Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra

Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 15
(#) gerenk válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia !
A dolog nem annyira egyszerű, középen azon a kis függőlegesen beforrasztott panelon van a dekóder chip /fekete petty/ az adó jelét az dekódolná és indítaná a csengőt. Adót kell szerezned hogy tudd használni. Nem tudni csak gondolom hogy a vevő dekódoló PT2272 vagy annak valamilyen klónja, az adó kódoló chip a párja PT2262 lenne.
(#) granpa válasza gerenk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Lehet, hogy egy másik adójára is elindul? Akkor viszek a találkozóra néhányat, és kipróbálható.
(#) Laslie válasza gerenk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Hm..
Meg próbálok szerezni egy másik adót, bár kicsi rá az esély, hogy sikerül.
(#) Laslie válasza granpa hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Sajnos nem tudok a találkozóra menni.
(#) gerenk válasza granpa hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Félsiker, ha a plecsni alatt a legtöbbször használt encoder chip lakozik talán elindul. Kapásból 5-6 féle párosról tudok, de ilyen noname plecsni alatt akármi lehet.
(#) granpa válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Akkor nem cipelem.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Az a segédNYÁK egy tok nélküli dekódoló IC, ahogy írták PT2272 vagy klónja. Ezeknek van magas szintű kimenetük aktív állapotban, ami indítja a dallam részt. Ezt kell kibogozni. Vannak a dekóder címzésére szolgáló kivezetések, azok az átkötések a NYÁK-on, aztán kap +5V-ot, testet, a maradék láb a kimenet. Ezt leválasztva, +5V-ra kötve elindul a zenebona.
Mire szolgál a panelen a gomb?
Hopp, ahogy nézem, itt abban a chipben lehet a dallam rész is...akkor viszont nincs sok esélyed. A hangszóróvezeték is erre a panelra csatlakozik?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

A gomb a dallamokat lépteti. Megnyomására lejátssza a következő dallamot. Igen, a hangszóró vezeték is erre csatlakozik.
Szóval nincs sok esélyem.
Az jutott még eszembe, hogy a gombot helyettesíteném egy olyan áramkörrel, ami a tápmegjelenésekor egy pillanatra összezárja a két vezetéket, így kiváltva a dallam lejátszását. Bár tudom, hogy így mindig más dallamot fog játszani, de ezzel együtt tudnánk élni.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Akkor meg vagy mentve, de nem kell áramkör. A csengőnyomót oda kötöd a gombbal párhuzamosan. Ha nem túl hosszú a vezeték akár jó is lehet. Ha gondot okoz, akkor kell egy kis segédáramkör a 2 gomb közé.
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Igen, ez jó ötlet. De sajnos egy valamivel nem számoltam.
12V-ot csak addig kap, amíg nyomva tartják a kapunál a csengő gombot. Így segéd táp nélkül nem tudná végig játszani a dallamot. Szóval ez így felejtős.
Más megoldást kell keresnem, mert a mostani sípoló (zümmer) eléggé idegesít.
(#) proli007 válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Hello! Nem azt tanácsolta, hogy a nyomógombról üzemeltesd a csengőt , hanem hogy azzal indítsd a dallamot. (Avagy pld. egy relén keresztül "nyomd meg a nyomógombot".)
(#) Laslie válasza proli007 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Igen, ezt a részét megértettem. És fel is csillant bennem a remény, hogy ez lesz a megoldás.
De, mint írtam, sajnos azt kifelejtettem a számításból, hogy tápot csak addig kap a csengő, míg a nyomógombot nyomva tartják. Ezért írtam, hogy vagy egy segéd tápot kell beiktatnom, ami a dallam végéig ellátja táppal a csengőt, vagy más megoldás (pl. másik csengő) után kell néznem.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

A felhasználni kívánt csengő 230V-os, nem? Megadod neki amit kér és fogsz egy kis 12V-os relét és azt huzatod meg vele és annak a záróérintkezőjét kötöd a gombra... A gombot a 12V-ról leválasztva sem lenne jó bekötni, mert a csengőd tápja nem galvanikusan leválasztott, soros kondis.
DC 12V ez a kapcsolt egyébként? Ehhez nem lehet hozzáférni közvetlenül?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

De igen.
Köszönöm a tanácsot, ezt fogom tenni.
(#) Cajga hozzászólása Jan 22, 2017 /

Sziasztok!
12v-os akkuról táplált készüléket szeretnék vezérelni vezeték nélküli csengővel. Melyik variációt javasoljátok, melyiknek a vevőjét a legegyszerűbb átalakítani 12v-os tápra? A 230V-os vevővel, vagy az elemes vevővel készítettet?

Köszi!
(#) Gafly válasza Cajga hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

Ebből a szempontból szerintem nincs számottevő különbség.
Talán amelyik az olcsóbb (az meg szinte biztosan az elemes az elemes).
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 22, 2017 /

Sziasztok !

Nem lenne egyszerűbb egy rádiós vakukioldót használni? Annak rövidzár kimenete van !
(#) Inhouse válasza Cajga hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

A gondot nem a táp megoldása jelenti.
(#) Cajga válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Köszi a segítséget mindenkinek. Meg lett a tökéletes megoldás. Fiókpakolás közben került elő ez a cukiság. Minden gombnyomásra egy impulzust ad ki!!

Radiosvez.jpg

(#) VIM válasza six hozzászólására (») Csü, 8:47 /

Sziasztok! Van nekem is egy ilyen Somogyis kapucsengőm amit nem használok de szeretném átalakítani (ha lehet) a kimenetét relé működtetésére ami szivattyút kapcsolna. Az esetek többségénél a hatótávval van gond de ez a csengő elég jól "hord" a távolságot tekintve. Van ennek a gyártónak egy speciálisan erre a célra gyártott távirányítható hálózati aljzata de az csak max 40 méterre hord. Ne mókoljak a kapucsengővel, vegyek inkább egy ilyet?
(#) Inhouse válasza VIM hozzászólására (») Csü, 11:59 /

Amikor rákötöd a bemenetet, amivel kapcsolni akarsz, leronthatja a hatótávot...velem többször előfordult ilyen. El is hangolta minimálisan lehetett javítani utánhangolással, de a hatótáv töredéke lett a rácsatlakozás nélküli állapotnak. Mindegy volt, hogy kínomban már miniatűr relét, vagy optocsatolót próbáltam. A plusz dolgokat leforrasztva, gyári állapotában megint csak jó volt a hatótáv. Arra nem emlékszem, hogy azt a variációt próbáltam-e, hogy gomb összezár és tápot adni neki...
Az olcsó kínai kis 4 csatornás panelek jók, komoly hatótávval, és természetesen a gyárilag kialakított be és kimenetek sem zavarják meg ebben.
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Csü, 12:10 /

Úgy emlékszem, ez nem egy zavarvédett cucc...a sokféle kósza RF jel bezavarhat a működésébe.
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:19
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 12:21 /

Ezt én is eljátszottam. Ami furcsa volt, a szivattyú ( asszinkron motoros) bekapcsolása gond nélkül messziről, kikapcsolni viszont csak mellőle. Pedig én is próbáltam több mindent.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Csü, 12:28 /

Lemaradt: Ilyen RF cuccal vezérlem locsolás közben a zsebembő a kútba lógatott szivattyúmat. Távvezérlője: ON/OFF meg 3 féle időzítést tud. Hatótávot nem néztem, de a vevőre külső antenna is csatlakoztatható...

remote.jpg

(#) VIM válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 12:42 /

Szia! Akkor vegyek egy kínai 240 voltos (a vevő része) csengőt és annak próbáljam meg a kimenetét relésre kialakítani? Hosszú a kertem és a locsolás helye meg a szivattyú közti távolságot feleslegesen kellene bejárnom sokszor ha telepítenem kell a szórófejet, erre kellene nekem egy ilyen megoldás. Lehet kapni pl. ilyet de van ilyen is. Ez utóbbit a hatótávolsága miatt gondolnám jobbnak és a kimenetét azt szintén relé kapcsolására használnám ami majd a szivattyút kapcsolná. Ez esetleg jó választás lenne vagy tudnál javasolni valami bevált szettet?
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Csü, 12:50 /

Szia! Mit jelent az, hogy zavar védett az én esetemben? Én nem akarom zavarni. Azt akarom, hogy tegye a dolgát. Félre téve a tréfát, azért nálam is van zavartság ha nem is frekvenciailag de trapéz lemez kerítés az van a két eszköz között DE van egy cca. 3 méter széles kovácsoltvas kapu a kerítésben ahol talán át juthat a jel (de ha kell kinyitom a jelátvitel miatt).
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Csü, 13:01 /

A szomszédban működött ilyen, sokszor magától megszólalt a csengő.
(#) tki válasza uniman hozzászólására (») Csü, 13:59 /

Akartam ajánlani egy jó márkát - mikor meguntam a kellemetlenségeket, én is ilyeneket vettem, aztán a családnak is. Drága volt, de állítólag egy jó amerikai cég igen-igen kedvelt és megbízható terméke. Néhány gombnyomással össze lehet programozni több eszközt is egy gombra, több gombra egy eszközt stb. Több falon át, kanyarban, messzebbről is stabil évek óta. Az adójában képtelen tönkremenni az elem. Most látom, miközben ellenőriztem, mielőtt ideírom, hogy ez is átkerülhetett a kínaiakhoz, elég gyanús az egész... Na mindegy, azért elküldöm: SadoTech a neve - a név még biztosan a régi.
A hozzászólás módosítva: Csü, 14:02
(#) proba válasza uniman hozzászólására (») Csü, 18:18 /

Ehhez Hasonló van otthon. Nem nagyon szokta zavarni semmi. 20-30m-ig jó.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 18:19 /

Hello! Az nem lehet valami opció, hogy ne a motor közelébe kapcsold a villanyt, hanem a kábel közeledbe eső végén? Már mint a hatótáv miatt..
Következő: »»   14 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem