Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Idézet: „Ha vicces kedvedben vagy, felengedsz egy jó nagy ballont amire kötsz egy kartonlapot amit előtte bevontál alufóliával.” Állítólag a szerbek csinálták. Sok sok lufi, sok sok alufólia.
Lehet, nem voltam ott (szerencsére). Mondjuk, az okát nem értem, mert elvileg azokkal a saját maguk radarjainak kreáltak céljeleket. Bár, ha nem mozog vízszintesen nagy sebességgel (és ugye nem) akkor csak van annyi eszük, hogy arra nem kell lőni.
Söt a repülögépekböl szortak ki zsákszámra alufolia lapokat, amivel teljesen meghülyitették a radarokat. Most dronokkal teszik ugyanazt, már a Pentagonban is agyrémet kaptak amikor egyszere több ezer dron jött TNTvel. A szuper intelligens rakétákkal egyenként ki tudnák lönni, de annyi lövedék meg nincs ( és nem is olcso).
Nagyobb hatásfok jegyében építhetsz három lemezdarabból egy sarokreflektort, amit aztán szükség esetén összecsukva hirtelen sokkal kisebb lesz a radarkeresztmetszet.
A franciák egyik vadászgépének is van egy hasonló funkciója. Mágnesezhető fém csíkokat szór szét. Ezzel tereli el a rakétát , ami ott robban fel a fémcsíkok között.
Gondolom, mert már a 2.vh-ban is volt ilyen.
Volt, és a mi kertünk is ezekkel van tele. Kb. fél köbcenti szabálytalan alakzatok Itt volt légi célpont.
Ezek a fajta lokátorzavarók nem mágnesesek, nem tudom mi célú a mágneses, én nem hallottam ilyenről.
Ha az ellenfél lopakodóval jön, ami csak szemre azonosítható, a saját radar felesleges.
Kérek szépen pár darabot a következő találkozóra "szuvenírként", ha nem nagy gond.
Van repülő rajongó kollégám (meg én is).
Ha mágneses, akkor nem szóródik szét, hanem egyben marad, összetömörül, és így sokkal kisebb lesz a lefedett térrész, vagyis a rakéta kisebb eséllyel találja el ezt, hanem megy tovább a repülő után...
![]() Persze lehet, hogy az a célja, hogy jól rátapadnak a rakéták acél burkolatára, amivel megnövelik a tömegét. Ha elég sok ilyen tapad rá, akkor túl nehéz lesz, lelassul, nem tudja követni a repülőt és lezuhan. ![]() Vagy azért mágneses, mert a radarjel is és a hő is (ki tudja mit követ a rakéta...) elektromágneses sugárzás. A fémcsík elektromosan vezető, de az csak félmegoldás... Akkor már legyen teljes, tehát mágneses is. ![]() (Bocsi, de így reggel nem jut eszembe több butaság... )
Azok is láthatók néha (a szerbek is látták annak idején azért is tudták lelőni), az ősrégi, nagyobb hullámhosszon működő radarokkal.
Keresni fogok fémkeresővel, remélem még találok. Nehézség, hogy egyszer már összeszedtem mérgesen mert minden találatot aranyszobornak gondoltam, helyette ezek a bigyók jöttek elő, szemétbe mentek.
Csak el ne felejtsem, de utánanézek. Pipa leszek, ha most meg az alu bigyókat keresve aranyszobrok jönnek. Na most ügyködjön Mörfi úrfi.
Azt hogy mágnesezhető egy technikai csatornán hangzott el. Valami félrefordítás lehetett, mert a ChatGPT ezt a válasz adta.
Szia! A Rafale repülőgépnek milyen védelmi rendszerei vannak ellenséges rakéták ellen? válasz: 1. Chaff és flares Chaff: fémcsíkok radarzavarásra (radarvezérlésű rakéták ellen) Flares: hőcsapdák infravörös rakéták ellen Automatikus vagy pilóta által vezérelt 2. Aktív elektronikus zavarás (jamming) Nagy teljesítményű zavaradó adók a gépben Zavarja az ellenséges radarok működését Képes megtéveszteni a radarvezérlésű rakétákat 3. DRFM (Digital Radio Frequency Memory) zavarás A bejövő radarjelet digitálisan lemásolja, majd meghamisítva visszaküldi Ezzel hamis célpontokat hoz létre a rakéta számára 4. Kitérő manőverek Az automatikus rendszer jelez a pilótának, mikor kell manőverezni (vagy saját magától is végrehajthatja) A Chaff-ról lehetne kicsit bővebben? válasz: Hogyan működik? A chaff-ot kilövik (több tízezer szál egyszerre). A szálak a levegőben szétterülnek és lebegnek (mint egy felhő). Ezek a szálak visszaverik a radarhullámokat, nagyon hasonló módon, mint maga a repülőgép. Az ellenséges radar/rakéta nem tudja megkülönböztetni, melyik a valódi cél – gyakran a chaff-felhőt választja célpontnak. ? Miből készül a chaff? A chaff anyaga kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony legyen a radarhullámok visszaverésében. Főbb anyagok: Összetevő Leírás Alumínium A leggyakoribb bevonat, könnyű, jól vezeti az elektromosságot, és kiválóan veri vissza a radarhullámokat. Üvegszál (fiberglass) Gyakran ez az alapszál, amit alumíniummal vonnak be. Kevlár vagy nejlon Néha használt alternatíva az üvegszál helyett (szintén bevonva). Fémgőzölt műanyag Pl. poliészter fólia, amin vékony fémréteg van – könnyű és olcsó. A chaff szálak tipikusan: 0,5–2 cm hosszúak néhány mikrométer vastagok Több tízezer darabot tartalmaz egy töltet ? Miért fontos a méret? A szálak hossza a radarhullám hosszához van hangolva. A leghatékonyabb zavarás akkor történik, ha a chaff-szál fele akkora, mint a radarhullám hossza. Példa: X-sávú radar (8–12 GHz): hullámhossz kb. 3 cm → chaff-szál hossza kb. 1,5 cm Ezért léteznek különféle chaff-típusok különböző radarok ellen. ? Egy kis történeti háttér Először a második világháborúban használták, brit néven Window, németül Düppel. Akkoriban valódi alumíniumcsíkokat használtak. Ma már sokkal kifinomultabb anyagok, szálak és töltetek léteznek, akár automatikusan vezérelhető módon. ? Katonai alkalmazás: A chaff: Rendszerint automatikusan kilőhető, amikor a gépet radarbesugárzás éri. Egy töltet több ezer vagy tízezer szálat tartalmaz. Modern vadászgépek, mint a Rafale, F-16, Gripen, Typhoon mind használják. ? Hátrányok, korlátok Látványos és átmeneti: a chaff-felhő gyorsan szétszóródik a levegőben. Csak radarvezérlésű fenyegetések ellen hatékony (nem működik infravörös rakéták ellen – azok ellen flares kellenek). Specifikus hullámhosszra optimalizált – a modern többfrekvenciás radarokat nehezebb megtéveszteni. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2025
Mindenképpen átnézem, mert van egy jobb (elvileg) fémkeresőm. Hátha más is lesz, amit a régi nem látott. Félreteszem a radarbolondítókat ha lesznek még.
Akik ezeket kilőtték, illett volna összesöpörniük. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2025
Na, ezt sohsem hallottam még. Ki fogom próbálni.
Volt kollégám nekiállt a ház felújításának, és talált egy aknát a padlóban.
Nekiállt kitakarítani, és ahogy ott lapátolt fejjel lefelé az aknában, talált egy aknát. Tűzszerészek szerint ez csak egy háborús pukkancs. Ettől még jól megijedt... Személy szerint nagyon nem szeretem az aknákat, mert az direkt szemétség, és sok év után is (nem öl, hanem) sebesít.
Apám ásáskor 22 aknát talált. Először kotorta ásóval mi ez a vas, mire előjött, futás onnan. Tűzszerészek folytatták az ásást, meglett a gödör ingyen.
Az a vicc jut eszembe, amikor az idős bácsi levélben panaszolja a börtönben ülő fiának, hogy már nagyon fáj a dereka, alig bírja felásni a veteményest. Érkezik a fiútól a válasz "Kedves édesapám, ne ássa fel, oda temettem két holttestet, akikért nem kaptak el!" Másnap megjelenik a bácsinál a rendőrség, feltúrják az egész veteményest, egy kósza csirkecsont sem kerül elő. Pár nap múlva újabb levél jön a fiútól: "Kedves apám, sajnálom, de a jelenlegi helyzetben csak így tudtam segíteni"
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2025
Itt a szomszéd holtágnál horgászott egy öreg. Hetekkel előtte volt markolóval kotorva, amit kiszedtek, nagyjából elterítve a parton. Kinézett egy helyet, beetette, keresett egy göröngyöt, leült, horgászott. Jött egy halőr, beszélgettek. Az meg nézi, hogy bátyám, hát min ül maga, mi az? Jobban megnézve egy háborús robbanószert forgatott ki a kanál, az öreg éppen arra ült rá, az volt kényelmes. A halőr mondta neki, hogy gyorsan pakoljon, menjen el onnan, ő meg értesítette az illetékeseket. Elsőre 2 rendőrt küldtek ki körbekeríteni, amíg megérkeznek a tűzszerészek. Vezeti őket oda a halőr, nézik, az öreg ugyanott ül... Hát bátyám, maga megőrült, nem pakolt el innen, rajta ül a bombán? Ő ugyan nem...az amott van. Hát kiderült, hogy az öreg kihámozta a lövedéket, és arrébb vitte vagy 100m-el. Kérdezték tőle, hogy megőrült, miért nem ő ment arrébb? Hát, mert ide már be volt etetve...
Mellesleg igaza volt. Ha az a bomba közel száz éve nem működött miért épp most tenné?
Ha már kuka! Szerintem ez egy gyönyörű projekt, lenyűgöző eredménnyel! Mondjuk szerintem picit túl lett lőve az automata elkapással. Pont elég lett volna ha önjáróan kiürül, aztán visszamegy. De nyilván tudni kell nagyot álmodni! És meg is csinálták
Ha 99-szer nem ütsz rá az ujjadra a kalapáccsal, az nem azt jelenti hogy soha nem fogsz! Majd századikra!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)