközőszárító vagy dizájnos elektromos fűtőpanel.
Maximum kutyaházba raknám.
Amúgy meg nem csak ez az átlátszó vékony fekete típus kapható, hanem hideg és melegburkolatokhoz fűtőszőnyeg, amiben kábel van, csak az kétszer drágább.

A nem önszabályozó típusnál külön vicces a fali termosztát és a fűtőfilmre tett hőérzékelő termisztor. 20m2-en mindenhol ugyan olyan lesz a hőelvezetés? Mi van ha beállítok a padlóra egy 2kW-os elektromos radiátort? Ez sosem romolhat el úgy hogy nem tud kikapcsolni?

Az egyik cikkben megmérték a térerősséget és szinte ugyanannyi a padlótól 5-10cm-re, mint egy távvezeték alatt és ez nem csak egy vezeték közelében van, hanem a helyiség teljes alapterületén.
(#) MImre75 hozzászólása Júl 7, 2025 /

Sorolható dugaljak

Sziasztok
Egy kérdést szeretnék feltenni sorolható dugaljak védővezető csatlakozásáról. Szabvány szerint egy sorolható dugaljnál a védővezetőt a legelső mélyített dobozban közösítem és onnan mindegyik dugaljhoz kivezetem vagy dugaljból dugajba kötöm át.
Mivel már mind a kettővel találkoztam valaki köszönöm a választ
(#) Gabó válasza MImre75 hozzászólására (») Júl 7, 2025 1 /

MSZ HD 60364-5-54_2012 16 543_3 ír róla bővebben
(#) mugab válasza Gabó hozzászólására (») Júl 7, 2025 1 /

Akkor légyszives másold be...
(#) Gabó válasza mugab hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Mert? a gugli ingyenesen használható mindenki számára, és ott is megtalálható...
De ha már lustaság van, mert ez a divat.... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
(#) Atis57 válasza Gabó hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Szia!
Ez a link --nem nyerő! Sokat akar mondani --De semmit nem mond belőle.
Dugaljnál a a 10--25---50mm2 nem szokásos --ebből a szempontból lényegtelen információ!
A többi része is , mellébeszél.

MImre Urnak ;

A bejövő 2,5mm2 Cu PE vezetőt egy Wagóba kötöd , s ebből ágazol ki a sorolt dugaljakhoz 1,5..2,5mm2 CU vezetővel. Minden vezető Zöld/sárga szinű.
(#) Gabó válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Szia!
Pedig van benne lényeges, de mint említettem, gugli a barátja mindenkinek, már aki tudja használni, és nem lusta utána olvasni . Lényeges kitétel a folytonosság, még akkor, is, ha valamelyik eszköz megbontásra kerül. Mint pl a sorolt aljzatok esete.... A másik, fele meg a mechanikai stabilitás, amit ugye egy csavaros kötés... nem minden esetben tud megfelelően biztosítani.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ha ennyire zavar hogy valaki olyat kérdez amit a keresővel is megtalálhat, miért fárasztod magad ilyen válaszokkal? Zárassuk be a fórumot és írjuk ki, googli a barátod?
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Engem nem az zavar, hogy kérdez, hanem az, hogy megkapta a választ, azt jön egy másik, aki viszont lusta utánaolvasni, és beleköt.
És lehet, hogy MImre75 utánaolvas a leírt szabványnak, és sokkal többet tanul belőle, mint ha megkapna fél-negyed vagy 1 soros válaszokat.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Miért nem adtál elsőre konkrét linket vagy írtál összefoglalót? Nem ez lenne a fórum lényege? Ha erre nem vagy hajlandó/képes, miért írsz bármit is? Böffentettél egy szabvány számot és ezzel részedről elintézettnek vetted a dolgot, aztán némi kifejtés kérésére még te vagy megsértődve.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Atis57 és én legalább adtam támpontot, nem úgy mint... Bár igaz, a megsütött és készre tányérozott kaja jobb, mint ha meg kellene érte "dolgozni"
De ámen, akkor ezek után majd segítsen az, aki oldalakat írkál, még ha hibás is a leírása Hátha abból többet tanul (vagy nem), mint a böffentett szabványból
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
(#) SKY válasza MImre75 hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

Villanyszerelő fórum - Dugaszolóaljzatok felfűzése

Úgy emlékszem hogy a Villamos Biztonsági Munkabizottság is megválaszolta a kérdést egyértelműen, de nem tudom melyik jegyzőkönyvben láttam.
Akkor meg kell keresni: VBMUBI
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2025
(#) zeller válasza SKY hozzászólására (») Júl 8, 2025 / 2

Üdv.

Ez a keresett VB-MUBI állásfoglalás:

Idézet:
„Ez a(z 543.3.5. szakaszban előbb leírt) tilalom nem zárja ki azt, hogy a védővezető az egyes készülékek sorkapcsain átvezetve legyen kialakítva, és így legyen folytonossá téve. A korábbi hazai előírások (MSZ 172-1) ezt csupán az esetekben engedték meg, ha a tápvezeték fázisvezetői is ugyanígy vannak vezetve (tehát a közbenső villamos szerkezet kiiktatása egyúttal az áramköri táplálást is megszakította). E szabvány ilyen részletekkel nem foglalkozik, de a műszaki szempontok nyilván most sem változtak meg”

Erre az MSZ 172-es részre hivatkozik:

Idézet:
„3.2.3.3.5. A védett testeket nem szabad a védővezetőbe sorosan bekötni. Kivétel, ha a védővezető a 3.2.3.2.2. szakasz szerinti fémszerkezet vagy az áramkör aktív vezetőivel közös burkolatban lévő vezetőér, és az a védett test kapocstábláján ugyanolyan módon van felfűzve, mint az aktív vezetők.”
(#) SKY válasza zeller hozzászólására (») Júl 8, 2025 / 1

Na de mit jelent az "egyes készülékek sorkapcsain átvezetve"? Ez még az ormótlan csavaros időszakból származik, akár hurkot is lehetett hajtani a csupasz vezetékszakaszra és úgy megfogatni a csavarral és leszorítólemezzel. Ebben az esetben szó szerint meg sincs szakítva a vezető, kirángatásnál is folytonos.
De a mai bedugós lemezes csatlakozásra bármi rábízható ha négy lenne felfűzve és az utolsóra jutott a vasaló, elektromos radiátor?

Az a legtisztább ha a szerelvénydobozban mindhárom vezetőn ott a wago és külön-külön van mindegyik aljzat bekötve. Dobozonként egy wago eltolva és akkor még be is fér. A plusz 300 forintot csak megéri...
(#) mugab válasza Gabó hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

Lassan látható, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű, ugye?
(#) Atis57 válasza mugab hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

Szia!
Pedig egyszerű ; A sorolható dugalj monygyon le!--hosszabbitótt a helyére!
Következő: »»   998 / 1001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem